Friday, June 28, 2013

Μπράουνι με φράουλες

Τελευταίες μέρες του Ιουνίου, και είναι εκείνες οι μέρες που εύχομαι το 24ωρο να είχε 48 ώρες. Κάτι η δουλειά, κάτι η θάλασσα, κάτι οι φίλοι και οι βόλτες, κάτι τα αποτελέσματα των πανελληνίων που μας έχουν κάνει να ασχολούμαστε με αυτά συνέχεια, κάτι οι τελετές αποφοίτησης που πήραν χρόνο κι αυτές, δεν μένει χρόνος για πολλά πράγματα. Βέβαια, να πω ότι όλα όσα ανέφερα ήταν ευχάριστα και φυσικά δεν παραπονιέμαι αφού είναι ευχάριστα.


Εδώ και καιρό, έκανα πειράματα για μπράουνι. Ήθελε μια μικρή βελτίωση, οπότε πριν λίγες μέρες είπα να το ξαναδοκιμάσω. Σκέφτηκα λοιπόν αντί για ξηροκάρπια να βάλω ένα φρούτο εποχής. Φράουλες ακόμα πολλές δεν υπάρχουν, αλλά για κάποιο λόγο στο μανάβικο υπήρχαν καλές και μικρές φράουλες. Η ιδέα υλοποιήθηκε με αυτές και το αποτέλεσμα ήταν καλό! Το γλυκό ξαναφτιάχτηκε για την αποφοίτηση των παιδιών στο λύκειο και ήταν φανερό ότι άρεσε. Σας προτείνω όσο υπάρχουν ακόμα φράουλες να το δοκιμάσετε. Πιστεύω ότι θα είναι το ίδιο καλό και με κεράσια (που θα δοκιμάσω σύντομα).


Μπράουνι με φράουλες
Υλικά
125 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
3 μεγάλα αυγά (χωρισμένα κρόκους-ασπράδια)
200 γρ. ζάχαρη
1 σφηνάκι λικέρ φράουλας ή μπράντυ
150 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
12-15 μικρές φράουλες
για το στόλισμα
1 κ. σ. γάλα
50 γρ. λευκή σοκολάτα


Εκτέλεση
Πλένουμε τις φράουλες, τις καθαρίζουμε και τις κόβουμε στη μέση.
Λιώνουμε τη σοκολάτα με το βούτυρο σε μπεν μαρί. Αφήνουμε στην άκρη να γίνει χλιαρή. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς.
Χτυπάμε σε μπωλ τα ασπράδια καλά σε μαρέγκα.
Σε άλλο μπωλ χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη για λίγα λεπτά.
Ρίχνουμε το λικέρ, τη λιωμένη σοκολάτα και τέλος σιγά-σιγά το αλεύρι.
Τέλος, με σπάτουλα ή με τη χαμηλή ταχύτητα του μίξερ, ενσωματώνουμε τα ασπράδια. Βουτυρώνουμε ένα μέτριο ταψί.
Ρίχνουμε το υλικό μέσα, τοποθετούμε τις φράουλες πάνω από τη ζύμη και ψήνουμε στους 160 βαθμούς σε αέρα για 25 λεπτά.


Δεν χρειάζεται να τις πιέσουμε να μπουν μέσα στη ζύμη, γιατί θα φουσκώσει και θα μισοκαλυφτούν. Μην το παρακάνετε και βάλετε πολλές φράουλες (στη φωτό έχω βάλει πολλές) γιατί υγραίνεται περισσότερο το μπράουνι.


Όταν κρυώσει, βάζουμε το γάλα σε μπρίκι στη φωτιά.
Αφού κάψει, το βγάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τη λευκή σοκολάτα και ανακατεύουμε να λιώσει.
Στολίζουμε το μπράουνι με τη λευκή σοκολάτα.

Απολαμβάνουμε με τύψεις. Αν θέλουμε ακόμα περισσότερες τύψεις, βάζουμε ΚΑΙ παγωτό! :-p

Καλό σκ!

