Στη Σίφνο δεν έχω πάει αν και πολύ θα το ήθελα. Σιφνέικη ρεβιθάδα επίσης δεν έχω φάει, αν και επίσης θα το ήθελα. Επίσης δεν έχω αυτό το πήλινο σκεύος για ρεβιθάδα, αν και πολύ θα το ήθελα (όπως επίσης και μια τεράστια κουζίνα για να βάζω όλα τα γκατζετ μου μέσα 😁).
Χρόνια διαβάζω για τη σιφνέικη ρεβιθάδα και αναρωτιόμουν τι το ιδιαίτερο να έχει και μιλούν όλοι γι' αυτή. Ε ήρθε η ώρα να το μάθω!
Τους τελευταίους μήνες δεν είμαι ευχαριστημένη από τα ρεβίθια σούπα που φτιάχνω. Δεν χυλώνουν μένουν σαν ζωντανά παρόλο που είναι βρασμένα και παρόλο που τα βράζω σε χύτρα.
Το πρώτο που έκανα ήταν να αλλάξω μάρκα, για να δω αν φταίει αυτό. Ταυτόχρονα όμως είπα να δοκιμάσω τον σιφνέικο τρόπο, παρόλο που δεν είχα το κατάλληλο σκεύος.
Ανέτρεξα στο σαιτ e-sifnos και έκανα σχεδόν αυτά που λέει. Το σάιτ προτείνει αν δεν έχουμε το πήλινο σκεύος, να χρησιμοποιήσουμε γάστρα και αυτό έκανα.
Φοβήθηκα να προσθέσω πολλά κρεμμύδια αλλά τελικά αυτά είναι που κάνουν τη διαφορά, μαζί με το πολύωρο ψήσιμο.
Τελικά, η απόφαση να μη βάζω κρεμμύδι στη σούπα μου παλιότερα ήταν λάθος. Τα ρεβίθια προσθέτουν γλύκα και χυλώνουν τη σούπα ρεβίθια. Καταλαβαίνετε βέβαια, ότι δεν είναι να δείτε άνθρωπο από το απόγευμα και μετά 😋😉😄😂
Ένα τελευταίο που έκανα, ήταν ότι αντί να ψήσω για 6 ώρες, έβρασα μια ώρα τα ρεβίθια σε χύτρα και συνέχισα 3 ώρες στο φούρνο. Αν έχετε πολύ χρόνο μπροστά σας, βάλτε τα απευθείας στο φούρνο. Εναλλακτικά, κάνετε αυτό που έκανα κι εγώ:
Ρεβιθάδα σιφνέικη σε γάστρα
Υλικά
1/2 κιλό ρεβίθια
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
λάδι (δεν έβαλα πολύ)
αλάτι και πιπέρι από την αρχή!
λεμόνι για το σεβίρισμα
Εκτέλεση
Μουσκεύουμε από την προηγούμενη μέρα τα ρεβίθια.
Την επόμενη μέρα βράζουμε τα ρεβίθια μαζί με το λάδι και αλατοπίπερο για μία ώρα στη χύτρα. Αν έχετε χρόνο, τα βάζετε απευθείας στη γάστρα (ή πήλινο σκεύος) και σιγοψήνετε για 6 ώρες (ω ναι!).
Μετά από μία ώρα, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς (χρησιμοποίησα αέρα).
Ρίχνουμε τα ρεβίθια στη γάστρα και προσθέτουμε αρκετό νερό (να τα καλύπτει τουλάχιστον 2-3 δάχτυλα).
Ψήνουμε για 3 ώρες στους 180 βαθμούς.
Εδώ να πω ότι ανά μία ώρα έλεγχα αν είχε νερό και πρόσθεσα τη 2η ώρα.
Η ρεβιθάδα ήταν απλά ΘΕΪΚΗ! Τα κρεμμύδια είχαν λιώσει και είχαν φτιάξει μια πηχτή σαλτσούλα. Εγώ δεν την άφησα να έχει πολλά νερά. Αν θέλετε να έχει αρκετό ζουμάκι, προσθέστε νερό κατά τη διάρκεια, τόσο ώστε να σας αρέσει. Τη 2η φορά έβαλα περισσότερο νερό και έμοιαζε περισσότερο για σούπα. Ήταν τόσο νόστιμη, που στην κυριολεξία, όλη μέρα γυρίζαμε γύρω από τη γάστρα και τσιμπούσαμε. Παρόλο που είναι πολύωρος τρόπος μαγειρέματος, αξίζει και για μένα κατοχυρώθηκε.
TIP: για λόγους οικονομίας τη 2η φορά έφτιαξα διπλάσια δόση και τη φύλαξα στην κατάψυξη ;)
Σερβιρίστηκε με λεμόνι και δεν έμεινε ούτε ένα ρεβιθάκι :)
Υγ. 2 μήνες μετά. Παραλλαγή. Προσθέστε στη ρεβιθαδα κάρυ, πάπρικα γλυκιά και κουρκουμα. Η γεύση απογειώνεται.