Η μαρμελάδα βερύκοκο είναι αδιαμφισβήτητα μία από τις καλύτερες μαρμελάδες του καλοκαιριού! Η μοναδική γεύση του φρούτου αλλά και το χρώμα του, την κάνουν αγαπητή σχεδόν από όλους. Κάθε χρόνο φτιάχνω μαρμελάδα βερύκοκο και πάντα από φρούτα που μου χαρίζουν φίλοι. Είναι εύκολη, είναι νόστιμη, είναι υγιεινή!
500 γρ. ζάχαρη
Τα κουκούτσια από βερύκοκα, τα φυλάμε αν θέλουμε να κάνουμε λικέρ πικραμύγδαλο (ένα από τα ωραιότερα που υπάρχουν).
Τα βάζουμε στην κατσαρόλα εναλλάξ με τη ζάχαρη, με την κομμένη πλευρά να κοιτάζει επάνω κατά προτίμηση.
Αφήνουμε 2-3 ώρες τα βερύκοκα με τη ζάχαρη, μέχρι να σιροπιάσουν.Προσοχή. Τα βερύκοκα θα πρέπει να ζουμιάσουν, αλλά όχι να πλέουν σε πολύ σιρόπι. Διαβάστε παρακάτω στο tip.
Αν τα βερύκοκα δεν είναι πολύ ώριμα, μπορούμε να τα αφήσουμε όλη νύχτα.
Αν όμως είναι πολύ ώριμα, 1-3 ώρες είναι αρκετές.
Βράζουμε τα βερύκοκα σε δυνατή φωτιά για 15-20 λεπτά, χωρίς να προσθέσουμε νερό. Χρονομετράμε, αφού πάρουν βράση τα φρούτα.
Ξαφρίζουμε όση ώρα βράζουν και δεν απομακρυνόμαστε γιατί φουσκώνουν.
Σβήνουμε τη φωτιά, λιώνουμε όσο θέλουμε τα βερύκοκα με μίξερ χειρός μέσα στην κατσαρόλα όπως είναι (ή σε μπλεντεράκι) και αφήνουμε τη μαρμελάδα στο σβησμένο μάτι της κουζίνας. Να θυμάστε, ότι η πυκνότητα της μαρμελάδας, φαίνεται αφού κρυώσει.
Την επόμενη μέρα, ξαναβράζουμε σε μέτρια φωτιά, για 5-10 λεπτά ακόμα. Προσοχή, γιατί η λιωμένη μαρμελάδα κολλάει.
Φυλάμε όπως είναι ζεστή, σε καθαρά βάζα και αναποδογυρίζουμε να σφραγίσουν.
Tip: Μην αφήσετε να σιροπιάσουν πολύ τα φρούτα με τη ζάχαρη, γιατί μετά, θα χρειάζεται πολλή ώρα βράσιμο για να εξατμιστούν τα υγρά. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, την επόμενη μέρα, βράστε σε χαμηλή φωτιά (στο 1 με ένδειξη στο μάτι από 1 έως 3) για 10-20 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το περίσσιο νερό στη μαρμελάδα σας. Μην βράσετε σε δυνατή φωτιά αφού έχετε λιώσει τα φρούτα, γιατί είναι εύκολο να πιάσει η μαρμελάδα, αλλά και να σκουρύνει.
Ξαναγράφω τις οδηγίες για μαρμελάδες, αφού ισχύουν για όλες και συχνά με ρωτάτε με email απορίες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η μαρμελάδα είναι έτοιμη, όταν κάνει πολλές πυκνές φουσκάλες καθώς βράζει, ενώ φαίνεται ότι έχει χάσει αρκετό από το υγρό της.
Αν αφού κρυώσει εξακολουθεί να είναι αραιή, ξαναβράστε τη λίγο σε χαμηλή φωτιά.
Αν η μαρμελάδα σας παραπήξει και καραμελώσει, μη φοβηθείτε, ούτε να την πετάξετε. Αραιώστε τη με λίγο νερό και βράστε τη για λίγο έτσι ώστε να ενσωματωθεί το νερό και να αραιώσει.
