Monday, April 28, 2014

Τάρτα με σπαράγγια, κατίκι Δομοκού και χοιρομέρι Ζακύνθου - Πώς καθαρίζουμε σπαράγγια

Μεγάλη Δευτέρα, ψωνίζοντας στο σούπερ μάρκετ, έπιασα ένα μάτσο σπαράγγια. Η μόνη εμπειρία με σπαράγγια που έχω, είναι με άγρια, που βγαίνουν εδώ στο τέλος του χειμώνα, αρχές άνοιξης. Του εμπορίου δεν τα είχα δοκιμάσει. Τα πήρα χωρίς να ξέρω τι θα τα κάνω, αλλά σίγουρα θα τα χρησιμοποιούσα για το πασχαλινό τραπέζι.

Δυο μέρες μετά, ένα φίλος μου έφερε κατίκι από το Δομοκό που είχε πάει. Στο μυαλό μου είχε αρχίσει να σχηματίζεται η εικόνα του φαγητού που θα έφτιαχνα. Όσοι με ξέρουν, ξέρουν ότι πάντα στα τραπέζια μου φτιάχνω κάτι καινούριο που πρωτοδοκιμάζεται εκείνη την ίδια μέρα. :-) Ως τώρα, όλα είναι νόστιμα!


Το κατίκι έχει γεύση που λατρεύω και χαμηλά λιπαρά. Ξινούτσικη, ήπια, όχι υπερβολικά αλμυρή, που σημαίνει ότι μπορεί να ταιριάξει με άλλα υλικά. Τα σπαράγγια άραγε θα ταιριάζουν μαζί; Και αφού τα βάλω αυτά τα δύο, να βάλω και ζακυνθινά υλικά; Θα φτιάξω κάτι, που θα έχει άρωμα και γεύση Ελλάδας, από διάφορα μέρη: σπαράγγια Καβάλας, κατίκι Δομοκού, χοιρομέρι και λαδοτύρι Ζακύνθου...Και τελικά, έγινε κάτι πολύ πετυχημένο σε γεύση και εμφάνιση!
 

Τάρτα με σπαράγγια, κατίκι Δομοκού και χοιρομέρι Ζακύνθου
Υλικά για μεγάλο ταψί φούρνου
Για την τάρτα
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
μια πρέζα αλάτι
1 κ. σ. ζάχαρη
250 γρ βούτυρο μαλακό
2 κρόκους αυγού
10 κ. σ. νερό
για τη γέμιση
500 γρ. σπαράγγια λευκά ή πράσινα εμπορίου (αν έχετε άγρια ακόμα καλύτερα)
500 γρ. κατίκι Δομοκού
150 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
2 αυγά
πιπέρι λευκό
4-5 φέτες χοιρομέρι Ζακύνθου
1 μικρό κομμάτι λαδοτύρι Ζακύνθου

Εκτέλεση
Μέσα σε ένα μπωλ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη και το βούτυρο σε κομματάκια. Ψιχουλιάζουμε το αλεύρι με τα χέρια, το τρίβουμε να ενωθούν όλα τα υλικά.
Χτυπάμε τον κρόκο και το νερό με πηρούνι και τον προσθέτουμε λίγο-λίγο στο αλεύρι. Το μίγμα δεν πρέπει να λασπώσει. Βάζουμε μόνο όσο χρειάζεται για να φτιάξουμε μια ζύμη που δεν κολλάει. Αν δεν παίρνει όλο το αλεύρι, προσθέτουμε ελάχιστο νερό.
Ζυμώνουμε το μίγμα λίγο, ίσα να ενωθούν τα υλικά, αλλιώς αν τη ζυμώσουμε πολύ , η ζύμη μας θα σπάει μετά το ψήσιμο.
Τη βάζουμε σε μεμβράνη και τη βάζουμε για μισή ώρα στο ψυγείο, μέχρι να ετοιμάσουμε τα υλικά μας.

Πλένουμε και καθαρίζουμε τα σπαράγγια με ξεφλουδιστήρι καρότου.
Τα κόβουμε 2-3 εκατοστά από κάτω, να φύγει το σκληρό μέρος. Εγώ τα έσπαγα στο σημείο που ήταν τρυφερό.



Τα βράζουμε σε ελαφρώς αλατισμένο νερό για 2-3 λεπτά. Τα βγάζουμε τα σουρώνουμε και τα βάζουμε σε κρύο νερό να σταματήσει ο βρασμός (και να διατηρηθεί το πράσινο χρώμα αν χρησιμοποιήσουμε πράσινα).
Αφού έχει περάσει το μισάωρο για τη ζύμη, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς με αέρα. Βουτυρώνουμε το ταψί.
Πάνω σε λαδόκολλα ανοίγουμε το φύλλο με πλάστη στο μέγεθος του ταψιού.
Με τη βοήθεια της λαδόκολλας το αναποδογυρίζουμε στο ταψί και στο στρώνουμε, φροντίζοντας να ανασηκώσουμε λίγο τις άκρες για να συγκρατηθεί η γέμιση.
Τρυπάμε με πηρούνι, στρώνουμε από πάνω λαδόκολλα, ρίχνουμε κεραμικές μπίλιες ή φασόλια και την ψήνουμε για 20 λεπτά.


