Λίγες βδομάδες πριν τα Χριστούγεννα πια (πότε ήρθαν κιόλας;;;) και ξεκινάω τις γιορτινές συνταγές. Προτάσεις που μπορείτε να κάνετε στο τραπέζι σας, οικονομικές και εύκολες.
Θυμάστε τις περσινές ξεμέθυστες χιονονιφάδες; Ε, φέτος ήρθε η ώρα για τις μεθυσμένες, γιατί πέρυσι δεν πρόλαβα να τις βάλω. Είναι φρεσκότατες όμως, γιατί ήθελα να τις ξαναφωτογραφήσω.
Η ιδιότητα "μεθυσμένες" προκύπτει από την ύπαρξη του γλυκάνισου, που θεωρητικά αφήνει μια ουζένια γεύση. Όμως δεν είναι τόσο πολύ έντονη, οπότε μην ανησυχείτε. Αν δεν σας αρέσει, μπορείτε να τον παραλείψετε και να βάλετε το αγαπημένο σας άρωμα στα μπισκοτάκια.
Τα μπισκοτάκια μπορούν να φτιαχτούν με βούτυρο ή μαργαρίνη, οπότε αν χρησιμοποιήσετε μαργαρίνη είναι και νηστίσιμο γλυκάκι.
Το νισεστέ τους δίνει μια πολύ ανάλαφρη υφή. Δοκιμάστε τα. Είμαι σίγουρη ότι θα σας αρέσουν! Θυμίζουν ελαφριά κουραμπιεδάκια. Η δόση είναι μικρή, οπότε δεν θα έχετε περιθώρια για πολλές τύψεις ;-)
Χιονονιφάδες μεθυσμένες
Υλικά για 25 περίπου κομμάτια
125 γρ. μαλακό βούτυρο ή μαργαρίνη
50 γρ. άχνη ζάχαρη
60 γρ. αλεύρι
125 γρ. νισεστέ
1 βανίλια
1 κ. σ. γλυκάνισο σε σκόνη
άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
Χτυπάμε στο μίξερ τη μαργαρίνη ή το βούτυρο μαζί με την άχνη.
Προσθέτουμε τη βανίλια και το γλυκάνισο.
Συνεχίζουμε με τους γάντζους για ζύμη.
Προσθέτουμε το αλεύρι και το νισεστέ και χτυπάμε να ενσωματωθούν μέχρι να έχουμε μια απαλή ζύμη.
Αφήνουμε τη ζύμη 30 λεπτά στο ψυγείο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς και στρώνουμε λαδόκολλα σε ταψί.
Πλάθουμε μπαλλίτσες σαν μικρά καρύδια και τα βάζουμε στο ταψί. Με ένα πηρούνι, πατικώνουμε λίγο τα μπαλλάκια.
Ψήνουμε για 15-20 λεπτά.
Όταν κρυώσουν τα πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.
Θυμάστε τις περσινές ξεμέθυστες χιονονιφάδες; Ε, φέτος ήρθε η ώρα για τις μεθυσμένες, γιατί πέρυσι δεν πρόλαβα να τις βάλω. Είναι φρεσκότατες όμως, γιατί ήθελα να τις ξαναφωτογραφήσω.
Η ιδιότητα "μεθυσμένες" προκύπτει από την ύπαρξη του γλυκάνισου, που θεωρητικά αφήνει μια ουζένια γεύση. Όμως δεν είναι τόσο πολύ έντονη, οπότε μην ανησυχείτε. Αν δεν σας αρέσει, μπορείτε να τον παραλείψετε και να βάλετε το αγαπημένο σας άρωμα στα μπισκοτάκια.
Τα μπισκοτάκια μπορούν να φτιαχτούν με βούτυρο ή μαργαρίνη, οπότε αν χρησιμοποιήσετε μαργαρίνη είναι και νηστίσιμο γλυκάκι.
Το νισεστέ τους δίνει μια πολύ ανάλαφρη υφή. Δοκιμάστε τα. Είμαι σίγουρη ότι θα σας αρέσουν! Θυμίζουν ελαφριά κουραμπιεδάκια. Η δόση είναι μικρή, οπότε δεν θα έχετε περιθώρια για πολλές τύψεις ;-)
Χιονονιφάδες μεθυσμένες
Υλικά για 25 περίπου κομμάτια
125 γρ. μαλακό βούτυρο ή μαργαρίνη
50 γρ. άχνη ζάχαρη
60 γρ. αλεύρι
125 γρ. νισεστέ
1 βανίλια
1 κ. σ. γλυκάνισο σε σκόνη
άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
Χτυπάμε στο μίξερ τη μαργαρίνη ή το βούτυρο μαζί με την άχνη.
Προσθέτουμε τη βανίλια και το γλυκάνισο.
Συνεχίζουμε με τους γάντζους για ζύμη.
Προσθέτουμε το αλεύρι και το νισεστέ και χτυπάμε να ενσωματωθούν μέχρι να έχουμε μια απαλή ζύμη.
Αφήνουμε τη ζύμη 30 λεπτά στο ψυγείο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς και στρώνουμε λαδόκολλα σε ταψί.
Πλάθουμε μπαλλίτσες σαν μικρά καρύδια και τα βάζουμε στο ταψί. Με ένα πηρούνι, πατικώνουμε λίγο τα μπαλλάκια.
Ψήνουμε για 15-20 λεπτά.
Όταν κρυώσουν τα πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.