Saturday, November 25, 2017

Ψαρονέφρι με λαχανικά στο αντικολλητικό

Ένα μήνα πριν τα Χριστούγεννα, την πιο φωτεινή και απαστράπτουσα γιορτή του χρόνου, ξεκινάω να βάζω σιγά-σιγά μερικές γιορτινές συνταγές. Ξεκινάω μάλιστα με μια συνταγή light, αφού αν την κάνετε ανήμερα τα Χριστούγεννα, ή ακόμα καλύτερα το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς, καλό θα είναι να είναι κάτι ελαφρύ.


Το ψαρονέφρι, είναι ένα πεντανόστιμο κομμάτι του χοιρινού, που μαγειρεύεται πολύ γρήγορα. Αυτό, είναι άλλο ένα πλεονέκτημα για να μην είστε γιορτινές μέρες κλεισμένες όλη μέρα στην κουζίνα.

Χρησιμοποίησα ένα ψαρονέφρι που ήταν μικρό και έβγαλε 3-4 μερίδες. Εσείς, κανονίστε τις μερίδες που χρειάζεστε.


Ψαρονέφρι με λαχανικά στο αντικολλητικό τηγάνι
Υλικά
1 ψαρονέφρι
1 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε μακρόστενα κομμάτια
μανιτάρια όσα θέλετε, φρέσκα ή κονσέρβα (προτίμησα φρέσκα)
2-3 κ. σ. ελαιόλαδο
½ κούπα λευκό κρασί
3-4 κ. σ. γιαούρτι ελαφρύ
αλάτι
πιπέρι
κόκκινη γλυκιά πάπρικα

Εκτέλεση
Κόβουμε το ψαρονέφρι σε φέτες 2 εκ. περίπου. Με το χέρι μας ή με γουδοχέρι, χτυπάμε τις φέτες να λεπτύνουν.
Κόβουμε τα λαχανικά να είναι έτοιμα.
Σε δυνατή φωτιά ροδίζουμε με το ελαιόλαδο το ψαρονέφρι και από τις 2 πλευρές.
Προσθέτουμε τα λαχανικά, αφήνουμε να σωταρισθούν όλα λίγο ανακατεύοντας και σβήνουμε το κρασί.
Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε λίγο νερό και αφήνουμε να μαλακώσει το κρέας. Δεν χρειάζεται πολύ χρόνος.
Όταν είναι έτοιμο, αποσύρουμε από τη φωτιά, περιμένουμε λίγο να πέσει η θερμοκρασία καιβάζουμε μέσα το γιαούρτι.
Κουν’αμε να πάει παντού, πασπαλίζουμε με πάπρικα και σερβίρουμε αμέσως.
Μην αφήστε το τηγάνι στη φωτιά γιατί θα κόψει το γιαούρτι.



Σερβιρίστηκε με γλυκοπατάτες ψητές

Friday, November 17, 2017

Υγιεινές τηγανίτες με αλεύρι βρώμης

Αν έχετε βαρεθεί να τρώτε τα ίδια και τα ίδια κάθε πρωί, ήρθε η ώρα να δοκιμάσετε κάτι καινούριο.
Ας φτιάξουμε υγιεινές τηγανίτες (ή κρέπα μπορώ να την πω) με αλεύρι βρώμης. Η βρώμη θα σας χορτάσει, θα σας καλύψει σε διατροφικές ανάγκες και θα γλυκαθείτε, ανάλογα με το τι θα επιλέξετε να βάλετε μέσα και επάνω. Μπορείτε επίσης να την κάνετε αλμυρή!Είναι ιδανική για πρωινό, για όσους προσέχουν τη διατροφή τους ή είναι σε περίοδο δίαιτας. Αν είστε διαβητικοί, χρησιμοποιήστε υποκατάστατο ζάχαρης ή ό,τι σας επιτρέπει ο γιατρός σας.



Υγιεινές τηγανίτες με αλεύρι βρώμης
Υλικά για μια μεγάλη τηγανίτα (ή κρέπα)
1 μεγάλο αυγό
4 κ. σ. βρώμη (ή άλευρο βρώμης)
2 κ. σ. γάλα χαμηλών λιπαρών
1-2 κ. γ. ελαιόλαδο
έξτρα:
μέλι
φρέσκα φρούτα
υποκατάστατο ζάχαρης
ζάχαρη
κακάο
χαρουπόσκονη
σοκολάτα
ξηρούς καρπούς


Εκτέλεση
Βάζουμε τη βρώμη σε μπλέντερ και τη χτυπάμε να γίνει σκόνη.
Σε ένα πιάτο, χτυπάμε το αυγό με το γάλα και προσθέτουμε σιγά-σιγά τη βρώμη. Αν θέλουμε, προσθέτουμε ένα κουταλάκι ζάχαρη ή υποκατάστατο. Επίσης εδώ μπορούμε να προσθέσουμε κακάο, ή χαρουπόσκονη.
Λαδώνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι, ελαφρά και ανοίγουμε το μάτι της κουζίνας σε δυνατή φωτιά.
Ρίχνουμε το μείγμα και χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά.
Ψήνουμε και από τις δύο πλευρές για λίγα λεπτά.

