Το έχω πει πολλές φορές, ότι ενώ όταν ήμουν μικρή η μελιτζάνα δεν μου πολυάρεσε, τώρα αντιθέτως τη λατρεύω και ψάχνω όλο καινούριους τρόπους να τη μαγειρεύω.
Εδώ και καιρό σκέφτομαι να φτιάξω ένα ορεκτικό με μελιτζάνα. Μελιτζάνα κομμένη σε στρογγυλές φέτες, η οποία θα εναλλάσσεται με φέτες ντομάτας. Από πάνω τυρί που θα λιώσει με το ψήσιμο. Τι λέτε; Καλό δεν ακούγεται; Κι εμένα μου ακουγόταν καλό, γι' αυτό και το έκανα! Και φυσικά, του έδωσα και γκουρμεδιάρικο όνομα. 'Ετσι θα το άφηνα; Πάμε να το δούμε;
Η ποσότητα σε υλικά που θα χρειαστείτε, εξαρτάται από το πόσα ατομικά ορεκτικά θέλετε να φτιάξετε. Εγώ, για 4 ατομικά ορεκτικά, χρησιμοποίησα μια μεγάλη και χοντρή μελιτζάνα και 2 μέτριες ντομάτες. Το κάθε ορεκτικό, είχε 2 κομμάτια μελιτζάνα και 2 ντομάτα. Αν θέλετε να έχει μεγαλύτερο ύψος το ορεκτικό σας, προσαρμόστε τα υλικά.
Μιλφέιγ μελιτζάνας με ντομάτα και μοτσαρέλα
για 4 ατομικά ορεκτικά
1 μεγάλη και χοντρή μελιτζάνα
2 μέτριες ντομάτες
λίγη μοτσαρέλα ή όποιο τυρί που λιώνει
κρέμα μπαλσάμικο για το σερβίρισμα
αλάτι
ελαιόλαδο
1 κ. γ. ζάχαρη
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τις μελιτζάνες σε χοντρές στρογγυλές φέτες, 1-1,5 εκατοστού.
Τις βάζουμε σε σουρωτήρι, τις βρέχουμε, τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε εκεί για 15-20 λεπτά.
Κόβουμε τις ντομάτες κι αυτές σε φέτες ενός εκατοστού και τις ξεσποριάζουμε ελαφρώς.
Μετά το 20λεπτο, προθερμαίνουμε το φούρνο στο γκριλ με αέρα στους 190 βαθμούς.
Βάζουμε χαρτί ψησίματος σε ταψί, ξεπλένουμε τις μελιτζάνες, τις τοποθετούμε στο ταψί και τις λαδώνουμε ελαφρώς.
Βάζουμε στο ταψί και τις ντομάτες και τις πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη.
Ψήνουμε για 20-25 λεπτά.
(Αν πρόκειται να σερβίρουμε αμέσως το ορεκτικό, προχωράμε όπως περιγράφεται παρακάτω. Αν πρόκειται να σερβιριστεί αργότερα, μπορείτε να αφήστε να κρυώσουν τα λαχανικά, να τα μοντάρετε αργότερα, να προσθέστε το τυρί και να τα ψήσετε για λίγο στο γκριλ λίγο πριν τα σερβίρετε).
Αφού ψηθούν, με σπάτουλα τοποθετούμε εναλλάξ μελιτζάνα και ντομάτα σε 2 στρώσεις.
Από πάνω προσθέτουμε λίγη μοτσαρέλα και τα ξαναβάζουμε στο φούρνο για 3-4 λεπτά, μέχρι να λιώσει το τυρί.
Σερβίρουμε στα πιάτα με λίγη κρέμα μπαλσάμικο από πάνω. Τους πάει πάρα πολύ!
Απολαμβάνουμε χωρίς πολλές τύψεις!
Καλή εβδομάδα!
