Thursday, March 29, 2018

Νηστίσιμα κουλουράκια πορτοκαλιού με στέβια

Μεγάλη εβδομάδα πλησιάζει και ξεκινάω να βάζω μερικές συνταγές για τις μέρες που έρχονται.


Συνταγές για κουλουράκια, θα βρείτε πάρα πολλές στο μπλογκ. Με αυγά, νηστίσιμα, κανέλλας κλπ. Ευκαιρία να βάλω μια συνταγή νηστίσιμη, χωρίς ζάχαρη αλλά νόστιμα, για όσους την αποφεύγουν.


Για όσους θέλουν να κάνουν τη συνταγή με κανονική ζάχαρη, δίνω τις ποσότητες παρακάτω.

 

Κουλουράκια πορτοκαλιού με στέβια
Υλικά (βγαίνουν 1,5 ταψί)
½ κούπα ηλιέλαιο (110 γρ.)
½ κούπα στέβια (12 γρ.) ή 100 γρ. ζάχαρη κανονική αν δεν αποφεύγετε τη ζάχαρη
½ κούπα χυμός πορτοκαλιού (130 γρ. περίπου 3 μέτρια πορτοκάλια)
2 κ. σ. μπράντυ
ξύσμα από ένα μανταρίνι ή μισό πορτοκάλι
100 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης που φουσκώνει μόνο του (1/2 κούπα)
200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
(στην περίπτωση που θα βάλετε κανονική ζάχαρη, θα χρειαστεί περισσότερο αλεύρι)
2 κ. γ. μπέκιν
½ κ. γ. κανέλλα

Εκτέλεση
Σε ένα μπωλ βάζουμε τα υγρά υλικά και τη στέβια ή ζάχαρη και ανακατεύουμε με σύρμα.
Προσθέτουμε το ξύσμα, την κανέλλα το αλεύρι μαζί με το μπέκιν και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε τμηματικά το αλεύρι για όλες τις χρήσεις μέχρι να έχουμε μια ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια μας και πλάθεται. Μην το παρακάνετε και σφίξετε το μίγμα.
Αν αντί για στέβια βάλετε ζάχαρη κανονική, θα χρειαστείτε περίπου μισό κιλό αλεύρι συνολικά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170-180 με αέρα.
Βάζουμε σε ταψιά λαδόκολλα.
Παίρνουμε ζύμη μεγέθους σαν μεγάλο καρύδι και πλάθουμε κορδόνι λεπτό (σαν το μικρό μας δάχτυλο).
Διαμορφώνουμε το κουλουράκι μας και το βάζουμε στο ταψί.
Κάνουμε το ίδιο για όλη τη ζύμη.
Ψήνουμε για 15-20 λεπτά. Αν δείτε ότι σκουραίνουν απότομα, χαμηλώστε στους 170 και ψήστε λίγο παραπάνω.


Tuesday, March 20, 2018

Μάφινς με καρύδια και σιρόπι σφένδαμου

Η Νέλλη...

Τη Νέλλη, τη γνώρισα στο chat room του τότε πασίγνωστου hungry. Επίδοξοι μάγειρες, φίλοι της κουζίνας, εκπατρισμένοι έλληνες και ελληνίδες που έψαχναν μια ελληνική γωνιά να μιλήσουν. Αυτό ήταν το chat room του hungry. Κι εκεί, γνώρισα τη Νέλλη. Μια χημεία που έδεσε από την αρχή. Χωρίς λόγο και αιτία. Μια σπουδαία μαγείρισσα, φίλη αλλά και ένας σπουδαίος άνθρωπος.

Όσες συνταγές έχω εδώ στο μπλογκ γερμανικές, είναι όλες δικές της. Από τη δική της δεύτερη πατρίδα.

Σήμερα ποστάρω μια συνταγή που ποτέ δεν ανέβασα, επειδή δεν ήμουν απόλυτα σίγουρη ότι αναλογεί η σωστή συνταγή στη σωστή φωτογραφία. Σήμερα όμως θα τη βάλω. Χωρίς να αλλάξω τίποτα, χωρίς να την τσεκάρω αν είναι απόλυτα σωστή. Πάντα της είχα εμπιστοσύνη.

Το σημερινό ποστ, είναι αποχαιρετισμός στη Νέλλη, που έφυγε νωρίς πριν λίγες μέρες, άδικα και πρόωρα, όπως συχνά αυτή η άτιμη αρρώστια κάνει σε όσους διαλέγει. Δεν θα πω περισσότερα...

Είμαι σίγουρη, ότι εκεί πάνω, θα έχουν την καλύτερη μαγείρισσα και την πιο ανοιχτή καρδιά. Καλό ταξίδι αγαπημένη...


