31 Οκτωβρίου σήμερα, ημέρα που γιορτάζεται στην Αμερική το Halloween... Λοιπόν, Trick Or Treat? Με την ευκαιρία αυτής της μέρας, βάζω τη συνταγή που έκανα εδώ και λίγες μέρες.
Στην κατάψυξη του ψυγείου στεκόταν κρυμμένη όση κολοκύθα είχε απομείνει. Κάθε φορά που άνοιγα την κατάψυξη, κρυβόταν πίσω από παγωμένα ψάρια και κατεψυγμένα κοτόπουλα. Νόμιζε πως δεν τη βλέπω, ένα χρόνο τώρα αφημένη εκεί μέσα. Έκανα πως δεν την έβλεπα κι αυτή νόμιζε πως δεν την έβλεπα. Με είχε πάρει από φόβο η έρμη. Μία έβαζα πρίγκιπες να την τρίβουν, μία την έκανα αλμυρή πίτα, μία την έκανα γλυκιά, σου λέει ετούτη εδώ είναι αλλοπρόσαλλη. Βασικά δεν ήξερα τι να την κάνω. Δεν ήθελα να την ξανακάνω πίτα. Δεν ήθελα να την ξανακάνω γλυκό. Ήθελα να την κάνω σούπα αυτή τη φορά. Ρωτώ τη Heart που είναι κι αυτή ειδική στο να βασανίζει ανύποπτες κολοκύθες. Εκείνη κι αν τις περιποιείται δεόντως! Μέχρι και παγωτό τις έχει κάνει. Συμβουλεύομαι την κολοκυθομαθή Heart, πιάνουν τόπο οι συμβουλές και κάνω σχεδόν αυτά που με συμβούλεψε.
Έχουμε και κάνουμε:
Διαβάζουμε το γνωστό παραμύθι. Τι ποιο παραμύθι; Ε το γνωστό ντε! Αυτό που γίνονται οι κολοκύθες άμαξα και τούμπαλιν...Το θυμηθήκατε; Α μπράβο! Ναι...για τη Σταχτοπούτα μιλάω.
Αφού το διαβάσουμε και το εμπεδώσουμε, εκεί κατά τις 12 τη νύχτα αφότου η άμαξα έχει πια μεταμορφωθεί πάλι σε κολοκύθα και αφού η ωραιοτάτη πλην βιαστική Σταχτοπούτα έχει γυρίσει στο φτωχικό της δωμάτιο, τσακώνουμε μια κολοκύθα και κόβουμε μισό κιλό, πριν προλάβει καμιά μάγισσα και κάνει πάλι τα μαγικά της και αντί για κολοκυθόσουπα έχουμε ζάντες κολοκυθίου.
Για τρία πιάτα κολοκυθόσουπα, θέλουμε τα εξής:
1/2 κιλό κολοκύθα πορτοκαλί
2 κ.σ. λάδι
περίπου 1 λίτρο νερό
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 φλυτζάνι (όχι πολύ μεγάλο, όχι πολύ γεμάτο) γάλα
αλάτι
πιπέρι άσπρο
1/2 κ. γ. κανέλλα
1 κ. γ. μοσχοκάρυδο
optional: κρουτόν
Μέσα σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί και ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι.
Το αφήνουμε λίγο να μαραθεί (2-3 λεπτά) και προσθέτουμε και την κολοκύθα κομμένη σε κομμάτια. Η δική μου κολοκύθα ήταν στην κατάψυξη, έτσι όταν την απόψυξα ήταν μαλακή και δε χρειάστηκε να την κόψω σε μικρά κομμάτια και έβρασε γργήγορα. Αν έχετε φρέσκια, κόψτε τη σε κύβους.
Προσθέτουμε το νερό, και την αφήνουμε να βράσει για 10 λεπτά.
Όταν πια γίνει μαλακή, σβήνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε την κανέλλα, το μοσχοκάρυδο, το πιπέρι και αλάτι και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Λιώνουμε με ένα μακρόστενο μίξερ όλα τα υλικά μέσα στην κατσαρόλα.
