Tuesday, November 12, 2024

Σαλάτα ταμπουλέ

 Μια σαλάτα εύκολη, θρεπτική και χορταστική, γεμάτη αρώματα, που μας έρχεται από το Λίβανο αλλά τη βρίσκουμε σε παραλλαγές και σε άλλες χώρες. Λέγεται, ότι στο αυθεντικό ταμπουλέ, πρέπει να υπερισχύει ο μαϊντανός και όχι το πλιγούρι! Εγώ πάλι ομολογώ, ότι από τη λαχτάρα μου για να τη φτιάξω, μία μου έλειπε το ένα και μία το άλλο 😝


Σαλάτα ταμπουλέ

Υλικά για μία σαλατιέρα

100 γρ. πλιγούρι

1-2 ντομάτες χωρίς σπόρια κομμένες καρεδάκια

μισό αγγούρι χωρίς σπόρια, κομμένο καρεδάκια

2 μάτσα μαϊντανό ψιλοκομμένο

2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

1/2 ματσάκι δυόσμο ή μέντα ψιλοκομμένο

αλάτι

λίγο ελαιόλαδο

χυμό από 1-2 λεμόνια, ανάλογα το μέγεθος

Αν δεν έχετε δυόσμο είναι οκ αλλά πραγματικά κάνει τη διαφορά!


Εκτέλεση

Μουλιάζουμε το πληγούρι σε ζεστό νερό, για 15-30 λεπτά, ή μέχρι να μαλακώσει. Εναλλακτικά, μπορούμε να το βράσουμε για λίγο. Και στις 2 περιπτώσεις, το σουρώνουμε καλά από το επιπλέον νερό.

Βάζουμε σε μπωλ όλα τα υλικά με τελευταίο το λάδι, το λεμόνι και το αλάτι και ανακατεύουμε. 

Αν έχουμε χρόνο, αφήνουμε τη σαλάτα στο ψυγείο 15-30 λεπτά, να ενωθούν τα αρώματα!


 

Thursday, October 24, 2024

Ζύμη πίτσας χωρίς γλουτένη


 Κατά καιρούς όλο και περαματιζομαι με συνταγές χωρίς γλουτένη. Κάποια στιγμή δοκίμασα να φτιάξω ζύμη πίτσας και έγινε πολύ καλή. Εκείνο που θα πρέπει να προσέξετε είναι ότι θέλει πρώτα να ψηθεί λίγο το ζυμάρι μόνο του και στη συνέχεια να μπουν τυριά αλλαντικά κλπ

Ζύμη πίτσας χωρίς γλουτένη 

Υλικά για 2 μικρές πίτσες 

250 γρ. αλεύρι χωρίς γλουτένη για όλες τις χρήσεις  συν 20-25 γρ. ακόμα 

150 ml χλιαρό νερό

8 γρ. μαγιά χωρίς γλουτένη

1 αυγό 

Λίγο αλάτι 

3 κ. σ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Σε μπωλ ανακατεύουμε τη μαγιά με το χλιαρό νερό. Αφήνουμε μισή ώρα να φουσκώσει (ή μέχρι να κάνει αρκετό αφρό).




Αφού αφρίσει, το βάζουμε σε μπωλ και προσθέτουμε  το αλεύρι  και στη συνέχεια όλα τα υπόλοιπα υλικά. Αν κολλάει, προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμα.


Αφήνουμε να φουσκώσει η ζύμη μισή - μια ώρα. 


Μοιράζουμε τη ζύμη στα δύο. 

Ανοίγουμε το ένα ζυμάρι με πλάστη ή το χέρι και το στρώνουμε σε λαδωμένο ταψί. Ψήνουμε για 10-15 λεπτά, το βγάζουμε, βάζουμε τα υλικά που θέλουμε και ξαναψήνουμε για λίγο. 

Μπορούμε να βάλουμε στην κατάψυξη το ζυμάρι μας. Αν το βάλουμε, όταν το χρειαστούμε, το αφήνουμε εκτός ψυγείου, να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και να φουσκώσει λίγο. 


Tuesday, October 8, 2024

Φακές σαλάτα

 Το καλοκαίρι, οι σαλάτες ήταν ιδανικό γεύμα και ακόμα είναι! Αφενός μεν δεν ήθελα να περνάω ώρες στην κουζίνα, αφετέρου ήθελα κάτι χορταστικό και δροσιστικό για πλήρες γεύμα.

