Thursday, June 28, 2012

Μαρμελάδα κεράσι (μαρμελάδα βύσσινο)

Η μαρμελάδα κεράσι είναι μία από τις πολυαγαπημένες μου. Λατρεύω τα κεράσια όπως κι αν τρώγονται. Φρέσκα, σε γλυκό κουταλιού, σε κέικ, σε cup cakes, μαρμελάδα, ακόμα και λικέρ! Η περίοδος των κερασιών είναι μικρή και όταν υπάρχουν, ομολογώ ότι τρώω καθημερινά!

Γλυκό κουταλιού φτιάχνω κάθε χρόνο, έστω και λίγο αν η τιμή παραμείνει τσουχτερή. Χτες έφτασαν τα 3.80 και δεν ξέρω αν θα τα δω σε χαμηλότερη. Μαρμελάδα δεν φτιάχνω συχνά, για δύο λόγους. Αφενός μόνο εγώ την τρώω και όταν το θυμάται και ο σύζυξ, και ο κόπος να γίνει μαρμελάδα είναι ίδιος με το να κάνω γλυκό κουταλιού που επίσης το τρώω μόνο εγώ. Εδώ δεν έχω αντίπαλο. Βασικά εξαιτίας της φασαρίας που έχει να γίνει, αφού έχει την ίδια διαδικασία με το γλυκό κουταλιού, με κάνει να σκέφτομαι ότι αφού τα ξεκουκούτσιασα που τα ξεκουκούτσιασα (φτουυυυυ το είπα), γιατί να μην τα κάνω γλυκό κουταλιού να έχω για το γιαουρτάκι μου; Πολλές φορές ξεκίνησα για μαρμελάδα και κατέληξα να φτιάχνω γλυκό.


 Όμως, ξαναλέω, η μαρμελάδα είναι άπαιχτη και μοιάζει στη υφή με γλυκό κι αυτή, αφού ούτε τα παραβράζω, ούτε τα παραλιώνω επίτηδες! Ξεκουκουτσιάστε τα με μηχάνημα για να μην ταλαιπωρηθείτε αφού πρόκειται να τα λιώσετε! Αν θέλετε να κάνετε μαρμελάδα βύσσινο, μπορείτε να ακολουθήσετε την ίδια διαδικασία και επειδή τα βύσσινα είναι πιο ξινά, μπορείτε να προσθέσετε λίγη ζάχαρη παραπάνω. Πάμε;

Μαρμελάδα κεράσι 
Υλικά 
750 γρ. κεράσια ζυγισμένα χωρίς κοτσάνια και κουκούτσια (χρησιμοποιώ σκουρόχρωμα για τη μαρμελάδα)
500 γρ. ζάχαρη
χυμό ενός μικρού λεμονιού
½ κούπα νερό
χυμό μισού λεμονιού
 
Εκτέλεση 
Διαλέγουμε ώριμα και γερά κεράσια.
Πλένουμε τα κεράσια, βγάζουμε το κοτσάνι τους και ζυγίζουμε έτσι ώστε να έχουμε 750 γρ. καθαρό φρούτο.
Μέσα σε μεγάλη κατσαρόλα, καθαρίζουμε τα κεράσια από τα κουκούτσια με το ειδικό εργαλείο ή με φουρκέτα. Καλό είναι, να τα καθαρίζουμε πάνω από την κατσαρόλα που θα τα βράσουμε, έτσι ώστε να πέφτει εκεί το ζουμί τους.
Κρατάμε τα κουκούτσια σε ένα μικρό μπωλάκι.
Κόβουμε σε μισά ή τέταρτα τα κεράσια.
Μετράμε ½ κούπα νερό και το ρίχνουμε στα κουκούτσια των κερασιών. Τα ξεπλένουμε και ρίχνουμε το νερό τους στην κατσαρόλα με τα κεράσια.
Βράζουμε για 5 λεπτά.
Μετά, προσθέτουμε τη ζάχαρη και βράζουμε άλλα 5 λεπτά. Προσοχή γιατί φουσκώνει. Ξαφρίζουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Αν θέλουμε να λιώσουμε τα κεράσια, τα πατάμε με το ειδικό εργαλείο όσο είναι ζεστά, ή τα λιώνουμε σε μπλέντερ όταν κρυώσουν.
Αφήνουμε για ένα 24ωρο να σταθεί η μαρμελάδα.
Την επόμενη μέρα, βράζουμε τη μαρμελάδα για 5 λεπτά, ξαφρίζουμε αν χρειάζεται και στο τέλος προσθέτουμε το χυμό λεμονιού.
Φυλάμε σε καθαρά βάζα. Αν βάλουμε τη μαρμελάδα στα βάζα όσο είναι ζεστή και τα γυρίσουμε ανάποδα, σφραγίζουν και έτσι δεν χρειάζεται ψυγείο. Από τη στιγμή που θα την ανοίξουμε, χρειάζεται ψυγείο.