Φυλάξτε σε βάζα όσο είναι ακόμα ζεστή και γυρίστε τα ανάποδα. Με αυτό τον τρόπο θα σφραγίσουν και δεν χρειάζεται να τα βάλετε στο ψυγείο, παρά μόνο αφού τα ανοίξετε. Έχω φυλάξει μαρμελάδες με αυτό τον τρόπο για πάνω από 3-4 χρόνια χωρίς να πάθουν τίποτα.
Αρνούμαι να γράψω το βερύκοκο με γιώτα, όπως και πολλές άλλες λέξεις...Εσείς;
Άντε βρε! Καλό πσκ και καλό βόλι!
Μαρμελάδα βερύκοκο
Υλικά
1 κιλό ώριμα και γερά βερύκοκα500 γρ. ζάχαρη
Εκτέλεση
Πλένουμε τα βερύκοκα, τα κόβουμε στη μέση και αφαιρούμε τα κουκούτσια (δεν αφαιρούμε τα φλούδια).Τα κουκούτσια από βερύκοκα, τα φυλάμε αν θέλουμε να κάνουμε λικέρ πικραμύγδαλο (ένα από τα ωραιότερα που υπάρχουν).
Τα βάζουμε στην κατσαρόλα εναλλάξ με τη ζάχαρη, με την κομμένη πλευρά να κοιτάζει επάνω κατά προτίμηση.
Αφήνουμε 2-3 ώρες τα βερύκοκα με τη ζάχαρη, μέχρι να σιροπιάσουν.Προσοχή. Τα βερύκοκα θα πρέπει να ζουμιάσουν, αλλά όχι να πλέουν σε πολύ σιρόπι. Διαβάστε παρακάτω στο tip.
Αν τα βερύκοκα δεν είναι πολύ ώριμα, μπορούμε να τα αφήσουμε όλη νύχτα.
Αν όμως είναι πολύ ώριμα, 1-3 ώρες είναι αρκετές.
Βράζουμε τα βερύκοκα σε δυνατή φωτιά για 15-20 λεπτά, χωρίς να προσθέσουμε νερό. Χρονομετράμε, αφού πάρουν βράση τα φρούτα.
Ξαφρίζουμε όση ώρα βράζουν και δεν απομακρυνόμαστε γιατί φουσκώνουν.
Σβήνουμε τη φωτιά, λιώνουμε όσο θέλουμε τα βερύκοκα με μίξερ χειρός μέσα στην κατσαρόλα όπως είναι (ή σε μπλεντεράκι) και αφήνουμε τη μαρμελάδα στο σβησμένο μάτι της κουζίνας. Να θυμάστε, ότι η πυκνότητα της μαρμελάδας, φαίνεται αφού κρυώσει.
Την επόμενη μέρα, ξαναβράζουμε σε μέτρια φωτιά, για 5-10 λεπτά ακόμα. Προσοχή, γιατί η λιωμένη μαρμελάδα κολλάει.
Φυλάμε όπως είναι ζεστή, σε καθαρά βάζα και αναποδογυρίζουμε να σφραγίσουν.
Tip: Μην αφήσετε να σιροπιάσουν πολύ τα φρούτα με τη ζάχαρη, γιατί μετά, θα χρειάζεται πολλή ώρα βράσιμο για να εξατμιστούν τα υγρά. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, την επόμενη μέρα, βράστε σε χαμηλή φωτιά (στο 1 με ένδειξη στο μάτι από 1 έως 3) για 10-20 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το περίσσιο νερό στη μαρμελάδα σας. Μην βράσετε σε δυνατή φωτιά αφού έχετε λιώσει τα φρούτα, γιατί είναι εύκολο να πιάσει η μαρμελάδα, αλλά και να σκουρύνει.
Ξαναγράφω τις οδηγίες για μαρμελάδες, αφού ισχύουν για όλες και συχνά με ρωτάτε με email απορίες.