Εδώ και καιρό σκέφτομαι να φτιάξω ένα ορεκτικό με μελιτζάνα. Μελιτζάνα κομμένη σε στρογγυλές φέτες, η οποία θα εναλλάσσεται με φέτες ντομάτας. Από πάνω τυρί που θα λιώσει με το ψήσιμο. Τι λέτε; Καλό δεν ακούγεται; Κι εμένα μου ακουγόταν καλό, γι' αυτό και το έκανα! Και φυσικά, του έδωσα και γκουρμεδιάρικο όνομα. 'Ετσι θα το άφηνα; Πάμε να το δούμε;
Η ποσότητα σε υλικά που θα χρειαστείτε, εξαρτάται από το πόσα ατομικά ορεκτικά θέλετε να φτιάξετε. Εγώ, για 4 ατομικά ορεκτικά, χρησιμοποίησα μια μεγάλη και χοντρή μελιτζάνα και 2 μέτριες ντομάτες. Το κάθε ορεκτικό, είχε 2 κομμάτια μελιτζάνα και 2 ντομάτα. Αν θέλετε να έχει μεγαλύτερο ύψος το ορεκτικό σας, προσαρμόστε τα υλικά.
Μιλφέιγ μελιτζάνας με ντομάτα και μοτσαρέλα
για 4 ατομικά ορεκτικά
1 μεγάλη και χοντρή μελιτζάνα
2 μέτριες ντομάτες
λίγη μοτσαρέλα ή όποιο τυρί που λιώνει
κρέμα μπαλσάμικο για το σερβίρισμα
αλάτι
ελαιόλαδο
1 κ. γ. ζάχαρη
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τις μελιτζάνες σε χοντρές στρογγυλές φέτες, 1-1,5 εκατοστού.
Τις βάζουμε σε σουρωτήρι, τις βρέχουμε, τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε εκεί για 15-20 λεπτά.
Κόβουμε τις ντομάτες κι αυτές σε φέτες ενός εκατοστού και τις ξεσποριάζουμε ελαφρώς.
Μετά το 20λεπτο, προθερμαίνουμε το φούρνο στο γκριλ με αέρα στους 190 βαθμούς.
Βάζουμε χαρτί ψησίματος σε ταψί, ξεπλένουμε τις μελιτζάνες, τις τοποθετούμε στο ταψί και τις λαδώνουμε ελαφρώς.
Βάζουμε στο ταψί και τις ντομάτες και τις πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη.
Ψήνουμε για 20-25 λεπτά.
(Αν πρόκειται να σερβίρουμε αμέσως το ορεκτικό, προχωράμε όπως περιγράφεται παρακάτω. Αν πρόκειται να σερβιριστεί αργότερα, μπορείτε να αφήστε να κρυώσουν τα λαχανικά, να τα μοντάρετε αργότερα, να προσθέστε το τυρί και να τα ψήσετε για λίγο στο γκριλ λίγο πριν τα σερβίρετε).
Αφού ψηθούν, με σπάτουλα τοποθετούμε εναλλάξ μελιτζάνα και ντομάτα σε 2 στρώσεις.
Από πάνω προσθέτουμε λίγη μοτσαρέλα και τα ξαναβάζουμε στο φούρνο για 3-4 λεπτά, μέχρι να λιώσει το τυρί.
Σερβίρουμε στα πιάτα με λίγη κρέμα μπαλσάμικο από πάνω. Τους πάει πάρα πολύ!
Απολαμβάνουμε χωρίς πολλές τύψεις!
Καλή εβδομάδα!
Τι τύψεις να νοιώσουμε για τέτοιο φαΐ...Όνειρο Μεσογειακό είναι.
ReplyDeleteΦιλάκια
Έτσι! χαχα! Φιλιά!
DeleteΌχι μόνο ορεκτικό,Deli,κανονικό φαγάκι είναι και μ΄αρέσει πολύ!
ReplyDeleteΜου έδωσες ιδέα σήμερα,έχω ψημένες στην κατάψυξη,τις έβγαλα ήδη να ξεπαγώσουν.
Καλή εβδομάδα-φιλιά!
Μεγάλη σωτηρία η κατάψυξη!
Deleteφιλάκια!
Τί τίτλος!!!
ReplyDeleteΓουστάρ'ς;
Delete:-p
Το "γκουρμέ" δε μπήκε άδικα στον τίτλο!!!!!!
ReplyDeleteΗ δημιουργία έχει "ξεφύγει"!!!!!!!!!!!!!!
Σπουδαίο Κική :)
Ευχαριστώ πολύ Γιώργο! :-)
DeleteΕξαιρετικό πιάτο Κική! Δεν σου άρεσαν οι μελιτζάνες μικρή ε; Άρεσαν άραγε σε κανέναν;; Πάντως τώρα δημουργείς φοβερά πιάτα με αυτές. Τέλειο!
