Wednesday, July 27, 2016

Μύδια αχνιστά λεμονάτα

Με κοιτάζει το μύδι, το κοιτάζω λοξά. Περνάω από το διάδρομο και κάνω πως δεν το βλέπω.
Πάρε με! Κάνε με δικό σου μου φωνάζει. 
Είσαι δύσκολος του λέω. 
Τα δύσκολα έχουν τη χάρη τους μου λέει.
Χρειάζεσαι πολύ χρόνο! του λέω. Κι εμένα ο δικός μου είναι πολύτιμος!
Πάρε με! επιμένει. Στα δικά σου χέρια γίνομαι παιχνίδι μου λέει και με παρασέρνει με την τελευταία ατάκα. 
Κάπως έτσι την πατάμε οι γυναίκες... Και το παίρνω το μύδι και γίνεται του μυδίου του λεμονάτου...Κατάλαβες; Καθάριζε τώρα τα μυδάκια για να τα κάνεις λεμονάτα! Μα τι μεζεδάκι όμως! Δοκιμάστε τα!


Μύδια αχνιστά λεμονάτα
Υλικά
½ κιλό μύδια με κέλυφος
2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
λίγο μάραθο ψιλοκομμένο
χυμό από ένα λεμόνι
2-3 κ. σ. ελαιόλαδο


Εκτέλεση
Καθαρίζουμε με τα μύδια όπως έχω περιγράψει εδώ.
Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε  τα κρεμμυδάκια, το σκόρδο και τον μάραθο για λίγα λεπτά.
Προσθέτουμε τα μύδια και κλείνουμε με καπάκι για 5-6 λεπτά να ανοίξουν όλα. Ανακατεύουμε αν χρειάζεται.
Σβήνουμε με το λεμόνι. Αφήνουμε να πάρει μια βράση και σερβίρουμε.
Πετάμε όσα δεν έχουν ανοίξει.



Monday, July 18, 2016

Κολοκύθια φριτάτα στο φούρνο με χαμόν και παρμεζάνα

Ένα από τα λαχανικά που κυριαρχούν στην καλοκαιρινή κουζίνα είναι το κολοκύθι. Μπορεί μερικοί να ... ξινίζουν μουτράκια, όμως πρέπει να παραδεχτείτε ότι υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι για να το μαγειρέψεις.


Πεσκέσι ήρθε χαμόν ισπανικό. Παράλληλα ήρθαν και χωριάτικα αυγά. Τι καλύτερο λοιπόν από κολοκύθια με αυγά; Αν δεν βρίσκετε χαμόν, προσθέστε μπέικον, ή ζακυνθινό χοιρομέρι ή κάποιο αλλαντικό της αρεσκείας σας. Εγώ πάντως το χαμόν το λάτρεψα. Έχει μια γλυκάλμυρη γεύση που μου άρεσε πολύ!


Κολοκύθια φριτάτα στο φούρνο με χαμόν και παρμεζάνα 
Υλικά για 2-4 μερίδες
4 μέτρια κολοκύθια κομμένα σε κύβους
4-5 φέτες χαμόν (περίπου 100 γρ.) (ή μπέικον ή άλλο αλλαντικό)
3-4 κ. σ. ελαιόλαδο
1-2 κ. σ. τριμμένη παρμεζάνα
αλατοπίπερο
4 μικρά αυγά


Εκτέλεση
Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο.
Ρίχνουμε τα κολοκύθια κομμένα σε κύβους και τα σωτάρουμε για δέκα λεπτά περίπου, γυρίζοντάς τα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 με αέρα.
Προσθέτουμε στα κολοκύθια το χαμόν κομμένο κομματάκια.
Αλατοπιπερώνουμε.
Σε πιάτο χτυπάμε τα αυγά και την παρμεζάνα.΄
Λαδώνουμε ελαφρώς μικρό πυρέξ και ρίχνουμε μέσα τα κολοκύθια.
Ρίχνουμε από πάνω τα αυγά να πάνε παντού.
Ψήνουμε στους 180 με αέρα για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να πήξει το αυγό και να πάρει χρώμα.
Περιμένουμε λίγο να κρυώσει και σερβίρουμε.

Ήταν πολύ νόστιμο!

Καλή εβδομάδα!

Monday, July 11, 2016

Κεκάκια με βατόμουρα

Ζήστε την κάθε μέρα σαν τελευταία. Με φίλους και ανθρώπους που αγαπάτε κατά προτίμηση...


Ας γλυκαθούμε με αυτό, γιατί μόνο πίκρα παίζει τελευταία.


