Monday, April 27, 2015

Κυπριακοί κεφτέδες


Η φίλη μου η Αργυρή έκανε τον κόπο να μου γράψει μερικές κυπριακές συνταγές. Κατά την επίσκεψή της στην κορούλα της που σπουδάζει στην Πάτρα, της έφτιαξε διάφορα κυπριακά φαγητά, οπότε, καθώς τα έφτιαχνε, τα φωτογράφιζε και μου τα έστειλε. Η περιγραφή παρακάτω είναι δική της και δεν πείραξα σχεδόν τίποτα για να προσέξετε σε μερικά σημεία την κυπριακή διάλεκτο :-) Ευχαριστώ Αργυρούλα!

Κυπριακοί κεφτέδες της Αργυρής
Υλικά
1 κιλό κιμάς (χοιρινό χρησιμοποιούν στην Κύπρο. Μπορείτε να βάλετε μόνο χοιρινό ή μισό μισό με μοσχαρίσιο)
4 - 5 μέτριες πατάτες
3 μέτρια κρεμμύδια ξηρά
3 αυγά
100 γρ. περίπου χαλούμι τριμμένο
αλάτι
πιπέρι
δυόσμο ξερό
κανέλλα
μπόλικο μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 κουταλάκια μπέκιν πάουντερ
λίγο ελαιόλαδο
2- 3 κουταλιές κονιάκ

Τρίβω τις πατάτες χωρίς να τις στύψω, εκτός αν είναι πολύ πολύ φρεσκες
Τρίβω στον χοντρό τρίφτη τα κρεμμύδια ή τα ψιλοκόβω.
Προσθέτω όλα τα άλλα υλικά εκτός από το ελαιόλαδο και το μπέκιν και ανακατεύω πολύ καλά. Τώρα με τι θα αντικαταστήσεις το χαλούμι δεν ξέρω, η ξερή μυζήθρα είναι καλή ιδέα, πρόσεξε όμως να μην είναι πολύ αλμυρή, οπότε θα βάλεις λιγότερο αλάτι.
Τα ανακατεύω πολύ καλά και με το χέρι ισιώνω το μείγμα .
Βάζω από πάνω λίγο ελαιόλαδο, 4 -5 κουταλιές και το αφήνω έτσι να ενωθούν τα αρώματα για κανένα μισάωρο. αν είναι καλοκαίρι βάζω στο ψυγείο.
Μετά ανακατεύω βάζω το μπεκιν και φρυγανιά, λίγη-λίγη να γίνει το μείγμα μου, έτσι που να πλάθεται. Δεν το κάμνω πολύ σφικτό.
Παίρνω λίγο μείγμα και το ρίχνω από την μια παλάμη μου στην άλλη, δίνοντας ταυτόχρονα οβάλ σχήμα με τα δάκτυλά μου. Δεν το πλάθω ανάμεσα στες παλάμες μου κινώντας τες κυκλικά και ζουλώντας το μείγμα, διότι δεν είναι τόσο σφικτό. Μην σε ανησυχεί ότι το σχήμα τους μπορεί να μην είναι το τέλειο οβάλ. Στο τηγάνι το μπεκιν θα τους κάμει τέλειους. 

Τηγανίζω σε μπόλικο λάδι και βγάζω σε χαρτί κουζίνας να στραγγίσουν. 



Όσοι δοκιμάσουν τους κεφτέδες μου δεν τους ξεχνούν. Το μπόλικο τριμμένο κρεμμύδι, το μπέκιν, η φρυγανιά, το κονιάκ, τα αρωματικά και το ελαιόλαδο μέσα στη ζύμη, δίνουν ένα αφράτο αποτέλεσμα.
Στο σπίτι τους τηγανίζω σε μικρή βαχθειά κατσαρόλα, για να έχω μπόλικο λάδι. γίνονται αφράτοι σαν λουκουμάδες. Τους φτιάχνω μεγάλους, όχι κεφτεδάκια μικρά, και οβάλ.

