Ένα απόλυτο καλοκαιρινό φαγητό, αγαπημένο από πολλούς, που δεν λείπει από κανένα ελληνικό εστιατόριο και σπίτι, είναι ο μουσακάς. Για τον μουσακά έχω ξαναγράψει συνταγή. Σήμερα όμως, θα σας δώσω μια ελαφρύτερη εκδοχή του. Το θερμιδοφόρο υλικό βέβαια στον μουσακά, δεν είναι μόνο το βούτυρο και το αλεύρι της μπεσαμέλ, αλλά ο ίδιος ο κιμάς. Γι΄αυτό και η ποσότητα εδώ είναι μικρή. Τις θερμίδες της μπεσαμέλ, τις μείωσα φτιάχνοντας μια ψεύτικη μπεσαμέλ, χωρίς καβούρντισμα του αλευριού, για να παραλείψω το βούτυρο και να ελαχιστοποιήσω την ποσότητά του. Μπαίνει λίγο μόνο, ίσα για να δώσει γεύση και άρωμα.
Μπορείτε να βάλετε το μουσακά σε μικρό ταψί, ή να τον μοντάρετε σε μικρά ατομικά πυρίμαχα μπωλάκια.
Μουσακάς lighter και γρήγορος
Υλικά για μικρό ταψί
Για τον κιμά
½ κιλό κιμάς
1 κρεμμύδι
λίγο κρασί (προαιρετικά)
1-2 κ. σ. πάστα ντομάτας
αλατοπίπερο
1 πρέζα κανέλα
Για τις μελιτζάνες
5-6 μελιτζάνες φλάσκες
1-2 κ. σ. λάδι
Για την μπεσαμέλ
½ κιλό γάλα (αν θέλουμε λάιτ)
4-5 κ. σ. αλεύρι
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
αλάτι
λευκό πιπέρι
1 κ. σ. βούτυρο
2-3 κ. σ. τριμμένο τυρί (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Πλένουμε, καθαρίζουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε σε φαρδιές φέτες πάχους περίπου ενός εκατοστού. Τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε σε σουρωτήρι για ένα μισάωρο.
Φτιάχνουμε τον κιμά με τον γνωστό τρόπο.
Σωτάρουμε τον κιμά και το κρεμμύδι σε λίγο λάδι, μέχρι να αλλάξει χρώμα. Σας προτείνω, αν ο κιμάς είναι λιπαρός, να μην βάλετε καθόλου λάδι, γι' αυτό και δεν αναφέρω λάδι στα υλικά. Εγώ προσωπικά δεν σωτάρω ούτε το κρεμμύδι, αλλά το προσθέτω μετά.
Σβήνουμε τον κιμά με λίγο κρασί ή προσθέτουμε νερό.
Προσθέτουμε την πάστα ντομάτας, αλατοπίπερο, 1 πρέζα κανέλλα ή 1 ξύλο κανέλλας, νερό να τον καλύπτει και αφήνουμε να βράσει. Αν το βάλουμε σε χύτρα ταχύτητας, 30-40 λεπτά είναι αρκετά, αλλιώς θέλει περισσότερη ώρα σε κοινή κατσαρόλα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200-220 βαθμούς στο γκριλ.
Ξεπλένουμε τις μελιτζάνες, τις στρώνουμε σε ένα ρηχό ταψί με λαδόκολλα και τις λαδώνουμε με τις 2 κ. σ. λάδι και από τις 2 πλευρές.
Ψήνουμε τις μελιτζάνες για 15-20 λεπτά από την κάθε πλευρά (σε συμβατικό φούρνο).
Φτιάχνουμε τη μπεσαμέλ με γρήγορο και εύκολο τρόπο.
Βάζουμε το γάλα σε κατσαρόλα και προσθέτουμε το αλεύρι.
Ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί, πριν ζεστάνουμε το γάλα.
Ζεσταίνουμε το γάλα, προσθέτουμε το βούτυρο, το μοσχοκάρυδο, αλατοπίπερο και ανακατεύουμε συνεχώς σε μέτρια φωτιά, μέχρι να πήξει η κρέμα.