ReplyDeleteΦιλιά!!
Όχι! Δεν μου άρεσαν γιατί πίκριζαν; Ξέρω κι εγώ γιατί; χαχα! Τώρα μου αρέσουν πολύ!
DeleteΑυτό το μεζεδάκι δεν υπάρχει περίπτωση να με αφήσει ασυγκίνητη!
ReplyDeleteΚαλή βδομάδα Κικίτσα!
Χαχα! Επάνω του!
DeleteΟυτε εμενα μου αρεσαν οι μελιτζανες μικρη.
ReplyDeleteΚαι πριν λιγα χρονια που τις ετρωγα με μανιά μου τις εκοψε
ο γιατρος χα χα!
Πολυ ωραια συνταγη :)
Χαχα! Άτιμοι γιατροί! Όλα τα ωραία κόβουν!
DeleteΙδανική συνταγή για τον σύζυγο που τρελαίνεται για μελιτζάνα!
ReplyDeleteΕγώ δεν την έχω συμπαθήσει ακόμα!
Καλή εβδομάδα Κική!
Είσαι μικρή ακόμα! χαχα! ;-)
DeleteΚαλησπέρα Κική!!Τήν συνταγή μέ τά κολοκύθια τήν έφτιαξα,τήν είδες εχθές!!Η σημερινή,είμαι σίγουρη θά αρέση στόν άντρα μου!!!Οπότε θά δοκιμαστεί καί αυτή!!!!Καλή εβδομάδα!!!Φιλάκια!!!
ReplyDeleteΧαίρομαι που την έφτιαξες! Δοκίμασε κι αυτή και πες μου!
DeleteΚαλό!!!!!!!!!!!!!
ReplyDeleteΘα το φτιάξω
Περιμένω εντυπώσεις!
DeleteΕντυπωσιακό πιάτο και νόστιμο! Οι μελιτζάνες μου αρέσουν πάρα πολύ.Καλό βράδυ!
ReplyDeleteΕυχαριστώ! Επίσης!
DeleteΥπέροχο πιάτο! Πολύ λαχταριστό!
ReplyDeleteΘενκς ζουζούνα μου!
DeleteΗ αλήθεια είναι ότι η μελιτζάνα είναι λίγο δύσκολο λαχανικό για τα παιδιά. Ούτε ο γιος μου τη θέλει. Όμως εγώ τη λατρεύω και αυτό το μιλφέιγ θα ήθελα πολύ να το δοκιμάσω!
ReplyDeleteΌντως. Ούτε στην κόρη μου αρέσει! Στο γιο μου όμως ναι!
DeleteΥπέροχο λαχανικό η μελιτζάνα, υπέροχη και η συνταγή σου! Πολύ ευπαρουσίαστο και σίγουρα νοστιμότατο μεζεδάκι! Μπράβο!
ReplyDeleteΦιλάκια!
Ευχαριστώ!
DeleteΈτσι κι εγώ, από μικρή ούτε να την βλέπω δεν ήθελα! τώρα έχω πάθει μια ψύχωση και θέλω να τρώω μέρα παραμέρα!
ReplyDeleteΌπως καταλαβαίνεις μου αρέσει πολύ η συνταγή σου! τι ορεκτικό; κανονικό φαγητό είναι αυτό!
Φιλιά!
Χαχα! Έλα στο κλαμπ!
DeleteΦυσικά και είναι ένα ορεκτικό που με την παρουσία του και το λιωμένο τυράκι, σε κάνει να θέλεις αμέσως να το γευτείς.
ReplyDeleteΔελεαστικό ;-)
DeleteΚική μου τέλειο ορεκτικό!!!Πολύ νόστιμο και με ωραία εμφάνιση!!!!
ReplyDeleteΦιλάκια πολλά!!!!
Ευχαριστώ!
DeleteΈσκισες σήμερα Κική,το ορεκτικό σου πολύ γκουρμέ!
ReplyDeleteΕυχαριστώ!
DeleteΚαλημέρα Κική. Σε παρακολουθώ καθημερινά, αλλά είμαι πολύ απασχολημένη και δεν έχω χρόνο για σχόλια.
ReplyDeleteΌτι φτιάχνεις είναι τέλειο.
Φιλιά
Φιλάκια Δήμητρα!
Delete