Monday, June 24, 2013

Ντοματίνια γεμιστά με κατίκι Δομοκού και αγγούρι

Συχνά πυκνά, λέω πως έχω στερέψει από ιδέες. Και τότε με πιάνει "πανικός": Πάει. Στέρεψα. Τώρα τι θα βάζω στο μπλογκ; Καμία ιδέα καινούρια δεν μου 'ρχεται; Και πάνω που το σκέφτομαι αυτό, έρχονται πάλι οι φλασιές.

Το κατίκι Δομοκού μου αρέσει πολύ! Είναι νόστιμο, είναι σχετικά χαμηλό σε λιπαρά (12 γρ/100) και δένει ωραία με τα ελληνικά εποχιακά λαχανικά.


Μέρες τώρα σκέφτομαι ντοματίνια γεμισμένα με κατίκι. Μια μπουκιά το καθένα όλη-όλη, ό,τι πρέπει για ορεκτικό ή ακόμα και για σαλάτα. Απλό, εύκολο, γρήγορο και νόστιμο. Θέλουμε κάτι άλλο για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού;


Η συνταγή είναι ευέλικτη. Οι ποσότητες είναι ενδεικτικές. Φτιάχνετε όσα ντοματίνια θέλετε. Αν είναι σε μέγεθος σαν τα δικά μου (ήταν σαν μεγάλα καρύδια), θα χρειαστείτε ένα κουταλάκι του γλυκού κατίκι και 1 φέτα αγγούρι για το κάθε ντοματάκι. Προσαρμόστε τις ποσότητές σας ανάλογα με το πόσα θέλετε να φτιάξετε ή με το μέγεθος που έχουν τα ντοματίνια σας. Προτιμήστε ελληνικά plum ντοματάκια και όχι cherry, γιατί πολύ απλά είναι πιο νόστιμα!

Ντοματίνια γεμιστά με κατίκι Δομοκού και αγγούρι 
Υλικά 
15 ντοματίνια
½ αγγούρι (1 φετούλα για το καθένα)
100 γρ. κατίκι Δομοκού (1 κ. γ. για το καθένα)


Εκτέλεση 
Πλένουμε τα ντοματίνια και το αγγούρι.
Κόβουμε ένα μικρό καπάκι από τα ντοματίνια, από την πίσω πλευρά (όχι εκείνη που ενώνεται με το κλαδί).
Καθαρίζουμε με το εργαλείο που καθαρίζουμε τα γεμιστά, το εσωτερικό τους. Το εσωτερικό, μπορούμε να το κρατήσουμε για σάλτσα ντομάτα, για ντάκο, για σαλάτα ντομάτα, όπως επίσης τα καπάκια μπορούμε να τα βάλουμε από πάνω ξανά (εγώ δεν το έκανα).
Αφήνουμε τα ντοματίνια ανάποδα μέχρι να τα γεμίσουμε.


Καθαρίζουμε το αγγούρι. Αν είναι δική σας παραγωγής, μπορείτε να κρατήσετε και τη φλούδα. Ξεσποριάζουμε το αγγούρι (για να μην αφήσει υγρά) και το ψιλοκόβουμε σε πολύ μικρά κυβάκια.
Σε ένα μπωλάκι, ενώνουμε το κατίκι με το αγγούρι.
Γεμίζουμε τα ντοματίνια με ένα μικρό κουταλάκι ή με την ανάποδη ενός κουταλιού για να μην λερώνονται εξωτερικά.
Αν θέλουμε τα καλύπτουμε με τα καπάκια που κόψαμε.
Σερβίρουμε αμέσως ή τα βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να σερβίρουμε.
Είναι δροσερά, νόστιμα και light!

Tip: Αν είναι φρέσκα και τρυφερά, δεν θα χρειαστεί να απομακρύνετε το κοτσανάκι (το σημείο που ενώνεται με το κλαδί). Τα δικά μου ήταν τόσο τρυφερά και νόστιμα, που τα τρώγαμε και δεν καταλαβαίναμε το συγκεκριμένο σημείο. 

