Η μαρμελάδα κεράσι είναι μία από τις πολυαγαπημένες μου. Λατρεύω τα κεράσια όπως κι αν τρώγονται. Φρέσκα, σε γλυκό κουταλιού, σε κέικ, σε cup cakes, μαρμελάδα, ακόμα και λικέρ! Η περίοδος των κερασιών είναι μικρή και όταν υπάρχουν, ομολογώ ότι τρώω καθημερινά!
Γλυκό κουταλιού φτιάχνω κάθε χρόνο, έστω και λίγο αν η τιμή παραμείνει τσουχτερή. Χτες έφτασαν τα 3.80 και δεν ξέρω αν θα τα δω σε χαμηλότερη. Μαρμελάδα δεν φτιάχνω συχνά, για δύο λόγους. Αφενός μόνο εγώ την τρώω και όταν το θυμάται και ο σύζυξ, και ο κόπος να γίνει μαρμελάδα είναι ίδιος με το να κάνω γλυκό κουταλιού που επίσης το τρώω μόνο εγώ. Εδώ δεν έχω αντίπαλο. Βασικά εξαιτίας της φασαρίας που έχει να γίνει, αφού έχει την ίδια διαδικασία με το γλυκό κουταλιού, με κάνει να σκέφτομαι ότι αφού τα ξεκουκούτσιασα που τα ξεκουκούτσιασα (φτουυυυυ το είπα), γιατί να μην τα κάνω γλυκό κουταλιού να έχω για το γιαουρτάκι μου; Πολλές φορές ξεκίνησα για μαρμελάδα και κατέληξα να φτιάχνω γλυκό.
Όμως, ξαναλέω, η μαρμελάδα είναι άπαιχτη και μοιάζει στη υφή με γλυκό κι αυτή, αφού ούτε τα παραβράζω, ούτε τα παραλιώνω επίτηδες! Ξεκουκουτσιάστε τα με μηχάνημα για να μην ταλαιπωρηθείτε αφού πρόκειται να τα λιώσετε! Αν θέλετε να κάνετε μαρμελάδα βύσσινο, μπορείτε να ακολουθήσετε την ίδια διαδικασία και επειδή τα βύσσινα είναι πιο ξινά, μπορείτε να προσθέσετε λίγη ζάχαρη παραπάνω. Πάμε;
500 γρ. ζάχαρη
χυμό ενός μικρού λεμονιού
½ κούπα νερό
χυμό μισού λεμονιού
Πλένουμε τα κεράσια, βγάζουμε το κοτσάνι τους και ζυγίζουμε έτσι ώστε να έχουμε 750 γρ. καθαρό φρούτο.
Μέσα σε μεγάλη κατσαρόλα, καθαρίζουμε τα κεράσια από τα κουκούτσια με το ειδικό εργαλείο ή με φουρκέτα. Καλό είναι, να τα καθαρίζουμε πάνω από την κατσαρόλα που θα τα βράσουμε, έτσι ώστε να πέφτει εκεί το ζουμί τους.
Κρατάμε τα κουκούτσια σε ένα μικρό μπωλάκι.
Κόβουμε σε μισά ή τέταρτα τα κεράσια.
Μετράμε ½ κούπα νερό και το ρίχνουμε στα κουκούτσια των κερασιών. Τα ξεπλένουμε και ρίχνουμε το νερό τους στην κατσαρόλα με τα κεράσια.
Βράζουμε για 5 λεπτά.
Μετά, προσθέτουμε τη ζάχαρη και βράζουμε άλλα 5 λεπτά. Προσοχή γιατί φουσκώνει. Ξαφρίζουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Αν θέλουμε να λιώσουμε τα κεράσια, τα πατάμε με το ειδικό εργαλείο όσο είναι ζεστά, ή τα λιώνουμε σε μπλέντερ όταν κρυώσουν.
Αφήνουμε για ένα 24ωρο να σταθεί η μαρμελάδα.
Την επόμενη μέρα, βράζουμε τη μαρμελάδα για 5 λεπτά, ξαφρίζουμε αν χρειάζεται και στο τέλος προσθέτουμε το χυμό λεμονιού.