Σε μπωλ ανακατεύουμε το κατίκι, το γιαούρτι, τα αυγά λίγο πιπέρι (και ελάχιστο αλάτι γιατί αν βάλουμε αλλαντικό θα είναι αλμυρό).
Μετά τα 20 λεπτά, βγάζουμε την τάρτα, βγάζουμε τη λαδόκολλα με ό,τι έχουμε βάλει επάνω και στρώνουμε το μίγμα με το κατίκι.
Βάζουμε τα σπαράγγια και ενδιάμεσα βάζουμε λεπτά κομμάτια χοιρομέρι (κόβουμε τις φέτες σε μικρότερα κομμάτια), αποφεύγοντας να βάλουμε λίπος.
Τρίβουμε από πάνω λίγο λαδοτύρι Ζακύνθου και ψήνουμε για 20 λεπτά ακόμα. Τρώγεται ευχάριστα ζεστή αλλά και παγωμένη.

update: για τους μη ζακυνθινούς, αν δεν βρίσκετε λαδοτύρι μπορείτε να βάλετε ένα πικάντικο τυρί και αντί για χοιρομέρι κάποιο πικάντικο αλλαντικό.

Καλή εβδομάδα!

Wednesday, April 23, 2014

Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι

Ένα φαγητό που μαγείρεψα τη Μεγάλη Εβδομάδα, ήταν αυτό που περιγράφω παρακάτω: χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι. Κλασικό νηστίσιμο φαγητό, αλλά και καλοκαιρινό λόγω του χταποδιού. Τι; Πώς; Δεν βλέπετε το καλοκαίρι να έρχεται; Ε, η αλήθεια είναι ότι έχει ξεστρατίσει λίγο και αργεί να έρθει, αλλά πού θα πάει, θα έρθει!
Η αλήθεια είναι ότι έγινε πεντανόστιμο. Ακόμα και η κόρη μου που δεν τρώει χταπόδι με ιδιαίτερη χαρά, πήγαινε και έκλεβε πηρουνιές. 

Το χταπόδι θέλει τον τρόπο του για να μείνει μαλακό και νόστιμο. Αρκεί να το βράσετε με λίγο κρασί, χωρίς καθόλου νερό και θα παραμείνει νόστιμο και μαλακό. Τα φρέσκα χταπόδια πρέπει να τα έχεις "γουλίσει" ή να έχουν παραμείνει στην κατάψυξη για να είναι μαλακά και έτοιμα για μαγείρεμα. Το ξέρετε ότι υπάρχουν ταβέρνες που κάνουν το γούλισμα σε κάδους πλυντηρίου; Μη γελάτε, είναι αλήθεια!

Εγώ, που α) ούτε ψαράς είμαι και βου) σιχαίνομαι το καθάρισμα ψαριών και μαλακίων, χρησιμοποίησα ωραιότατο χταποδάκι Καλλιμάνης που ήταν εξαιρετικό!



Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι
Υλικά για 3-4 μερίδες
4 πλοκάμια από χταπόδι (υπάρχει συσκευασία ΜΟΝΟ με πλοκάμια, ό,τι πρέπει για μένα δηλαδή)
½ κούπα κρασί
λίγο ελαιόλαδο (2-3 κ. σ.)
1 ξερό κρεμμύδι κομμένο σε κυβάκια
2 κ. σ. πάστα ντομάτας
1 φύλλο δάφνης
μαύρο πιπέρι
250 γρ. κοφτό μακαρονάκι
αλάτι


Εκτέλεση
Αφήνουμε το χταπόδι να ξεπαγώσει στη συσκευασία του.
Αφού ξεπαγώσει, το βάζουμε όπως είναι σε χύτρα ταχύτητας μαζί με ½ κούπα κρασί, κλείνουμε τη χύτρα και το αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά (στο 6 με διαβάθμιση 1-12) για 20 λεπτά αφού σφυρίξει η χύτρα. Αν δεν έχετε χύτρα ταχύτητας, το βράζετε σε κοινή κατσαρόλα σκεπασμένη με καπάκι για περισσότερο χρόνο, μέχρι να τρυπιέται και να είναι έτοιμο.
Στη συνέχεια και αφού ανοίξουμε τη χύτρα, σε κατσαρόλα ή βαθύ αντικολλητικό τηγάνι (χρησιμοποίησα το δεύτερο), σωτάρουμε το κρεμμύδι με το λάδι για λίγα λεπτά.
Προσθέτουμε την πάστα, το ζουμί από το χταπόδι, τη δάφνη, λίγο πιπέρι και αφήνουμε να βράσουν μέχρι να κόψουμε το χταπόδι.
Κόβουμε σε μικρά κομμάτια το χταπόδι.
Το προσθέτουμε κι αυτό στη σάλτσα που βράζει και αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί για 10 λεπτά. Όποτε χρειάζεται προσθέτουμε νερό.
Μετά το δεκάλεπτο, προσθέτουμε το μακαρονάκι και ζεστό νερό.
Ανακατεύουμε να μην κολλήσει.
Προσθέτουμε και αλάτι και αφήνουμε να βράσει όσο χρειάζεται για να γίνει το μακαρονάκι. Συνήθως δέκα λεπτά είναι αρκετά, ανάλογα το ζυμαρικό. Μην τα παραβράσετε και λιώσουν.
Σερβίρουμε ζεστό αλλά τσιμπολογάμε ακόμα κι όταν είναι κρύο ;-)