Αν θέλουμε, ρίχνουμε 2-3 κ. σ. τριμμένο τυρί στο τέλος.
Μοντάρισμα:
Λαδώνουμε ένα μικρό ταψί.
Στρώνουμε μια στρώση μελιτζάνες από πάνω.
Βάζουμε τη μισή ποσότητα κιμά.
Ξαναστρώνουμε μελιτζάνες.
Βάζουμε τον υπόλοιπο κιμά.
Από πάνω, βάζουμε τη μπεσαμέλ.
Πασπαλίζουμε αν θέλουμε με λίγο τριμμένο τυρί και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρει χρώμα η μπεσαμέλ.
Καλή εβδομάδα!
Μπορείτε να βάλετε το μουσακά σε μικρό ταψί, ή να τον μοντάρετε σε μικρά ατομικά πυρίμαχα μπωλάκια.
Μουσακάς lighter και γρήγορος
Υλικά για μικρό ταψί
Για τον κιμά
½ κιλό κιμάς
1 κρεμμύδι
λίγο κρασί (προαιρετικά)
1-2 κ. σ. πάστα ντομάτας
αλατοπίπερο
1 πρέζα κανέλα
Για τις μελιτζάνες
5-6 μελιτζάνες φλάσκες
1-2 κ. σ. λάδι
Για την μπεσαμέλ
½ κιλό γάλα (αν θέλουμε λάιτ)
4-5 κ. σ. αλεύρι
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
αλάτι
λευκό πιπέρι
1 κ. σ. βούτυρο
2-3 κ. σ. τριμμένο τυρί (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Πλένουμε, καθαρίζουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε σε φαρδιές φέτες πάχους περίπου ενός εκατοστού. Τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε σε σουρωτήρι για ένα μισάωρο.
Φτιάχνουμε τον κιμά με τον γνωστό τρόπο.
Σωτάρουμε τον κιμά και το κρεμμύδι σε λίγο λάδι, μέχρι να αλλάξει χρώμα. Σας προτείνω, αν ο κιμάς είναι λιπαρός, να μην βάλετε καθόλου λάδι, γι' αυτό και δεν αναφέρω λάδι στα υλικά. Εγώ προσωπικά δεν σωτάρω ούτε το κρεμμύδι, αλλά το προσθέτω μετά.
Σβήνουμε τον κιμά με λίγο κρασί ή προσθέτουμε νερό.
Προσθέτουμε την πάστα ντομάτας, αλατοπίπερο, 1 πρέζα κανέλλα ή 1 ξύλο κανέλλας, νερό να τον καλύπτει και αφήνουμε να βράσει. Αν το βάλουμε σε χύτρα ταχύτητας, 30-40 λεπτά είναι αρκετά, αλλιώς θέλει περισσότερη ώρα σε κοινή κατσαρόλα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200-220 βαθμούς στο γκριλ.
Ξεπλένουμε τις μελιτζάνες, τις στρώνουμε σε ένα ρηχό ταψί με λαδόκολλα και τις λαδώνουμε με τις 2 κ. σ. λάδι και από τις 2 πλευρές.
Ψήνουμε τις μελιτζάνες για 15-20 λεπτά από την κάθε πλευρά (σε συμβατικό φούρνο).
Φτιάχνουμε τη μπεσαμέλ με γρήγορο και εύκολο τρόπο.
Βάζουμε το γάλα σε κατσαρόλα και προσθέτουμε το αλεύρι.
Ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί, πριν ζεστάνουμε το γάλα.
Ζεσταίνουμε το γάλα, προσθέτουμε το βούτυρο, το μοσχοκάρυδο, αλατοπίπερο και ανακατεύουμε συνεχώς σε μέτρια φωτιά, μέχρι να πήξει η κρέμα.
Αν θέλουμε, ρίχνουμε 2-3 κ. σ. τριμμένο τυρί στο τέλος.
Μοντάρισμα:
Λαδώνουμε ένα μικρό ταψί.
Στρώνουμε μια στρώση μελιτζάνες από πάνω.
Βάζουμε τη μισή ποσότητα κιμά.
Ξαναστρώνουμε μελιτζάνες.