Φυλάμε σε καθαρά βάζα. Αν βάλουμε τη μαρμελάδα στα βάζα όσο είναι ζεστή και τα γυρίσουμε ανάποδα, σφραγίζουν και έτσι δεν χρειάζεται ψυγείο. Από τη στιγμή που θα την ανοίξουμε, χρειάζεται ψυγείο.
Καλό πσκ!
Όμως, ξαναλέω, η μαρμελάδα είναι άπαιχτη και μοιάζει στη υφή με γλυκό κι αυτή, αφού ούτε τα παραβράζω, ούτε τα παραλιώνω επίτηδες! Ξεκουκουτσιάστε τα με μηχάνημα για να μην ταλαιπωρηθείτε αφού πρόκειται να τα λιώσετε! Αν θέλετε να κάνετε μαρμελάδα βύσσινο, μπορείτε να ακολουθήσετε την ίδια διαδικασία και επειδή τα βύσσινα είναι πιο ξινά, μπορείτε να προσθέσετε λίγη ζάχαρη παραπάνω. Πάμε;
Μαρμελάδα κεράσι
Υλικά
750 γρ. κεράσια ζυγισμένα χωρίς κοτσάνια και κουκούτσια (χρησιμοποιώ σκουρόχρωμα για τη μαρμελάδα)500 γρ. ζάχαρη
χυμό ενός μικρού λεμονιού
½ κούπα νερό
χυμό μισού λεμονιού
Εκτέλεση
Διαλέγουμε ώριμα και γερά κεράσια.Πλένουμε τα κεράσια, βγάζουμε το κοτσάνι τους και ζυγίζουμε έτσι ώστε να έχουμε 750 γρ. καθαρό φρούτο.
Μέσα σε μεγάλη κατσαρόλα, καθαρίζουμε τα κεράσια από τα κουκούτσια με το ειδικό εργαλείο ή με φουρκέτα. Καλό είναι, να τα καθαρίζουμε πάνω από την κατσαρόλα που θα τα βράσουμε, έτσι ώστε να πέφτει εκεί το ζουμί τους.
Κρατάμε τα κουκούτσια σε ένα μικρό μπωλάκι.
Κόβουμε σε μισά ή τέταρτα τα κεράσια.
Μετράμε ½ κούπα νερό και το ρίχνουμε στα κουκούτσια των κερασιών. Τα ξεπλένουμε και ρίχνουμε το νερό τους στην κατσαρόλα με τα κεράσια.
Βράζουμε για 5 λεπτά.
Μετά, προσθέτουμε τη ζάχαρη και βράζουμε άλλα 5 λεπτά. Προσοχή γιατί φουσκώνει. Ξαφρίζουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Αν θέλουμε να λιώσουμε τα κεράσια, τα πατάμε με το ειδικό εργαλείο όσο είναι ζεστά, ή τα λιώνουμε σε μπλέντερ όταν κρυώσουν.
Αφήνουμε για ένα 24ωρο να σταθεί η μαρμελάδα.
Την επόμενη μέρα, βράζουμε τη μαρμελάδα για 5 λεπτά, ξαφρίζουμε αν χρειάζεται και στο τέλος προσθέτουμε το χυμό λεμονιού.
Φυλάμε σε καθαρά βάζα. Αν βάλουμε τη μαρμελάδα στα βάζα όσο είναι ζεστή και τα γυρίσουμε ανάποδα, σφραγίζουν και έτσι δεν χρειάζεται ψυγείο. Από τη στιγμή που θα την ανοίξουμε, χρειάζεται ψυγείο.
Καλό πσκ!
Thelo!!!!!
ReplyDeleteTi oreo xroma!!!!!!
Είδες χρωματάκι;
DeleteΚική, η μαρμελάδα κεράσι είναι από αυτές που αρέσουν πολύ στην κόρη μου, μαζί με εκείνη της φράουλας. Πολύ καλή η εμφάνιση της μαρμελάδας σου. Μου αρέσει που την βλέπω με το φρούτο διακριτό και όχι λιωμένο, να μοιάζει λίγο με γλυκό. Στις μαρμελάδες μου, προτιμώ το φρούτα να φαίνονται και όχι να είναι μία μάζα όλα. Εκτός ίσως κάποιων που δεν γίνεται αλλιώς. Καλοφάγωτη.