Επαναφέρουμε την κατσαρόλα στο μάτι που είναι ακόμα ζεστό και προσθέτουμε το γάλα όχι μονομιάς, αλλά σιγά-σιγά μέχρι να μας ικανοποιεί η γεύση της.
Διορθώνουμε τη γεύση αν χρειάζεται με αλατοπίπερο ή μοσχοκάρυδο.
Σερβίρουμε με έτοιμα κρουτόν ή με homemade τα οποία θα φτιάξουμε με ψωμί τοστ χωρίς κόρα, κομμένο σε κυβάκια και τηγανισμένο (χωρίς λάδι θα πρότεινα) σε αντικολλητικό τηγάνι για μερικά λεπτά.
Η δόση είναι για 3 πιάτα σούπα. Εσάς, τον πρίγκιπα και όποιον άλλον/η θέλετε. Καλού –κακού, καλέστε τη μάγισσα. Πρέπει να τα έχουμε καλά με αυτές. Δεν ξέρεις ποτέ πότε θα σε μεταμορφώσουν σε βάτραχο.
TIP: θα επιμείνω σ’ αυτό που είπα περί καταψύξεως. Αν η κολοκύθα είναι φρέσκια, πιθανώς θα θέλει περισσότερη ώρα βράσιμο από το να την είχατε βγάλει από την κατάψυξη. Οπότε, κόψτε τη σε κύβους και ελέγξτε με πηρούνι πότε είναι έτοιμη.
Και επειδή δεν είναι μόνο στην Αμερική η εποχή της κολοκύθας, δείτε 2 φωτό που τράβηξα ενώ ερχόμουν από Πάτρα μέσα από το αμάξι. Υπάρχουν πολλά υπαίθρια μαγαζάκια με κολοκύθες στη διαδρομή Κυλλήνη-Πάτρα.
Καλό πσκ!
Άλλες συνταγές με κολοκύθα
Γλυκιά κολοκυθόπιτα
Αλμυρή κολοκυθόπιτα
Στην κατάψυξη του ψυγείου στεκόταν κρυμμένη όση κολοκύθα είχε απομείνει. Κάθε φορά που άνοιγα την κατάψυξη, κρυβόταν πίσω από παγωμένα ψάρια και κατεψυγμένα κοτόπουλα. Νόμιζε πως δεν τη βλέπω, ένα χρόνο τώρα αφημένη εκεί μέσα. Έκανα πως δεν την έβλεπα κι αυτή νόμιζε πως δεν την έβλεπα. Με είχε πάρει από φόβο η έρμη. Μία έβαζα πρίγκιπες να την τρίβουν, μία την έκανα αλμυρή πίτα, μία την έκανα γλυκιά, σου λέει ετούτη εδώ είναι αλλοπρόσαλλη. Βασικά δεν ήξερα τι να την κάνω. Δεν ήθελα να την ξανακάνω πίτα. Δεν ήθελα να την ξανακάνω γλυκό. Ήθελα να την κάνω σούπα αυτή τη φορά. Ρωτώ τη Heart που είναι κι αυτή ειδική στο να βασανίζει ανύποπτες κολοκύθες. Εκείνη κι αν τις περιποιείται δεόντως! Μέχρι και παγωτό τις έχει κάνει. Συμβουλεύομαι την κολοκυθομαθή Heart, πιάνουν τόπο οι συμβουλές και κάνω σχεδόν αυτά που με συμβούλεψε.
Έχουμε και κάνουμε:
Διαβάζουμε το γνωστό παραμύθι. Τι ποιο παραμύθι; Ε το γνωστό ντε! Αυτό που γίνονται οι κολοκύθες άμαξα και τούμπαλιν...Το θυμηθήκατε; Α μπράβο! Ναι...για τη Σταχτοπούτα μιλάω.