Οδηγίες για τις μαρμελάδες:
Να θυμάστε ότι η πυκνότητα της μαρμελάδας φαίνεται αφού έχει κρυώσει.Είναι χαρακτηριστικό ότι η μαρμελάδα είναι έτοιμη, όταν κάνει πολλές πυκνές φουσκάλες καθώς βράζει, ενώ φαίνεται ότι έχει χάσει αρκετό από το υγρό της.
Αν αφού κρυώσει εξακολουθεί να είναι αραιή, ξαναβράστε τη λίγο σε χαμηλή φωτιά.
Αν η μαρμελάδα σας παραπήξει και καραμελώσει, μη φοβηθείτε, ούτε να την πετάξετε. Αραιώστε τη με λίγο νερό και βράστε τη για λίγο έτσι ώστε να ενσωματωθεί το νερό και να αραιώσει.
Φυλάξτε σε βάζα όσο είναι ακόμα ζεστή και γυρίστε τα ανάποδα. Με αυτό τον τρόπο θα σφραγίσουν και δεν χρειάζεται να τα βάλετε στο ψυγείο, παρά μόνο αφού τα ανοίξετε. Έχω φυλάξει μαρμελάδες με αυτό τον τρόπο για πάνω από 3-4 χρόνια χωρίς να πάθουν τίποτα.
Αρνούμαι να γράψω το βερύκοκο με γιώτα, όπως και πολλές άλλες λέξεις...Εσείς;
Άντε βρε! Καλό πσκ και καλό βόλι!
Πολύ καλή η μαρμελάδα σου Κική μου,εμάς φέτος το δέντρο μας ωρίμασε πολύ γρήγορα τους καρπούς του και λόγο το ότι είναι πολύ ψηλό δεν τα προλάβαμε,πέφτανε και σάπιζαν αμέσως.Έτσι μας έμεινε μόνο η χαρά.Καλό σ/κ να περάσεις!!!!
ReplyDeleteΩωωω! Κρίμα!
DeleteΕπίσης!
Ένας φίλος μου είπε οτι μαρτυράμε την ηλικία μας γράφοντας με τον παλιό τρόπο!!! Υπέροχη μαρμελάδα, πάνω σε φρέσκο ψωμάκι....χειμώνα καλοκαίρι!!
ReplyDeleteΧαχα! Σωστός ο φίλος, αλλά δεν πειράζει! Ας τη μαρτυράμε έτσι!
DeleteΑπό τις πιο ωραίες μαρμελάδες, αγαπημένη από όλους στην οικογένεια. Απαραίτητη η παρασκευή της κάθε χρόνο. Η χαρά της φέτας ψωμιού με βούτυρο!! Να δεις τι χαρά κάνουμε εμείς όταν τα τρώμε όλα μαζί (ψωμάκι-βούτυρο-μαρμελάδα βερίκοκο), στο πρωινό μας!!!! Ωραίο το χρώμα της!!
ReplyDeleteΚική και του χρόνου με υγεία, να ξαναφτιάξεις αυτή την ωραία μαρμελάδα!!!
Καλή σου ημέρα.
Ειρήνη εγώ πάλι, σπάνια βάζω βούτυρο με μέλι ή μαρμελάδα. Προτιμώ σκέτα στο ψωμάκι!
DeleteΕυχαριστώ!
Πάω να τη συνεχίσω, είναι η δεύτερη φορά φέτος ίσως υπάρξει και συνέχεια. Δεν έχω δοκιμάσει με αυτό τον τρόπο ίσως στην επόμενη.
ReplyDeleteΚαλό Σ/Κ
Θυμάσαι που σου έλεγα ότι την κάνω διαφορετικά από εσένα; :-)
DeleteΕφτιαξα, έφτιαξα, έφτιαξα προχθες!
ReplyDeleteΗ καλύτερη μαρμελάδα απ' όλες είναι νομίζω η μαρμελάδα βερίκοκο!