Μπορείτε να βράσετε περισσότερες φακές από όσο χρειάζεται η συνταγή και να αποθηκεύσετε στην κατάψυξη. Εγώ έβρασα ένα σακουλάκι φακή και φύλαξα στην κατάψυξη σε μερίδες για επόμενες φορές. 


Φακές σαλάτα 

Υλικά για 1 σαλάτα 

1 φλυτζάνι βρασμένες φακές

Μισή κόκκινη πιπεριά κομμένη σε κύβους (ή ότι χρώμα πιπεριά έχετε) 

Μισή πράσινη πιπεριά κομμένη σε κύβους 

1 ντομάτα κομμένη σε κύβους

Μισό μικρό αγγούρι κομμένο σε κύβους 

1 κ. σ. ελαιόλαδο 

Λίγο χυμό λεμονιού 

Για τους πιο μερακλήδες, προσθέστε λίγο από τα παρακάτω 

Τζίντζερ 

Κουρκουμά

Κάρυ 


Εκτέλεση

Βράζουμε τις φακές μόνο με νερό (αλατίζουμε μετά) σε κανονική κατσαρόλα ή χύτρα ταχύτητας. 

Σουρώνουμε και μοιράζουμε σε μερίδες όταν κρυώσει. 

Σε σαλατιέρα, βάζουμε τις φακές, τα λαχανικά, τα μπαχαρικά, το λεμόνι και το ελαιόλαδο.

Ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

Thursday, September 5, 2024

Μοσχάρι γιουβέτσι

 Ομολογώ ότι δεν είμαι από αυτούς που λατρεύουν το μοσχάρι. Επίσης δεν είμαι ο τύπος που λατρεύει το γιουβέτσι. Μου αρέσει μόνο ζεστό, εκείνη τη στιγμή που θα βγει. Παρόλα αυτά, το συγκεκριμένο φαγητό το τσάκισα😊


Η αλήθεια είναι ότι ένα γιουβέτσι, είναι ένα απόλυτα comfort food, που σίγουρα θυμίζει σε όλους παιδικά χρόνια, οικογενειακά τραπέζια κλπ. 

Όταν φτιάχνετε μοσχάρι σε κατσαρόλα, προσέξτε να είναι απόλυτα στεγνό το κρέας, έτσι ώστε να πάρει χρώμα ολόγυρα με το σωταρισμα και όχι να βράσει. Προτιμήστε να το βάλετε σε σουρωτήρι στο ψυγείο από το προηγούμενο βράδυ, για να έχει στεγνώσει. 


Μοσχάρι γιουβέτσι 

Υλικά για 4-5 μερίδες 

800-1000 γρ. μοσχάρι για γιουβέτσι 

Λίγο ελαιόλαδο 

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο 

1 κ. σ. πάστα ντομάτας 

Μισή κούπα κρασί 

2 κόκκους μπαχάρι 

250 γρ. κριθαράκι μέτριο 

Αλάτι 

Πιπέρι 


Εκτέλεση 

Από το προηγούμενο βράδυ, πλένουμε και αφήνουμε σε σουρωτήρι με πιάτο από κάτω, το μοσχάρι να σουρωσει στο ψυγείο. Εμένα μου αρέσει να είναι μικρά κομμάτια, οπότε το κόβω σε μπουκιές. Εσείς κόψτε το σε μέγεθος που σας αρέσει. 

Σε χύτρα ταχύτητας βάζουμε λίγο ελαιόλαδο να ζεσταθεί καλά. Σωταρουμε το μοσχάρι τμηματικά, να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές. Ρίχνουμε και το κρεμμύδι και το γυρίζουμε κι αυτό για λίγο. 

Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να πάρει μια βράση. 

Προσθέτουμε την πάστα και ανακατεύουμε, να ψηθεί λίγο στον πάτο της κατσαρόλας. 

Ρίχνουμε και το μπαχάρι και στη συνέχεια προσθέτουμε ζεστό νερό, να καλύπτει 1-2 δάχτυλα το κρέας. 

Κλείνουμε τη χύτρα και μαγειρεύουμε για 30 λεπτά στο 8, με διαβάθμιση από 1 έως 12.

Όταν τελείωσε ο χρόνος, σβήνουμε τη χύτρα, αφήσουμε να ηρεμήσει και ανοίγουμε. 

Προθερμαινουμε τον φούρνο στους 190 με αέρα. 