Tuesday, April 22, 2014

Η λέσχη μαγείρων Ζακύνθου, παρουσιάζει παραδοσιακά πιάτα

Είμαι σίγουρη, ότι μετά το φαγοπότι των ημερών, θέλουμε λίγες μέρες ανάπαυλας από συνταγές μέχρι να έρθουμε στα ίσα μας. Κάθε χρόνο αναρωτιέμαι γιατί το κάνουμε αυτό στον εαυτό μας. Πρέπει να τον μισούμε πολύ για να τρώμε τόσο πολύ τις γιορτινές μέρες :-p


Πριν αρχίσω να βάζω πάλι συνταγές, θέλω να σας δείξω φωτογραφίες από μια εκδήλωση που έγινε χτες στην πλατεία Αγίου Μάρκου. Μερικά νέα παιδιά, μάγειρες από τη λέσχη μαγείρων Ζακύνθου, μαγείρεψαν και παρουσίασαν τοπικές παραδοσιακές συνταγές δημόσια για τον κόσμο.
 

Όσοι παρευρεθήκαμε εκεί, μπορέσαμε να δούμε τη ζακυνθινή κουζίνα από την ... γκουρμέ πλευρά της, αλλά μπορέσαμε να δοκιμάσουμε επίσης κάποια φαγητά και γλυκά που προσφέρονταν.


 Παράλληλα, υπήρχε έκθεση με τοπικά προϊόντα, λάδι, κρασί (που μπορούσες να δοκιμάσεις). μαντολάτο, σταφίδα, παξιμάδια κλπ.


Έχω πει πολλές φορές ότι είναι αναγκαίο να προβάλλονται τα τοπικά προϊόντα και η τοπική κουζίνα, όχι μόνο στα εστιατόρια και ταβέρνες, αλλά και στα ξενοδοχεία. Είναι χρέος μας να αναδεικνύουμε τα προϊόντα μας, να τα πηγαίνουμε ένα βήμα πιο μπροστά, γιατί μέσα από αυτό προβάλουμε τον πολιτισμό του τόπου μας και την παράδοσή μας. Μαζί με τα μπράουνις και τα τσιζκέικ που έχουν κατακλύσει τα μαγαζιά, ας προσφέρουμε φρυγανιά, γλυκά κουταλιού αλλά και την ταπεινή φυτούρα που μπορεί να γίνει βάση για καταπληκτικά γλυκά...

Μπράβο στα παιδιά γι΄αυτή την παρουσίαση.

Wednesday, April 16, 2014

Μους φράουλας

Τις προηγούμενες μέρες σας πρότεινα ορεκτικό, σας πρότεινα κυρίως πιάτο, ήρθε η ώρα να σας προτείνω και επιδόρπιο. Είναι αυτό που θα κάνω κι εγώ φέτος το Πάσχα.


Για περισσότερες ιδέες για το τι μπορείτε να φτιάξετε αυτό τον καιρό μπορείτε να δείτε εδώ, και αν ψάχνετε άλλα γλυκά γι' αυτή τη μέρα επίσης, μπορείτε να δείτε εδώ.

Πάμε όμως στο σημερινό ποστ.

Το πασχαλιάτικο τραπέζι είναι από μόνο του πολύ ... βαρύ! Γι' αυτό, για επιδόρπιο δεν χρειάζεται να έχουμε ακόμα πιο βαριά γλυκά, όπως αυτά που είναι με σοκολάτα. Ξέρω ότι απογοητεύονται οι φίλοι της σοκολάτας, αλλά έτσι είναι. Θες κάτι πιο ανάλαφρο μετά από ένα γεύμα κατά το τέλος του οποίου αρχίζεις να επικαλείσαι τα Θεία για να μην σκάσεις!
Θα μου πεις, άμα φας τη μους που έχει φτιαχτεί με κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά είναι ελαφρύ; Ε, όχι ακριβώς, αλλά σκεφτείτε ότι είναι τόσο πανάλαφρη και τόσο ... μοιρασμένη σε 8 μικρές μερίδες, που πόσο θα φάτε πια;;; Και πόσο θα σας παχύνει αυτή μετά τα αμνοερίφια που έχετε τσακίσει; Η καημενούλα η μους θα σας φταίει; Όχι φυσικά! Οπότε...