Καλή εβδομάδα!

Thursday, June 20, 2013

Γαρίδες σαγανάκι

Στα φαγητά με γαρίδες, μου αρέσει να χρησιμοποιώ φρέσκιες γαρίδες. Και ξέρετε γιατί; Όχι γιατί είναι καλύτερες ή σε ίδια τιμή τελικά με τις κατεψυγμένες, αλλά βρε παιδιά, έχω μία απορία. Γιατί πουλάνε τις (περισσότερες) κατεψυγμένες γαρίδες αποφλοιωμένες; Ποιος τους είπε ότι οι γαρίδες είναι πιο νόστιμες καθαρισμένες; Καλέ αφήστε τα κελυφάκια τους επάνω τους! Εκεί είναι όλη η νοστιμιά! Ακόμα χειρότερα; ΚΑΙ αποφλοιωμένες ΚΑΙ προβρασμένες! Λες και όλοι τις θέλουμε βρασμένες. Οκ. Υπάρχουν και ακαθάριστες και άβραστες, συνήθως μεγάλες, που συναγωνίζονται σε τιμή τον χρυσό! Τελικά είναι προτιμότερο να παίρνεις φρέσκιες γαρίδες. Πιστέψτε με!

Γαρίδες σαγανάκι. Είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα must των καλοκαιρινών μεζέδων. Για να δω χεράκια σε ποιους αρέσουν! Για να δω τώρα πόσο ψωμάκι θα βουτήξετε με τη σαλτσούλα τους! Είναι πειρασμός, δεν είναι; Βάλτε ουζάκι με παγάκια από δίπλα, ή μια παγωμένη μπύρα και απολαύστε τις με την παρέα σας!


Γαρίδες σαγανάκι 
Υλικά 
3-4 κ. σ. ελαιόλαδο
1 κουτί (400 γρ.) ντομάτες τριμμένες ή 3-4 φρέσκιες ώριμες ντομάτες ή 4-6 κ. σ. πάστα ντομάτας
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 σφηνάκι ούζο
1 πρέζα πάπρικα γλυκιά
1 πρέζα μπούκοβο
1 κ. γ. ζάχαρη
λίγο αλάτι
1 φύλλο δάφνης
250 γρ. μέτριες γαρίδες ή μερικές μεγάλες φρέσκιες (στην ανάγκη και κατεψυγμένες)
100-150 γρ. φέτα


Εκτέλεση 
Σε κατσαρόλα ή αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί.
Σωτάρουμε για 1-2 λεπτά το κρεμμύδι με το σκόρδο.
Ρίχνουμε το ούζο, αφήνουμε να πάρει μια βράση και ρίχνουμε και την πάστα (ή ντομάτες). Προσθέτουμε τα μυρωδικά, αλάτι, ζάχαρη και βράζουμε για 15-20 λεπτά, προσθέτοντας λίγο νερό.

Πλένουμε καλά τις γαρίδες. Αν είναι μικρές, δεν τις καθαρίζω καθόλου, εκτός ίσως από τα κεφάλια αν δεν είναι καλά ενωμένα με το σώμα. Αν είναι μεγάλες, κάνετε με ένα ψαλίδι ένα άνοιγμα κατά μήκος της πλάτης της και με οδοντογλυφίδα τραβήξτε το αντεράκι της. Στις μικρές δεν το κάνω καν. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, εγώ είχα μέτριες γαριδούλες και καθάρισα τα κεφάλια αλλά όχι σε όλες. Τα κεφάλια και τα κελύφη δίνουν μεγάλη νοστιμιά στα πιάτα με γαρίδες και είναι κρίμα να καθαρίζονται και να πετάγονται.
Όταν η σάλτσα μας μείνει με ελάχιστο νερό, προσθέτουμε τις γαρίδες και τη φέτα.
Χαμηλώνουμε ή σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να βράσουν για 3-4 λεπτά.
Μην ξεχνάτε ότι τα θαλασσινά σκληραίνουν αν παραβράσουν.
Εναλλακτικά, μπορείτε να ρίξετε τις γαρίδες, να αποσύρετε από τη φωτιά, να προσθέσετε το τυρί και να βάλετε το φαγητό λίγο στο γκριλ.


