Thursday, November 29, 2012

Μπισκοτάκια μεθυσμένες χιονονιφάδες

Λίγες βδομάδες πριν τα Χριστούγεννα πια (πότε ήρθαν κιόλας;;;) και ξεκινάω τις γιορτινές συνταγές. Προτάσεις που μπορείτε να κάνετε στο τραπέζι σας, οικονομικές και εύκολες. 

Θυμάστε τις περσινές ξεμέθυστες χιονονιφάδες; Ε, φέτος ήρθε η ώρα για τις μεθυσμένες, γιατί πέρυσι δεν πρόλαβα να τις βάλω. Είναι φρεσκότατες όμως, γιατί ήθελα να τις ξαναφωτογραφήσω.

Η ιδιότητα "μεθυσμένες" προκύπτει από την ύπαρξη του γλυκάνισου, που θεωρητικά αφήνει μια ουζένια γεύση. Όμως δεν είναι τόσο πολύ έντονη, οπότε μην ανησυχείτε. Αν δεν σας αρέσει, μπορείτε να τον παραλείψετε και να βάλετε το αγαπημένο σας άρωμα στα μπισκοτάκια.

Τα μπισκοτάκια μπορούν να φτιαχτούν με βούτυρο ή μαργαρίνη, οπότε αν χρησιμοποιήσετε μαργαρίνη είναι και νηστίσιμο γλυκάκι.

Το νισεστέ τους δίνει μια πολύ ανάλαφρη υφή. Δοκιμάστε τα. Είμαι σίγουρη ότι θα σας αρέσουν! Θυμίζουν ελαφριά κουραμπιεδάκια. Η δόση είναι μικρή, οπότε δεν θα έχετε περιθώρια για πολλές τύψεις ;-)




Χιονονιφάδες μεθυσμένες
Υλικά για 25 περίπου κομμάτια
125 γρ. μαλακό βούτυρο ή μαργαρίνη
50 γρ. άχνη ζάχαρη
60 γρ. αλεύρι
125 γρ. νισεστέ
1 βανίλια
1 κ. σ. γλυκάνισο σε σκόνη
άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα


Εκτέλεση
Χτυπάμε στο μίξερ τη μαργαρίνη ή το βούτυρο μαζί με την άχνη.
Προσθέτουμε τη βανίλια και το γλυκάνισο.
Συνεχίζουμε με τους γάντζους για ζύμη.
Προσθέτουμε το αλεύρι και το νισεστέ και χτυπάμε να ενσωματωθούν μέχρι να έχουμε μια απαλή ζύμη.
Αφήνουμε τη ζύμη 30 λεπτά στο ψυγείο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς και στρώνουμε λαδόκολλα σε ταψί.
Πλάθουμε μπαλλίτσες σαν μικρά καρύδια και τα βάζουμε στο ταψί. Με ένα πηρούνι, πατικώνουμε λίγο τα μπαλλάκια.
Ψήνουμε για 15-20 λεπτά.
Όταν κρυώσουν τα πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.

Monday, November 26, 2012

Μαρμελάδα κυδώνι

Έχετε δοκιμάσει μαρμελάδα κυδώνι; Μια ασυνήθιστη μαρμελάδα θα έλεγα, αφού δεν είναι από αυτές που κυκλοφορούν συνήθως στις κουζίνες μας ή στο εμπόριο. Ασυνήθιστη επίσης στην υφή της. Δεν είναι όπως οι συνηθισμένες ζουμερές και βελούδινες μαρμελάδες. Το κυδώνι έχει κόκκους και οι κόκκοι είναι "εμφανείς" στη γεύση. Παρόλα αυτά νόστιμη και ιδιαίτερη!


Μαρμελάδα κυδώνι 
Υλικά 
2 κιλά κυδώνια, ζυγισμένα πριν καθαριστούν
1 κιλό ζάχαρη
2 ποτήρια νερό
προαιρετικά:
1 σφηνάκι λικέρ κυδώνι
1 σφηνάκι πετιμέζι ροδιού


Εκτέλεση 
Πλένουμε και καθαρίζουμε τα κυδώνια.
Τα κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια και τα βάζουμε στην κατσαρόλα με το νερό, μέχρι να καθαριστούν όλα.
Βράζουμε τα κυδώνια για 15 λεπτά, με κλειστό το καπάκι της κατσαρόλας.
Λιώνουμε τα φρούτα σε μπλέντερ ή μίξερ χειρός.
Ξαναβάζουμε το υλικό στην κατσαρόλα (αν το λιώσαμε στο μπλέντερ), προσθέτουμε τη ζάχαρη και βράζουμε για 5 λεπτά.
Αν θέλουμε να προσθέσουμε το λικέρ και το πετιμέζι, τα προσθέτουμε τώρα κατά τη διάρκεια του βρασμού.
Φυλάμε σε καθαρά βάζα.