(Το βερίκοκο το συνήθισα πια με γιώτα, χα χα χαα! Οπως και το φιστίκι!)
Φιλιά!!
Και του χρόνου!
DeleteΕγώ πάλι αρνούμαι!
Καταπληκτική η μαρμρλάδα σου!Απο τις πιο αγαπημένες μου!
ReplyDeleteΕυχαριστώ!
DeleteΠες μου ότι οι ετικέτες στα βαζάκια δεν είναι photoshop και υποκλίνομαι.
ReplyDeleteΧαχαχα! Όχι λοιπόν. Δεν είναι photoshop, aλλά μην βιάζεσαι να υποκλιθείς! Μου τις έφτιαξε ένας γραφίστας. Όταν τέλειωσαν, τις φωτογράφισα και τώρα τις τυπώνω μόνη μου ;-)
ReplyDeleteΛαχταριστή η μαρμελάδα σου Κικίτσα μου. Πριν από λίγο έσβησα και εγώ το μάτι της κουζίνας από τη δεύτερη δόση, η πρώτη εκτός ενός βάζου πηγε για διανομή. Και το χρώμα της υπέροχο!
ReplyDeleteΜε Υ πάντα Κική μου, κι εγώ έτσι σκέφτομαι και νευριάζω όταν βλέπω τις λεξεις παραποιημένες...τι να πεις?
Φιλιά, καλό ΣΚ και καλό βόλι-καλή φώτιση, ότι θες !
Ευχαριστώωω!
DeleteΚική μου, καλώς σε βρήκα στο ωραίο σου blog! Κι εγώ νωρίτερα έκανα την μαρμελάδα μου από τα βερύκοκα του κήπου μου. Στην δεύτερη δόση μάλιστα έβαλα και αρμπαρόριζα και μοσχοβολάει η κουζίνα !!!
ReplyDeleteΠάντα έγραφα κι εγώ το βερύκοκο με Υ και θυμόμουν ότι "τον καιρό εκείνον το παλιό..." η λέξη έπαιρνε και διπλό Κ. Η ώρα είναι 3.30 το πρωί κι εγώ μόλις άνοιξα το παλιό λεξικό της θείας μου (του 1934!!!)για να το τσεκάρω ! Με μεγάλη μου έκπληξη βλέπω ότι είναι γραμμένο "βερίκοκκον" !!!!! Είναι δυνατόν να γραφόταν παλιά με Ι και μετά εμείς το μάθαμε με Υ ?????? χαχαχα !!!!
Σου εύχομαι ένα καλό Σαββατοκύριακο...να δούμε τί θα μας ξημερώσει η Δευτέρα...??!!
Φιλιά !
Καλώς τηνε!
DeleteΒερίκκοκον; Με ι και 2 κ; Κουφό!
Καλή εβδομάδα!
Τι νοικοκυρά είμαι εγώ, δεν ξέρω!!
ReplyDeleteΜαρμελάδες δεν γνωρίζω να φτιάχνω, ούτε γλυκά του κουταλιού, ούτε τουρσιά, ουουφφ!
Αγχώθηκα.
Η συγκεκριμένη μαρμελάδα πάντως είναι η αγαπημένη μου!
Εύγε σου.
Φτιάχνεις τόσα άλλα υπέροχα πράγματα όμως! Οπότε, μην ανησυχείς καθόλου!
DeleteΕυχαριστώ!
Αγαπημένη μαρμελάδα, με υπέροχη γεύση και ζωηρό χρώμα!!
ReplyDeleteΠάντα με κάνει να σκέφτομαι πάστα φλόρα βέβαια :)
Φιλάκια Κική μου!
Όντως η πάστα φλώρα γίνεται τέλεια με μαρμελάδα βερύκοκο!
DeleteΦιλιά!
Δεν έχω φτιάξει ποτέ μαρμελάδα βερύκοκο αλλά κάθε χρόνο λέω να την φτιάξω. Ελπίζω φέτος να τα καταφέρω. Ίσως ακολουθήσω τη συνταγή σου. Φαίνεται πολύ ωραία!
