Monday, January 30, 2017

Μοσχάρι γιουβέτσι με λαχανικά στο πήλινο, σκεπαστό με ζύμη ψωμιού

Οκ. Έφτιαξα ένα φαγητό που θέλω 5 λεπτά μόνο για να πω τον τίτλο!
Στην πραγματικότητα όμως, έφτιαξα ένα από τα πιο νόστιμα φαγητά πρώτης δοκιμής που έχω κάνει τελευταία.




Ας τα πάρω όμως τα πράγματα από την αρχή. Μπορεί ο τίτλος  και η περιγραφή να φοβίζει λόγω μεγέθους, αλλά είναι απλό πολύ.




Εδώ και πολλά χρόνια, σε ένα ταξίδι στην Κέρκυρα, είχα δοκιμάσει κάτι παρόμοιο. Η αγάπη για τις ζύμες υπήρχε και υπάρχει, οπότε το επέλεξα από όλο τον κατάλογο του μαγαζιού. Βέβαια, να πω τη μαύρη μου αλήθεια, ήταν τόσο βαρύ, που νόμισα πως κάτι θα πάθω. Ήταν αδύνατον να χωνέψω. Δεν έφταιγε μόνο το βαρύ φαγητό, αλλά ο συνδυασμός θάλασσα, ήλιος, φαγητό, φέτα, μπύρα, είναι ένας συνδυασμός που μπορεί να με σκοτώσει! χαχα! Παρόλο όμως που υπέφερα μέχρι να χωνέψω, πάντα είχα στο μυαλό μου ότι κάποια στιγμή θέλω να δοκιμάσω να φτιάξω κάτι ανάλογο.


Ο καλός μου τρώει γιαουρτάκια. Του αρέσουν αυτά τα παραδοσιακά με την πέτσα (μπλιαχ...δεν μου αρέσει η πέτσα από το γιαούρτι-γάλα καθόλου....παιδικά κατάλοιπα...). Αγοράζει γιαούρτι σε πήλινο που μου αρέσουν πολύ. Τα πήλινα. Όχι το γιαούρτι ;)
Τα φυλάω και τα χρησιμοποιώ σε διάφορες χρήσεις. Όμως, εδώ και πολύ καιρό θέλω να τα αξιοποιήσω με ένα γιουβετσάκι. Κάτι νόστιμο και εξαιρετικό όμως. Όχι ένα απλό γιουβέτσι.


Η κατάλληλη μέρα ήρθε και ήταν χτες. Αγόρασα μαλακό κομμάτι μοσχαριού (ζητήστε από το χασάπη σας και αυτός ξέρει. Δεν θυμάμαι τι μέρος ήταν), το έβρασα πρώτα σε χύτρα ταχύτητας και μετά μπήκε στα πήλινα. Στη συνέχεια ψήθηκε μαζί με τη ζύμη ψωμιού για μισή ωρίτσα. Ήταν
ΘΕ-Ο-ΝΟ-ΣΤΙ-ΜΟ! Σας το συστήνω ανεπιφύλακτα και μάλιστα εγώ, που δεν είμαι καθόλου φανατική με το μοσχάρι ;)
Μη σας ξεγελάει το "μικρά πήλινα" που γράφω παρακάτω. Είναι χορταστικά και μαζί με το ψωμάκι από πάνω είναι ιδανική δόση για μεσημεριανό.


Μοσχάρι γιουβέτσι με λαχανικά στο πήλινο, σκεπαστό με ζύμη ψωμιού
Υλικά για 4 μικρά πήλινα μπωλάκια διαμέτρου 14 εκατοστών ή ένα πήλινο ταψί για 4 άτομα
750 γρ. μοσχάρι
λίγο λάδι (3-4 κ. σ.)
1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο
2 καρότα μέτρια, κομμένα σε χοντρά καρεδάκια
10-12 μικρά μανιτάρια αγαρικά, κομμένα στα 4
1/4 κούπας κόκκινο κρασί (χρησιμοποίησα ζακυνθινό Αυγουστιάτη)
αλάτι
πιπέρι
ζεστό νερό
8 κ. σ. κριθαράκι μέτριο