ReplyDeleteΚαλή σου ημέρα.
Κι εμένα μου αρέσει να βρίσκεις το φρούτο και να μην είναι απόλυτα λιωμένο :-)
DeleteΒρε Κική τι απίθανο χρώμα είναι αυτό! Απίθανο!
ReplyDeleteΜαρμελάδα κεράσει και ξερό ψωμί!
Φιλιά!
Είδες χρώμα η άτιμη; Δελεαστικό!
DeleteΟι μαρμελάδες δίνουν και παίρνουν .. είναι η εποχή τους.
ReplyDeleteΥπέροχη φαίνεται Κική.
Φιλιά
Έτσι! Είναι η εποχή τους!
DeleteΗ μαρμελάδα αυτή είναι πολυαγαπημένη της κόρης και φέτος μιας και κάθεται την έφτιαξε μόνη της.
ReplyDeleteΛοιπόν θα μου λες ότι θέλεις κεράσια κι εγώ θα φροντίζω αν σου αγοράζω από τους παραγωγούς που ξέρω και θα στα στέλνω.
Φιλιά
Με βυσσινάκια γίνεται; ;-)
DeleteΑγαπημένα και η μαρμελάδα και το γλυκό κουταλιού!!!
ReplyDeleteΜε ξεσηκώνεις!!!!
Φιλιά!
Go!
DeleteΤι ωραίο χρώμα! Υπέροχη!
ReplyDeleteΑντίθετα με σένα, προτιμώ την μαρμελάδα από το γλυκό κεράσι!
Βλέπω τις φωτογραφίες και τρελαίνομαι!
Η βυσσινιά μου στην Αθήνα ήταν φορτωμένη με βύσσινα! Κατέβασα όσα έφτανα και χάρισα πάνω από 20 κιλά! Έφευγα, γλυκά δεν τρώω πια, τα παιδιά λείπουν, ο παππούς και η γιαγιά απαγορεύεται να τρων γλυκά, ας αξιοποιηθούν από φίλες! Τα υπόλοιπα τα άφησα στα κοτσύφια!!! Άλλη φορά, αν είμαι στην Αθήνα, να κανονίζουμε να βρεθούμε την κρίσιμη εποχή!:)
Φιλάκια
Αχ καινα ΄μενα κοντά σου! Θα φρόντισα να στα μαζεύω εγώ! χαχα!
DeleteΤέλεια σου έγινε! Και του χρόνου! Και είναι χρήσιμη και για γαρνιρίσματα άλλων γλυκών με το υπέροχο χρώμα της.
ReplyDeleteΕίναι ιδανική για τσιζκέικ!
DeleteΚι εγώ για τον ίδι4.60ο λόγο δεν έχω πάρει ακόμη κεράσια, 4.60 έχουν εδώ, ανεβαίνω Αθήνα όμως την άλλη εβδομάδα και με βλέπω να κουβαλάω από την αγορά κανα καφάσι!! Υπέροχη μαρμελαδίτσα, την φαντάζομαι σε cheesecake και λιώνω!!!
ReplyDeleteΜακάρι να ανέβαινα πάλι κι εγώ!
Deleteπολύ ωραία έγινε Κική μου.
ReplyDeleteΜου αρέσει που δεν την λιώνεις τελείως και έχει ολόκληρα κεράσια η μαρμελάδα σου.
Καλοφάγωτη.
Φιλιά
Ευχαριστώ!
DeleteΑν έχεις χρόνο και κέφια έλα να πάρεις πρόσκληση για φωτογραφία.
ReplyDeleteΑν προλάβω Ξανθή μου ευχαρίστως!
DeleteΚαλό μήνα!
ReplyDeleteΚική, είναι καταπληκτική!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ευχαριστώωω!
DeleteΕπίσης!
Ευχαριστώ! Επίσης!
ReplyDeleteγεια σας... εξαιρετικοτατη!
ReplyDeleteμια ερωτηση: η μαρμελαδα αυτη μπορει να γινει και αναμεικτη???
Ναι αμέ!
ReplyDelete