Σε μέτριο ταψί, βάζουμε προσεχτικά το μοσχάρι με όλο το ζουμί του. 

Σκορπίζουμε το κριθαράκι ενδιάμεσα. Αν χρειάζεται προσθέτουμε νερό. Το κριθαράκι ρουφάει πολύ νερό, οπότε το νερό θα πρέπει να περισσεύει όταν ρίξουμε το κριθαράκι. 

Αλατοπιπερωνουμε και το βάζουμε στον φούρνο. 

Ψήνουμε για 20 λεπτά ή μέχρι να είναι έτοιμο το κριθαράκι. Θα πρέπει να μείνει με ζουμάκι το φαγητό για να μην στεγνώσει. 

Σερβίρουμε αμέσως! 



Sunday, September 1, 2024

Thursday, May 30, 2024

Σαρδέλα στον φούρνο με λαχανικά

 Ένα φαγητό που τρώμε τελευταία, είναι οι σαρδέλες στον φούρνο με λαχανικά. Επειδή δεν είμαστε φανατικοί με τα ψάρια και μάλιστα με κάποια μικρά που έχουν κόκκαλα, αγοράζω φιλέτο σαρδέλας και είναι τέλειο. Εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σαρδέλες με το κόκκαλο, αν όχι φιλέτα.


Οι ποσότητες παρακάτω, είναι ενδεικτικές

Σαρδέλα στον φούρνο με λαχανικά

Υλικά για 2 άτομα

300 γρ. φιλέτο σαρδέλας ('η σαρδέλα με κόκκαλο, καθαρισμένη, πλυμένη κλπ)

1/2 πιπεριά κόκκινη, 1/2 κίτρινη, 1/2 πορτοκαλί, κομμένες ζουλιέν

1 κολοκυθάκι, κομμένο ζουλιέν

λίγα ντοματίνια

χυμό ενός μικρού λεμονιού

λίγο ελαιόλαδο

αλατοπίπερο


Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς με αέρα.

Ετοιμάζουμε τα ψάρια μας αν είναι φρέσκα (καθάρισμα, πλύσιμο). Εγώ χρησιμοποίησα κατεψυγμένα φιλέτα , οπότε μόνο τα ξέβγαλα. 

Βάζουμε λίγο λάδι στο ταψί.

Τοποθετούμε τα φιλέτα και στη συνέχεια τα κομμένα λαχανικά. Μπορείτε να προσθέσετε μανιτάρια, καρότα ή ό,τι άλλο θέλετε.


Προσθέτουμε το λεμόνι, αλατοπίπερο και λίγο νερό. Όχι πολύ, γιατί τα λαχανικά θα βγάλουν υγρά

Ψήνουμε για μισή ώρα στους 180 και προσθέτουμε νερό, μόνο αν χρειαστεί.


Σερβίρουμε ζεστό!



Friday, May 17, 2024

Ψωμί τοστ ολικής άλεσης

 Στο πλαίσιο πιο υγιεινής διατροφής, έφτιαξα πρόσφατα χειροποίητο ψωμί του τοστ. Το χειροποίητο, εξασφαλίζει πάντα την έλλειψη συντηρητικών. Μπορεί να κρατάει λιτότερο διάστημα ή να έχει τη φασαρία του, αλλά μπροστά στα οφέλη του, τα παραπάνω δεν έχουν σημασία. Άλλωστε, το φτιάχνεις μια φορά, το βάζεις στην κατάψυξη και έχεις φρέσκο ψωμί του τοστ για μέρες. 


Τη συνταγή την βρήκα εδώ και άλλαξα μόνο την ποσότητα του βούτυρου με ηλιέλαιο. Εσείς μπορείτε να βάλετε ό,τι θέλετε.


Ακόμα κι αν δεν το χρησιμοποιήσετε ως ψωμί τοστ, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σαν κανονικό ψωμί ολικής. 


Ψωμί τοστ ολικής άλεσης

Υλικά για 16 φέτες

(χρησιμοποιήθηκε στενόμακρο ταψί 24x14εκ.)

1 κούπα χλιαρό νερό

1/4 κούπας γάλα χλιαρό (χρησιμοποίησα light)

3 κ. σ. μέλι

2 και 1/4 κ. γ. ξηρή μαγιά σε κόκκους

3 κούπες αλεύρι ολικής συν έξτρα που ίσως  χρειαστεί

1,5 κ. γ. αλάτι

3 κ. σ. ηλιέλαιο ή βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου


Εκτέλεση

Τη διαδικασία μπορείτε να την κάνετε είτε στο μίξερ, είτε στο χέρι. Εγώ προτίμησα να την κάνω στο χέρι.