ReplyDeleteΦτιάξε! Είναι από τις καλύτερες!
DeleteΗ αγαπημένη μου μαρμελάδα.. Μου αρέσει πολύ το χρώμα της.
ReplyDeleteΣου έγινε πολύ ωραία Κική.
Και ο τρόπος που την κάνεις είναι διαφορετικός.
Καλοφάγωτη η μαρμελάδα βερύκοκο (κι εγώ αρνούμαι να το γράψω με γιώτα :)
Φιλιά
Ευχαριστώωω!
DeleteΚικη,εκανα και εγω μαρμελαδα απο τα βερικοκα που μου εδωσε η Marie Anne απο τον κηπο της.Εγω βαζω και λιγη βανιλια μεσα στην μαρμελαδα,σε περιμενω παλι να βολταρης στο καινουργιο μου μπλογκ.Φιλια στην Ζακυνθουλα μας!!!
ReplyDeleteΠολλοί βάζουν βανίλια ή αρμπαρόριζα, αλλά εγώ την προτιμώ με το δικό της άρωμα.
DeleteΗ Ζάκυνθος σε χαιρετά!
Την εχω βαλει και βραζει!
ReplyDeleteΚαλοφάγωτη!
DeleteΠολύ ωραία συνταγή! απλή και κατανοητή και για μας τους νέους στο χώρο της μαρμελάδας...
ReplyDeleteκαι το βερύκοκο είναι όντως με Υ, είναι θέμα αρμονίας!
Αντώνης
Ευχαριστω!
Delete:-)
Συγχαρητήρια για την συνταγή,το ύφος,την ορθογραφία.. Ξεκινάω..
ReplyDeleteΕυχαριστώ! Καλή επιτυχία!
DeleteΜπραβο, την εφτιαξα.ΚΑ-ΤΑ-ΠΛΗ-ΚΤΙ ΚΗ!!!!! Ευχαριστω.
Βερικκοκεα-κκοκο αλλα και Βερυκκοκο!!!!!!!!!!!
Παρακαλώ!
Delete
ReplyDeleteΚΑ-ΤΑ-ΠΛΗ-ΚΤΙ-ΚΗ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.
ΒΕΡΙΚΚΟΚΕΑ-ΒΕΡΙΚΚΟΚΟ ΚΑΙ ΒΕΡΥΚΚΟΚΟ !!!!!!!
ΝΤΑΣΙΑ.
Παρακαλώ!
DeleteΚική μου σου χρωστάω ευγνωμοσύνη γιατί με έμαθες να φτιάχνω σπιτικό ψωμί με το υπέροχο βιβλίο ψωμιά και ζύμες .Κάθε πρωί η προετοιμασία του μου παίρνει 3 λεπτά ακριβώς. Οποτε τα σπιτικά ψωμάκια μου με αυτή την υπέροχη μαρμελάδα θα είναι τέλεια γιά πρωινό.Εχω μιά υπέροχη κερκυραική συνταγή γιά μαρμελάδα σύκο .Θα την μοιραστώ μαζί σου σε ένδειξη ευγνωμοσύνης γιά το υπέροχο αυτό βιβλίο σου (ινβοχ) Α προσφατα έφτιαξα και τα ρολάκια με κανέλλα και τρελλαθήκαμε .........
ReplyDeleteπανος σημαίνει (Μαρίνα Γιατρά)
ReplyDeleteΠολύ χαίρομαι που έχεις μάθει τόσα από μένα :-) Περιμένω τη συνταγή!
ReplyDeleteΠολύ ωραία η μαρμελάδα βερύκοκο! Εμένα Πέρυσι μου κόλλησε κατά λάθος και κάηκε λίγο. Ηταν η πιο ωραία μαρμελάδα που έχω φάει! Με γεύση καραμέλα. Θα προσπαθήσω να την "κάψω" και φέτος.
ReplyDelete