για τη ζύμη
3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή ακόμα καλύτερα αλεύρι για ψωμί
1 κ. γ. μαγιά σε κόκκους
1 κ. γ. ζάχαρη
1 κ. γ. αλάτι
1-2 κ. σ. ελαιόλαδο ή καλαμποκέλειο/ηλιέλαιο
μια τσιμπιά ρίγανη
προαιρετικά: λίγο αποξηραμένο κρεμμύδι
1 κούπα χλιαρό νερό

Εκτέλεση
Ζητάμε από τον χασάπη μαλακό κομμάτι για κατσαρόλα. Επίσης ζητάμε να μας το κόψει σε μικρές μπουκιές, ή το κόβουμε μόνοι μας.
Πλένουμε το κρέας και το αφήνουμε να σουρώσει για ώρες. Εγώ το έπλυνα, το άφησα να σουρώσει και το άφησα τη νύχτα στο ψυγείο σε σουρωτήρι με πιάτο από κάτω, ώστε να στεγνώσει εντελώς. Αυτό, βοηθάει μετά στο τσιγάρισμα για να μην "βράζει" αντί να τσιγαρίζεται το κρέας.
Αφού έχει στεγνώσει καλά το κρέας, το βάζουμε σε χύτρα ταχύτητας (ή κανονική κατσαρόλα) με το λάδι, σε πολύ δυνατή φωτιά.
Σωτάρουμε το κρέας από όλες τις μεριές να ασπρίσει.
Προσθέτουμε και το κρεμμύδι αφού ασπρίσει το κρέας.
Συνεχίζουμε το σωτάρισμα. Αν έχει βγάλει υγρά, περιμένουμε να τα πιει, να ακουστεί το γνωστό "τσιτσίρισμα" και σβήνουμε με το κρασί.
Αφήνουμε να πάρει μερικές βράσεις με το κρασί.
Ρίχνουμε ζεστό νερό να καλύπτει το κρέας και κλείνουμε τη χύτρα ταχύτητας για 20 λεπτά. Αν μαγειρεύετε σε κοινή κατσαρόλα, βράστε μέχρι να μαλακώσει το κρέας.

Στο μεταξύ, φτιάχνουμε τη ζύμη.
Σε ένα μπωλ, ρίχνουμε το χλιαρό νερό.
Προσθέτουμε το λάδι  τη ζάχαρη και τη μαγιά και ανακατεύουμε,
Προσθέτουμε το αλεύρι τη ρίγανη και το κρεμμύδι και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια απαλή και ελαστική ζύμη που δεν κολλάει. Αν χρειάζεται, προσθέστε ελάχιστο νεράκι ή αλεύρι.
Αφήνουμε τη ζύμη σε ένα μπωλ να ξεκουραστεί και να φουσκώσει (δεν φουσκώνει πολύ).

Ανοίγουμε τη χύτρα αφού αφήσουμε να ηρεμήσει ο ατμός (ή ελέγχουμε αν έγινε το κρέας μας σε κοινή κατσαρόλα.
Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, τα καρότα και τα μανιτάρια και βράζουμε για 5-10 λεπτά.
Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να πέσει ο βρασμός. Το φαγητό μας θα πρέπει να μείνει με αρκετό ζουμάκι.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς με αέρα.
Μοιράζουμε το κρέας με τα λαχανικά σε 4 πήλινα μπωλ ή το βάζουμε σε ένα πήλινο ταψί.


Φροντίζουμε να έχει ζουμάκι αρκετό, γιατί θα χρειαστεί για το κριθαράκι.
Προσθέτουμε σε κάθε μπωλάκι 2 κ. σούπας κριθαράκι μέτριο.


Κόβουμε τη ζύμη σε 4 μέρη και διαμορφώνουμε με τα χέρια μας τα ζυμαράκια, ώστε να πάρουν στρογγυλό σχήμα, 2-3 εκατοστά μεγαλύτερα από τα μπωλάκια μας.


Βρέχουμε τα χείλη του πήλινου μπωλ και βάζουμε επάνω τη ζύμη, έτσι ώστε να εξέχει.