Κεκάκια με βατόμουρα
Υλικά για 12
180 γρ. ηλιέλαιο
170 γρ. ζάχαρη
1 αυγό
1 κ. γ. εκχύλισμα βανίλιας
1 κ. σ. λικέρ βατόμουρο ή άλλο λικέρ
1/2 κούπα ξινόγαλο (130 γρ.)
165 γρ. για όλες τις χρήσεις*
2 κ. σ. κορν φλάουρ
3/4 κ. γ. μαγειρική σόδα
1 κ. γ. λευκό ξύδι
150-200 γρ. βατόμουρα


Εκτέλεση
Μετράμε το αλεύρι. Αφαιρούμε 2 κ. σ. αλεύρι και προσθέτουμε τις 2 κ. σ. κορν φλάουρ. Με αυτό τον τρόπο φτιάχνουμε cake flour, αλεύρι ειδικό για κέικ. Ανακατεύουμε και σιτάρουμε το μίγμα καλά.
Σε ένα μπωλ βάζουμε το λάδι με τη ζάχαρη. Χτυπάμε με μίξερ για 1 λεπτό.
Προσθέτουμε το αυγό, ξαναχτυπάμε να ενωθεί.
Προσθέτουμε το λικέρ και τη βανίλια, χτυπάμε για ένα λεπτό να ενωθούν.
Ρίχνουμε το αλεύρι και το ξινόγαλο εναλλάξ σε τρεις δόσεις, αρχίζοντας και τελειώνοντας με αλεύρι και χτυπώντας κάθε φορά για λίγο να ενωθούν.
Σε ένα ποτήρι βάζουμε τη σόδα, προσθέτουμε το ξύδι, ανακατεύουμε (προσοχή αφρίζει) και το ρίχνουμε στο μίγμα. Χτυπάμε για ένα λεπτό να πάει παντού.
Με κουτάλι ανακατεύουμε τα βατόμουρα.


Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς με αέρα.
Σε φόρμα για μάφινς, στρώνουμε χαρτάκια.
Μοιράζουμε το μίγμα στις 12 θήκες.


Ψήνουμε για 25 λεπτά, ή μέχρι να βγαίνει καθαρή η λάμα ενός μαχαιριού.
Βγάζουμε από το φούρνο το ταψί, αφήνουμε 2-3 λεπτά να πέσει η θερμοκρασία και βγάζουμε τα κεκάκια σε σχάρα να κρυώσουν.

Καλή εβδομάδα!



Monday, July 4, 2016

Ριζότο με μύδια

Πηγαίνοντας στο σούπερ μάρκετ πρόσφατα, ο Διονύσης που δουλεύει εκεί, φροντίζει να με ενημερώνει για τα νέα προϊόντα και να με προκαλεί να τα δοκιμάσω :-p


Έχουμε φέρει ρύζι αρμπόριο λέει και είναι καταπληκτικό για ριζότο. Ε, αφού είναι καταπληκτικό, να μην το δοκιμάσω;


Ήθελα το επόμενο ριζότο μου να είναι με θαλασσινά. Για γαρίδες το πήγαινα, σε μύδια μου βγήκε. Πάντως, ομολογουμένως, ήταν πάρα πολύ καλό το ριζότο με το αρμπόριο. Δοκιμάστε το!


Ριζότο με μύδια
Υλικά για 3-4 μερίδες
2-3 κ. σ. ελαιόλαδο
350 γρ. ρύζι αρμπόριο
200 γρ. μύδια ψίχα (χρησιμοποίησα κατεψυγμένα)
1 ξερό μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
½ κόκκινη πιπεριά κομμένη σε κυβάκια
¼ κούπας λευκό κρασί
2 κ. σ. φρέσκο μαϊντανό
περίπου 1 λίτρο νερό
1 κύβο λαχανικών
αλάτι
πιπέρι
1 κ. σ. βούτυρο αγελαδινό
1 κ. σ. παρμεζάνα

Εκτέλεση
Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το νερό με τον κύβο. Το νερό το θέλουμε καφτό. Δεν χρειάζεται να βράσει. Το αφήνουμε πάνω στο μάτι της κουζίνας για να διατηρηθεί ζεστό.
Σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί.
Προσθέτουμε αφού ζεσταθεί το κρεμμύδι και το σωτάρουμε ένα-δύο λεπτά, γυρίζοντάς το.
Προσθέτουμε και την πιπεριά και τη σωτάρουμε κι αυτή για  ένα-δύο λεπτά.
Ρίχνουμε το ρύζι και το γυρίζουμε κι αυτό στο λάδι για 2-3 λεπτά.
Αλατοπιπερώνουμε ελαφρώς.
Σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε να πάρει μια βράση.
Ρίχνουμε ένα (μεγάλο) μέρος από το νερό και το αφήνουμε να το πιει, γυρίζοντάς το πάντα με ξύλινη κουτάλα.
Συνεχίζουμε να ρίχνουμε νερό και να κάνουμε την ίδια διαδικασία, μέχρι να βράσει το ρύζι. Το αρμπόριο μου πήρε ίσως παραπάνω από 20 λεπτά για να βράσει.
Όταν κοντεύει να βράσει (δοκιμάζουμε περιοδικά), ρίχνουμε τα μύδια, τα οποία θα βράσουν παράλληλα με το ρύζι για λίγα λεπτά. Τα μύδια δεν χρειάζονται πολύ χρόνο για να βράσουν. Αντιθέτως, αν βράσουν πολύ, σκληραίνουν. Οπότε, το βάζουμε στο τέλος του μαγειρέματος.
Αφού έχουν γίνει όλα, προσθέτουμε τον μαϊντανό, το βούτυρο και την παρμεζάνα.
Αφήνουμε να δέσουν όλα για 1-2 λεπτά ανακατέυοντας απαλά και σερβίρουμε.
Αλατοπιπερώνουμε μόνο αν χρειάζεται.



Καλή εβδομάδα!