Tip: ΑΝ σας μείνει σαγανάκι (που χλωμό το κόβω), χρησιμοποιήστε το σαν σάλτσα για γαριδομακαρονάδα. Προσθέστε αν έχετε και κάποιο πικάντικο τυρί, όπως ώριμο ζακυνθινό λαδοτύρι. Θα εκτινάξει τη γεύση της μακαρονάδας στα ύψη της νοστιμιάς!

Monday, June 17, 2013

Μουσακάς lighter και γρήγορος

Ένα απόλυτο καλοκαιρινό φαγητό, αγαπημένο από πολλούς, που δεν λείπει από κανένα ελληνικό εστιατόριο και σπίτι, είναι ο μουσακάς. Για τον μουσακά έχω ξαναγράψει συνταγή. Σήμερα όμως, θα σας δώσω μια ελαφρύτερη εκδοχή του. Το θερμιδοφόρο υλικό βέβαια στον μουσακά, δεν είναι μόνο το βούτυρο και το αλεύρι της μπεσαμέλ, αλλά ο ίδιος ο κιμάς. Γι΄αυτό και η ποσότητα εδώ είναι μικρή. Τις θερμίδες της μπεσαμέλ, τις μείωσα φτιάχνοντας μια ψεύτικη μπεσαμέλ, χωρίς καβούρντισμα του αλευριού, για να παραλείψω το βούτυρο και να ελαχιστοποιήσω την ποσότητά του. Μπαίνει λίγο μόνο, ίσα για να δώσει γεύση και άρωμα.
Μπορείτε να βάλετε το μουσακά σε μικρό ταψί, ή να τον μοντάρετε σε μικρά ατομικά πυρίμαχα μπωλάκια.
 

Μουσακάς lighter και γρήγορος 
Υλικά για μικρό ταψί 
Για τον κιμά 
½ κιλό κιμάς
1 κρεμμύδι
λίγο κρασί (προαιρετικά)
1-2 κ. σ. πάστα ντομάτας
αλατοπίπερο
1 πρέζα κανέλα
Για τις μελιτζάνες 
5-6 μελιτζάνες φλάσκες
1-2 κ. σ. λάδι
Για την μπεσαμέλ 
½ κιλό γάλα (αν θέλουμε λάιτ)
4-5 κ. σ. αλεύρι
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
αλάτι
λευκό πιπέρι
1 κ. σ. βούτυρο
2-3 κ. σ. τριμμένο τυρί (προαιρετικά)

Εκτέλεση 
Πλένουμε, καθαρίζουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε σε φαρδιές φέτες πάχους περίπου ενός εκατοστού. Τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε σε σουρωτήρι για ένα μισάωρο.

Φτιάχνουμε τον κιμά με τον γνωστό τρόπο.
Σωτάρουμε τον κιμά και το κρεμμύδι σε λίγο λάδι, μέχρι να αλλάξει χρώμα. Σας προτείνω, αν ο κιμάς είναι λιπαρός, να μην βάλετε καθόλου λάδι, γι' αυτό και δεν αναφέρω λάδι στα υλικά. Εγώ προσωπικά δεν σωτάρω ούτε το κρεμμύδι, αλλά το προσθέτω μετά.
Σβήνουμε τον κιμά με λίγο κρασί ή προσθέτουμε νερό.
Προσθέτουμε την πάστα ντομάτας, αλατοπίπερο, 1 πρέζα κανέλλα ή 1 ξύλο κανέλλας, νερό να τον καλύπτει και αφήνουμε να βράσει. Αν το βάλουμε σε χύτρα ταχύτητας, 30-40 λεπτά είναι αρκετά, αλλιώς θέλει περισσότερη ώρα σε κοινή κατσαρόλα.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200-220 βαθμούς στο γκριλ.
Ξεπλένουμε τις μελιτζάνες, τις στρώνουμε σε ένα ρηχό ταψί με λαδόκολλα και τις λαδώνουμε με τις 2 κ. σ. λάδι και από τις 2 πλευρές.
Ψήνουμε τις μελιτζάνες για 15-20 λεπτά από την κάθε πλευρά (σε συμβατικό φούρνο).