Thursday, April 23, 2015

Μάφινς κολοκυθιού

Τις 2 τελευταίες φορές που έκανα τραπέζι, δοκίμασα μια συνταγή που βρήκα για μάφινς κολοκυθιού, γιατί ήθελα κάτι για συνοδευτικό. Η συνταγή είναι ευέλικτη και μπορείτε να της προσθαφαιρείτε κάθε φορά υλικά, ανάλογα το αποτέλεσμα που θέλετε να έχετε. Η συνταγή τροποποιήθηκε ελαφρώς προς τα γούστα μου και φυσικά προς ένα πιο light αποτέλεσμα, γιατί με τίποτα δεν θα έβαζα 2 κούπες τυρί. Οκ, μπορεί να είναι νόστιμο, αλλά 2 κούπες τυράκι για 12 μάφινς είναι πολύ για μένα.

 
Την πρώτη φορά, δοκίμασα να βάλω πιο γλυκό τυρί σε σχέση με τη 2η. Αν χρησιμοποιήσετε πιο γλυκό τυρί (λιγότερο αλμυρό δηλαδή), θα θέλει λίγο παραπάνω αλατάκι. Δοκιμάστε το μίγμα και πράξτε αναλόγως. Τη 2η φορά, επειδή ήταν για το Πασχαλιάτικο τραπέζι μου, μπήκαν μέσα υλικά ζακυνθινά: ντόπιο λαδοτύρι και χοιρομέρι ζακυνθινό και έγιναν τέλεια! Δοκιμάστε τα και θα σας αρέσουν. Είμαι σίγουρη!


Μάφινς κολοκυθιού
συνταγή τροποποιημένη από εδώ
Υλικά για 12 μάφινς
1,5 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ. γ. baking powder
3/4 κ. γ. μαγειρική σόδα
μια τσιμπιά αλάτι (ή δοκιμάστε στο τέλος αφού έχετε προσθέσει όλα τα υλικά)
1 μέτριο κολοκύθι τριμμένο στον τρίφτη του κρεμμυδιού και ελφρώς στυμμένο
1 αυγό ελαφρώς χτυπημένο
3/4 κούπας γάλα (χρησιμοποίησα χαμηλών λιπαρών)
50 γρ. (ή παραπάνω) έμενταλ ή λαδοτύρι ή όποιο τυρί σας αρέσει
λίγο πιπέρι


Εκτέλεση
Τρίβουμε το κολοκύθι και το στύβουμε ελαφρώς να βγάλει τα περιττά υγρά.
Μέσα σε ένα μπωλ βάζουμε το αλεύρι, τη σόδα, το μπέκιν, το αλάτι και ανακατεύουμε.
Κάνουμε λακκουβίτσα και προσθέτουμε το αυγό χτυπημένο (εγώ το ανακατεύω συνήθως εκεί στη λακκουβίτσα), το γάλα, το κολοκύθι,  και ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε και το τυρί και λίγο πιπέρι, ενώ δοκιμάζουμε αν θέλει άλλο αλάτι.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς με αέρα.
Μέσα στο ταψί για μάφινς βάζουμε τα ειδικά χαρτάκια ή ακόμα καλύτερα, κόβουμε χαρτί ψησίματος σε τετράγωνα χαρτάκια. Δίνουν πολύ ωραία εμφάνιση για τραπέζι έτσι.
Παίρνουμε ένα χαρτάκι και το στρώνουμε μέσα στην τρύπα του ταψιού. Ήταν πολύ βολικό που έστρωνα το χαρτί με τη βοήθεια ενός ποτηριού "σωλήνα ". Έβαζα το χαρτί, το κρατούσα και με το ποτήρι το πατούσα να μπει μέσα και έτσι του έδινα σχήμα.


Βάζουμε μιάμιση κουταλιά σε κάθε μάφιν. Αν μείνει υλικό το μοιράζουμε κι αυτό.
Ψήνουμε για 30-35 λεπτά.