Αφού το διαβάσουμε και το εμπεδώσουμε, εκεί κατά τις 12 τη νύχτα αφότου η άμαξα έχει πια μεταμορφωθεί πάλι σε κολοκύθα και αφού η ωραιοτάτη πλην βιαστική Σταχτοπούτα έχει γυρίσει στο φτωχικό της δωμάτιο, τσακώνουμε μια κολοκύθα και κόβουμε μισό κιλό, πριν προλάβει καμιά μάγισσα και κάνει πάλι τα μαγικά της και αντί για κολοκυθόσουπα έχουμε ζάντες κολοκυθίου.
Για τρία πιάτα κολοκυθόσουπα, θέλουμε τα εξής:
1/2 κιλό κολοκύθα πορτοκαλί
2 κ.σ. λάδι
περίπου 1 λίτρο νερό
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 φλυτζάνι (όχι πολύ μεγάλο, όχι πολύ γεμάτο) γάλα
αλάτι
πιπέρι άσπρο
1/2 κ. γ. κανέλλα
1 κ. γ. μοσχοκάρυδο
optional: κρουτόν
Μέσα σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί και ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι.
Το αφήνουμε λίγο να μαραθεί (2-3 λεπτά) και προσθέτουμε και την κολοκύθα κομμένη σε κομμάτια. Η δική μου κολοκύθα ήταν στην κατάψυξη, έτσι όταν την απόψυξα ήταν μαλακή και δε χρειάστηκε να την κόψω σε μικρά κομμάτια και έβρασε γργήγορα. Αν έχετε φρέσκια, κόψτε τη σε κύβους.
Προσθέτουμε το νερό, και την αφήνουμε να βράσει για 10 λεπτά.
Όταν πια γίνει μαλακή, σβήνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε την κανέλλα, το μοσχοκάρυδο, το πιπέρι και αλάτι και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Λιώνουμε με ένα μακρόστενο μίξερ όλα τα υλικά μέσα στην κατσαρόλα.
Επαναφέρουμε την κατσαρόλα στο μάτι που είναι ακόμα ζεστό και προσθέτουμε το γάλα όχι μονομιάς, αλλά σιγά-σιγά μέχρι να μας ικανοποιεί η γεύση της.
Διορθώνουμε τη γεύση αν χρειάζεται με αλατοπίπερο ή μοσχοκάρυδο.
Σερβίρουμε με έτοιμα κρουτόν ή με homemade τα οποία θα φτιάξουμε με ψωμί τοστ χωρίς κόρα, κομμένο σε κυβάκια και τηγανισμένο (χωρίς λάδι θα πρότεινα) σε αντικολλητικό τηγάνι για μερικά λεπτά.
Η δόση είναι για 3 πιάτα σούπα. Εσάς, τον πρίγκιπα και όποιον άλλον/η θέλετε. Καλού –κακού, καλέστε τη μάγισσα. Πρέπει να τα έχουμε καλά με αυτές. Δεν ξέρεις ποτέ πότε θα σε μεταμορφώσουν σε βάτραχο.
TIP: θα επιμείνω σ’ αυτό που είπα περί καταψύξεως. Αν η κολοκύθα είναι φρέσκια, πιθανώς θα θέλει περισσότερη ώρα βράσιμο από το να την είχατε βγάλει από την κατάψυξη. Οπότε, κόψτε τη σε κύβους και ελέγξτε με πηρούνι πότε είναι έτοιμη.
Και επειδή δεν είναι μόνο στην Αμερική η εποχή της κολοκύθας, δείτε 2 φωτό που τράβηξα ενώ ερχόμουν από Πάτρα μέσα από το αμάξι. Υπάρχουν πολλά υπαίθρια μαγαζάκια με κολοκύθες στη διαδρομή Κυλλήνη-Πάτρα.
Καλό πσκ!
Άλλες συνταγές με κολοκύθα
Γλυκιά κολοκυθόπιτα
Αλμυρή κολοκυθόπιτα