Καλή εβδομάδα!

Thursday, November 22, 2012

Κοτόπουλο με φινόκιο

Το φινόκιο μέχρι πέρυσι δεν το είχα χρησιμοποιήσει ποτέ. Το έβλεπα στη Μαρία που το χρησιμοποιούσε συχνά και ζούλεψα :-) Δεν μπορεί! Σκέφτηκα. Αν είναι όπως το περιγράφει στη γεύση του, θα μ΄ αρέσει κι εμένα! Και όντως μου άρεσε! Για πιο έντονη γεύση, προσθέστε περισσότερο από μια ρίζα φινόκιο.


Κοτόπουλο με φινόκιο
Υλικά
1 κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες
1 φινόκιο
1 καρότο
3 κολοκυθάκια
3 μεγάλες πατάτες
σάλτσα
1/3 κούπας λάδι
3-4 κ. σ. μουστάρδα
3 σκελίδες σκόρδο
1 κρεμμύδι
νερό
αλάτι
πιπέρι


Εκτέλεση
Πλένουμε το κοτόπουλο και το τοποθετούμε σε ταψί.
Ολόγυρα, βάζουμε σε φέτες όλα τα λαχανικά εκτός από το σκόρδο και το κρεμμύδι, αφού τα καθαρίσουμε και τα πλύνουμε.


 Σε μπλέντερ χτυπάμε το σκόρδο, το κρεμμύδι, τη μουστάρδα, το λάδι και 1 κούπα νερό.
Περιχύνουμε με αυτό τα υλικά στο ταψί και αλατοπιπερώνουμε.



Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για μιάμιση περίπου ώρα και προσθέτουμε νερό όποτε χρειάζεται.

Monday, November 19, 2012

Μαρμελάδα κούμαρα

Τα ξέρετε τα κούμαρα; Αν είσαστε από τους τυχερούς που έχετε κοντά σας βουνό και μπορείτε να εκδράμετε το χειμώνα, τότε τα ξέρετε. Αν φυσικά φύονται στα βουνάκια που πάτε. Εδώ έχει παντού στα βουνά. Και όταν τα είχα πρωτοδεί την πρώτη χρονιά που ήρθα, καταχάρηκα γιατί μου θύμιζαν τα παιδικά μου χρόνια που πηγαίναμε σε κοντινά χωριά στην Πάτρα με τους δικούς μου και τα τσιμπολογούσαμε από τους θάμνους.Είναι μάλλον το μοναδικό φρούτο που τρώω χωρίς να το πλύνω, χωρίς να πολυσκεφτώ τι έχει περάσει από τους θάμνους! Στο σπίτι όταν τα έχω, αποκλείεται να μην τα πλύνω, αλλά όταν τα βλέπεις στους θάμνους, έτσι κατακόκκινα και ώριμα, είναι αδύνατον να αντισταθείς και να μην φέρεις μερικά στο στόμα σου!



Σαν φυτό, τα κούμαρα είναι εντυπωσιακό! Είναι λες και είναι στολισμένο χριστουγεννιάτικο δεντράκι, με τους καρπούς του, από άγουρους πρασινοκίτρινους, μέχρι ώριμους πορτοκαλοκόκκινους, σαν έγχρωμα λαμπιόνια! Και όλο αυτό, μέσα σε ένα βαθυπράσινο φόντο!


Παλιά, έκοβα μια μεγάλη κλάρα με κούμαρα, την έβαζα στο βάζο και έτρωγα τους καρπούς καθώς ωρίμαζαν με τις μέρες μέσα στο νερό.



Τα κούμαρα τα έχω κάνει επίσης λικέρ εκτός από μαρμελάδα. Για τη μαρμελάδα, τονίζω ότι όπως οι περισσότερες μαρμελάδες από άγρια φρούτα, έτσι κι αυτή, έχει μέσα σποράκια (αυτά τα εξωτερικά σποράκια του καρπού). Αν δεν είστε φαν λοιπόν αυτού του είδους των μαρμελάδων, τότε δεν κάνει για σας! Αν πάλι δεν σας πειράζουν και μπορείτε να βρείτε μερικά, τότε δοκιμάστε τη!