Αν δεν βάλουμε ζάχαρη, μπορούμε να σερβίρουμε από πάνω με μέλι ή σοκολάτα, φρούτα κλπ.

Στις δικές μου έβαλα: στην πρώτη σκέτη με μέλι, κράνμπερις και αμύγδαλα και στη δεύτερη κακάο, μέλι και σοκολάτα.

Δεν έχω δοκιμάσει να κάνω περισσότερη δόση πάλι με ένα αυγό για να δω πώς δένει το μείγμα. Θα κάνω και θα σας πω!

Καλό Σαββατοκύριακο!

Friday, November 10, 2017

Λακέρδα

Ο φίλος μου ο Γιώργος είναι πολύ καλός μάγειρας. Επίσης είναι πολύ καλός ψαράς, συλλέκτης μανιταριών και άλλα πολλά. Του αρέσει να φτιάχνει σπιτικά καλούδια, έχει κήπο, φτιάχνει τουρσί και ό,τι μπορείς να φανταστείς.


Πρόσφατα μου έστειλε συνταγή για λακέρδα. Οι οδηγίες του ήταν αναλυτικές και με εντυπωσίασε. 

Για τη λακέρδα, οι απόψεις διίστανται για το αν πρόκειται για είδος ψαριού ή τρόπο συντήρησης. Έχει επικρατήσει όμως, λακέρδα, να λέμε γενικά το μεζέ των ψαριών που φτιάχνονται και συντηρούνται με τον τρόπο που γράφω παρακάτω. 

Πολύ καλό ψάρι λέει ο Γιώργος για λακέρδα είναι όλα τα τονοειδή και ειδικά το ρείκι (οκ, εγώ πρώτη φορά άκουσα το όνομα, άλλωστε ξέρετε τι σχέση μου με τα ψάρια ;) ) και η παλαμίδα. Το ρείκι ακόμα καλύτερα, γιατί έχει λιγότερο αίμα από την παλαμίδα.

Εκείνο που θα πρέπει να προσέξετε αν αποφασίστε να τη φτιάξετε, είναι ότι το ψάρι θα πρέπει να είναι ΟΛΟΦΡΕΣΚΟ. Όχι από την αγορά, γιατί σίγουρα δε θα είναι ολόφρεσκο. Αν δεν ψαρεύετε οι ίδιοι, το αγοράζετε από καΐκι και το φτιάχνετε ΑΜΕΣΩΣ. Θα δείτε και στην περιγραφή του Γιώργου, ότι είναι πολύ σημαντικό αυτό.

Η περιγραφή και οι φωτογραφίες δικές του.
Ευχαριστώ Γιώργο!


Τονολακέρδα μικρής διάρκειας (έως τρεις εβδομάδες στο ψυγείο)
Τι χρειαζόμαστε:
ψάρι ρείκι ή παλαμίδα
ημίχονδρο αλάτι
σπορέλαιο
ελαιόλαδο

Εκτέλεση
Πρώτο μέλημα, αν δεν ψαρεύουμε, είναι πάρουμε το ψάρι από το καΐκι και να τρέξουμε στο σπίτι να το φτιάξουμε...αν δεν είναι το ψάρι τόσο φρέσκο όσο περιγράφω, φάτε τόνο έτοιμο :)
Αφαιρούμε λοιπόν τα εντόσθια και το κεφάλι και κόβουμε το ψάρι σε κομμάτια περίπου 4 δάχτυλα πάχος. Με ένα καλαμάκι από σουβλάκια καθαρίζουμε το κόκκαλο από το πηχτό αίμα (μεδούλι) που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το κεντρικό κόκκαλο. Όσο καλύτερα το καθαρίσουμε, τόσο πιο ελαφρύ θα βγει για το στομάχι μας.
Γεμίζουμε μια κατσαρόλα με νερό και παγάκια και βάζουμε τα κομμάτια μας μέσα για 3-6 ώρες εντός του ψυγείου. Αυτό το κάνουμε για να βγει όλο το αίμα του ψαριού. Ξεπλένουμε καλά τα κομμάτια και τα βυθίζουμε στην άλμη.
Τα βάζουμε στο ψυγείο και μια φορά τη μέρα τα γυρίζουμε ελαφρώς μέσα στην λεκάνη που τα έχουμε βάλει. Μπορούμε στον πάτο του σκεύους να βάλουμε και μια σχαρίτσα.
Μετά από 4-5 μέρες το ψάρι έχει ψηθεί...
Το ξεπλένουμε από τα άλατα και αφαιρούμε με τα δάχτυλα μας της πέτσες και τα χοντρά κόκκαλα και φιλετάρουμε τα κομμάτια όπως στη φωτογραφία. Το ψάρι θα μας οδηγήσει μόνο του στα σημεία που θα φιλετάρουμε.