Σερβίρουμε ζεστά, αλλά τρώγονται ευχάριστα και κρύα. Τα σερβίρουμε είτε με τα χαρτάκια τους είτε χωρίς. 



Monday, April 20, 2015

Τσιζκέικ με kinder bueno



Μπορεί το Πάσχα να πέρασε, μπορεί να παραφάγαμε, αλλά ένα δροσερό γλυκάκι πάντα είναι ευπρόσδεκτο. Τι θα λέγατε για τσιζκέικ με κίντερ μπουένο; Τα κίντερ μπουένο τα λατρεύω! Μπορώ να φάω αμέτρητα αλλά συγκρατιέμαι! χαχα! Έψαχνα για ένα ιδιαίτερο τσιζκέικ να κάνω στη γιορτή μου και έπεσα πάνω σε αυτή τη συνταγή. Έκανα κάποιες αλλαγές και σας την παρουσιάζω. Στην ορίτζιναλ συνταγή ζητάει βούτυρο. Με το αγελαδινό βούτυρο, το μίγμα μπισκότου γίνεται σκληρό, οπότε προτείνω μαργαρίνη (αν δεν με ρίξετε στην πυρά-χεχε). Επίσης, έχει μια ιδιαίτερη διαδικασία στην προσθήκη των κίντερ μπουένο που εγώ απέφυγα και απλοποίησα. Να θυμάστε, ότι όσο νόστιμα και κριτσινιστά κι αν είναι, όταν μπουν στο υγρό περιβάλλον του γλυκού, τα γκοφρετάκια μαλακώνουν, αλλά η νοστιμιά μένει. Προσθέστε τα κίντερ μπουένο της διακόσμησης στο τέλος στο σερβίρισμα.



Τσιζκέικ με kinder bueno
Προσαρμογή από εδώ
Υλικά
300 γρ. μπισκότα τριμμένα τύπου digestive
150 γρ. βούτυρο
200 ml κρέμα γάλακτος 30-35% λιπαρά (όχι σε θερμοκρασία δωματίου)
400 γρ. τυρί κρέμα (όχι σε θερμοκρασία δωματίου)
150 γρ. άχνη κοσκινισμένη
5-6 μπάρες kinder bueno


Εκτέλεση
Τρίβουμε στο μπλέντερ τα μπισκότα.
Λιώνουμε το βούτυρο.
Ανακατεύουμε τα δύο υλικά και τα στρώνουμε σε φόρμα διαμέτρου 24-26 εκ.
Χτυπάμε το τυρί να αφρατέψει.
Προσθέτουμε την άχνη και χτυπάμε πάλι.
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σφιχτή σαντιγύ.
Ενώνουμε τα δύο υλικά (κρέμα και τυρί) αναδιπλώνοντας απαλά με σπάτουλα.
Σπάμε τα kinder bueno σε κομμάτια, βάζουμε όσα θέλουμε μέσα και κρατάμε μερικά για στόλισμα.
Τα τελευταία τα προσθέτουμε στο σερβίρισμα, γιατί μαλακώνουν με την υγρασία του ψυγείου.
Αφήνουμε στο ψυγείο για μερικές ώρες.
Σερβίρουμε σκέτο ή με λιωμένη σοκολάτα.

Shame on me. Ξέρω. :-p

Καλή εβδομάδα!

Thursday, April 16, 2015

Σαλάτα με κινόα και άγρια σπαράγγια

Χρόνια πολλά φίλοι μου. Ελπίζω να περάσατε καλά με τις οικογένειές σας. Για μένα, ήταν ένα από τα πιο κουραστικά Πάσχα που έχω περάσει ποτέ. Λίγες φορές θυμάμαι να έχω κουραστεί τόσο πολύ Πάσχα. Πολλή δουλειά, λίγη ξεκούραση, ελάχιστος ύπνος. Παρόλα αυτά, πέρασα καλά, με φίλους, την οικογένεια κλπ.


