Είχαν μαζευτεί αρκετοί λόγοι για να φτιάξω αυτό το κέικ. Και πιστέψτε με, ήταν όλοι πάρα πολύ σοβαροί! :-p
1) Η νέα αλουμινένια φόρμα που είχα αγοράσει από το πανηγύρι του Αγίου μας εδώ στο νησί. Ακούγεται αστείο, αλλά υπάρχουν 2-3 πάγκοι με κουζινικά στο πανηγύρι που φέρνουν φανταστικά πράγματα. Από κει έχω πάρει τη φοβερή τάβλα και ξύλο που ανοίγω φύλλο και ζαχαρόπαστα. Ένα καταπληκτικό αποφλοιωτή καρότου. Ταψάκια για τις τούρτες μου. Και φέτος είπα να επενδύσω σε μια καλή φόρμα κέικ, γιατί ό,τι φόρμα και να πάρω δεν είμαι ικανοποιημένη. Ένα πράγμα σας λέω. Κάτι ήξεραν οι παλιοί με τα αλουμινένια σκεύη. Τα αλουμινένια σκεύη μοιράζουν τη θερμότητα ισομερώς παντού. Δεν αργούν. Και δίνουν εξαιρετικό αποτέλεσμα. Μόνο έναν ενδοιασμό έχω ως προς το υλικό και την ελαφριά μαυρίλα που βγάζουν όταν πλένονται. Κατά τ' άλλα είναι τέλεια!
2) Μια μπουκάλα δώρο Μεταξά με μέλι που έπρεπε να δοκιμαστεί σε ένα καλό γλυκό. Έτυχε να βρεθώ στην Αθήνα πριν τα Χριστούγεννα, να αποκλειστώ λόγω αέρα, να πάμε σε ένα event με το Μαράκι και τη Μάριον και έτσι βρέθηκα κι εγώ με δωράκι. Έπρεπε να αξιοποιηθεί.
3) Είχα πάααααααααααααρα πολύ καιρό να κάνω κέικ και ήθελα πάαααρα πολύ να δοκιμάσω αυτή τη συνταγή.
Τη συνταγή για το κέικ την είχε γράψει η φίλη μου η Νέλλη. Εγώ της έκανα μερικές αλλαγούλες. Στις παρενθέσεις σας γράφω τι ζητούσε αρχικά. Λίγο λιγότερη σοκολάτα, φουντούκια αντί για αμύγδαλα, Μεταξά με μέλι αντί για κονιάκ. Τελικά έγινε ένα από τα νοστιμότερα κέικ που έχω φτιάξει ποτέ. Υγρό και σοκολατένιο μέσα, πειρασμός κάθε φορά που βρισκόταν κάποιος στην κουζίνα. Πραγματικά αξίζει να το δοκιμάσετε!
Μεθυσμένο Κέικ
Υλικά
250 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
250 γρ. ζάχαρη
1 βανίλια
6 αυγά
150 γρ. τριμμένη μαύρη σοκολάτα (έλεγε 250 γρ.)
100 γρ. φουντούκια αλεσμένα (έλεγε ασπρισμένα αλεσμένα αμύγδαλα)
200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
1/2 κούπα Metaxa με μέλι
1-2 κ.σουπ. τριμμένη φρυγανιά για την φόρμα (ή αλεύρι)
άχνη ζάχαρη
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς με αέρα.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια μεγάλη φόρμα για κέικ.
Χτυπάμε με μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη και τη βανίλια.
Ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά ενώ συνεχίζουμε να χτυπάμε.
Ανακατεύουμε το μπέκιν με το αλεύρι.
Αλεύρι με μπέκιν, φουντούκια ή αμύγδαλα τριμμένα και τριμμένη σοκολάτα, τα ανακατεύουμε όλα ελαφρά με σπάτουλα στη ζύμη.
Βάζουμε το μίγμα στη φόρμα και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα περίπου. Τσεκάρουμε με μαχαίρι να μην είναι άψητο.
Το βγάζουμε, το ξεφορμάρουμε και έτσι όπως είναι ζεστο, αρχίζουμε με πινέλο να το βρέχουμε με το Μεταξά με μέλι. Το βρέχουμε παντού σε πλαϊνά και από πάνω. Αν βαρεθείτε στο τέλος να βρέχετε, ρίξτε όσο έχει μείνει από πανω ;-)
Από πάνω πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη! Είναι θεονόστιμο!