Μους φράουλας
Υλικά για 8 μικρές μερίδες (δεν είναι για χόρταση είπαμε)
150-160 γρ. φράουλες
1 κ. σ. ζάχαρη
1 κ. σ. χυμό λεμονιού
2 κ. σ. άχνη ζάχαρη
200 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά*
200 γρ. τυρί κρέμα (εδώ μπορείτε να βάλετε χαμηλών λιπαρών και μη γελάτε)*
3-4 κ. σ. χυμό λεμονιού*


Εκτέλεση
Βάζουμε στην κατάψυξη τα χτυπητήρια του μίξερ, το μπωλ που θα χτυπήσουμε μέσα την κρέμα και την κρέμα γάλακτος για 20-30 λεπτά, ΕΙΔΙΚΑ αν είναι καλοκαίρι και δεν θέλουμε να κόψει η κρέμα από το χτύπημα (μόλις έδωσα tip αν δεν το καταλάβατε ;-) )

Πλένουμε, καθαρίζουμε και τεμαχίζουμε τις φράουλες.
Τις βάζουμε σε μπωλ με 1 κ. σ. ζάχαρη και 2 κ. σ. χυμό λεμονιού και τις αφήνουμε να ζουμιάσουν για μισή ωρίτσα. Όσο δηλαδή θα έχουμε και την κρέμα στην κατάψυξη.
Μετά από μισή ώρα, λιώνουμε τις φράουλες στο μπλέντερ.
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος μαζί με 2 κ. σ. άχνη ζάχαρη μέχρι να στέκεται καλά. Στην κρέμα γάλακτος δεν κάνουμε σκόντο στα λιπαρά όταν πρόκειται να κάνουμε σαντιγύ, γιατί δύσκολα στέκεται η χαμηλών λιπαρών. 
Χτυπάμε σε άλλο μπωλ το τυρί για λίγο να αφρατέψει και να μην έχει κομπάκια. Εδώ μπορούμε να βάλουμε λιγότερα λιπαρά, οπότε ας τα γλυτώσουμε!
Προσθέτουμε ενώ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε 3-4 δόσεις, να ανακατευτούν τα υλικά.
Προσθέτουμε και τις φράουλες και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά καλά.

Ήρθε η ώρα να δοκιμάσετε τη μους σας. Αν σας αρέσει έτσι, μπορείτε να μην βάλετε χυμό λεμονιού. Εμένα που μου αρέσει η φράουλα να έχει την ξινάδα της, πρόσθεσα 4 κ. σ. χυμό λεμονιού. Οπότε, πράξτε αναλόγως, προσθέτοντας κουταλιά κουταλιά χυμό και ανακατεύοντας, μέχρι να έχετε τη γεύση που σας αρέσει.
Μοιράζουμε τη μους σε 8 ποτηράκια του κρασιού (είπαμε, δεν είναι για χόρταση), ή όπου και όπως εσείς θέλετε.
Τη βάζουμε στο ψυγείο και όταν έρθει η ώρα του σερβιρίσματος βάζουμε για γαρνίρισμα μια φραουλίτσα που θα πλύνουμε τότε, από πάνω.

Παρόλο που έκανα έναν πρόλογο περί σοκολατένιων γλυκών και η παρακάτω φωτό θα έρθει σε αντίθεση με όλα όσα είπα, δεν μπορώ να μην σας τη δείξω και να μην το προτείνω ακόμα-ακόμα, αφού δοκιμάστηκε και επιδοκιμάστηκε. Βλέπετε το πρώτο μέρος του ποστ, γράφτηκε πριν δοκιμαστεί η μους με κέικ σοκολάτας. Κρατήστε όμως την ιδέα για μια άλλη μέρα αν όχι για το Πάσχα.
Χτες έφτιαξα τη μους με σκοπό να προτείνω γλυκό για το Πάσχα, αλλά έφτιαξα και το νηστίσιμο σοκολατένιο κέικ της Ραλού, μια και είχα γυναικοσύναξη στο σπίτι. Ορίστε και τα ντοκουμέντα: Κραιπάλη...


Μ΄ αρέσει που έφτιαξα το νηστίσιμο κέικ τελευταία στιγμή και λυπόμουνα τη μους που θα πήγαινε χαμένη λογω νηστείας. Αμ πώς... Όλες, μα ΟΛΕΣ, έφαγαν το κέικ με τη μους από πάνω. Μερικές μάλιστα έκαναν το αντίθετο. Στα ποτηράκια με τη μους κολυμπούσαν μέχρι πνιγμού κομμάτια σοκολασμένου πλέον κέικ!