Την κινόα δεν είχε τύχει να τη δοκιμάσω μέχρι χτες. Κάπου σε κάποιο σχόλιο το ανέφερα με τη φίλη μου την Αγγελική και όπως έχει ξανακάνει στο παρελθόν με άλλο υλικό, στην πρώτη μας συνάντηση μου έφερε ένα σακουλάκι! :-)
Το σακουλάκι έμεινε 2-3 μήνες στο ντουλάπι μου μέχρι να βρω το χρόνο να ασχοληθώ μαζί του. Το μόνο που ήξερα διαβάζοντας από δω κι από κει, είναι ότι έπρεπε να την ξεπλύνω, για να μην αφήσει γεύση πικρίλας. Φοβούμενη φαίνεται ότι δεν θα μου πολυαρέσει, δεν βιάστηκα να τη χρησιμοποιήσω.
Μόλις χτες έκανα μια συνταγή. Διάβασα μια πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή εδώ, έκανα μερικές αλλαγές και την έκανα. Ένα σας λέω: την ερωτεύτηκα! Είναι καλύτερh από ρύζι και από κους κους μακράν! Μου αρέσει αυτή η τραγανή και παιχνιδιάρικη γεύση που έχει πάρα πολύ! Ταιριάζει απίστευτα με λαδολέμονο και μάραθο! Γενικά πιστεύω ότι μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς συνδυασμούς! Δοκιμάστε την παρακάτω σαλάτα και θα ενθουσιαστείτε!


Θυμηθείτε να την ξεπλύνετε καλά πριν το μαγειρέψετε. Θυμηθείτε επίσης ότι αν θέλετε να βράσει και να μην τη σουρώσετε, η αναλογία είναι ένα μέρος κινόα, δύο μέρη νερό.



 
Σαλάτα με κινόα και άγρια σπαράγγια
Υλικά για ένα μέτριο μπωλ (τα οποία δεν είναι απολύτως μετρημένα εκτός από τα 2 πρώτα)
3/4 κούπας κινόα
1,5 κούπα νερό
λίγα άγρια σπαράγγια (ή εμπορίου καθαρισμένα)
3-4 φουντάκια μάραθο ψιλοκομμένο
2-3 κλωνιά μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
2 κ. σ. αμύγδαλα φιλέ
λίγο ξύσμα λεμονιού
100 γρ. φέτα χοντροτριμμένη
για τη σως
λίγο ελαιόλαδο
1/2 μικρό λεμόνι ή όσο θέλετε
λίγο αλάτι
1/2 κ. γ. μέλι

Εκτέλεση
Ξεπλένουμε καλά σε λεπτό σουρωτήρι την κινόα.
Βάζουμε το νερό σε κατσαρόλα να βράσει, ρίχνουμε την κινόα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να βράσει 15 λεπτά (ή μέχρι να απορροφήσει όλο το νερό).
Αφήνουμε να κρυώσει και τη βάζουμε σε σαλατιέρα. Μπορείτε να αλατίσετε κατά τον βρασμό, αλλά εγώ προτίμησα να αλατίσω το λαδολέμονο.
Κόβουμε τα σπαράγγια σε κομμάτια 2-3 εκ. (εγώ ήμουν τυχερή και βρήκα άγρια έξω από το σπίτι μου) ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια, μαϊντανό, μάραθο και τα ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το ξύσμα, τυρί και τα αμύγδαλα επίσης.
Φτιάχνουμε τη σως και περιχύνουμε τη σαλάτα μας. Είναι πεντανόστιμη!

Τέλος, δεν μπορώ να αντισταθώ στον πειρασμό και να μην σας δείξω την τούρτα που έκανα. Ο Απρίλιος είναι ο μήνας γενεθλίων των τριών από τους τέσσερίς μας. Δεν έχει πλάκα;


Friday, April 10, 2015

Καλό Πάσχα

Καλό Πάσχα φίλοι μου! Με υγεία και χαρά στις οικογένειές σας! 