Μαρμελάδα κούμαρα
Υλικά
400 γρ. ώριμα κούμαρα
200 γρ. ζάχαρη
1/2 κούπα νερό

Εκτέλεση
Πλένουμε τα κούμαρα.
Τα βάζουμε σε κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη και τα αφήνουμε έτσι για 2-3 ώρες. Δεν βγάζουν πολύ σιρόπι.
Βράζουμε για 10 λεπτά.
Σβήνουμε τη φωτιά, τα λιώνουμε με την πρέσα των λαχανικών ή σε μπλέντερ και ξαναβράζουμε για 2-3 λεπτά.
Φυλάμε σε καθαρό βάζο.

Καλή εβδομάδα!

Thursday, November 15, 2012

Τα μπισκότα της μαμάς-η νηστίσιμη εκδοχή

Θυμάστε τα μπισκότα της μαμάς; Εκείνα που έκανα για να θυμηθώ τα μπισκότα της παιδικής μου ηλικίας; Ε, όταν  τα έκανα, προέκυψαν και σε νηστίσιμη εκδοχή από λάθος! Αυτά παθαίναι όποιος κάνει πολλά πράγματα ταυτόχρονα! χαχα!



Είμαι λοιπόν στην κουζίνα μου, με το παλιό τετράδιο συνταγών μου και προσαρμόζω τη συνταγή μπισκότων της μάνας μου στα μέτρα μου. Ζάχαρη, οκ, αλεύρι οκ, μαργαρίνη οκ, όλα καλά! Πάμε!
Και αρχίζω να πλάθω η κυρία. Και καθώς πλάθω, το ματάκι μου πέφτει λίγο πιο πέρα από το μπωλ με τη ζύμη μου. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ;;;; ΟΥΠΣ!!! ΤΑ ΑΥΓΑ!!!! Ξέχασα τ' αυγάαααα! Άντε ξανά μανά ζύμωμα να ενσωματώσω τώρα τα αυγά που ξέχασα. Αλλά, μια στιγμή! Τα ξέχασα που τα ξέχασα, δεν ψήνω μερικά να δω πώς είναι στη νηστίσιμη version;


Και έψησα μερικά και ήταν νοστιμότατα. Λεπτά και τραγανά!

Μια και άρχισε επίσημα η νηστεία των Χριστουγέννων, η πιο ελαφριά και εύκολη νηστεία που υπάρχει στην παράδοσή μας, δοκιμάστε τα αν νηστεύετε, ή αν για κάποιο λόγο αποφεύγετε τα αυγά!

Τα μπισκότα της μαμάς-η νηστίσιμη εκδοχή
Υλικά
125 γρ. μαργαρίνη
2 βανίλιες
250 γρ. περίπου αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
150 γρ. ζάχαρη
1 σφηνάκι λικέρ ή κονιάκ
προαιρετικά
μαρμελάδα


Εκτέλεση
Χτυπάμε με μίξερ τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη.
Προσθέτουμε το λικέρ και τις βανίλιες.
Συνεχίζουμε το χτύπημα με τους ζυμωτήρες του μίξερ και προσθέτουμε αλεύρι, μέχρι να έχουμε μια απαλή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς.
Σε καθαρή επιφάνεια ανοίγουμε με το χέρι ή με πλάστη τη ζύμη σε πάχος μισού εκατοστού περίπου (αν κολλάνε στην επιφάνεια πασπαλίστε ελαφρώς με αλεύρι) και κόβουμε με κουπ πατ μπισκοτάκια. Αν δεν έχετε κουπ πατ, κόψτε με ένα ποτηράκι του λικέρ.
Στρώνουμε χαρτί αντικολλητικό σε ταψί και τοποθετούμε τα μπισκοτάκια στο ταψί (όχι κολλητά). Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά.
Όταν κρυώσουν εντελώς, ενώνουμε αν θέλουμε τα μπισκοτάκια ανά δύο με μαρμελάδα.

Monday, November 12, 2012

Κέικ με λωτούς από λικέρ

Πριν μια βδομάδα σας πρότεινα το λικέρ λωτού. Και μια και είπα ότι καλό είναι να μην πετάξουμε τα φρούτα αλλά να τα βάλουμε σε κέικ, ήρθε η ώρα για το γλυκό. Στα περισσότερα λικέρ δεν πετάω τα φρούτα. Μπορούν να γίνουν μεθυσμένες μαρμελάδες, τσάτνεϋ ή να μπουν σε κέικ. Έτσι και με τους λωτούς. Το κέικ που προέκυψε ήταν νόστιμο και ζουμερό, όπως όλα τα κέικ με φρούτα!