Οπότε φανταστείτε σοκολατένιο κέικ (και με γλάσο παρακαλώ) με επικάλυψη μους φράουλας. Η δόση φτάνει άνετα για να καλύψει ένα κέικ 26-30 εκ. διαμέτρου.

Κλείνοντας αυτό το ροζοφραουλένιο ποστ θα σας ευχηθώ να περάσετε καλό Πάσχα με υγεία και χαρά. Να θυμάστε ότι οι φίλοι μας είναι τα στηρίγματά μας, πολύτιμοι και μοναδικοί στις χαρές και τις λύπες μας, οπότε περάστε όσο περισσότερο χρόνο μπορείτε αυτές τις μέρες μαζί τους και μη μένετε μέσα κάνοντας δουλειές ;-)

Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα εύχομαι σε όλους!

Tuesday, April 15, 2014

Κατσίκι με πατάτες σε πικάντικη σάλτσα μουστάρδας-μελιού



Αν δεν είστε από αυτούς που σουβλίζουν γιατί δεν σας αρέσει, δεν μπορείτε ή δεν θέλετε βρε αδερφέ, τότε σας προτείνω να ψήσετε στον φούρνο αυτό το κατσικάκι το πικαντικομουσταρδομελένιο. Οι μερίδες είναι υπολογισμένες μόνο για 3 άτομα, οπότε το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να υπολογίσετε τα υλικά που χρειάζεστε και να το φτιάξετε. Είμαι σίγουρη πως θα σας αρέσει!


Κατσίκι με πατάτες σε πικάντικη σάλτσα μουστάρδας-μελιού

Υλικά
κατσίκι σε μερίδες (3 μερίδες)
πατάτες (5-6 μέτριες πατάτες)
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
χυμό ενός λεμονιού
2 κ. σ. μουστάρδα με μέλι (ή μουστάρδα απλή ανακατεμένη με 1 κ. σ. μέλι. Η δική μου μουστάρδα ήταν πικάντικη με μέλι)
αλάτι με βότανα και μπαχαρικά ή απλό
λίγο ελαιόλαδο
½ κούπα νερό


Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 190 βαθμούς.
Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες και τις τοποθετούμε στο ταψί.
Από πάνω ψιλοκόβουμε το σκόρδο και βάζουμε και το κατσίκι διάσπαρτα.
Πασπαλίζουμε με το αλάτι με μπαχαρικά.
Ανακατεύουμε το χυμό λεμονιού με τη μουστάρδα (μπορείτε να ανακατέψετε και το ελαιόλαδο μαζί).
Περιχύνουμε με το λεμόνι το φαγητό.
Βάζουμε λίγο λάδι ολόγυρα (εκτός και βάλουμε το λάδι με το χυμό μαζί).


Σε μια άκρη ρίχνουμε προσεχτικά το νερό. Όταν χρειαστεί, ξαναπροσθέτουμε κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
Ψήνουμε για 1,5 ώρα. Στο τελευταίο τέταρτο, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.



Monday, April 14, 2014

Φωλιές φύλλου με ανάμικτα λαχανικά, ένα ορεκτικό για το πασχαλινό τραπέζι

Καλή Μεγάλη Εβδομάδα σε όλους εύχομαι. Ξεκινάω την εβδομάδα με μιά πρόταση για το Πασχαλιάτικο τραπέζι, η οποία είναι εύκολη και οικονομική. Ατομικές φωλιές φύλλου, που θα ψήσετε στο ταψάκι για μάφινς. Αν δεν έχετε ταψάκι για μάφινς, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αλουμινένια φορμάκια μιας χρήσεως, ή για πιο οικονομική λύση, να κλείσετε το υλικό μέσα στο φύλλο σαν πουγκάκι.


Φωλιές φύλλου με ανάμικτα λαχανικά
Υλικά για 12 φωλιές
1 φύλλο σφολιάτας (από τη συσκευασία με τα 2 φύλλα)
250 γρ. ανάμικτα κατεψυγμένα λαχανικά
3/4 κούπας γάλα
1,5 κ. σ. αλεύρι
λίγο αλάτι
λίγο πιπέρι


Εκτέλεση
Αφήνουμε το φύλλο να ξεπαγώσει σε θερμοκρασία δωματίου ή ακόμα καλύτερα μέσα στο ψυγείο. Αν η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι πολύ ζεστή, μην το αφήσετε να παραμαλακώσει, γιατί θα σας δυσκολέψει κατά τη χρήση του.
Βράζουμε τα λαχανικά σε λίγο νερό (ίσα να τα σκεπάζει και αν χρειαστεί προσθέτουμε). Γύρω στα 10-15 λεπτά χρειάζονται για να βράσουν. Θα πρέπει να μείνουν χωρίς νερό.
Όταν βράσουν (αν έχουν περίσσιο νερό χύστε το), τα πασπαλίζουμε με το αλεύρι να πάει παντού.
Ρίχνουμε το γάλα και ανακατεύουμε. Θα πήξει.
Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
Κόβουμε το φύλλο μας σε 15 τετραγωνάκια. Ναι, θα σας περισσέψουν 3 κομμάτια αφού η μαφινιέρα έχει 12 θήκες, που είτε μπορείτε να αυξήσετε λίγο τα υλικά και να γεμίσετε και αυτά σε 2η δόση, είτε μπορείτε να βάλετε κάτι άλλο (τυρί, μήλα με κανέλλα και ζάχαρη κλπ).