Wednesday, April 8, 2015

Εύκολο εκμέκ με τσουρέκι

'Οταν ήμουνα μικρή, το αγαπημένο μου γλυκό που ήθελα να μου φτιάχνει η μάνα μου στη γιορτή μου, ήταν εκμέκ. Όπου εκμέκ όμως, εμείς λεγαμε το γλυκό που σαν βάση είχε φρυγανιές σιροπιασμένες, κρέμα ζαχαροπλαστικής από πάνω και σαντιγύ. Λίγο πολύ δηλαδή, αυτό που κάνουν εδώ στη Ζάκυνθο και το λένε φρυγανιά. Να φταίνε οι ζακυνθινές ρίζες; Οι πατρινές συνήθειες; Ποιος ξέρει!



Τώρα που το τσουρεκάκι παίζει λόγω εποχής, όλο και κάποιο μπορεί να ξεμείνει. Δεν πρέπει να πάει χαμένο! Ε; Τι λέτε! Στην ανάγκη κρατήστε μερικές φέτες (δεν χρειάζεστε πολλές) για να φτιάξετε ένα απόλυτα ελαφρύ και δροσιστικό γλυκό, ό,τι δηλαδή χρειάζεται ανήμερα το Πάσχα.


Εύκολο εκμέκ με τσουρέκι
Υλικά για ταψάκι 28 εκ.
5 φέτες τσουρέκι (χρησιμοποίησα μπαγιάτικο)
400 γρ. γάλα
100 γρ. κρέμα γάλακτος (ή μόνο 500 γρ. γάλα)
μία πρέζα αλάτι
80 γρ. ζάχαρη
25 γρ. κορν φλάουρ
15 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κρόκους αυγού
1 βανίλια
1 κ. γ. βούτυρο
σιρόπι 250 μλ ή ¾ κούπας νερό και ¾ κούπας ζάχαρη
150 γρ. πλήρη κρέμα γάλακτος χτυπημένη με 1 κ. σ. άχνη ζάχαρη ή λίγο παραπάνω από μισό φακελάκι σκόνη σαντιγύ
λίγο αμύγδαλο φιλέ

Εκτέλεση
Φτιάχνουμε σιρόπι με το νερό και τη ζάχαρη, που θα βράσουμε για 2-3 λεπτά. Μπορούμε να το αρωματίσουμε με φλούδα λεμονιού. Εγώ, αντί για σιρόπι, έβαλα σιρόπι από γλυκό κουταλιού μανταρίνι, το οποίο αραίωσα με λίγο νερό και το ζέστανα φυσικά.
Στρώνουμε σε ταψάκι το τσουρέκι. Καλύπτουμε τα κενά με κομμάτια τσουρεκιού.
Σιροπιάζουμε με ζεστό το σιρόπι.
Φτιάχνουμε την κρέμα:
Σε κατσαρόλα βάζουμε να ζεσταθεί το περισσότερο μέρος από το γάλα και την κρέμα και κρατάμε λίγο γάλα για να ανακατέψουμε τα υπόλοιπα υλικά.
Σε μπλεντεράκι βάζουμε το υπόλοιπο γάλα, τη ζάχαρη, το αλάτι, το κορν φλάουρ, το αλεύρι τα αυγά και τη βανίλια. Χτυπάμε καλά να ανακατευτούν όλα τα υλικά και να μην μείνουν σβώλοι αλευριού.
Ρίχνουμε το υλικό στο ζεστό γάλα και ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά συνέχεια με σύρμα μέχρι να πήξει.
Όταν πήξει και πάρει δυο βράσεις, αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο, ανακατεύουμε και το ρίχνουμε στο ταψάκι, πάνω από το τσουρέκι.
Αφήνουμε να κρυώσει η κρέμα πριν βάλουμε τη σαντιγύ. Αν δεν χρησιμοποιήσετε άμεσα την κρέμα, καλύψτε τη με μεμβράνη, να ακουμπάει η μεμβράνη καλά στην κρέμα για να μην πετσιάσει.
Όταν κρυώσει η κρέμα, χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη σε σφιχτή σαντιγύ (ή τη σκόνη σαντιγύ) και την απλώνουμε στο ταψί. Πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ και βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο μέχρι να το σερβίρουμε. 