Φτιάχνουμε τη μπεσαμέλ με γρήγορο και εύκολο τρόπο.
Βάζουμε το γάλα σε κατσαρόλα και προσθέτουμε το αλεύρι.
Ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί, πριν ζεστάνουμε το γάλα.
Ζεσταίνουμε το γάλα, προσθέτουμε το βούτυρο, το μοσχοκάρυδο, αλατοπίπερο και ανακατεύουμε συνεχώς σε μέτρια φωτιά, μέχρι να πήξει η κρέμα.
Αν θέλουμε, ρίχνουμε 2-3 κ. σ. τριμμένο τυρί στο τέλος.


Μοντάρισμα: 
Λαδώνουμε ένα μικρό ταψί.
Στρώνουμε μια στρώση μελιτζάνες από πάνω.
Βάζουμε τη μισή ποσότητα κιμά.
Ξαναστρώνουμε μελιτζάνες.
Βάζουμε τον υπόλοιπο κιμά.
Από πάνω, βάζουμε τη μπεσαμέλ.
Πασπαλίζουμε αν θέλουμε με λίγο τριμμένο τυρί και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρει χρώμα η μπεσαμέλ.

Καλή εβδομάδα!

Thursday, June 13, 2013

Γλυκό κουταλιού κεράσι

Κερασάκια αγαπημένα. Το πιο αγαπημένο μου φρούτο του καλοκαιριού. Μπορώ να τρώω όλη μέρα κεράσια! Τα λατρεύω. Σαν φρούτο, σαν γλυκό, σαν μαρμελάδα. Για το καθάρισμά τους σας έχω μιλήσει εδώ. Μπορείτε να τα καθαρίσετε με τον παραδοσιακό τρόπο με μια φουρκέτα, ή να χρησιμοποιήσετε το μικρό εργαλειάκι που καθαρίζει ένα ένα κεράσι (είναι κουραστικό αν έχετε μεγάλη ποσότητα) ή το μηχάνημα πουφαίνεται παρακάτω στη φωτό. Κατά καιρούς με ρωτάνε αν υπάρχει τέτοιο μηχάνημα στην Ελλάδα. Εγώ το είχα φέρει από τη Γερμανία αλλά από τότε το έχω δει και σε μαγαζιά εδώ. Εκτός από τις επώνυμες αλυσίδες καταστημάτων (που το έχουν ακριβά θα έλεγα-Τι επώνυμες θα ήταν αν δεν το είχαν ακριβά;;;) το έχω δει σε πολύ καλή τιμή σε μεγάλο πολυκατάστημα γνωστής αλυσίδας. Οπότε, αν το θέλετε άνετα το βρίσκετε.


Γλυκό κουταλιού κεράσι
Υλικά
1 κιλό κεράσια
750 γρ. ζάχαρη
1 κούπα νερό
χυμό μισού λεμονιού


Εκτέλεση
Διαλέγουμε σφιχτά, γερά κερασάκια. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σκούρα ή πετροκέρασα.
Πλένουμε τα κεράσια και αφαιρούμε τα κοτσάνια.
Ξεκουκουτσιάζουμε τα κεράσια.


Σε κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό να βράζει για λίγα λεπτά.
Προσθέτουμε και τα κεράσια και τα βράζουμε μόνο για 5 λεπτά.
Ξαφρίζουμε και προσέχουμε γιατί φουσκώνει.


Αποσύρουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε ένα 24ωρο.
Την επόμενη μέρα, βράζουμε το γλυκό για 5-10 λεπτά μέχρι να δέσει, ξαφρίζουμε (προσοχή γιατί φουσκώνει) και στο τέλος προσθέτουμε το λεμόνι.
Φυλάμε σε καθαρά βάζα.

