Ξέρω, ξέρω. Κανονικά, το ριζότο γίνεται με ρύζι ειδικό για ριζότο. Ναι αλλά δεν είχα! Είχα όμως ωραία ιδέα και την υλοποίησα με άλλο ρυζάκι. Πειράζει; Εσείς μπορείτε να βάλετε ρύζι για ριζότο.
Επίσης το ριζότο μου, προέκυψε πιο light λόγω διατροφής, δηλαδή ούτε βούτυρο, ούτε παρμεζάνα, ούτε τίποτα υπερβολικά παχυντικό. Πώς; δεν είναι ριζότο; Ε καλά. Πείτε το όπως θέλετε, αλλά φάτε το! Αξίζει!
Ριζότο με μύδια σε κέλυφος (lighter)
Υλικά για 3-4 μερίδες
Επίσης το ριζότο μου, προέκυψε πιο light λόγω διατροφής, δηλαδή ούτε βούτυρο, ούτε παρμεζάνα, ούτε τίποτα υπερβολικά παχυντικό. Πώς; δεν είναι ριζότο; Ε καλά. Πείτε το όπως θέλετε, αλλά φάτε το! Αξίζει!
Ριζότο με μύδια σε κέλυφος (lighter)
Υλικά για 3-4 μερίδες
2-3 κ. σ. ελαιόλαδο
350 γρ. ρύζι (χρησιμοποίησα κίτρινο, αλλά βάλτε για ριζότο αν το θέλετε χυλωμένο)
περίπου 1/2 κιλό μύδια με μισό κέλυφος (χρησιμοποίησα κατεψυγμένα)
1 ξερό μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε κυβάκια
1 καρότο ψιλοκομμένο
1 κ. γ. πάστα ντομάτας
¼ κούπας λευκό κρασί
περίπου 1 λίτρο νερό (ή λιγότερο αν χρησιμοποιήσετε κίτρινο)
1 κύβο λαχανικών
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση
Ξεπαγώνουμε τα μύδια! Τα ξεβγάζουμε μμε νερό και τα αφήνουμε σε σουρωτήρι.
Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το νερό με τον κύβο, μέχρι να κάψει. Το αφήνουμε πάνω στο μάτι της κουζίνας για να διατηρηθεί ζεστό.
Σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί.
Προσθέτουμε αφού ζεσταθεί το κρεμμύδι και το σωτάρουμε ένα-δύο λεπτά, γυρίζοντάς το.
Προσθέτουμε και την πιπεριά και το καρότο και τα σωτάρουμε κι αυτά για ένα-δύο λεπτά.
Ρίχνουμε το ρύζι και το γυρίζουμε κι αυτό στο λάδι για 2-3 λεπτά.
Αλατοπιπερώνουμε ελαφρώς.
Σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε να πάρει μια βράση.
Ρίχνουμε την πάστα, τον κύβο, ένα μέρος από το νερό και το αφήνουμε να το πιει, γυρίζοντάς το πάντα με ξύλινη κουτάλα.
Συνεχίζουμε να ρίχνουμε νερό και να κάνουμε την ίδια διαδικασία, μέχρι να βράσει το ρύζι.
Όταν κοντεύει να βράσει (δοκιμάζουμε περιοδικά), ρίχνουμε τα μύδια, τα οποία δεν χρειάζονται παραπάνω από 3-4 λεπτά μαγείρεμα για να γίνουν. Μην τα παραβράσετε γιατί σκληραίνουν.
Αλατοπιπερώνουμε μόνο αν χρειάζεται και σερβίρουμε.
Ας κάνουμε τη νηστεία νόστιμη. Τι λέτε;
λατρεμένο φαγητό!!! ποιος νοιαζεται που δεν χρησιμοποιησες ρύζι για ριζότο? σιγα!
ReplyDeleteΈτσι ;)
Delete