Κερασάκια αγαπημένα. Το πιο αγαπημένο μου φρούτο του καλοκαιριού. Μπορώ να τρώω όλη μέρα κεράσια! Τα λατρεύω. Σαν φρούτο, σαν γλυκό, σαν μαρμελάδα.
Για το καθάρισμά τους σας έχω μιλήσει εδώ. Μπορείτε να τα καθαρίσετε με τον παραδοσιακό τρόπο με μια φουρκέτα, ή να χρησιμοποιήσετε το μικρό εργαλειάκι που καθαρίζει ένα ένα κεράσι (είναι κουραστικό αν έχετε μεγάλη ποσότητα) ή το μηχάνημα πουφαίνεται παρακάτω στη φωτό. Κατά καιρούς με ρωτάνε αν υπάρχει τέτοιο μηχάνημα στην Ελλάδα. Εγώ το είχα φέρει από τη Γερμανία αλλά από τότε το έχω δει και σε μαγαζιά εδώ. Εκτός από τις επώνυμες αλυσίδες καταστημάτων (που το έχουν ακριβά θα έλεγα-Τι επώνυμες θα ήταν αν δεν το είχαν ακριβά;;;) το έχω δει σε πολύ καλή τιμή σε μεγάλο πολυκατάστημα γνωστής αλυσίδας. Οπότε, αν το θέλετε άνετα το βρίσκετε.
Γλυκό κουταλιού κεράσι
Υλικά
1 κιλό κεράσια
750 γρ. ζάχαρη
1 κούπα νερό
χυμό μισού λεμονιού
Εκτέλεση
Διαλέγουμε σφιχτά, γερά κερασάκια. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σκούρα ή πετροκέρασα.
Πλένουμε τα κεράσια και αφαιρούμε τα κοτσάνια.
Ξεκουκουτσιάζουμε τα κεράσια.
Σε κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό να βράζει για λίγα λεπτά.
Προσθέτουμε και τα κεράσια και τα βράζουμε μόνο για 5 λεπτά.
Ξαφρίζουμε και προσέχουμε γιατί φουσκώνει.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε ένα 24ωρο.
Την επόμενη μέρα, βράζουμε το γλυκό για 5-10 λεπτά μέχρι να δέσει, ξαφρίζουμε (προσοχή γιατί φουσκώνει) και στο τέλος προσθέτουμε το λεμόνι.
Φυλάμε σε καθαρά βάζα.
Είναι από τα λίγα γλυκά μου που δεν τα βρίσκει η επόμενη χρονιά, αφενός μεν γιατί τα τρώω όλο εγώ, αφετέρου επειδή δε φτιάχνω πολύ επειδή το τρώω πάλι όλο εγώ. Πάει τέλεια με γιαουρτάκι, παγωτό, τσιζκέικ κλπ.
Το σιροπάκι που θα μείνει το φυλάμε για πανακότα, παγωτό κλπ. Παρόλο που το τσακίζω όλο μόνη μου και δεν μένει, τα τελευταία χρόνια έχω διατηρήσει γλυκό στο βάζο του εκτός ψυγείου για πάνω από 2-3 χρόνια. Για να το κάνετε αυτό, θα πρέπει να βάλετε το γλυκό στο βάζο όσο είναι ακόμα ζεστό και να το αναποδογυρίσετε για να σφραγίσει. Έτσι δεν χρειάζεται ψυγείο παρά μόνο αφού το ανοίξετε.
Tip: Όταν ξεκουκουτσιάζετε τα κεράσια, πετάτε τα κουκούτσια μέσα στο φλυτζάνι με το νερό που θα χρησιμοποιήστε. Έτσι ό,τι ζουμάκι βγάλουν, δε θα πάει χαμένο.
Γλυκό κουταλιού κεράσι
Υλικά
1 κιλό κεράσια
750 γρ. ζάχαρη
1 κούπα νερό
χυμό μισού λεμονιού
Εκτέλεση
Διαλέγουμε σφιχτά, γερά κερασάκια. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σκούρα ή πετροκέρασα.
Πλένουμε τα κεράσια και αφαιρούμε τα κοτσάνια.
Ξεκουκουτσιάζουμε τα κεράσια.
Σε κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό να βράζει για λίγα λεπτά.
Προσθέτουμε και τα κεράσια και τα βράζουμε μόνο για 5 λεπτά.
Ξαφρίζουμε και προσέχουμε γιατί φουσκώνει.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε ένα 24ωρο.
Την επόμενη μέρα, βράζουμε το γλυκό για 5-10 λεπτά μέχρι να δέσει, ξαφρίζουμε (προσοχή γιατί φουσκώνει) και στο τέλος προσθέτουμε το λεμόνι.
Φυλάμε σε καθαρά βάζα.