Για περισσότερες Πασχαλινές συνταγές, μπορείτς να ψάξετε στην κατηγορία Πασχαλινά.

Με αυτό εδώ το ποστ, θα σας αφήσω για να απολαύσω κι εγώ επιτέλους τις διακοπές μου που τόσο έχω ανάγκη.

Ας περάσουμε χρόνο με φίλους, ας μαγειρέψουμε με τα παιδιά μας, ας νιώσουμε κατάνυξη και ας πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ που μπορούμε να έχουμε καλά στο τραπέζι μας, φίλους και αγάπη από τους ανθρώπους μας. 

Καλό Πάσχα, με υγεία και μόνο υγεία!

Tuesday, April 7, 2015

Τι σαλάτα να φτιάξω το Πάσχα

Το Πάσχα το τραπέζι μας είναι στρωμένο με πιάτα με αρκετά λιπαρά.  Το τελευταίο που χρειάζεται κάποιος, είναι μια ακόμα λιπαρή σαλάτα. Απόφύγετε τις σαλάτες με βαριές κρέμες, μαγιονέζα, μπέικον κλπ.  Ένα απλό λαδόξυδο θα αναδείξει τη σαλάτα σας χωρίς να τη βαρύνει. Τοπικά τυριά (όπως το δικό μας λαδοτύρι) ή ακόμα και ξένα, θα δώσουν την απαραίτητη (;) αλμύρα και νοστιμάδα. Προτιμήστε τις πράσινες που ταιριάζουν με το αρνί/κατσίκι αλλά βοηθούν στην αποβολή λιπιδίων των τροφών.
Στη μία από τις δύο έχω βάλει ρόδι, γιατί ήταν στην εποχή του. Μπορείτε να μη βάλετε ή να προσθέσετε κάτι άλλο. Πολύ περισσότερες σαλάτες μπορείτε να βρείτε στην κατηγορία ΣΑΛΑΤΕΣ.


Πλούσια σαλάτα με μπλέ τυρί και αβοκάντο
Υλικά
Σαλάτα πράσινη
1 κομμάτι μπλε τυρί κομμένο σε μικρότερα κομμάτια
μισό αβοκάντο κομμένο σε κομμάτια
μισή κόκκινη πιπεριά κομμένη ζουλιέν
λίγα ντοματίνια κομμένα στη μέση
1-2 κ. σ. ρόδι αν υπάρχει. Εναλλακτικά φράουλες ή τίποτα
λαδόξιδο




Πράσινη σαλάτα με ντόπιο λαδοτύρι
Πράσινη σαλάτα
Φλούδες από ντόπιο λαδοτύρι (ή άλλο πικάντικο τυρί)
1 κ. σ. μπλούμπερις αποξηραμένα
ξύδι μπαλσάμικο
ελαιόλαδο




Monday, April 6, 2015

Νηστίσιμα κουλουράκια με ταχίνι πορτοκαλιού και σταγόνες σοκολάτας

Έχετε δοκιμάσει ταχίνι με γεύση πορτοκάλι; Αν όχι, δεν ξέρετε τι χάνετε!!! Και ταχίνι με γεύση σοκολάτα επίσης! Δεν μπορώ να πω ότι είμαι φανατική του σκέτου ταχινιού, αλλά αυτά με τις γεύσεις είναι το κάτι άλλο. Αυτό με τη σοκολάτα το περνάς και για πραλίνα φουντουκιού. Αυτό με το πορτοκάλι, δεν μπορείς να σταματήσεις να το τρως!
Εδώ και χρόνια είχα ξαναβρεί ταχίνι με γεύση πορτοκάλι. Μετά χάθηκε από την αγορά, μέχρι που νόμισα ότι ήταν της φαντασίας μου και δεν θυμόμουν καλά! Τώρα που το ξαναβρήκα σκέφτηκα ότι είναι ιδανικό για κουλουράκια νηστίσιμα!