Το κέικ επίσης μπαίνει σήμερα Δευτέρα, στα πλαίσια της ιδέας της Νοτούλας για τα κέικ της Δευτέρας.


Κέικ με λωτούς από λικέρ
Υλικά
2 λωτοί από το λικέρ λιωμένοι ελαφρώς στο μπλέντερ
200 γρ. ζάχαρη
¼ κούπας ηλιέλαιο
4 αυγά
300 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
2 κ. σ. λικέρ λωτού


Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς.
Χτυπάμε τους λωτούς στο μπλέντερ να λιώσουν ελαφρώς.
Μέσα σε μπωλ, βάζουμε όλα τα υλικά και χτυπάμε για 5 λεπτά με μίξερ.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα για κέικ.
Βάζουμε το υλικό στη φόρμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 40 λεπτά ή μέχρι να βγαίνει καθαρή η λάμα ενός μαχαιριού.

Καλή εβδομάδα!

Thursday, November 8, 2012

Πώς φτιάχνουμε πουρέ πατάτας

Μη μου πείτε ότι έμπειρες και άπειρες μαγείρισσες δεν έχετε βρεθεί ποτέ στο σπίτι με ένα κουτί έτοιμο πουρέ πατάτας σε σκόνη, γιατί δεν θα σας πιστέψω. Ακόμα κι εγώ έχω στο ντουλάπι ένα για ώρα ανάγκης! Η αλήθεια όμως είναι ότι ο σπιτικός πουρές δεν συγκρίνεται με τον έτοιμο. Και αν βάλετε καλής ποιότητας γάλα και βούτυρο, τον απογειώνει. Για όσους θεωρούν λοιπόν τον πουρέ πατάτας μπελά, παραθέτω συνταγή.

 
Πουρές πατάτας 
Υλικά
4-5 μέτριες πατάτες
1 κ. σ. βούτυρο αγελαδινό
1 κύβο λαχανικών ή αλάτι
1-1 ½ κούπα γάλα (συνήθως χρησιμοποιώ light)
μοσχοκάρυδο
λευκό πιπέρι


Εκτέλεση
Βάζουμε σε κατσαρόλα αρκετό νερό να βράσει.
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις βάζουμε στο νερό που βράζει.
Τις βράζουμε μέχρι να τρυπιούνται με πηρούνι.
Στο μεταξύ, ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι το γάλα και προσθέτουμε εκεί το βούτυρο, τον κύβο ή αλάτι, το μοσχοκάρυδο και το πιπέρι.
Όταν βράσουν οι πατάτες, τις σουρώνουμε και τις λιώνουμε με το ειδικό εργαλείο αμέσως. Προσθέτουμε το γάλα και χτυπάμε όλο το υλικό με μπλέντερ χειρός, μέχρι να έχουμε ένα λείο και βελούδινο πουρέ.
 
 

Tip: Είναι πολύ καλύτερο να πλύνουμε καλά τις πατάτες, να τις βράσουμε με τη φλούδα και να τις καθαρίσουμε μία-μία μετά. Οι πατάτες έτσι μπορεί να κρυώσουν όμως και να μη λιώνουν καλά μετά. Διατηρείστε τις πατάτες ζεστές μέχρι να τις λιώσετε, αν τις κάνετε με αυτό τον τρόπο.

Οι πατάτες μπορούν να γίνουν πουρές και με μύλο ή με το ειδικό εργαλείο για λαχανικά. Με το μπλέντερ όμως, έχει πάρα πολύ καλό αποτέλεσμα.
Ένα μαγικό εργαλείο για το λιώσιμο της πατάτας είναι το παρακάτω. Μεγάλη εφεύρεση μιλάμε! Αν το βρείτε κάπου πάρτε το! Κάνει τη δουλειά σας πιο εύκολη! Δείτε περισσότερες φωτό και πληροφορίες γι' αυτό πατώντας εδώ.



Μπορείτε να σερβίρετε τον πουρέ σε  βαθύ σκεύος, αλλά μπορείτε να τον σερβίρετε απευθείας στα πιάτα με κορνέ, για πιο εντυπωσιακή εμφάνιση.


Το ξέρατε ότι σε άλλες χώρες ξεχωρίζουν τις πατάτες προς πώληση σε πατάτες για βράσιμο, για ψήσιμο κλπ; Υπάρχουν διαφορετικές ποικιλίες, κατάλληλες για τον τρόπο μαγειρέματος που θέλει ο καθένας!