Πατάμε να κολλήσει στα χείλη του πήλινου.


Κάνουμε το ίδιο σε όλα τα πήλινα και τρυπάμε σε μερικές μεριές τι ζύμη με ένα μαχαίρι.


Φουρνίζουμε και ψήνουμε για 20 λεπτά στους 180 βαθμούς με αέρα.
Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 140 (αν έχουν πάρει χρώμα τα ζυμάρια μας) και ψήνουμε για ακόμα 10 λεπτά.

Κλείνουμε τον φούρνο και αφήνουμε να πέσει η θερμοκρασία για 10 λεπτά.

Σερβίρουμε με προσοχή, πάνω σε σουπλά.



Tips:
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άλλο κρέας αντί για μοσχάρι, πχ κοτόπουλο.

Αν ανοίξετε η ζύμη σας και δείτε ότι το κριθαράκι δεν έχει γίνει, απλά αφήστε τα για λίγο στον φούρνο. Ή ζέστη του φούρνου και το ζουμάκι, θα βράσει τελικά το κριθαράκι.

Μπορείτε να προσθέσετε άλλα λαχανικά, όπως και τυρί.

Ένα τέτοιο φαγητό, πρέπει να τρώγεται με παρέα. Αυτό έκανα κι εγώ και κατά γενική ομολογία, το φαγητό είπαν ότι ήταν πεντανόστιμο. Το λέω κι εγώ, που δεν συμπαθώ το μοσχάρι καθόλου.
Επειδή δεν χρησιμοποιήθηκε πολύ λάδι, πολύ τσιγάρισμα του κρεμμυδιού κλπ, δεν ήταν καθόλου βαρύ. Αν θέλετε να το κάνετε πιο τούρμπο, μπορείτε να προσθέσετε τυρί.


Καλή εβδομάδα!

Friday, January 27, 2017

Πώς να διακοσμήσετε ένα μπισκότο γάμου (νύφη) με royal icing

Τα παρακάτω μπισκοτάκια δίνουν και παίρνουν σε γάμους. Είναι της μόδας :) Σχέδια για μπισκότα γάμου υπάρχουν πάρα πολλά. Εγώ θα σας δείξω ένα από αυτά.
Χρειάζεστε μπισκότα καλυμμένα με ζαχαρόπαστα ή royal icing, royal icing και ... σταθερό χέρι :)


Καλό Σαββατοκύριακο!


 

Monday, January 23, 2017

Τυρί σαγανάκι

Αν είστε λάτρης του τυριού, τότε αποκλείεται να μην έχετε δοκιμάσει ή φτιάξει τυρί σαγανάκι.
Σαγάνι ή σαγανάκι (μικρό σαγάνι) είναι το τηγάνι με τα δύο χερούλια και υποθέτω ότι η ονομασία του φαγητού προέρχεται από το "ψήσιμό" του (τηγάνισμα) μέσα σ' αυτό το σκεύος.


Τυριά για σαγανάκι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πολλά. Μερικά, είναι φτιαγμένα γι' αυτή τη δουλειά, όπως η φορμαέλα Αράχωβας, αλλά υπάρχουν πολλά, που άνετα στέκονται στο ύψος τους.


Εκείνο που θέλουμε σε ένα τυρί για να γίνει σαγανάκι, είναι να είναι σκληρό, έτσι ώστε να μην λιώσει κατά το τηγάνισμα, αλλά όχι τόσο σκληρό που να μην λιώσει ή μαλακώσει στο εσωτερικό του.
Γραβιέρα, φορμαέλα, ταλαγάνι, χαλούμι, ρεγκάτο, μαστέλο και άλλα πολλά, είναι ιδανικά.

Σκοπό να κάνω σαγανάκι δεν είχα, αλλά έλα που έφτασε πεσκέσι ένα πεντανόστιμο χειροποίητο τυρί από τον φίλο μου τον Ηλία Κούτλα! Τελευταία, επιδίδεται στην τέχνη της τυροκομικής. Τον ζηλεύω αφάνταστα που παρακολουθεί τέτοια μαθήματα και πολύ θα ήθελα κι εγώ να μπορούσα να παρακολουθήσω, γιατί λατρεύω τα τυριά και λατρεύω να μαθαίνω πώς γίνεται το κάθε τυρί και όχι μόνο.