Καλό πσκ!

27 comments:

  1. Thelo!!!!!
    Ti oreo xroma!!!!!!

    ReplyDelete
  2. Κική, η μαρμελάδα κεράσι είναι από αυτές που αρέσουν πολύ στην κόρη μου, μαζί με εκείνη της φράουλας. Πολύ καλή η εμφάνιση της μαρμελάδας σου. Μου αρέσει που την βλέπω με το φρούτο διακριτό και όχι λιωμένο, να μοιάζει λίγο με γλυκό. Στις μαρμελάδες μου, προτιμώ το φρούτα να φαίνονται και όχι να είναι μία μάζα όλα. Εκτός ίσως κάποιων που δεν γίνεται αλλιώς. Καλοφάγωτη.
    Καλή σου ημέρα.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Κι εμένα μου αρέσει να βρίσκεις το φρούτο και να μην είναι απόλυτα λιωμένο :-)

      Delete
  3. Βρε Κική τι απίθανο χρώμα είναι αυτό! Απίθανο!
    Μαρμελάδα κεράσει και ξερό ψωμί!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Είδες χρώμα η άτιμη; Δελεαστικό!

      Delete
  4. Οι μαρμελάδες δίνουν και παίρνουν .. είναι η εποχή τους.

    Υπέροχη φαίνεται Κική.

    Φιλιά

    ReplyDelete
    Replies
    1. Έτσι! Είναι η εποχή τους!

      Delete
  5. Η μαρμελάδα αυτή είναι πολυαγαπημένη της κόρης και φέτος μιας και κάθεται την έφτιαξε μόνη της.
    Λοιπόν θα μου λες ότι θέλεις κεράσια κι εγώ θα φροντίζω αν σου αγοράζω από τους παραγωγούς που ξέρω και θα στα στέλνω.
    Φιλιά

    ReplyDelete
    Replies
    1. Με βυσσινάκια γίνεται; ;-)

      Delete
  6. Αγαπημένα και η μαρμελάδα και το γλυκό κουταλιού!!!
    Με ξεσηκώνεις!!!!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  7. Τι ωραίο χρώμα! Υπέροχη!
    Αντίθετα με σένα, προτιμώ την μαρμελάδα από το γλυκό κεράσι!
    Βλέπω τις φωτογραφίες και τρελαίνομαι!
    Η βυσσινιά μου στην Αθήνα ήταν φορτωμένη με βύσσινα! Κατέβασα όσα έφτανα και χάρισα πάνω από 20 κιλά! Έφευγα, γλυκά δεν τρώω πια, τα παιδιά λείπουν, ο παππούς και η γιαγιά απαγορεύεται να τρων γλυκά, ας αξιοποιηθούν από φίλες! Τα υπόλοιπα τα άφησα στα κοτσύφια!!! Άλλη φορά, αν είμαι στην Αθήνα, να κανονίζουμε να βρεθούμε την κρίσιμη εποχή!:)
    Φιλάκια

    ReplyDelete
    Replies
    1. Αχ καινα ΄μενα κοντά σου! Θα φρόντισα να στα μαζεύω εγώ! χαχα!

      Delete
  8. Τέλεια σου έγινε! Και του χρόνου! Και είναι χρήσιμη και για γαρνιρίσματα άλλων γλυκών με το υπέροχο χρώμα της.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Είναι ιδανική για τσιζκέικ!

      Delete
  9. Κι εγώ για τον ίδι4.60ο λόγο δεν έχω πάρει ακόμη κεράσια, 4.60 έχουν εδώ, ανεβαίνω Αθήνα όμως την άλλη εβδομάδα και με βλέπω να κουβαλάω από την αγορά κανα καφάσι!! Υπέροχη μαρμελαδίτσα, την φαντάζομαι σε cheesecake και λιώνω!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Μακάρι να ανέβαινα πάλι κι εγώ!

      Delete
  10. πολύ ωραία έγινε Κική μου.
    Μου αρέσει που δεν την λιώνεις τελείως και έχει ολόκληρα κεράσια η μαρμελάδα σου.
    Καλοφάγωτη.

    Φιλιά

    ReplyDelete
  11. Αν έχεις χρόνο και κέφια έλα να πάρεις πρόσκληση για φωτογραφία.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Αν προλάβω Ξανθή μου ευχαρίστως!

      Delete
  12. Καλό μήνα!
    Κική, είναι καταπληκτική!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  13. Ευχαριστώ! Επίσης!

    ReplyDelete
  14. γεια σας... εξαιρετικοτατη!
    μια ερωτηση: η μαρμελαδα αυτη μπορει να γινει και αναμεικτη???

    ReplyDelete