Είναι από τα λίγα γλυκά μου που δεν τα βρίσκει η επόμενη χρονιά, αφενός μεν γιατί τα τρώω όλο εγώ, αφετέρου επειδή δε φτιάχνω πολύ επειδή το τρώω πάλι όλο εγώ. Πάει τέλεια με γιαουρτάκι, παγωτό, τσιζκέικ κλπ.

 

Το σιροπάκι που θα μείνει το φυλάμε για πανακότα, παγωτό κλπ. Παρόλο που το τσακίζω όλο μόνη μου και δεν μένει, τα τελευταία χρόνια έχω διατηρήσει γλυκό στο βάζο του εκτός ψυγείου για πάνω από 2-3 χρόνια. Για να το κάνετε αυτό, θα πρέπει να βάλετε το γλυκό στο βάζο όσο είναι ακόμα ζεστό και να το αναποδογυρίσετε για να σφραγίσει. Έτσι δεν χρειάζεται ψυγείο παρά μόνο αφού το ανοίξετε.

Tip: Όταν ξεκουκουτσιάζετε τα κεράσια, πετάτε τα κουκούτσια μέσα στο φλυτζάνι με το νερό που θα χρησιμοποιήστε. Έτσι ό,τι ζουμάκι βγάλουν, δε θα πάει χαμένο.

Monday, June 10, 2013

Μιλφέιγ μελιτζάνας με ντομάτα και μοτσαρέλα

Το έχω πει πολλές φορές, ότι ενώ όταν ήμουν μικρή η μελιτζάνα δεν μου πολυάρεσε, τώρα αντιθέτως τη λατρεύω και ψάχνω όλο καινούριους τρόπους να τη μαγειρεύω.


Εδώ και καιρό σκέφτομαι να φτιάξω ένα ορεκτικό με μελιτζάνα. Μελιτζάνα κομμένη σε στρογγυλές φέτες, η οποία θα εναλλάσσεται με φέτες ντομάτας. Από πάνω τυρί που θα λιώσει με το ψήσιμο. Τι λέτε; Καλό δεν ακούγεται; Κι εμένα μου ακουγόταν καλό, γι' αυτό και το έκανα! Και φυσικά, του έδωσα και γκουρμεδιάρικο όνομα. 'Ετσι θα το άφηνα; Πάμε να το δούμε;

Η ποσότητα σε υλικά που θα χρειαστείτε, εξαρτάται από το πόσα ατομικά ορεκτικά θέλετε να φτιάξετε. Εγώ, για 4 ατομικά ορεκτικά, χρησιμοποίησα μια μεγάλη και χοντρή μελιτζάνα και 2 μέτριες ντομάτες. Το κάθε ορεκτικό, είχε 2 κομμάτια μελιτζάνα και 2 ντομάτα. Αν θέλετε να έχει μεγαλύτερο ύψος το ορεκτικό σας, προσαρμόστε τα υλικά.


Μιλφέιγ μελιτζάνας με ντομάτα και μοτσαρέλα
για 4 ατομικά ορεκτικά
1 μεγάλη και χοντρή μελιτζάνα
2 μέτριες ντομάτες
λίγη μοτσαρέλα ή όποιο τυρί που λιώνει
κρέμα μπαλσάμικο για το σερβίρισμα
αλάτι
ελαιόλαδο
1 κ. γ. ζάχαρη