Πάνω εκεί που ζήλευα που είδα ένα κεφαλάκι τυρί που έστειλε σε έναν φίλο του, πάνω εκεί τσουπ! σκάει μύτη η κούριερ με ένα κεφαλάκι τυρί για μένα. Φτιαγμένο με αγελαδινό γάλα και ρίγανη, θυμίζει γραβιέρα και σκληρό κασέρι. Κατευθείαν δοκίμασα ένα κομμάτι σκέτο. Καταπληκτικό.
Το επόμενο βήμα όμως, ήταν να φάμε ένα μέρος σαν σαγανάκι.



Για το σαγανάκι θα χρειαστείτε
ένα μεγάλο κομμάτι τυρί, ισόπαχα κομμένο 1,5 εκατοστό περίπου
λίγο αλεύρι
νερό
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
λεμόνι για το σερβίρισμα

Κόβουμε ένα κομμάτι τυρί (παραλληλόγραμμο ή στρογγυλό, ανάλογα τι μας επιτρέπει το κεφάλι τυριού που έχουμε.
Ζεσταίνουμε λίγο λάδι σε αντικολλητικό τηγάνι.
Το βρέχουμε κάτω από τρεχούμενο νερό.
Το βουτάμε στο αλεύρι και τινάζουμε το περιττό. Εγώ έχω πάντα αλεύρι σε έναν αχνορίχτη και το πασπάλισα με αυτό.
Τηγανίζουμε σε δυνατή φωτιά για λίγα λεπτά από κάθε πλευρά, και προσέχουμε να μην το τρυπήσουμε καθώς το γυρίζουμε.
Σερβίρουμε ζεστό, με χυμό λεμονιού που θα βάλουμε αμέσως.
Καταναλώνεται κατά προτίμηση άμεσα, καθώς τα σαγανάκια συνήθως σκληραίνουν καθώς κρυώνουν.



Καλή και νόστιμη εβδομάδα!

Monday, January 16, 2017

Γλυκό ψυγείου με μανταρίνια

Η αλήθεια είναι, πως αυτό το γλυκό, το έχω βαφτίσει τούρτα μανταρίνι. Μα τι τούρτα είναι αυτή, θα πει κάποιος, που μπαίνει σε ταψί; Οπότε, ας το πω γλυκό ψυγείου.


Αυτό το γλυκό, επινοήθηκε κάποια στιγμή που τα μανταρίνια έπεφταν από το δεντράκι μου και δεν προλαβαίναμε να τα καταναλώσουμε. Ένα τραπέζι βρέθηκε εκείνες τις μέρες, οπότε έφτιαξα αυτό το πολύ νόστιμο, ελαφρύ και δροσερό γλυκό. Όσοι αγαπάτε τα μανταρίνια, θα το λατρέψετε!


Διαβάστε προσεχτικά πώς θα βάλετε το ζελέ πάνω στο γλυκό. Αν είστε αρχάριοι, περιμένετε να κρυώσει αρκετά, σχεδόν να ξεκινάει να πήζει και μόνο τότε βάλτε το στο γλυκό. Τόσο εγώ, όσο και η φίλη μου που το έκανε, το βάλαμε ενώ ακόμα ήταν υγρό και δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα. Η κρέμα όμως, είχε κολλήσει καλά στα τοιχώματα του ταψιού. Αν δεν κολλήσει η κρέμα καλά, το υγρό μπορεί να περάσει από κάτω, πράγμα που όπως είπα, σε καμιά μας δεν έχει συμβεί.