Καλό πσκ!
1) Η νέα αλουμινένια φόρμα που είχα αγοράσει από το πανηγύρι του Αγίου μας εδώ στο νησί. Ακούγεται αστείο, αλλά υπάρχουν 2-3 πάγκοι με κουζινικά στο πανηγύρι που φέρνουν φανταστικά πράγματα. Από κει έχω πάρει τη φοβερή τάβλα και ξύλο που ανοίγω φύλλο και ζαχαρόπαστα. Ένα καταπληκτικό αποφλοιωτή καρότου. Ταψάκια για τις τούρτες μου. Και φέτος είπα να επενδύσω σε μια καλή φόρμα κέικ, γιατί ό,τι φόρμα και να πάρω δεν είμαι ικανοποιημένη. Ένα πράγμα σας λέω. Κάτι ήξεραν οι παλιοί με τα αλουμινένια σκεύη. Τα αλουμινένια σκεύη μοιράζουν τη θερμότητα ισομερώς παντού. Δεν αργούν. Και δίνουν εξαιρετικό αποτέλεσμα. Μόνο έναν ενδοιασμό έχω ως προς το υλικό και την ελαφριά μαυρίλα που βγάζουν όταν πλένονται. Κατά τ' άλλα είναι τέλεια!
2) Μια μπουκάλα δώρο Μεταξά με μέλι που έπρεπε να δοκιμαστεί σε ένα καλό γλυκό. Έτυχε να βρεθώ στην Αθήνα πριν τα Χριστούγεννα, να αποκλειστώ λόγω αέρα, να πάμε σε ένα event με το Μαράκι και τη Μάριον και έτσι βρέθηκα κι εγώ με δωράκι. Έπρεπε να αξιοποιηθεί.
3) Είχα πάααααααααααααρα πολύ καιρό να κάνω κέικ και ήθελα πάαααρα πολύ να δοκιμάσω αυτή τη συνταγή.
Τη συνταγή για το κέικ την είχε γράψει η φίλη μου η Νέλλη. Εγώ της έκανα μερικές αλλαγούλες. Στις παρενθέσεις σας γράφω τι ζητούσε αρχικά. Λίγο λιγότερη σοκολάτα, φουντούκια αντί για αμύγδαλα, Μεταξά με μέλι αντί για κονιάκ. Τελικά έγινε ένα από τα νοστιμότερα κέικ που έχω φτιάξει ποτέ. Υγρό και σοκολατένιο μέσα, πειρασμός κάθε φορά που βρισκόταν κάποιος στην κουζίνα. Πραγματικά αξίζει να το δοκιμάσετε!
Μεθυσμένο Κέικ
Υλικά
250 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
250 γρ. ζάχαρη
1 βανίλια
6 αυγά
150 γρ. τριμμένη μαύρη σοκολάτα (έλεγε 250 γρ.)
100 γρ. φουντούκια αλεσμένα (έλεγε ασπρισμένα αλεσμένα αμύγδαλα)
200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
1/2 κούπα Metaxa με μέλι
1-2 κ.σουπ. τριμμένη φρυγανιά για την φόρμα (ή αλεύρι)
άχνη ζάχαρη
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς με αέρα.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια μεγάλη φόρμα για κέικ.
Χτυπάμε με μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη και τη βανίλια.
Ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά ενώ συνεχίζουμε να χτυπάμε.
Ανακατεύουμε το μπέκιν με το αλεύρι.
Αλεύρι με μπέκιν, φουντούκια ή αμύγδαλα τριμμένα και τριμμένη σοκολάτα, τα ανακατεύουμε όλα ελαφρά με σπάτουλα στη ζύμη.
Βάζουμε το μίγμα στη φόρμα και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα περίπου. Τσεκάρουμε με μαχαίρι να μην είναι άψητο.
Το βγάζουμε, το ξεφορμάρουμε και έτσι όπως είναι ζεστο, αρχίζουμε με πινέλο να το βρέχουμε με το Μεταξά με μέλι. Το βρέχουμε παντού σε πλαϊνά και από πάνω. Αν βαρεθείτε στο τέλος να βρέχετε, ρίξτε όσο έχει μείνει από πανω ;-)
Από πάνω πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη! Είναι θεονόστιμο!
Καλό πσκ!