Εκτέλεση
Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τις μελιτζάνες σε χοντρές στρογγυλές φέτες, 1-1,5 εκατοστού.
Τις βάζουμε σε σουρωτήρι, τις βρέχουμε, τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε εκεί για 15-20 λεπτά.
Κόβουμε τις ντομάτες κι αυτές σε φέτες ενός εκατοστού και τις ξεσποριάζουμε ελαφρώς.
Μετά το 20λεπτο, προθερμαίνουμε το φούρνο στο γκριλ με αέρα στους 190 βαθμούς.
Βάζουμε χαρτί ψησίματος σε ταψί, ξεπλένουμε τις μελιτζάνες, τις τοποθετούμε στο ταψί και τις λαδώνουμε ελαφρώς.
Βάζουμε στο ταψί και τις ντομάτες και τις πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη.
Ψήνουμε για 20-25 λεπτά.
(Αν πρόκειται να σερβίρουμε αμέσως το ορεκτικό, προχωράμε όπως περιγράφεται παρακάτω. Αν πρόκειται να σερβιριστεί αργότερα, μπορείτε να αφήστε να κρυώσουν τα λαχανικά, να τα μοντάρετε αργότερα, να προσθέστε το τυρί και να τα ψήσετε για λίγο στο γκριλ λίγο πριν τα σερβίρετε).
Αφού ψηθούν, με σπάτουλα τοποθετούμε εναλλάξ μελιτζάνα και ντομάτα σε 2 στρώσεις.



Από πάνω προσθέτουμε λίγη μοτσαρέλα και τα ξαναβάζουμε στο φούρνο για 3-4 λεπτά, μέχρι να λιώσει το τυρί.


Σερβίρουμε στα πιάτα με λίγη κρέμα μπαλσάμικο από πάνω. Τους πάει πάρα πολύ!
Απολαμβάνουμε χωρίς πολλές τύψεις!



Καλή εβδομάδα!

Thursday, June 6, 2013

Κολοκύθια γεμιστά αυγολέμονο, χωρίς κιμά

Το φαγητό που ακολουθεί, θυμίζει καλοκαίρι και σπιτικό φαγητό μάνας...Θυμίζει φαγητό που φτιαχνόταν από κολοκύθια φρεσκοκομμένα από το μποστάνι, συνήθως πεσκέσι, γιατί καταδικό μας μποστάνι δεν είχαμε. Θυμίζει ζέστη καλοκαιριού και πείνα παιδική μετά από θάλασσα.


Συχνά η μάνα μου τα έκανε και με κιμά, όπως και τα γεμιστά, αλλά η εκδοχή με ρύζι μας αρέσει πολύ. Όλα τα φαγητά με αυγολέμονο τα αγαπούσαμε πολύ στο σπίτι. Στο δικό μου σπίτι, επειδη η κόρη δεν αγαπάει το αυγό, δεν τα έφτιαχνα συχνά και τώρα που λείπει, έχω βρει ευκαιρία και φτιάχνω ό,τι αυγολέμονο δεν έφτιαχνα παλιότερα. Μέρες τώρα έψαχνα για κολοκύθια χοντρά για να το φτιάξω και δεν τα πετύχαινα. Τελικά βρήκα πολύ τρυφερά και έγιναν πεντανόστιμα!


Κολοκύθια γεμιστά αυγολέμονο, χωρίς κιμά 
Υλικά 
6 μεγάλα και χοντρά κολοκύθια (ήταν λίγο λιγότερο από 2 κιλά)
3-4 κ. σ. ελαιόλαδο
2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
2 μέτρια κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
1 καρότο κομμένο σε πολύ μικρά κυβάκια
1 μικρό ματσάκι μάραθο (ή άνηθο)
12 κ. σ. ρύζι (χρησιμοποίησα κίτρινο)
1 κούπα νερό
το εσωτερικό 2 κολοκυθιών από αυτά που θα αδειάσουμε
αλάτι πιπέρι
1-2 κ. σ. ελαιόλαδο ακόμα
2 αυγά
χυμό 1-2 λεμονιών


Εκτέλεση 
Σε αντικολλητικό τηγάνι ή σε κατσαρόλα σωτάρουμε με το ελαιόλαδο τα κρεμμύδια, τα κρεμμυδάκια και το καρότο για 5 λεπτά.
Προσθέτουμε το ρύζι και το γυρίζουμε κι αυτό για λίγο να γυαλίσει.
Προσθέτουμε τον μάραθο και 1 κούπα νερό και αφήνουμε να πιει το υλικό το ζουμί του. Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το σκεύος στο ζεστό ακόμα μάτι της κουζίνας.