Στη συνέχεια στεγνώνουμε καλά τα φιλέτα σε χαρτί και τα τοποθετούμε σε γυάλινο βάζο μαζί με πιπεριά καυτερή ή κόκκους πιπεριού.


Συμπληρώνουμε με σπορέλαιο ως απάνω και το βάζουμε στο ψυγείο.
Μετά από τρεις μέρες είναι έτοιμος ο μεζές.
Βγάζουμε όσο θέλουμε από το βάζο και στύβουμε πάνω του μπόλικο λεμόνι. Προσθέτουμε ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ και φρέσκο ψωμί για παρέα....

Για την άλμη θα χρειαστούμε 
200 ml νερό και 100 γραμμάρια αλάτι ημίχονδρο.

Όσο για το ψάρι, μ' αυτό άρχισα και μ' αυτό θα τελειώσω...Να ναι ΦΡΕΣΚΟ....

Wednesday, November 1, 2017

Δυναμωτικό πρωινό με βρώμη

Το πρωινό, είναι ένα από τα βασικά γεύματα της ημέρας. Αν φυσικά έχεις συνηθίσει να παίρνεις πρωινό. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι, που δεν μπορούν να βάλουν μπουκιά στο στόμα τους το πρωί. Και υπάρχουν και οι άλλοι που χρειάζονται ενέργεια για να πάρουν μπροστά.

Όλο αυτό, είναι μια συνήθεια. Πιστέψτε με. Αν ξεκινήσεις να τρως πρωινό, μετά, συνηθίζεις σ΄αυτόν τον τρόπο. Δεν είπαμε να φας λουκούλειο γεύμα, αλλά αυτό που θα σου δώσει ενέργεια για αρκετές ώρες.


Στα πλαίσια αυτά, το πρωινό μου συνήθως περιλαμβάνει γάλα με δημητριακά ολικής άλεσης ή τοστ ή κουλούρι Θεσσαλονίκης κλπ. Δεν μπορώ να φάω γιαούρτι το πρωί όμως με τίποτα.

Τις τελευταίες μέρες, στα πλαίσια κουβέντας με μια φίλη περί πρωινού, μου έδωσε ιδέα, την οποία υλοποίησα με διάφορους τρόπους.

Η βρώμη, είναι αναμφισβήτητα μία από τις πιο πλούσιες σε στοιχεία τροφές. Έχει αντικαρκινικές ιδιότητες, χαμηλώνει τη χοληστερίνη, εμποδίζει τη δημιουργία λιπιδίων στις αρτηρίες, έχει φυτικές ίνες, βιταμίνες, σταθεροποιεί τα επίπεδα του σακχάρου, κλπ.

Ας φτιάξουμε μια κρέμα με βρώμη λοιπόν. Θα σας θυμίσει ρυζόγαλο. Είναι ευχάριστη, ελαφριά, θρεπτική και χορταστική.


Κρέμα πρωινού με βρώμη
Για ένα μπωλάκι, θα χρειαστούμε:
1 φλυτζάνι γάλα χαμηλών λιπαρών (3/4 δοσομετρικής κούπας)
4 κ. σ. νιφάδες βρώμης
1 κ. σ. cranberries ή σταφίδες
10 αμύγδαλα ή καρύδια ψιλοκομμένα
1 κ. γ. μαύρη ζάχαρη ή ζαχαρίνη για μένα ή 1 κ. γ. μέλι

Εκτέλεση
Σε κατσαρολάκι, βάζουμε το γάλα να κάψει.
Μόλις κάψει, προσθέτουμε τις νιφάδες και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει. Σε 5 λεπτά το πολύ είναι έτοιμο.
Αφού πήξει, το βάζουμε σε μπωλ και προσθέτουμε ό,τι θέλουμε από τα παραπάνω.
Αφήνουμε να κρυώσει λιγάκι και απολαμβάνουμε ζεστό.

Tips: το δικό μου στη φωτογραφία είναι σκούρο. Μπορείτε να βάλετε ένα κ. γ. κακάο ή 1 κ. σ. χαρουπόσκονη (η οποία γλυκίζει κιόλας) καθώς βράζει.

Αν βάλετε ζάχαρη, τη βάζετε όσο βράζει ή μετά. Αν βάλετε μέλι, το βάζετε μετά.

Παρόλο που η βρώμη θεωρείται βαριά για το στομάχι, δεν με πείραξε καμία από τις φορές που την έφτιαξα, ούτε πρωί, ούτε βράδυ.

Μπορείτε να το φάτε για πρωινό, αλλά ακόμα και για βραδυνό.