Τούρτα μανταρίνι (γλυκό ψυγείου στο πυρέξ) 
Υλικά για ένα μέτριο ταψί (πυρέξ)
Για το σιρόπι και τη βάση
1 κούπα νερό
1 κούπα χυμό μανταρινιού
1 ¼ κούπες ζάχαρη
10 μικρέ φρυγανιές περίπου
Για την κρέμα
1 κιλό γάλα φρέσκο
1 πρέζα αλάτι
8 κ. σ. κορν φλάουρ
4 κ. σ. ζάχαρη
προαιρετικά
ξύσμα από ένα μανταρίνι
για την επικάλυψη
150 ml χυμό μανταρινιού
1 κ. γ. ζελατίνη σκόνη
1 ½ κ. σ. ζάχαρη
χυμό από 2 μανταρίνια επιπλέον
2 μανταρίνια καθαρισμένα για στόλισμα

Εκτέλεση
Σε ένα μέτριο ταψί, τοποθετούμε δίπλα-δίπλα τις φρυγανιές. Αν έχουν κενά, μην σας απασχολεί. Θα καλυφτούν όταν σιροπιαστούν.

Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το χυμό, το νερό και τη ζάχαρη και αφήνουμε να βράσουν για 2-3 λεπτά. (Εναλλακτικά, μπορείτε να βράσετε τη ζάχαρη και το νερό μόνα τους και να προσθέσετε στο τέλος το χυμό. Θα πρέπει όμως το τελικό σιρόπι να είναι καυτό).
Σιροπιάζουμε τις φρυγανιές. Ακόμα κι αν σας φανεί πολύ το σιρόπι, μην φοβηθείτε. Θα το πιουν!

Βάζουμε ένα ποτήρι γάλα σε ένα μπωλάκι, για να διαλύσουμε το κορν φλάουρ. Το υπόλοιπο γάλα, το βάζουμε στην κατσαρόλα που φτιάξαμε το σιρόπι, μαζί με τη ζάχαρη και το αλάτι. Αν θέλουμε, βάζουμε και ξύσμα μανταρινιού.
Διαλύουμε το κορν φλάουρ στο γάλα ανακατεύοντας και όταν ζεσταθεί το γάλα στην κατσαρόλα, το ρίχνουμε κι αυτό μέσα. Ανακατεύουμε συνέχεια με ξύλινη κουτάλα, για να μην κολλήσει και να μην κάνει σβώλους. Στην ανάγκη, χαμηλώνουμε τη φωτιά για να μην κολλήσει. Όταν η κρέμα μας πήξει, τη ρίχνουμε πάνω από τις φρυγανιές στο ταψί. Αφήνουμε να κρυώσει, πριν βάλουμε την επικάλυψη.

Μέσα σε ένα μπωλάκι, βάζουμε τη ζελατίνη και το χυμό από 2 μανταρίνια. Αφήνουμε μερικά λεπτά, να φουσκώσει και να μαλακώσει η ζελατίνη.
Ζεσταίνουμε σε μεταλλικό σκεύος το χυμό μανταρινού. Όταν κάψει, ρίχνουμε μέσα τη ζελατίνη, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
Το ζελέ, θέλει ώρα να πήξει. Αν η κρέμα μας στο ταψί έχει κρυώσει εντελώς και είμαστε σίγουροι ότι έχει κολλήσει στα πλαϊνά του ταψιού, μπορούμε να βάλουμε το ζελέ από πάνω αφού έχει κρυώσει κι αυτό. Εναλλακτικά, το αφήνουμε αρκετή ώρα, μέχρι να αρχίσει να πήζει και τότε το βάζουμε στο ταψί. Εγώ το έβαλα υγρό όπως ήταν και μετά κατευθείαν στο ψυγείο.

Το ζελέ που θα βάλουμε, δεν είναι παραπάνω από 3-4 χιλιοστά. Αν θέλουμε να έχει περισσότερο ζελέ ή τούρτα, βάζουμε διπλάσια ποσότητα στα υλικά.
Από πάνω, στολίζουμε με φέτες μανταρινιών.


Είναι πάρα πολύ ωραία και δροσερή!


Καλή εβδομάδα!