Πλένουμε τα κολοκύθια, κόβουμε μπροστά και πίσω τα κοτσανάκια τους ώστε να μπορούν να σταθούν όρθια και τα κόβουμε στη μέση.
Αδειάζουμε το υλικό από 2 ολόκληρα κολοκύθια, το τρίβουμε σε τρίφτη ή το ψιλοκόβουμε σε μπλέντερ και το προσθέτουμε στη γέμιση.
Αδειάζουμε και τα υπόλοιπα κολοκύθια. Το υλικό που βγάλαμε από τα κολοκύθια μπορούμε να το φυλάξουμε για κολοκυθοκεφτέδες ή άλλες παρασκευές.
Αλατοπιπερώνουμε τη γέμιση.
Με κουταλάκι γεμίζουμε κατά τα 2/3 τα κολοκύθια (θα φουσκώσει το ρύζι με το βράσιμο) και τα τοποθετούμε μέσα σε κατσαρόλα όρθια.


Προσθέτουμε ζεστό νερό μέχρι τη μέση των κολοκυθιών, 1-2 κ. σ. ελαιόλαδο ακόμα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για μισή ώρα ή μέχρι να τρυπιούνται τα κολοκύθια, με σκεπασμένη κατσαρόλα. Τα δικά μου ήταν τρυφερά και στη μισή ώρα ήταν έτοιμα. Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να ηρεμήσει ο βρασμός. Θα πρέπει να μείνουν με ζουμάκι τα κολοκύθια. Αν χρειάζεται, προσθέτουμε νερό κατά το βράσιμο.

Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους.
Χτυπάμε τα ασπράδια σε ελαφριά μαρέγκα, προσθέτουμε τους κρόκους, ξαναχτυπάμε και ρίχνουμε και το λεμόνι.
Βάζουμε ζουμί από την κατσαρόλα στα αυγά. Αν δεν μπορείτε να το πάρετε με κουτάλα, γείρετε την κατσαρόλα προσεχτικά, ώστε να αδειάζει το ζουμί στα αυγά. Αλατίστε λίγο το ζουμάκι πριν το ρίξετε!
Ανακατέψετε καλά και περιχύστε τα κολοκύθια με το αυγολέμονο.



Απολαύστε με φέτα και φρεσκοψημένο ψωμάκι!

Monday, June 3, 2013

Μίλκσέικ μπανάνα

Το ημερολόγιο δείχνει 3 Ιουνίου κι εγώ οφείλω να βάλω μια καλοκαιρινή συνταγή όπως είχα προγραμματίσει στο μυαλό μου να κάνω. Τι κι αν πέρασε ένα Σαββατοκύριακο μες στο κρύο και μες στη βροχή; Τι κι αν ξαναβγάλαμε τα δερμάτινά μας; Τι κι αν είχα να πάω στη θάλασσα ένα μήνα; Ο άλλος δηλαδή, πώς φοράει πέδιλο και σαγιονάρα με κάλτσα επειδή το ημερολόγιο δείχνει καλοκαίρι; Ε, έτσι κι εγώ! Θα βάλω κάτι για να δροσιστούμε. Τώρα από τι να δροσιστούμε, δεν έχει σημασία!
Απλή και light συνταγή λοιπόν, για να καλωσορίσουμε το καλοκαίρι, μπας και αποφασίσει να μείνει επιτέλους!



Μίλκσέικ μπανάνα
Υλικά
1 μέτρια μπανάνα ώριμη
3 κ. σ. γιαούρτι στραγγιστό 2%
½ κούπα γάλα 1,5 %
χυμό μισού μικρού λεμονιού
1 κ. γ. ζάχαρη κανονική, ή καθόλου ζάχαρη (η μπανάνα είναι γλυκιά έτσι κι αλλιώς)


Εκτέλεση
Χτυπάμε σε μπλέντερ όλα τα υλικά για μερικά δευτερόλεπτα.
Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε.
Μπορούμε να βάλουμε και 1-2 παγάκια μαζί στο μίγμα αν δεν έχει 18 βαθμούς έξω...

Καλό καλοκαίρι!.