Λαδώνουμε ελαφρώς τις θήκες για μάφινς.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς με αέρα.
Βάζουμε προσεχτικά το κάθε φύλλο μέσα, δημιουργώντας μια φωλίτσα.
Μοιράζουμε το υλικό στις 12 θήκες (μια κ. σ. στο καθένα βγαίνει).
Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά, ή μέχρι να χρυσίσουν ή άκρες των φύλλων.
Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να μισοκρυώσουν μέσα στο ταψί.
Τα βγάζουμε και τα σερβίρουμε. Αν θέλουμε να είναι πολύ ζεστά, τα ζεσταίνουμε για λίγο στον φούρνο, αν και τρώγονται ευχάριστα και σε θερμοκρασία δωματίου.

Saturday, April 12, 2014

Νηστίσιμα και μαλακά κουλουράκια κανέλλας (2η συνταγή)

Μέρες γεμάτες για όλους υποθέτω, τέτοιες μέρες που είναι. Οπότε πάω κατευθείαν σε συνταγή, για όποιον αναζητάει νηστίσιμα κουλουράκια για τη Μεγάλη Εβδομάδα που έρχεται! Όσοι τα δοκιμάσατε στο μπαζάρ, αυτά ήταν!


Νηστίσιμα και μαλακά κουλουράκια κανέλλας

Υλικά
½ κούπα ελαιόλαδο
½ κούπα ηλιέλαιο
1 κούπα ζάχαρη
¼ κούπας λικέρ κανέλλας (ή τεντούρα ή άλλο ποτό)
¾ κούπας νερό
2 κ. σ. κανέλλα
2 κούπες αλεύρι ολικής αλέσεως 90% *
2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις συν 1 ακόμα σιγά-σιγά
1 κ. γ. μπέκιν
1 κ. γ. σόδα


Εκτέλεση
Σε μπωλ ανακατεύουμε τα υγρά υλικά με τη ζάχαρη και την κανέλλα και ανακατεύουμε με σύρμα να λιώσει λίγο η ζάχαρη.
Ρίχνουμε το αλεύρι ολικής ανακατεμένο με το μπέκιν και τη σόδα. Αν δεν έχετε αλεύρι ολικής 90%, μπορείτε να κοσκινίσετε αυτό που υπάρχει στα σμ ή να χρησιμοποιήσετε αλεύρι για ζύμωμα.
Συνεχίζουμε με τις 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις και ζυμώνουμε.
Προσθέτουμε σιγά σιγά μία ακόμα κούπα ή όσο χρειάζεται για να έχουμε μια ζύμη μαλακή που δεν κολλάει στα χέρια.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς.
Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ταψί.
Παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμης σε μέγεθος μικρού καρυδιού και το πλάθουμε σε κουλουράκι. Η ζύμη, επειδή δεν έχει αυγά και βούτυρο, είναι πολύ πιθανό να σπάει καθώς την ανοίγετε σε κορδόνι, γι’ αυτό, μην φτιάχνετε μεγάλα κουλούρια.
Τοποθετούμε τα κουλουράκια στο ταψί, αραιά το ένα από το άλλο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο σε αέρα στους 170 βαθμούς για 12-14 λεπτά . Αν θέλουμε τα κουλουράκια μας πιο σκληρά (το πόσο σκληρά είναι φαίνονται αφού κρυώσουν), τα ψήνουμε  2-3 λεπτά παραπάνω. 
Είναι πάρα πολύ νόστιμα και ιδανικά για βούτες σε καφέ, επειδή είναι μαλακά και αφράτα.

Καλό Σαββατοκύριακο!

Thursday, April 10, 2014

Ήταν ένα πολύ όμορφο μπαζάρ!

Χτες, ημέρα Τετάρτη, κατά τη διάρκεια της πρόβας στο χορευτικό μας, έγινε παράλληλα ένα φιλανθρωπικό παζάρι, με σκοπό να ενισχύσουμε το κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου μας με υλικά. Ήταν ένα πολύ όμορφο μπαζάρ, γεμάτο διάφορα καλούδια από όλες όσες συμμετείχαμε. Επίσης ήταν πολύ πετυχημένο και καταφέραμε σαν σύλλογος να μαζέψουμε ένα αξιόλογο ποσό, με το οποίο θα βοηθήσουμε να σιτιστούν άτομα που έχουν ανάγκη τις γιορτινές μέρες που πλησιάζουν.

