Monday, March 6, 2017

Κόκκινες φακές σούπα με τζίντζερ και κύμινο

Είναι περίεργο, εντυπωσιακό και τραγικό μαζί, το πώς η καθημερινότητα σε παίρνει τόσο μπάλα, που ξεχνάς τα σημαντικά πράγματα στη ζωή και το πόσο εφήμερος είσαι. Και τότε γίνεται ένα μπαμ και έρχονται όλα τούμπα για να στο θυμίσουν. Κάτι βέβαια που εμένα δεν θα έπρεπε να με εκπλήσσει, μια και το "τούμπα" έχει καταντήσει ρουτίνα και η ηρεμία στη ζωή μας δυσεύρετη. Όταν όμως η τούμπα παραείναι δική σου, σε καθηλώνει. Σε παραλύει. Και αφήνεις ένα γλυκό νεράντζι να ξεπικρίζει στο νερό, ένα κομπιούτερ αφημένο στην αναμονή, ένα ψυγείο φρεσκογεμισμένο και φεύγεις όπως όπως.


Το νεράντζι μούχλιασε, η μπαταρία του κομπιούτερ άδειασε, τα πράγματα στο ψυγείο μισοχάλασαν, αλλά ας είναι αυτά η μόνη ζημιά των τελευταίων ημερών και ο μόνος απολογισμός...

Η μεγάλη νηστεία του Πάσχα ξεκίνησε και πολλοί από σας θα την κρατήσετε. Ιδέες για νηστίσιμες συνταγές υπάρχουν πολλές στο μπλογκ. Σήμερα, σας δίνω μια ιδέα για πολύ νόστιμη σούπα με κόκκινες φακές.

Οι κανονικές φακές μας πειράζουν πια στο στομάχι. Μία φίλη μου, μου είχε προτείνει να βάζω πιπέρι καγιέν για να μη με πειράζει. Μια άλλη, να βάζω ένα κομμάτι τζίντζερ. Στις κανονικές φακές, δεν έχω δοκιμάσει ακόμα τίποτα από τα δύο. Τα δοκίμασα όμως στις κόκκινες φακές και δεν μας πείραξαν καθόλου. Τις θεωρώ όμως πιο ελαφριές...


Κόκκινες φακές σούπα με τζίντζερ και κύμινο
Υλικά
1/2 κιλό κόκκινες φακές
1 κ. γ. τριμμένο κρεμμύδι σκόνη (ή φρέσκο)
1 κ. γ. κύμινο
2-3 εκατοστά ρίζα τζίντζερ
1 πρέζα πιπέρι καγιέν
λίγο ελαιόλαδο
1 κύβο λαχανικών

Εκτέλεση
Μπορούμε να μουσκέψουμε τις φακές για λίγο (καμιά ώρα) ή να τις βράσουμε απευθείας.
Βάζουμε νερό σε κατσαρόλα να βράσει.
Προσθέτουμε τις φακές αφού τις πλύνουμε.
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και βράζουμε για 20 λεπτά περίπου, προσθέτοντας νερό όποτε χρειάζεται. Η φακή χυλώνει και γίνεται σαν φάβα, οπότε κανονίζετε εσείς πόσο νερουλή τη θέλετε.

Μπορείτε να τη σερβίρετε με λίγο ελαφρύ γιαουρτάκι αν δεν νηστεύετε.


Καλή εβδομάδα!

1 comment:

  1. Τις συμπαθώ πολύ αυτές τις φακές. Μαγειρεύονται πολύ γρήγορα και είναι εύπεπτες. Σίγουρα τους πηγαίνουν το τζίντζερ και το κύμινο

    ReplyDelete