Friday, January 13, 2017

Πώς να φτιάξετε τριαντάφυλλα με ζαχαρόπαστα, πάνω σε τρουφάκια

Έχω ετοιμάσει μερικά tutorials επάνω στη ζαχαροπλαστική, με βιντεάκια ή χωρίς, τα οποία θα σας δείχνω κατά καιρούς. Σήμερα θα σας δείξω, πώς να "ντύσετε" ένα τρουφάκι, ώστε να μοιάζει με τριαντάφυλλο. Είναι ένα ωραίο και εντυπωσιακό κέρασμα, ειδικά σε γάμους.



Αγοράστε ή φτιάξτε ζαχαρόπαστα.
Διαλέξτε μια συνταγή για σφιχτά τρουφάκια (ή cake pops που είναι κατάλληλα γι΄αυτή τη δουλειά).
Πλάστε όλα σας τα τρουφάκια, δώστε τους σχήμα κωνικό και βάλτε τα στο ψυγείο να σφίξουν.
Δοκιμάστε τι μέγεθος δίσκου χρειάζεστε από ζαχαρόπαστα, ώστε να καλύπτει το τρουφάκι και κόψτε 4-5 για το κάθε τριανταφυλλάκι, ανάλογα το μέγεθος.
Βάλτε ένα στη βάση και όλα τα άλλα ολόγυρα όπως φαίνεται στο βίντεο.


Βρέχετε τους δίσκους σας στο κάτω μέρος για να κολλάει ο ένας πάνω στον άλλον. Τα δικά μου δεν τα έβρεχα γιατί ήταν φρέσκια η ζαχαρόπαστα, την πίεζα και κολλούσε.
Καλή επιτυχία!

Monday, January 9, 2017

Χοιρινό κότσι ψημένο σε μπύρα

Ένα από τα φαγητά που μαγειρεύτηκαν κατά τη διάρκεια των γιορτών, ήταν ένα κότσι, για να δοκιμάσει ο γιος μου που ήταν εδώ. Αυτή τη φορά, μαγειρεύτηκε μέσα στο ταψί μόνο με μπύρα και αλατοπίπερο. Επίσης, μαγειρεύτηκε αργά, σε χαμηλή θερμοκρασία. Ήταν πεντανόστιμο.


Κότσι ψημένο σε μπύρα
Υλικά
1 χοιρινό κότσι περίπου ενός κιλού
1 κουτάκι μπύρα 330 ml
αλάτι με μυρωδικά (προσθέστε μπαχαρικά και βότανα της αρεσκείας σας)
νερό όταν χρειαστεί


Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο  στους 200 βαθμούς με αέρα.
Βάζουμε το κότσι μέσα σε ένα μικρό ταψί.
Το αλατίζουμε με αρωματικό αλάτι.
Ρίχνουμε προσεχτικά τη μπύρα μέσα στο ταψί.
Ψήνουμε αρχικά για μισή ώρα στους 200 βαθμούς. Κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 150 βαθμούς και ψήνουμε για 3 ώρες. Ελέγχουμε περιοδικά αν χρειάζεται νερό.
Το γυρίζουμε στη μέση του ψησίματος.
Σερβίρουμε κατά προτίμηση ζεστό, με πουρέ και σαλάτα.


Thursday, January 5, 2017

Γιορτινή σαλάτα Χριστουγέννων με ψητά λαχανικά

Η περίοδος των Χριστουγέννων μπορεί να οδεύει στο τέλος της, αλλά δεν αντέχω να περιμένω μέχρι του χρόνου για να σας δείξω τη σαλάτα με ψητά λαχανικά που έκανα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Άλλωστε, μπορείτε να την κάνετε αύριο των Φώτων, ή του Αη-Γιαννιού, ή όποτε θελήσετε χωρίς απαραίτητα το εορταστικό της look.


Τα λαχανικά που θα βάλετε, μπορούν να είναι οποιαδήποτε από τα αγαπημένα σας. Διαλέξτε όμως λαχανικά με διαφορετικά χρώματα, όχι μόνο για να έχετε χρωματικές αντιθέσεις στη σαλάτα σας, αλλά γιατί διαλέγοντας λαχανικά διαφόρων χρωμάτων, παίρνετε διαφορετικές βιταμίνες κλπ.