Μέσα σε ένα μπωλ, βάζουμε το χλιαρό γάλα και νερό. Προσθέτουμε το μέλι, ανακατεύουμε και τη μαγιά. Ανακατεύουμε και αφήνουμε 5-10 λεπτά το υλικό να αφρίσει. 

Στη συνέχεια, προσθέτουμε το αλεύρι, αλάτι και λάδι. Ζυμώνουμε για λίγα λεπτά ή χτυπάμε στο μίξερ με τον γάντζο. Η ζύμη μας θα είναι μαλακή και θα κολλάει ελαφρώς. Αν κολλάει πολύ, προσθέστε λίγο αλεύρι. Θα πρέπει να είναι μαλακή και όχι σφιχτή μπάλα. 

Λαδώνουμε ένα μπωλ (ή αυτό που δουλεύαμε) και αφήνουμε μέσα τη ζύμη να φουσκώσει και να διπλασιαστεί. Εγώ την έβαλα σε θερμό φούρνο. Μπορεί να πάρει μια ώρα εκτός φούρνου ή λιγότερο μέσα σ' αυτόν.

Αφού φουσκώσει, λαδώνουμε ή βάζουμε λαδόκολλα σε ένα στενόμακρο ταψάκι. Προτιμώ πάντα την λαδόκολλα. 

Πατάμε τη ζύμη μας να ξεφουσκώσει, την κάνουμε μπάλα και τη διαμορφώνουμε σε κύλινδρο, σε μέγεθος λίγο μικρότερο του ταψιού.


Τη βάζουμε στο ταψί και την ξαναφήνουμε να φουσκώσει. Μέσα στο φούρνο μου πήρε λιγότερο από μισάωρο για να φουσκώσει, γύρω στο 20λεπτο. Η ζύμη θα πρέπει να φουσκώσει μόνο λίγο πιο πάνω από το ταψί. 


Στο μεταξύ, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180. Προτιμώ τα ψωμιά να τα ψήνω χωρίς αέρα. 

Ψήνουμε για 45-50 λεπτά. Βγάζουμε το ψωμί από τον φούρνο και αφήνουμε να μείνει μέσα στο ταψί για 20 λεπτά. Μεταφέρουμε σε σχάρα και αφήνουμε να κρυώσει καλά. 

Το ψωμί κόβεται πολύ καλά, αφού κρυώσει εντελώς.

Κράτησα μια φέτα σε σακουλάκι στο ψυγείο και μία φέτα σε σακουλάκι εκτός ψυγείου και για μέρες ήταν πολύ καλό. Καλύτερα διατηρήθηκε η φέτα που ήταν στο ψυγείο. Γενικά, μετά από αρκετές μέρες τρίβει πιο εύκολα. 

Αφού έκοψα το ψωμάκι μου σε 16 φέτες του τοστ, το έβαλα σε σακούλα στην κατάψυξη. Δεν κολλάνε οι φέτες μεταξύ τους. Ακόμα κι αν κολλήσουν, διαχωρίζονται εύκολα. 

Tip: Αν κάποιος νηστεύει ή δεν τρώει γάλα, μπορεί να το αντικαταστήσει με νερό. 


Sunday, April 7, 2024

Αραβικές πίτες ολικής άλεσης

 Η αγάπη για τις ζύμες συνεχίζεται όλα αυτά τα χρόνια. Ψωμιά, αρτοσκευάσματα, εναλλακτικές συνταγές, υπάρχουν πάντα στο μυαλό και στην υλοποίηση. 

Πρόσφατα έφτιαξα αραβικές πίτες, που δεν συγκρίνονται με τις έτοιμες. Σίγουρα το χειροποίητο είναι πάντα καλύτερο. 


Η συνταγή δεν είναι δική μου και την αναδημοσιεύω με την άδεια του κατόχου. Την ορίτζιναλ συνταγή δείτε τη εδώ! Τις ονομάζει τορτίγιες, αλλά στη σύσταση και υφή μοιάζουν περισσότερο με αραβικές πίτες. Όπως και να τις πείτε, είναι νόστιμες και υγιεινές. Δεν περιέχουν ζάχαρη ή μαγιά. Γίνονται εύκολα και γρήγορα.