Monday, November 5, 2012

Λικέρ λωτού

Οι λωτοί (ή λώτα) είναι φρούτα που δεν με έχουν συγκινήσει ΠΟΤΕ! Η μάνα μου τρελαινόταν. Της άρεσαν (και της αρέσουν) πολύ, ενώ εγώ δεν καταλάβαινα τι ακριβώς της αρέσει σ΄ αυτό το στυφό πράγμα...


Τελικά οι λωτοί είναι ένα πολύ ιδιαίτερο φρούτο που για να πεις πως σ΄ αρέσει, πρέπει να το φας την απόλυτα σωστή στιγμή. Ούτε να είναι αγίνωτο (άρα στυφό), ούτε υπερβολικά ώριμο (άρα νιανιά και υπερβολικά γλυκό). Στην κατάλληλη εποχή είναι ώριμο και πολύ γλυκό, χωρίς στυφή γεύση. Έλα όμως που εμένα δεν μου αρέσουν τα γλυκά φρούτα! Οπότε, εξακολουθεί ως φρούτο να μη με ενδιαφέρει...

Παρόλα αυτά, στα πλαίσια των πειραματισμών μου με τα λικέρ, ήθελα να το δοκιμάσω. Και έκανα πολύ καλά, γιατί το αποτέλεσμα με ικανοποίησε. Για να πω την αλήθεια, δεν περίμενα ότι θα μου αρέσει το λικέρ του, αλλά ήταν πάρα πολύ καλό!

Τώρα που είναι η εποχή τους, δοκιμάστε το. Και αν το κάνετε, μην πετάξετε τα φρούτα μετά το φιλτράρισμα του ποτού. Σε μια βδομάδα που θα είναι έτοιμο, θα φτιάξουμε κέικ με τους λωτούς που χρησιμοποιήθηκαν στο λικέρ!


Λικέρ λωτού
Υλικά
2 ώριμοι λωτοί (περίπου 340 γρ.)
250 γρ. ρακή
2 αστεροειδείς γλυκάνισοι
100 γρ. ζάχαρη
100 γρ. νερό

Εκτέλεση
Πλένουμε και καθαρίζουμε τους λωτούς από τα φλούδια.
Τους κόβουμε μικρά κομμάτια και τους βάζουμε σε γυάλα που σφραγίζει, μαζί με τη ρακή και τους αστεροειδείς γλυκάνισους.
Αφήνουμε σε σκοτεινό μέρος μέσα στο σπίτι για 1 εβδομάδα.
Μετά, φτιάχνουμε ελαφρύ σιρόπι με τη ζάχαρη και το νερό που θα βράσουμε για 1-2 λεπτά.
Όταν κρυώσει, το προσθέτουμε στη γυάλα.
Αφήνουμε ένα 24ωρο και φιλτράρουμε.
Αφού φιλτράρουμε όλο το λικέρ, αφήνουμε τους λωτούς στο φίλτρο για ώρες, να βγάλουν όσο λικέρ έχουν, χωρίς να στύψουμε.



Tip: Τους λωτούς που έμειναν δεν τους πετάμε, αλλά μπορούμε να τους προσθέσουμε σε κέικ! Αναμείνατε συνταγή σύντομα!

Καλή εβδομάδα!

Saturday, November 3, 2012

Τα μπεζεδάκια των τελευταίων ημερών!

Τις τελευταίες μέρες, βρέθηκα με πολλά ασπράδια. Είχα διάθεση να παίξω με τους μπεζέδες, οπότε το έριξα στα πειράματα. Για τη συνταγή των μπεζέδων ανατρέξτε εδώ ή εδώ.

Πολύχρωμα μπεζεδάκια. Το να προσθέσεις χρώμα στους μπεζέδες, δεν είναι κάτι νέο. Έχει όμως όμορφο αποτέλεσμα!



Μπεζεδάκια με νοτούλες έχετε ξαναδεί; Ούτε εγώ είχα ξαναδεί! Ήταν μια έμπνευση της στιγμής. Χαρίστηκαν σε ένα κοριτσάκι που αγαπάει τη μουσική! Ελευθερία, να ζήσεις και να είσαι καλότυχη!



Πουά μπεζεδάκια; Ούτε αυτά τα είχα ξαναδεί! Λατρεύω τα πουά από μικρό παιδί! Έτσι, έκανα και τα μπεζεδάκια μου πουά! Δεν έχουν πλάκα;