Εγώ, είχα φτιάξει λικέρ, μαρμελάδες, γλυκά κουταλιού, cupcakes, macarons, κουλουράκια, κύβους ζάχαρης, fudge, αλάτι με μπαχαρικά, μπισκότα βανίλιας με ζαχαρόπαστα, μέχρι και κάτι κουταλάκια διακοσμημένα με fimo.




Η Χαρά, είχε έναν παραμυθένιο πάγκο γεμάτο μπουκάλια με ντεκουπάζ, υφασμάτινα πραγματάκια, αυγουλάκια, σπιτάκια, κεράκια και πολλά "-άκια" τα οποία ήθελες να τα πάρεις όλα!



Η Μαρία, είχε ρομαντικές λαμπάδες και κοσμήματα όλα χειροποίητα.





Η Καίτη, είχε όμορφα δεντράκια φτιαγμένα από σύρμα και κοσμήματα, όλα χειροποίητα.


Η Βάσω είχε φτιάξει χειροποίητες λαμπάδες, με το μοναδικό της παιχνιδιάρικο γούστο.


Τέλος, η Πέννυ είχε φτιάξει κοσμήματα και λαμπάδες, πάντα χειροποίητα, με το μοναδικό γούστο και φινέτσα που τη χαρακτηρίζει.



Ο κόσμος διασκέδασε, γιατί παράλληλα με το μπαζάρ έριχνε και τις γυροβολιές του, μέλη και μη του χορευτικού! Πίστευα πως θα ανέβαζα αρκετές φωτό εκείνη την ώρα, αλλά αφού ανέβασα τις πρώτες δύο, μετά δεν κατάφερα να ξαναπιάσω το κινητό μου!

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε το Σύλλογό μας Φιόρο του Λεβάντε που υλοποίησε την ιδέα μας, τον Δ/ντή του 2ου Γυμνασίου που μας παρείχε τον χώρο, την καθαρίστρια του Γυμνασίου που μας βοήθησε, τους μαθητές μου Θοδωρή και Άντι που έφτιαξαν την αφίσα, αλλά πάνω απ' όλα όλες και όλους που μας τιμήσατε με την παρουσία σας, με τις ευχές σας και τη σκέψη σας και έτσι πραγματοποιήθηκε ο στόχος μας!

Σας ευχαριστούμε πολύ!

Tuesday, April 8, 2014

Πασχαλινό φιλανθρωπικό παζάρι από το χορευτικό συγκρότημα Φιόρο του Λεβάντε

Το χορευτικό συγκρότημα Φιόρο του Λεβάντε (στο οποίο έχω την τιμή να είμαι μέλος), γίνεται φέτος 60 χρ'ονων! Μπορεί να είμαστε το πιο ... γηραιό συγκρότημα στο νησί, αλλά είμαστε γεμάτοι κέφι και όρεξη για χορό!

Με την ευκαιρία των γενεθλίων του συγκροτήματός μας, στη διάρκεια όλου του χρόνου θα γίνουν διάφορες εκδηλώσεις και ξεκινάμε με τη διοργάνωση ενός φιλανθρωπικού παζαριού, προκειμένου να ενισχύσουμε το κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου Ζακύνθου, το οποίο σιτίζει καθημερινά ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Αύριο Τετάρτη 9 Απριλίου 2014, θα είμαστε στο κλειστό γυμναστήριο του 2ου Γυμνασίου Ζακύνθου, 6 με 9 το βράδυ. Θα χορέψουμε, θα πιούμε καφεδάκι, θα διασκεδάσουμε και θα είμαστε εκεί για να ενισχύσουμε τον σκοπό μας.



Λαμπάδες, διακοσμητικά πασχαλινά, τρόφιμα (η χάρη μου), κοσμήματα, θα είναι μερικά από τα εκθέματά μας.

Εκθέτουν:
Μαρία Τζανέτου
Χαρά Θεοδωρίτση
Πέννυ Παπαδοπούλου
εγώ :-p
Καίτη Χιώνη
Σούλα Μπισκίνη

Είσοδος (με δυνατότητα πάρκιν) από το μουσικό σχολείο και είσοδος από την κεντρική πόρτα του 2ου Γυμνασίου.
Σας περιμένουμε!