Βάζουμε τον υπόλοιπο κιμά.
Από πάνω, βάζουμε τη μπεσαμέλ.
Πασπαλίζουμε αν θέλουμε με λίγο τριμμένο τυρί και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρει χρώμα η μπεσαμέλ.
Καλή εβδομάδα!
Όπως και να είναι ο μουσακάς δεν παύει να είναι θεϊκό καλοκαιρινό φαγητό. Τη μπεσαμέλ την φτιάχνω κι εγώ κατ΄ αυτό τον τρόπο αποφεύγοντας το καβούρδισμα του αλευριού. Προσωπικά δεν καταλαβαίνω κάποια ιδιαίτερη διαφορά και η μπεσαμέλ είναι εξίσου νόστιμη!!
ReplyDeleteΩραίο φαγητό απολαύσατε Κική μου!!!
Φιλιά πολλά!
Έχει μια διαφορούλα γευστική, δε λέω, αλλά είναι σίγουρα πιο λάιτ!
DeleteDeli,ακριβώς έτσι τον φτιάχνω χρόνια τώρα,τον έχουμε συνηθίσει.Στη δε μπεσαμέλ ούτε βούτυρο βάζω παρά μόνο λίγο τυράλι light.
ReplyDeleteΓίνεται πολύ νόστιμος και ελαφρύς!Είχα βρει τη συνταγή σε βιβλιαράκι του περιοδικού vita με συνταγές light.
Καλή εβδομάδα-φιλιά!
Φιλάκιαααα!
DeleteΜε αυτό τον τρόπο τον φτιάχνω πάντα, προχτές εντυπωσίασα και τους Άγγλους με ένα τέτοιο μουσακά.
ReplyDeleteΤη μπεσαμέλ εγώ πάντα έτσι την κάνω με το καβούρντισμα δεν την έχω κάνει ποτέ νομίζω.
Καλημέρα και καλή εβδομάδα.
Καλή εβδομάδα!
DeleteΚαι εγώ έτχι τη φτιάχνω τη μπεσαμέλ... Γρήγορα και δε σβολιάζει ποτέ! επίσης έγω βάζω και ένα αυγό.
ReplyDeleteΗ μάνα μου έβαζε αυγά. Εγώ όχι!
DeleteΠολύ ενδιαφέρουσα αυτή η εκδοχή του μουσακά, Κική. Πιο ελαφρύς, αλλά εξίσου νόστιμος, όπως είναι και το ζητούμενο άλλωστε.
ReplyDeleteΚαλή εβδομάδα.
Επίσης!
DeleteΔεν υπάρχει καλύτερο φαγητό για μένα! Πολύ λαχταριστός ο μουσακάς σου Κικίτσα! Να είχα ένα κομματάκι!
ReplyDeleteΈλα να φάμε!
Deleteυπεροχο φαγακι!!!καλημερα!!!
ReplyDeleteΚαλημέρααα!
DeleteΠεθαίνω για μουσακά! Και τώρα που μας μείωσες και τις θερμίδες, θα έχω περισσότερα επιχειρήματα για να φάω διπλή μερίδα! ;-)
ReplyDeleteΥπέροχος, Κική μου! Και η μπεσαμέλ παχιά-παχιά!
Πολλά φιλάκια!
Φιλιά!
DeleteΗ εκδοχή στα ατομικά γιουβετσάκια ή πυρεξάκια πολύ μου αρέσει Κική γιατί είναι και μια ωραία ιδέα για απευθείας σερβίρισμα όταν μιλάμε για λίγα άτομα.
ReplyDeleteΚαλή εβδομάδα εύχομαι και με το καλό στο τέλος της σχολικής χρονιάς.
Ευχαριστούμε!
DeleteΥπέροχος ο μουσακάς σου Κική μου! Οι φωτογραφίες σου με τρέλαναν!
ReplyDeleteΘα τον κάνω!
Μου άρεσε πολύ η πρόταση για ατομικά γιουβετσάκια! Εξαιρετική ιδέα για ολιγομελείς οικογένειες ή μικρά τραπεζώματα!