Αραβικές πίτες ολικής άλεσης

Υλικά: 

2 κούπες αλεύρι ολικής

3 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κούπα ζεστό νερό

1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση:

Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να γίνουν μια μπάλα και ζυμώνουμε για 2 λεπτά. Αν κολλάει η ζύμη, προσθέτουμε αλεύρι.

Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί κάνα μισάωρο για να ανοίγει εύκολα το φύλλο.

Χωρίζουμε σε 8 κομμάτια. 



Τα πλάθουμε μπαλάκια και ανοίγουμε λεπτά φύλλα με έναν πλάστη. Πασπαλίζουμε με αλεύρι την επιφάνεια εργασίας και το ζυμαράκι μας. 



Σε ένα αντικολλητικό, ψήνουμε τις πίτες 1-2 λεπτά από την κάθε πλευρά, χωρίς να προσθέσουμε λάδι! Μην τις παραψήσετε για να μην σκληρύνουν.


Καθώς ψήνεται η μία, ετοιμάζουμε την επόμενη για το τηγάνι.

Γεμίζετε με ό,τι θέλετε!

Τιπ: Τοποθετούμε μια μια τις τορτίγιες σε μεμβράνη ή αντικολλητικό χαρτί και τις αποθηκεύουμε στην κατάψυξη. Όταν χρειαστούμε μια, την βγάζουμε εκτός για 10 λεπτά και γεμίζουμε!


Tuesday, March 26, 2024

Σπανακόρυζο με πράσα και καρότα

Τον τελευταίο καιρό, φτιάχνω ένα σπανακόρυζο διαφορετικό, εμπλουτισμένο με περισσότερα λαχανικά, που το κάνει πεντανόστιμο και γλυκό! Την ιδέα μου την έδωσε η φίλη μου η Ρούλα και σας την περιγράφω. δοκιμάστε το!



Σπανακόρυζο με πράσα και καρότα
Υλικά για 2 μερίδες
350 γρ. καθαρισμένο σπανάκι (ομολογώ ότι χρησιμοποίησα έτοιμο)
2 πράσα κομμένα σε ροδέλες 
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
2 κ. γ. πάστα ντομάτας ή φρέσκια
2 καρότα τριμμένα στον τρίφτη του κρεμμυδιού
1 φλυτζανάκι του ελληνικού καφέ, ρύζι
ελαιόλαδο
αλατοπίπερο ή ένα κύβο λαχανικών


Εκτέλεση
Μέσα σε κατσαρόλα βάζουμε λίγο ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε τα πράσα, καρότα, κρεμμύδια και ανακατεύουμε να σωταριστούν και να μαλακώσουν για λίγα λεπτά (4-5). 
Αφού μαραθούν λίγο, προσθέτουμε και το σπανάκι, το οποίο σωτάρουμε για 2-3 λεπτά. 
Προσθέτουμε νερό να καλύπτει τα λαχανικά, την πάστα, τον κύβο ή αλατοπίπερο και τα αφήνουμε να βράσουν 5-10 λεπτά.
Προσθέτουμε το ρύζι, νερό όποτε χρειάζεται και αφήνουμε να βράσει μέχρι να μαλακώσει (περίπου 15 λεπτά).
Σερβίρουμε!

Τα πράσα, κρεμμύδια και καρότα, προσθέτουν έξτρα γλύκα στο φαγητό. Είναι πάρα πολύ νόστιμο και αξίζει να το δοκιμάσετε!

Tuesday, March 5, 2024

Χοιρινή τηγανιά με κρεμμύδια

 Όσες φορές είχα επιδιώξει να φτιάξω τηγανιά, δεν ήμουν ικανοποιημένη. Το κρέας μου φαινόταν σκληρό και γενικά δεν ήταν αυτό που περίμενα. Τελευταία φτιάχνω συχνά, αλλά την κάνω αλλιώς. Κατ' αρχήν, την κόβω μικρά κομμάτια. Κατά δεύτερον, επειδή το μάτι της κουζίνας μου δεν είναι αρκετά δυνατό, την τηγανίζω τμηματικά, έτσι ώστε να μη βράσει το κρέας, αλλά να σωταριστεί σωστά όλο. Αν και η δική σας κουζίνα δεν έχει δυνατό μάτι, δοκιμάστε το. Λίγο-λίγο κρέας κάθε φορά, για να γίνει σωστά η δουλειά.

