Monday, March 20, 2017

Κολοκυθόσουπα βελουτέ με πράσο, καρότο και μυρωδικά

Τις μέρες που κατέφθασε η κολοκύθα σπίτι, κατέφθασε ταυτόχρονα και το κοριτσάκι μου, η οποία είναι μια άψογη μαγείρισσα. Από μικρή είχε αδυναμία στις σούπες, οπότε, όταν της είπα ότι έχω κολοκύθα, αναφώνησε: Ααααα ωραία! Θα φτιάξουμε κολοκυθόσουπα!!!



Κολοκυθόσουπα έχω ξαναβάλει στο παρελθόν στο μπλογκ, αλλά σαν αυτή την κολοκυθόσουπα, δεν έχω βάλει. Όχι επειδή την έκανε η κόρη μου (λέει η περήφανη μάνα) αλλά πραγματικά, ήταν ό,τι πιο νόστιμο έχω φάει σε σούπα ποτέ. Ήταν τόσο νόστιμη που ξαναφάγαμε την επόμενη μέρες για 2η φορά και στο τέλος, επειδή είχε μείνει πολύ λίγη, την χρησιμοποιήσαμε μέχρι και σαν ντιπ. Πάρα πολύ νόστιμη! Με τόσα υλικά και μυρωδικά, πώς να μην είναι;

Αν νηστεύετε, χρησιμοποιήστε ελαιόλαδο αντί για βούτυρο. Το βουτυράκι έδινε μια τέλεια βουτυράτη γεύση στη σούπα.


Κολοκυθόσουπα βελουτέ με πράσο, καρότο και μυρωδικά
Υλικά για 4-5 μερίδες
1 κιλό περίπου καθαρισμένη κολοκύθα, κομμένη σε πολύ μικρά κομμάτια
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 μεγάλο πράσο κομμένο ροδέλες
1 καρότο κομμένο ροδέλες
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
1 κ. σ. βούτυρο
1 φύλλο δάφνης
1 κλαράκι φρέσκο δεντρολίβανο ψιλοκομμένο
ξύσμα από ένα μέτριο λεμόνι
1 κύβο λαχανικών
αλάτι
για το σεβίρισμα: φρέσκο δεντρολίβανο, γιαούρτι ή τυρί κρέμα κλπ

Εκτέλεση
Προετοιμάζουμε όλα τα λαχανικά.



Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο να λιώσει.
Σωτάρουμε με αυτό το κρεμμύδι και το πράσο για λίγα λεπτά.
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα λαχανικά (και την κολοκύθα) μαζί με τον κύβο.
Τα γυρίζουμε κι αυτά κάνα δεκάλεπτο.
Προσθέτουμε νερό και τη δάφνη και βράζουμε για άλλα 10-15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει η κολοκύθα και τα άλλα λαχανικά.
Όταν όλα έχουν μαλακώσει, λιώνουμε με μίξερ χειρός και κάνουμε τη σούπα βελουτέ.
Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού.
Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο φρέσκο δεντρολίβανο.

Ήταν τόσο νόστιμη, μα τόσο νόστιμη, που τρωγόταν άνετα και ζεστή και κρύα. Ήταν ό,τι πιο νόστιμο έχω φάει σε κολοκυθόσουπα!

Σερβιρίστηκε με φρέσκο ψιλοκομμένο δεντρολίβανο και αν αναρωτιέστε τι είναι το άσπρο, είναι τυρί κρέμα (σαν το κατίκι), ανακατεμένο με λίγο γιαούρτι (και τα 2 άπαχα). Του πήγαινε τέλεια!

Καλή εβδομάδα!

5 comments:

  1. μα φαίνεται από τα υλικά που χρησιμοποιήσατε ότι είναι πεντανόστιμη

    ReplyDelete
  2. Τέλεια η σούπα! Άξιο το κορίτσι σου, πάντα να έχει επιτυχίες!

    ReplyDelete
  3. Είχε να πάρει η μικρή ;)

    Μπορώ να τρωω για πάντα κολοκυθοσουπα. Ωραία υλικά έβαλε ;)

    ReplyDelete
  4. Πόσο νεράκι βάζουμε;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Στην αρχή οπωσδήποτε να καλύπτει τα λαχανικά. Στο τέλος, ανάλογα πόσο αραιή θέλουμε τη σούπα. Θα έλεγα βλέποντας και κάνοντας.

      Delete