Για να "δείξει" η σαλάτα και το αστέρι που φτιάχνουμε με τα λαχανικά, καταλαβαίνετε ότι πρέπει να παραμείνει στο ταψί που θα τα ψήσουμε. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι θέλετε χώρο στο τραπέζι σας, οπότε λάβετέ το υπόψη. Αν δεν διαθέτε τον κατάλληλο χώρο, μπορείτε να περιορίσετε τα ψητά λαχανικά σας σε ένα στρογγυλό ταψί πίτσας. Χρησιμοποιήστε σε αυτή την περίπτωση μικρότερα λαχανικά (όπως πιπεριές) για να σχηματίστε το αστέρι. Για την ιστορία πάντως, σας λέω ότι τα ψητά λαχανικά μένουν τα μισά όταν ψηθούν, οπότε χρειάζεστε μια καλή ποσότητα. Εγώ χρησιμοποίησα ταψί φούρνου με όσα λαχανικά βλέπετε επάνω και δεν έμειναν καθόλου.

Η σαλάτα είναι ιδανική για όσους προσέχουν τη διατροφή τους, γιατί το μόνο λιπαρό στοιχείο, είναι το ελάχιστο λάδι που θα βάλετε για να τα ψήσετε.
Επίσης είναι νοστιμότατη, οπότε, το βράδυ που την έφτιαξα, αφενός μεν προσέξαμε τη διατροφή μας, αφετέρου, κανένας δεν παραπονέθηκε και την τίμησαν δεόντως και οι έφηβοι!

Ενδεικτικά αναφέρω ποσότητες για ένα ταψί φούρνου. Στο τραπέζι ήμασταν 7 άτομα, με 2η σαλάτα επίσης και δεν έμεινε καθόλου.

Γιορτινή σαλάτα Χριστουγέννων με ψητά λαχανικά
2 πράσα
1 κόκκινη πιπεριά
1 πορτοκαλί πιπεριά
μισή πράσινη πιπεριά
1-2 κρεμμύδια
ντοματίνια (τα έβαλα μετά τη φωτογράφηση της ωμής σαλάτας)
μανιτάρια πλευρώτους ή αγαρικά
αλάτι
λίγο λάδι (1-2 κ. σ.)
ξύδι απλό ή βαλσαμικό

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στο γκριλ σε δυνατή φωτιά.
Πλένουμε και καθαρίζουμε όλα τα λαχανικά μας.
Κόβουμε στη μέση και κατά μήκος τα πράσα.
Κόβουμε τις πιπεριές στα επιθυμητά μεγέθη.
Κόβουμε τα μανιτάρια αν χρειάζεται.
Κόβουμε τα κρεμμύδια επίσης. Μην τα παραλείψετε. Είναι πεντάγλυκα όταν ψηθούν.
Σχηματίζουμε αρχικά ένα αστέρι με τα πράσα. Αν τη φτι'αξετε σε μικρότερο ταζί, σχηματίστε το με πιπεριές ή μικρότερα κομμάτια πράσα.
Αρχίζουμε να συνθέτουμε εξωτερικά ή εσωτερικά του αστεριού, με ίδια λαχανικά.
Καλύπτουμε τέλος τα κενά με λαχανικά που μας έχουν μείνει ή ντοματίνια κλπ.


Ρίχνουμε λίγο λάδι πάνω από τα λαχανικά μας. Δεν αλατίζουμε ακόμα.
Ψήνουμε σε δυνατό γκριλ για 15-20 λεπτά, βάζοντας ψηλά στον φούρνο το ταψί μας.
Ρίχνουμε λίγο βαλσαμικό ξύδι και αλάτι, λίγο πριν σερβίρουμε.
Μπορούμε να φτιάξουμε τη σαλάτα από νωρίς και να τη ζεστάνουμε πριν τη σερβίρουμε.
Τρώγεται ευχάριστα και κρύα.
Συνοδέψτε τη με ελαφριά τυριά όπως κατίκι Δομοκού ή Νιβατό.


Καλή χρονιά και πάλι!

Sunday, January 1, 2017

Καλή χρονιά!

Καλή χρονιά φίλοι μου! Να έχουμε υγεία, χαρά και τύχη καλή!