Τα κρεμμύδια, προσθέτουν γλύκα στο φαγητό. Μπορείτε εναλλακτικά, να βάλετε πράσα. 


Χοιρινή τηγανιά με κρεμμύδια

υλικά για 2-3 μερίδες

700-800 γρ χοιρινή τηγανιά (αν βρείτε μαριναρισμένη, ακόμα καλύτερα)

3 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε χοντρές φέτες

αλάτι

πιπέρι

2-3 κόκκους πιπεριού

1-2 κόκκους μπαχάρι

λίγο κρασί και λίγο λεμόνι για το σβήσιμο

ελαιόλαδο για το σωτάρισμα


Εκτέλεση

Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε λίγο ελαιόλαδο (2-3 κουταλιές).

Αφού ζεσταθεί το λάδι, προσθέτουμε το ένα τρίτο από το κρέας. 

Τηγανίζουμε από όλες τις πλευρές σε δυνατή φωτιά. Αποσύρουμε το κρέας σε ένα πιάτο και συνεχίζουμε έτσι, μέχρι να τηγανιστεί όλο. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε ενδιάμεσα λίγο λάδι ακόμα.

Αφού τελειώσουμε με το κρέας, στο άδειο τηγάνι, προσθέτουμε τα κρεμμύδια (και λάδι αν χρειάζεται). Μη σας απασχολεί που δεν θα είναι πεντακάθαρο από το κρέας. Τα σωτάρουμε λίγο να μαλακώσουν (για 4-5 λεπτά).

Προσθέτουμε στα κρεμμύδια το κρέας. Το γυρίζουμε κι αυτό μαζί με τα κρεμμύδια να ανακατευτούν καλά.

Σβήνουμε με λίγο κρασί και λίγο χυμό λεμονιού.

Αφού πάρει μια βράση, προσθέτουμε τα μπαχαρικά, ενώ προτιμάμε να βάλουμε το αλάτι κατά το τελείωμα.

Τα κρεμμύδια μισολιώνουν και κάνουν μια φανταστική σαλτσούλα.

Σερβίρουμε με πουρέ πατάτας, ή ρύζι ή ότι θέλουμε!

Monday, February 5, 2024

Ζυμαρικά με μοτσαρέλα και τσένταρ, σε ένα σκεύος

 Ομολογώ ότι αυτή η συνταγή δεν είναι δική μου. Καθώς περιπλανιόμουν, στους δρόμους του ίνσταγκραμ, έπεσα πάνω της. Με την κάκιστη μετάφραση του google, είδα τα υλικά ( ο Θεός να τα κάνει υλικά με τη μετάφραση). Αν θέλετε να δείτε την ορίτζιναλ συνταγή, δείτε εδώ το προφίλ της Adi, που έχει ένα αξιολογότατο μαγειρικό σάιτ. 


Η δόση είναι για 4-5 πιάτα. Προσοχή γιατί είναι βαρύ φαγητό. Η λέξη light, δεν υπάρχει εδώ. Είναι όμως θεονόστιμο, πανεύκολο, γρήγορο και κυρίως, γίνεται σε ένα σκεύος. 


Ζυμαρικά με μοτσαρέλα και τσένταρ, σε ένα σκεύος

Υλικά για 4-5 πιάτα

500 γρ. κοντό ζυμαρικό (έβαλα κοχύλια και το συστήνω για να κρατάνε μέσα σάλτσα.

30-40 ντοματίνια βελανίδια

100 γρ. τυρί τσένταρ τριμμένο

100 γρ. τυρί μοτσαρέλα τριμμένο

3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες

λίγη σάλτσα ντομάτας τύπου πουμαρό, για να κοκκινίσει όσο θέλετε (200 γρ. έλεγε η συνταγή, αλλά δεν έβαλα τόσο)

2 κουταλιές αλάτι (βάλτε λιγότερο και δοκιμάστε πόσο θέλετε)

1/2 κ. γ. μαύρο πιπέρι

1 κ. σ. πάπρικα γλυκιά (οι τολμηροί, ας βάλουν και καυτερή μαζί)

λίγα φρέσκα φύλλα βασιλικού

20 γρ. βούτυρο (1 γεμάτη κ. σ.)

500 ml κρέμα μαγειρικής χαμηλών λιπαρών (εγώ χρησιμοποιώ μια τέλεια, με μόλις 3% λιπαρά)

4 κούπες νερό ζεστό


Εκτέλεση

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα (εγώ τα έβαλα σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι), βάζουμε όλα τα υλικά, κρατώντας μερικά φύλλα βασιλικού για διακόσμηση.