Μερικά από τα πραγματάκια μου :-)





Monday, April 7, 2014

Σαλάτα με μαυρομάτικα φασόλια

Πριν πολύυυυυυυυυ πολύ καιρό, σε μια επίσκεψη στη Ράνια που τότε ήταν έγκυος, την είδα να τρώει αυτή τη σαλάτα. Για την ακρίβεια όχι μόνο την έτρωγε, αλλά δύσκολα μπορούσαμε να της πάρουμε τη γαβάθα από μπροστά της ή να την πείσουμε να τη μοιραστεί μαζί μας. Μα βάστα βρε πουλάκι μου. Θα βαρυστομαχιάσεις! Σταμάτα καλή μου, είσαι κι έγκυος κοπέλα! Τίποτα αυτή. Εκεί! Με δυσκολία της την πήρα για να τη φωτογραφίσω όπως-όπως πριν τη φάει όλη. Θα μου πεις, για μια σαλάτα με φασόλια και μαρούλι έκανε έτσι; Κι όμως....Γι' αυτή τη σαλάτα, ναι...Νόστιμη μες στην απλότητά της, με 2-3 υλικά. Για εσάς που νηστεύετε λοιπόν, δοκιμάστε τη!


Σαλάτα με φασόλια και μαρούλι, νηστίσιμη και χορταστική
Υλικά 
1 φλυτζάνι μαυρομάτικα φασόλια (τα μετράμε άβραστα)
1 μαρούλι
1-2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
λάδι
ξύδι
2 κ. γ.μουστάρδα
αλάτι

Εκτέλεση
Βράζουμε τα φασόλια χωρίς αλάτι και χωρίς απαραίτητα να τα μουλιάσουμε, περίπου μισή ώρα σε κοινή κατσαρόλα.
Τα σουρώνουμε.
Ψιλοκόβουμε το μαρούλι και τα κρεμμυδάκια.
Σε ένα πιάτο ή σε ένα σέικερ φτιάχνουμε ένα ντρέσινγκ με το λάδι και ξύδι που θα βάζαμε στη μαρουλοσαλάτα μας, προσθέτοντας αλάτι και μουστάρδα.
Ανακατεύουμε τα φασόλια με το μαρούλι και τα περιχύνουμε με το ντρέσινγκ.

Καλή εβδομάδα!

Thursday, April 3, 2014

Νηστίσιμη καρυδόπιτα

Η συνταγή αυτή είναι παμπάλαιη και βρισκόταν σε μια καρτελοθήκη-δώρο τηλεπεριοδικού, εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Όσες συνταγές είχα κάνει από αυτή την καρτελοθήκη ήταν όλες μία και μία. Σύντομες, σαφείς, απλές, πετυχημένες. Ό,τι αρέσει σε μένα δηλαδή! :-)

Νηστίσιμη καρυδόπιτα την έλεγε, αλλά ουσιαστικά είναι ένα κέικ με καρύδια αφού ούτε αυγά έχει, ούτε σιροπιαστό είναι. Το σίγουρο είναι ότι είναι από τα ωραιότερα νηστίσιμα κέικ που έχω δοκιμάσει. Ακόμα κι αν δεν νηστεύετε μπορείτε να το φτιάξετε, είτε γιατί αποφεύγετε τα αυγά και τα ζωικά λίπη, είτε γιατί πολύ απλά είναι νόστιμο! Αυτή την καρυδόπιτα συνήθιζα να την φτιάχνω πολύ συχνά παλιότερα, χωρίς απαραίτητα να υπάρχει νηστεία, επειδή άρεσε πολύ και στα παιδιά, παρόλο που είχε μέσα καρύδια!

Οι φωτογραφίες, είναι εξίσου παλιές (από το 2008) και είναι από τις πρώτες που άρχισα να τραβάω και να ... βλέπονται ;-)



Νηστίσιμη καρυδόπιτα
Υλικά
1 φλυτζάνι λάδι (καλαμποκέλαιο έβαλα)
1 ½ φλυτζάνι ζάχαρη
1 ½ φλυτζάνι καρύδια χοντροκομμένα
4 φλυτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 φλυτζάνια νερό
½ φλυτζάνι κονιάκ
1 κουτ. γλ. κανελλογαρίφαλα
ξύσμα λεμονιού
3 κουτ. γλ. μπέκιν πάουντερ
1 κουτ γλ. σόδα


Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
Ανακατεύουμε το αλεύρι με τα κανελλογαρίφαλα και το μπέκιν.
Προσθέτουμε το λάδι και ανακατεύουμε (με σύρμα ή ένα πηρούνι).
Ρίχνουμε τη ζάχαρη, το νερό, τα καρύδια, τη σόδα διαλυμένη στο κονιάκ και το ξύσμα.
Ανακατεύουμε καλά.
Λαδώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα.
Βάζουμε το μίγμα στη φόρμα και ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για μία ώρα.

Tips: Όταν την ξεφορμάρουμε μπορούμε να στολίσουμε με καρύδια και σταφίδες.
Μπορούμε επίσης αντί γι’ αυτό, να την πασπαλίσουμε με άχνη και κανέλλα.
Μπορούμε ακόμα να τη σιροπιάσουμε με ένα ελαφρύ σιρόπι.