Έχεις δοκιμάσει την μπεσαμέλ χωρίς βούτυρο (όχι ότι η ποσότητα που προτείνεις δημιουργεί κανένα πρόβλημα! Απλά, άλλη εναλλακτική λέω) με ελαφρύ λάδι και γιαούρτι (μισό μισό με το γάλα)? Είναι πολύ καλό σε γεύση και περιέχει καλύτερης ποιότητας λιπαρά.
Καλή βδομάδα να έχουμε!
Τη μπεσαμέλ με γιαούρτι ΑΚΟΜΑ δεν την έχω δοκιμάσει παρόλο που το έχουμε πει πολλές φορές!
DeleteΠροσωπικά ο κιμάς σε αυτή τη μορφή σάλτσας ποτέ δεν ήταν και το καλύτερό μου, άρα μια ελάχιστη ποσότητα μου αρκεί! Μπεσαμέλ με τέτοιο τρόπο δεν έχω κάνει και ομολογώ πως θέλω να το επιχειρήσω! Όλη η νοστιμιά εξάλλου πιστεύω πως οφείλεται στο μοσχοκάρυδο και στο τυρί (έστω και λίγο,για μένα είναι απαραίτητο).
ReplyDeleteΕπομένως, λέω κι εγώ ναι στον ελαφρύ αυτόν μουσακά και χαίρομαι για το καλοκαιρινό μπαράζ νόστιμων και light συνταγών στη Μικρή σου Κουζίνα!
Ελαφριά και νόστιμα ;-) Ευχαριστώ!
DeleteΕντυπωσιακά εύκολη η μπεσαμέλ Κική!
ReplyDeleteΚαι θα συμφωνήσω με την προλαλήσασα Έφη, η γευστική ουσία της μπεσαμέλ βρίσκεται στο μοσχοκάρυδο και το τυράκι!
Θα μπορούσαμε ίσως να κάνουμε και μια πιο ελαφριά μπεσαμέλ γιαουρτιού για να μειώσουμε ακόμα περισσότερο τις θερμίδες.
Όπως και να 'χει, πράγματι ο μουσακάς είναι το απόλυτο καλοκαιρινό φαγάκι!
Φιλιά!
Φιλάκια! :-)
DeleteΠώ πώ ένας υπέροχος μουσακάς Κική!!Τόν ζήλεψα!!!Εχη λυσσάξει ο χρυσός μου,νά τού φτίαξω!!!Θέλη όμως καί πατάτες!!!Θά δοκιμάσω τήν δική σου εκδοχή!!!!Καλή εβδομάδα!!!!Φιλάκια!!!
ReplyDeleteΗ μάνα μου έβαζε πατάτες. Εγώ όχι!
DeleteΠω, πω, πω, πω, πω....
ReplyDeleteΜπορείς να το πεις και έτσι :-p
DeleteΩραία η μπεσαμέλ έτσι, φαίνεται πολύ ελαφριά. Και σίγουρα δεν χαλάει την υπόλοιπη γεύση του μουσακά.
ReplyDeleteΠολύ ωραίος.
Φιλιά
Ευχαριστώ!
DeleteΆμα σε διάβαζε η Λωξάντρα θα σε αφόριζε.....και γρήγορος και lighter.....
ReplyDeleteΩραίος είναι όμως, κι εγώ κάπως έτσι τον κάνω και ξετρελαίνονται!!! :))
Είναι και η εποχή του με τις μελιτζάνες της αυλής που είναι γλύκα.
Ας με αφόριζε :-p Θα την παρέπεμπα να διαβάσει και τον άλλο μουσακά που έχω ανεβάσει :-p
DeleteΠόσο καιρό έχω να φάω μουσακά!!!
ReplyDeleteΕγώ μόνο τσιμπάω....
Deleteχαχαχαχα γελαω με το σχολιο της Thalassenia
ReplyDeleteεγω ομως θα το δοκιμάω ετσι γιατι δεν τα παω καλα με τι τηγάνισμα,βαριεμαι η αληθεια ειναι!
Κι εγώ βαριέμαι το τηγάνισμα συν ότι δεν θέλω τα τηγανητά!
Delete