Είναι από τα λίγα γλυκά μου που δεν τα βρίσκει η επόμενη χρονιά, αφενός μεν γιατί τα τρώω όλο εγώ, αφετέρου επειδή δε φτιάχνω πολύ επειδή το τρώω πάλι όλο εγώ. Πάει τέλεια με γιαουρτάκι, παγωτό, τσιζκέικ κλπ.
Το σιροπάκι που θα μείνει το φυλάμε για πανακότα, παγωτό κλπ. Παρόλο που το τσακίζω όλο μόνη μου και δεν μένει, τα τελευταία χρόνια έχω διατηρήσει γλυκό στο βάζο του εκτός ψυγείου για πάνω από 2-3 χρόνια. Για να το κάνετε αυτό, θα πρέπει να βάλετε το γλυκό στο βάζο όσο είναι ακόμα ζεστό και να το αναποδογυρίσετε για να σφραγίσει. Έτσι δεν χρειάζεται ψυγείο παρά μόνο αφού το ανοίξετε.
Tip: Όταν ξεκουκουτσιάζετε τα κεράσια, πετάτε τα κουκούτσια μέσα στο φλυτζάνι με το νερό που θα χρησιμοποιήστε. Έτσι ό,τι ζουμάκι βγάλουν, δε θα πάει χαμένο.
Τέλειο! Θα το φτιάξω!
ReplyDeleteΚαλή επιτυχία!
DeleteΚαλημερα Κικη!
ReplyDeleteΥπεροχο γλυκο το κερασι, εγω φετος τα κερασια τα εφτιαξα κατι σαν γλυκο κουταλιου οχι εντελως δεμενο, πιο πολυ για να τα εχω να τα χρησιμοποιω σε διαφορα γλυκα...
Φιλια!
Ωραία είναι και σε σαλτσούλα!
DeleteΤο ξέρω είσαστε βαλτές! Και εσύ και η Μαρίνα θέλετε να κλαίω! Που να βρω κερασάκια μες το καταχείμωνο?
ReplyDeleteΠστ, Κική μου κράτα μου λίγο γλυκό για... αργότερα!
Φιλάκια
Θα σου φυλάξω εγώ έτοιμο ;-)
DeleteΈτσι!:)
DeleteΕντυπωσιακό και αξιοζήλευτο το μηχάνημα για την αφαίρεση των κουκουτσιών!
ReplyDeleteΑξιοζήλευτο και το γλυκό σου όμως Κική μου!
Χρώμα απίθανο, σιρόπι τέλεια δεμένο και γεύση κορυφαία!
Με έκανες να σκέφτομαι cheesecake τώρα!
Φιλιά!
Το μηχάνημα, χωρίς να είναι τέλειο, σε βοηθάει να τα καθαρίσεις εύκολα!
DeleteΕυχαριστώ!
Μια γλύκα και μια φινέτσα κι ένα άρωμα, δεν μπορώ να πω, τα έχει το γλυκό κεράσι!
ReplyDelete;-)
DeleteKική,τήν συνταγή σου μέ τό βύσσινο,έκανα στό γλυκό κεράσι!!!
ReplyDeleteΚαί ομολογώ,έγινε μούρλια!!!!Τό έχω ταράξει μέ παγωτό καιμάκι!!!Καλό βράδυ!!!Φιλάκια!!!
Χαχα! Καλά έκανες! Και του χρόνου!
DeleteAll time classic! Από τα ωραιότερα και τα πιο χρήσιμα για πολλές χρήσεις, γλυκά του κουταλιού
ReplyDeleteΈτσι! Το λατρεύω!
DeleteΑπίθανο το post Κική μου!!και το food presentation μαγικά παραμυθένιο!!Ενα βήμα μπροστά το Zante μας συναρπάζει!!φιλάκια άπειρα!
ReplyDeleteΕυχαριστώ!
DeleteDeli,κερασάκι εσύ,βύσσινο εγώ-λαχταριστό φαίνεται!
ReplyDeleteΚαλό Σ/Κ-φιλιά!
Γιάμιιιιι!
DeleteΓια το δέσιμο το δευτερο 5 η 10 λεπτά γιατι ένα πρόβλημα με το δέσιμο το έχω
ReplyDeleteΔεν μπορείς να πεις ακριβώς γιατί εξαρτάται από το πόσο υγρασία έχουν τα φρούτα. Βράσε δέκα λεπτά, άστο να κρυώσει και κρίνεις αν θέλει κι άλλο.
ReplyDeleteΚαλησπερα μια ερωτηση αν δεν εχω βαζακια μπορω μολις τελιωσει να το μοιρασω σε μπολ για πρωτη φορα που θα το κανω θα καταναλωθει γρηγορα
ReplyDeleteΑν είναι μικρή η ποσότητα ναι. Μπορείς και σε πλαστικό ταπερ με καπάκι στο ψυγείο.
ReplyDelete