Maple syrup-Walnut Muffin
Υλικά
2 φλυτζάνια αλεύρι
2 φλυτζάνια του καφέ ζάχαρη
1 και ½ κ.γ. baking powder
¼ κ.γ.αλάτι
1 φλυτζάνι κοπανισμένα καρύδια
½ φλυτζάνι ξινόγαλο
½ φλυτζάνι σιρόπι σφένδαμου
1/3 φλυτζάνι λιωμένο βούτυρο (κρυωμένο όμως)
1 αυγό
1 βανίλια

Εκτέλεση
Αλεύρι, ζάχαρη baking,αλας και καρύδια τα ανακατεύουμε όλα μαζί.
Ξινόγαλα, σφενδαμοσιροπι, βούτυρο, αυγό και βανίλια σε άλλη σουπιερίτσα και αυτά ανακάτωμα.
Και δένουμε τις 2 μάζες καλά.
Ξανά μανά φαρμάκια φόρμες...
Προθέρμανση φούρνου στους 200°
15-20΄ ψήσιμο

Wednesday, March 14, 2018

Μπαμπάς χωρίς μαγιά

Η φίλη μου η Τάνια, μου στέλνει τη συνταγή της για μπαμπά, χωρίς μαγιά. Είναι ένας ελαφρύς και καθόλου λιγωτικός μπαμπάς. Δεν το λέω μόνο εγώ, αλλά και όλοι όσοι τον δοκίμασαν, μια και τον δοκιμάσαμε με συναδέλφους και δεν έμεινε τίποτα.


Γι' αυτό το λόγο, φωτογραφήθηκε μόνο ολόκληρος και κομμένος από το κινητό στη δουλειά :)
Δοκιμάστε τον και θα εκπλαγείτε από τη δροσιά του και την ανάλαφρη υφή του. Τάνια ευχαριστώ!



Μπαμπάς χωρίς μαγιά 
Υλικά για μικρή φόρμα
Για το κέικ
5 αυγά
1,5 ποτήρι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (ή γ.ο.χ. και 1  κ. γ. μπέκιν)
1/2 ποτήρι ζάχαρη
1 βανίλια
1 κουτί μόρφατ σαντιγί η ό,τι άλλο προτιμάτε
για το σιρόπι
2,5 ποτήρια νερό
2,5 ποτήρια ζάχαρη
1 ξυλάκι κανέλλα
χυμό από μισό λεμόνι
επιπλέον:
1 κ. σ. μαρμελάδα
λίγο λικέρ για να αραιώσουμε ελαφρώς τη μαρμελάδα
κερασάκια γλασέ ή ό,τι θέλετε για διακόσμηση


Εκτέλεση
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια μέτρια φόρμα (μπορείτε να το βάλετε σε μεγάλη, απλά θα βγει μικρό το κέικ).
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς με αέρα.
Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη και τη βανίλια για λίγα λεπτά.
Ρίχνουμε το αλεύρι προσεχτικά λίγο-λίγο κοσκινισμένο!
Ρίχνουμε το υλικό στη φόρμα και ψήνουμε στους 180 βαθμούς με αέρα, για 20-25 λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσει.
Αφού κρυώσει, φτιάχνουμε το σιρόπι.

Βράζουμε τα υλικά του σιροπιού για 3-4 λεπτά και αφήνουμε να γίνει χλιαρό

Κόβουμε το μπαμπά στη μέση, ή λίγο πιο πάνω.
Σιροπιάζουμε καλά, το κάτω μέρος.
Γεμίζουμε πλούσια με σαντιγί.
Σιροπιάζουμε και το άλλο κομμάτι και το βάζουμε επάνω από τη σαντιγί σαν καπέλο (εγώ το σιρόπιασα πριν. Αν δυσκολεύεστε να το σιροπιάσετε και να το σηκώσετε, το σιροπιάζετε μετά).
Διαλύουμε μια κουταλιά μαρμελάδα με λίγο λικέρ και με το πινέλο γλασάρουμε το μπαμπά.
 Μετά κάνουμε ροζέτες και διακοσμούμε όπως θέλουμε.
Αν η φόρμα είναι μεγάλη, βάλτε μιάμιση δόση.




Wednesday, March 7, 2018

Νηστίσιμη Πανακότα με γάλα αμυγδάλου με στέβια

Τους τελευταίους μήνες έχω χρησιμοποιήσει  πολύ συχνά τη στέβια σε γλυκά. Αν βρείτε μια καλή μάρκα στέβια, το τελικό αποτέλεσμα είναι καλό. Και το λέω εγώ που δεν μου αρέσει η στέβια... Το μυστικό τελικά είναι να μη βάζετε πολλή, γιατί καταλήγει να έχει τη γεύση που έχουν συνήθως όλα τα υποκατάστατα ζάχαρης.


Η παρακάτω συνταγή, όχι μόνο είναι χωρίς ζάχαρη, αλλά είναι και νηστίσιμη γιατί έγινε με γάλα αμυγδάλου, το οποίο πήρα για να το δοκιμάσω. Ένα μέρος το έκανα πανακότα, οπότε το γλυκάκι μου είναι λάιτ, χωρίς λακτόζη και νηστίσιμο.