Νηστίσιμα κουλουράκια με ταχίνι πορτοκαλιού και σταγόνες σοκολάτας
Υλικά (για 2 ταψιά περίπου)
150 γρ. ταχίνι
½ κούπα χυμό πορτοκαλιού (125 ml)
200 γρ. ζάχαρη
350-400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ. γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ. γ. σόδα
50 γρ. σταγόνες σοκολάτας κουβερτούρα


Εκτέλεση
Μέσα σε ένα μπωλ βάζουμε το ταχίνι, το χυμό, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με σύρμα ή με το χέρι. Προσθέτουμε τις σταγόνες και το αλεύρι ανακατεμένο με τα διογκωτικά και ζυμώνουμε. Η ζύμη θα πρέπει να είναι μαλακή και να μην κολλάει στα χέρια. Αν κολλάει ελαφρώς μόνο (δοκιμάζετε τις ζύμες σας αφού πλύνετε τα χέρια σας), πασπαλίζετε με αλεύρι τη ζύμη καθώς την πλάθετε και μην προσθέστε άλλο αλεύρι για να μην σκληρύνουν.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς με αέρα.
Πλάθουμε κουλουράκια στο σχήμα που θέλουμε και τα τοποθετούμε σε ταψιά στρωμένα με χαρτί ψησίματος.
Ψήνουμε για 15-20 λεπτά (έψησα και τα 2 ταψιά ταυτόχρονα).

Καλή Μεγάλη Εβδομάδα!

Saturday, April 4, 2015

Χορτοφαγική μαγειρίτσα με μανιτάρια

Αν είσαστε από αυτούς που στο άκουσμα της λέξης μαγειρίτσα ανατριχιάζουν, εδώ έχουμε τη λύση.
Η πρώτη φορά που διάβασα για χορτοφαγική μαγειρίτσα, ήταν εδώ και μια δεκαετία στο παλιό hungry.


Στο σπίτι, τρώμε όλοι τη μαγειρίτσα μια και η πεθερά μου την φτιάχνει τέλεια, αλλά η κόρη μου δεν... Πέρυσι λοιπόν, έφτιαξα χορτοφαγική μαγειρίτσα και τη λάτρεψε.

Τα μανιτάρια, αντικαθιστούν τα εντόσθια κλπ, ενώ να λαχανικά δεν αλλάζουν, με αποτέλεσμα να μην υστερεί καθόλου σε γεύση. Δοκιμάστε τη και είμαι σίγουρη ότι θα εντυπωσιαστείτε!


Χορτοφαγική μαγειρίτσα με μανιτάρια
Υλικά για 4 μερίδες
Λίγο ελαιόλαδο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι κομμένο σε κυβάκια
1 μεγάλο πράσο ψιλοκομμένο (πράσινο τρυφερό μέρος και άσπρο)
2 μεγάλα φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
½ κιλό φρέσκα μανιτάρια αγαρικά (λευκά)
½ κιλό φρέσκα μανιτάρια πλευρώτους
1 μεγάλο μαρούλι πλυμένο και ψιλοκομμένο
1 μάτσο μάραθο ή άνηθο ψιλοκομμένο
1 κύβο λαχανικών
αλάτι, πιπέρι
1 κ. γ. κορν φλάουρ
χυμός λεμονιού
προαιρετικά:
1 φλυτζανάκι του καφέ ρύζι
2 αυγά
χυμό λεμονιού


Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και κόβουμε σε κομμάτια τα μανιτάρια.
Σωτάρουμε όλα τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και πράσο στο λάδι για 4-5 λεπτά.
Προσθέτουμε και τα μανιτάρια και τα γυρίζουμε κι αυτά για 5-10 λεπτά.
Προσθέτουμε ζεστό νερό να τα καλύπτει, τον κύβο, το μαρούλι και το μάραθο, αλατοπίπερο, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσουν όλα για 20 λεπτά.
Αν δεν θέλουμε να έχει αυγά η μαγειρίτσα μας και ρύζι, προσθέτουμε χυμό λεμονιού όσο θέλουμε και σερβίρουμε.
Αν θέλουμε να έχει ρύζι, το προσθέτουμε κατά το τελείωμα και βράζουμε μέχρι να είναι έτοιμο το ρύζι.
Αν θέλουμε να αυγοκόψουμε, αφού βράσουν όλα, σβήνουμε τη φωτιά.
Χτυπάμε τα ασπράδια σε ελαφριά μαρέγκα, προσθέτουμε τους κρόκους και το λεμόνι και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε όσο περισσότερο ζουμί μπορούμε από τη μαγειρίτσα στα αυγά, ανακατεύοντας.
Ρίχνουμε το μίγμα των αυγών στη μαγειρίτσα σιγά-σιγά ανακατεύοντας και σερβίρουμε.

Wednesday, April 1, 2015

Πώς φτιάχνουμε γλυφιτζούρια ζαχαρόπαστας και σοκολάτας με τη βοήθεια της Silikomart

Τα τελευταία χρόνια, με την ανάδειξη της μαγειρικής και της ζαχαροπλαστικής, έχω την εντύπωση ότι ο κόσμος έχει στραφεί και έχει εκτιμήσει πάλι το χειροποίητο. Βλέπεις ολόκληρες βαπτίσεις και γάμους να στήνονται εξαρχής από χέρια όχι πάντα ειδικών και το αποτέλεσμα να είναι τέλειο. Γάμοι, γενέθλια, βαπτίσεις, με πρωταγωνιστές στα δύο τελευταία τα πιτσιρίκια, που όλος αυτός ο κουφετένιος κόσμος μοιάζει μαγικός.

 
Μου αρέσει πολύ η ζαχαρόπαστα. Εννοώ και γευστικά, και σαν υλικό. Μπορείς να κάνεις απίστευτα πράγματα αν πιάνει το χέρι σου. Κι αν δεν πιάνει και πολύ βέβαια, έχουμε τη λύση. Υπάρχουν πια τόσα γκατζετάκια που βοηθάνε ακόμα και τον πιο αρχάριο.

Στα πλάισια δοκιμών από bloggers, η εταιρεία silikomart μου έστειλε πολλά δωράκια για να φτιάξω γλυφιτζούρια από ζαχαρόπαστα, που θα ξετρελάνουν όλα τα παιδάκια σε ένα πάρτυ!

Αρχικά χρειάζεστε ζαχαρόπαστα. Εγώ είχα έτοιμη, που σας βγάζει από τον κόπο αλλά και αν φοβάστε πως θα αποτύχετε.
Easypop sticks
Μικρότερα για να διακοσμήσετε τούρτες!

Χωρίστε το κομμάτι ζαχαρόπαστας που θέλετε να χρησιμοποιήσετε στα δύο.

WHITE SUGAR PASTE


Βάψτε τη ζαχαρόπαστά σας στο χρώμα που θέλετε! Μπορείτε να βάψετε και τα δύο κομμάτια ή το ένα να το αφήσετε λευκό.
Πάρτε 2 κομμάτια ζύμης και πλάστε μακρύ κορδόνι.

Easy Pop POP01-Lolli Pop

Ενώστε τα δύο κορδόνια και τοποθετώντας στο κέντρο της ειδικής φόρμας, στροβιλίστε το μέχρι να γεμίσει όλη η υποδοχή.
Κόψε όσο περισσεύει.
Περάστε το στικάκι στη ζαχαρόπαστα, πατήστε απαλά και αφήστενα στεγνώσει για να μπορεί να βγει χωρίς να χαλάσει.


Και αν νομίζετε ότι μόνο για ζαχαρόπαστα κάνει η φόρμα, γελιέστε.



Μαζί με τη Ντίνα, φτιάξαμε γλυφιτζούρια σοκολάτας, τα οποία διακοσμήσαμε με Orrange Wonder grains για να έχουν πορτοκαλένιο αέρα.




Μπορείτε επίσης να βάλετε καραμέλα, ή να ψήσετε κέικ.


Καλή επιτυχία!