Τα αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά με κλειστό καπάκι, ανακατεύοντας συνέχεια για να μην κολλήσουν τα ζυμαρικά.


Σερβίρουμε με παρμεζάνα ή ότι τυρί θέλουμε και λίγο βασιλικό.


Η λέξη νόστιμο, δεν αρκεί για να το περιγράψει! Δοκιμάστε το!


Monday, January 22, 2024

Αυγό τηγανητό, πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί, με μοτσαρέλα και αβοκάντο

 Τον Οκτώβριο που είχα την κόρη μου εδώ, ένα πρωί που πεινούσε, έφτιαξε ένα σούπερ και δυναμωτικό  πρωινό. Δεν είναι φανατική με το αυγό, για την ακρίβεια δεν της άρεσε ποτέ ο κρόκος. Από μωρό 😐😁


Οπότε, όταν τρώει αυγό, φροντίζει είτε να ανακατεύει τον κρόκο ή να είναι πηχτός κλπ.

Οπότε, τι έκανε (που το έκανα κι εγώ αργότερα):


Αυγό τηγανητό, πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί, με μοτσαρέλα και αβοκάντο

1-2 φέτες ψωμί τοστ ή κανονικό

1 αυγό

λίγη μοτσαρέλα τριμμένη ή μια φέτα τυρί του τοστ

φέτες αβοκάντο

αλάτι, πιπέρι, σταγόνες λεμονιού


Εκτέλεση

Σε ένα τηγάνι, βάζουμε λίγο λάδι (δεν θέλουμε πολύ. Ίσα για να μην κολλήσει το αυγό). 

Τηγανίζουμε το αυγό. Σ΄ αυτό το σημείο να πω, ότι η κόρη μου το γύρισε με σπάτουλα και ανάποδα, για να τηγανιστεί και από την πλευρά του κρόκου. Εσείς, κάνετε όπως θέλετε.

Παράλληλα, είτε στο ίδιο το τηγάνι ή σε φρυγανιέρα/τοστιέρα, ζεσταίνουμε μια φέτα (ή δύο) ψωμί, όσο θέλουμε. 

Τοποθετούμε το αυγό πάνω στο ζεστό ψωμάκι. 

Το τυρί, μπορείτε να το προσθέσετε στο ζεστό αυγό, ή να το λιώσετε λίγο στο τηγάνι όπως έκανα εγώ και να το προσθέσετε επάνω.

Σερβίρουμε με φέτες ώριμου αβοκάντο, σταγόνες λεμονιού και αλατοπίπερο. 


Είναι ένα πιάτο, που μπορεί άνετα να καταναλωθεί σαν δυναμωτικό πρωινό, αλλά εξίσου ελαφρύ μεσημεριανό ή βραδυνό. 

Tuesday, January 2, 2024

Τρουφάκια κουκουνάρια με 4 υλικά

 Η 2η συνταγή που φτιάξαμε στο σχολείο, ήταν αυτή της Φωτεινής, για τρουφάκια κουκουνάρια.

Εύκολα και γρήγορα.


Τρουφάκια κουκουνάρι

2 πακέτα μπισκότα ορέο ή σοκολάτας τριμμένα (περίπου 300-320 γρ)

1 πακέτο τυρί κρέμα 200 γρ.

δημητριακά (αυτά τα σκούρα καφέ που μοιάζουν με το εξωτερικό των κουκουναριών)

άχνη ζάχαρη για το στόλισμα


Εκτέλεση

Σε μπωλ μαλακώνουμε το τυρί με ένα κουτάλι.

Ρίχνουμε το τριμμένο μπισκότο και ανακατεύουμε καλά με το κουτάλι.

Στη συνέχεια, με λίγο βουτυρωμένα χέρια ή βρεγμένα, παίρνουμε ένα κουταλάκι από το μίγμα (σαν μεγάλο καρύδι ή όσο μεγάλα τα θέλουμε) και το πλάθουμε σε σχήμα κώνου. 



Τα τοποθετούμε σε πιατέλα ή σε καραμελόχαρτα.

Τοποθετούμε κυκλικά, ξεκινώντας από τη βάση τα δημητριακά, δίνοντας το γνωστό σχήμα του κουκουναριού. 



Τέλος, πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.

Καλή χρονιά!