Αν χρησιμοποιήσετε κανονική ζάχαρη, δοκιμάστε πόσο γλυκιά θέλετε να είναι, γιατί η δική μου, δεν ήταν πάρα πολύ γλυκιά.



Αν είστε διαβητικοί, χρησιμοποιήστε σκόνη μαστίχας και όχι λικέρ. Επίσης συμβουλευτείτε το γιατρό σας όταν τρώτε γλυκά με στέβια και υποκατάστατα...


Πανακότα με γάλα αμυγδάλου
Υλικά για 4-6 μπωλάκια, ανάλογα το μέγεθος
3 κούπες κρύο γάλα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη
2,5 κ. γλ. ζελατίνη σε κόκκους
3-4 κ. σ. στέβια (1 προς 1) ή ζάχαρη κανονική
2 κ. γ. χαρουπόσκονη ή κακάο
2 κ. γ. λικέρ μαστίχας ή σκόνη μαστίχας


Εκτέλεση
Μέσα σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το γάλα αμυγδάλου.
Πασπαλίζουμε τη ζελατίνη στην επιφάνεια, αφήνουμε να περάσουν 1-2 λεπτά και ανακατεύουμε.
Βάζουμε το κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε για να διαλυθεί η ζελατίνη. Δεν θέλουμε να βράσει. Απλώς να ζεσταθεί για να διαλυθεί η ζελατίνη και η ζάχαρη που θα προσθέσουμε.
Προσθέτουμε στέβια ή ζάχαρη κανονική. Δοκιμάζουμε αν θέλουμε να είναι περισσότερο γλυκιά και αν χρειάζεται προσθέτουμε στέβια ζάχαρη. Με τρεις κ. σ. στέβια δεν ήταν αρκετά γλυκιά.
Αν βάλετε χαρουπόσκονη ή κακάο, προσθέστε το κι αυτό κι ανακατέψτε.
Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Αν έχει κάνει αφρό με το ανακάτεμα, τον πετάμε.
Μοιράζουμε το υλικό σε 4-6 μπωλάκια.

Αφήνουμε να κρυώσει λίγο αν είναι αρκετά ζεστό και το βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει τουλάχιστον ένα 2ωρο.


Σερβίρουμε με φρέσκα φρούτα και φιλέ αμυγδάλου ή όπως θέλουμε. Αν καταναλώνουμε μέλι ή ζάχαρη μπορούμε να σερβίρουμε με ένα σιρόπι από γλυκό κουταλιού ή μέλι.


Thursday, March 1, 2018

Αλμυρές τηγανίτες καρότου

Καλό μήναααα!
Άλλη μια εκδοχή για διαφορετικές τηγανίτες σας δίνω σήμερα. 


Ένα νόστιμο πιάτο, όχι μόνο ιδανικό για πρωινό αλλά και για σνακ, για μεσημεριανό κλπ. Ελαφρύ, λάιτ, οικονομικό και νόστιμο.


Τηγανίτες καρότου
Υλικά για 4 μεγάλες τηγανίτες
1 μέτριο καρότο τριμμένο στο ψιλό του τρίφτη
2 αυγά
50 γρ. αλεύρι ολικής αλέσεως που φουσκώνει μόνο του
50 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
50 γρ. γάλα χαμηλών λιπαρών
2 κ. σ. γιαούρτι ελαφρύ (35 γρ.)
1 κ. γ. μπέκιν
λίγο αλάτι
μια πρέζα μοσχοκάρυδο
1 πρέζα κύμινο


Εκτέλεση
Καθαρίζουμε, πλένουμε και τρίβουμε το καρότο στο ψιλό του τρίφτη.
Στο μπωλ ή πιάτο που το τρίψαμε, προσθέτουμε τα αυγά και ανακατεύουμε με πηρούνι.
Προσθέτουμε τα υγρά υλικά, στη συνέχεια τα στεγνά, πάντα ανακατεύοντας για να ενσωματωθούν.
Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι και περνάμε την επιφάνειά του με λίγο ελαιόλαδο.
Ρίχνουμε 2 κ. σ. από το μίγμα, το απλώνουμε προσεχτικά με το κουτάλι για να έχει ένα ωραίο στρογγυλό σχήμα και αφήνουμε να ψηθεί 1-2 λεπτά.


Με αντικολλητική σπάτουλα, το γυρίζουμε. Καταλαβαίνουμε ότι μπορούμε να το γυρίσουμε αν δεν μένει ακίνητο όταν το σπρώξουμε με την σπάτουλα.
Μετά το πρώτο, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς δυνατή.
Συνεχίζουμε έτσι με το υπόλοιπα υλικό.


Τρώγονται ευχάριστα ζεστές όσο και κρύες.
Μπορείτε να σερβίρετε με γιαούρτι ή σκέτες.