Διαλέγω να κλείσω αυτή τη χρονιά, με ένα γευστικό, εποχιακό, φρουτένιο και ελαφρύ γλυκάκι. Μετά από τόσα παραδοσιακά γλυκά που έχουμε όλοι γευτεί αυτές τις μέρες, ένα ελαφρύ γλυκό που θα μας δροσίσει μετά τα συνήθως βαριά γιορτινά γεύματα, είναι ιδανικό! Η συνταγή για το πορτοκαλένιο γλυκό, είναι της φίλης μου της Πέννυς. Συνταγή και σχόλια, δικά της.
Εγώ από την πλευρά μου, σας εύχομαι καλή γευστική χρονιά, με υγεία πάνω απ' όλα, γιατί η καλή υγεία, είναι κάτι που όλοι θέλουμε, αλλά η καθημερινότητα μας κάνει να το ξεχνάμε και να έχουμε άλλες προτεραιότητες. Καλή υγεία εύχομαι σε όλους!
Délice à l'orange (Πορτοκαλένια γλύκα ή Πορτοκαλόπιτα ή Πορτοκάλι με πορτοκάλι..)
Υλικά:
2 κουτιά ζελέ πορτοκάλι [εγώ δεν βρήκα στη Ζάκυνθο και χρησιμοποίησα ζελέ λεμόνι που έγινε το ίδιο εξαιρετικό! ]
1 1/2 ποτήρι νερό + 1 1/2 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
1 κιλό πορτοκάλια {ζακυνθινά ή δυνατόν - μετά από test-drive εγκρίνονται παμψηφί!}
400 γρ. ζάχαρη
1 φλυτζάνι νερό
1 λεμόνι {from Zante of course!}
Προετοιμασία:
1. Ξεφλουδίζουμε τα πορτοκάλια και κόβουμε τις φλούδες λεπτές λωρίδες.
2. Για να τις ξεπικρίσουμε τις βράζουμε 2 φορές με λίγο νερό για 10 λεπτά , ξεζουμίζοντας κάθε φορά και προσθέτοντας φρέσκο νερό.
3. Μετά το ξεπίκρισμα τις βράζουμε με τα 400γρ. ζάχαρη, 1 φλ. νερό και το λεμόνι για ένα τέταρτο της ώρας περίπου.
4. Ετοιμάζουμε το ζελέ με το 1,5 ποτήρι νερό +1,5 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού και το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να γίνει σαν "μελάτο αυγό".
5. Κόβουμε τη σάρκα των πορτοκαλιών σε πολύ μικρά κομμάτια [σαν μεγάλα ζάρια] .
6. Οταν όλα είναι έτοιμα βάζουμε σε πυρέξ διαδοχικά τα κομμάτια από τη σάρκα πορτοκαλιού,το ζελέ που δεν έχει πήξει ακόμη και από πάνω τις
γλασαρισμένες στη ζάχαρη πορτοκαλόφλουδες σε ψιλοκομμένες μπατονέτες.
7. Παραμένει στο ψυγείο 2 ώρες τουλάχιστον και αφού διακοσμήσουμε την επιφάνεια ανάλογα με την εποχή ή τη γιορτή σερβίρουμε στη θέση του
φρούτου ή της φρουτοσαλάτας και όχι μόνο...!
Είναι από τα πιο δροσιστικά επιδόρπια που έχω δοκιμάσει ειδικά μετά από ένα βαρύ, πλούσιο γεύμα! Πορτοκαλένια φιλιά! :-*
Το γλυκάκι το έχω δοκιμάσει κι εγώ και είναι πραγματικά πολύ δροσιστικό. Μην περιμένετε πως θα βγαίνει ατόφιο κομμάτι καθώς το κόβετε. Είναι όντως σαν ζελεδένια φρουτοσαλάτα!
Εγώ από την πλευρά μου, σας εύχομαι καλή γευστική χρονιά, με υγεία πάνω απ' όλα, γιατί η καλή υγεία, είναι κάτι που όλοι θέλουμε, αλλά η καθημερινότητα μας κάνει να το ξεχνάμε και να έχουμε άλλες προτεραιότητες. Καλή υγεία εύχομαι σε όλους!
Délice à l'orange (Πορτοκαλένια γλύκα ή Πορτοκαλόπιτα ή Πορτοκάλι με πορτοκάλι..)
Υλικά:
2 κουτιά ζελέ πορτοκάλι [εγώ δεν βρήκα στη Ζάκυνθο και χρησιμοποίησα ζελέ λεμόνι που έγινε το ίδιο εξαιρετικό! ]
1 1/2 ποτήρι νερό + 1 1/2 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
1 κιλό πορτοκάλια {ζακυνθινά ή δυνατόν - μετά από test-drive εγκρίνονται παμψηφί!}
400 γρ. ζάχαρη
1 φλυτζάνι νερό
1 λεμόνι {from Zante of course!}
Προετοιμασία:
1. Ξεφλουδίζουμε τα πορτοκάλια και κόβουμε τις φλούδες λεπτές λωρίδες.
2. Για να τις ξεπικρίσουμε τις βράζουμε 2 φορές με λίγο νερό για 10 λεπτά , ξεζουμίζοντας κάθε φορά και προσθέτοντας φρέσκο νερό.
3. Μετά το ξεπίκρισμα τις βράζουμε με τα 400γρ. ζάχαρη, 1 φλ. νερό και το λεμόνι για ένα τέταρτο της ώρας περίπου.
4. Ετοιμάζουμε το ζελέ με το 1,5 ποτήρι νερό +1,5 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού και το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να γίνει σαν "μελάτο αυγό".
5. Κόβουμε τη σάρκα των πορτοκαλιών σε πολύ μικρά κομμάτια [σαν μεγάλα ζάρια] .
6. Οταν όλα είναι έτοιμα βάζουμε σε πυρέξ διαδοχικά τα κομμάτια από τη σάρκα πορτοκαλιού,το ζελέ που δεν έχει πήξει ακόμη και από πάνω τις
γλασαρισμένες στη ζάχαρη πορτοκαλόφλουδες σε ψιλοκομμένες μπατονέτες.
7. Παραμένει στο ψυγείο 2 ώρες τουλάχιστον και αφού διακοσμήσουμε την επιφάνεια ανάλογα με την εποχή ή τη γιορτή σερβίρουμε στη θέση του
φρούτου ή της φρουτοσαλάτας και όχι μόνο...!
Είναι από τα πιο δροσιστικά επιδόρπια που έχω δοκιμάσει ειδικά μετά από ένα βαρύ, πλούσιο γεύμα! Πορτοκαλένια φιλιά! :-*
Το γλυκάκι το έχω δοκιμάσει κι εγώ και είναι πραγματικά πολύ δροσιστικό. Μην περιμένετε πως θα βγαίνει ατόφιο κομμάτι καθώς το κόβετε. Είναι όντως σαν ζελεδένια φρουτοσαλάτα!
Καλή χρονιά σε όλους!