Monday, April 3, 2017

Βακαλάος τηγανισμένος σε κουρκούτι μπύρας

Ένα από τα πιάτα που έφτιαχνε η μάνα μου στις 25 Μαρτίου και των Βαΐων (αλλά και άλλες φορές), ήταν σκορδαλιά, με βακαλάο που τηγάνιζε σε κουρκούτι. Για ακόμα μεγαλύτερη νοστιμιά, το κουρκούτι φτιαχνόταν με μπύρα αντί για νερό.


Μπορείτε να φτιάξετε κουρκούτι με νερό σκέτο αν δεν σας αρέσει η μπύρα. Στο κουρκούτι σας μπορείτε να προσθέσετε διογκωτικά (σόδα, μπέκιν) ή ακόμα-ακόμα να χρησιμοποιήσετε αλεύρι που φουσκώνει μόνο του. Εγώ έκανα ένα πολύ απλό κουρκούτι μόνο με αλεύρι για όλες τις χρήσεις και μπύρα.

Αν ο βακαλάος σας είναι φιλέτο ξαλμυρισμένο όπως ήταν ο δικό μου, μπορείτε να προσθέσετε λίγο αλάτι στο κουρκούτι. Μπορείτε να προσθέσετε ακόμα και λίγη ζάχαρη (εγώ δεν πρόσθεσα τίποτα από τα 2). Αν είναι από αυτούς που θέλουν ξαλμύρισμα, μην προσθέσετε αλάτι. Ξαλμυρίστε τον, καθαρίστε τον από κόκκαλα και συνεχίστε όπως παρακάτω.


Βακαλάος τηγανισμένος σε κουρκούτι μπύρας
Χρειαζόμαστε:
βακαλάο κομμένο σε μερίδες
1 κουτάκι μπύρα (λιγότερο ή περισσότερο ανάλογα τα κομμάτια)
αλεύρι για όλες τις χρήσεις
(αλάτι αν χρειάζεται)
ελαιόλαδο για το τηγάνι *

Εκτέλεση
Αν ο βακαλάος είναι ξηρός με αλάτι, ξαλμυρίζουμε, καθαρίζουμε, τεμαχίζουμε και τον στεγνώνουμε με χαρτί.
Αν είναι φιλέτο (χρησιμοποίησα κατεψυγμένο), αποψύχουμε, και στεγνώνουμε με χαρτί.
Σε ένα πιάτο, ρίχνουμε λίγο αλεύρι και το μισό κουτάκι μπύρας.
Ανακατεύουμε με πηρούνι, μέχρι να έχουμε ένα πυκνό χυλό. Αλατίζουμε αν χρειάζεται.
Αν το κουρκούτι μας είναι πολύ αραιό, δεν θα στέκεται πάνω στο ψάρι και θα απλώνει. Επίσης θα πιτσιλάει από το πολύ υγρό που θα περιέχει. (Εδώ που τα λέμε, το πιτσίλισμα δεν το γλυτώνετε...)
Αν πάλι είναι πολύ πηχτό, θα φάτε περισσότερο κουρκούτι, παρά ψάρι :)
Βάζουμε λάδι σε αντικολλητικό τηγάνι. *Στο αντικολλητικό τηγάνι, έχετε την πολυτέλεια, να μην βάλετε πολύ λάδι. Αν βάλετε πολύ λάδι και πέσει η θερμοκρασία του (βάζοντας πολλά κομμάτια μαζί), αντί να τηγανιστεί το ψάρι, θα βράσει και θα τραβήξει πολύ λάδι.
Εγώ έβαλα ελάχιστο λάδι και χρύσισε ωραία η κρούστα και από τις 2 πλευρές.
Βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί καλά.
Βουτάμε το βακαλάο στο κουρκούτι, αφήνουμε να φύγει το περιττό και τον βάζουμε στο τηγάνι.
Προσθέτουμε μερικά κομμάτια στο τηγάνι ακόμα.
Τηγανίζουμε 3-4 λεπτά (ανάλογα πόσο χοντρό είναι το κομμάτι) και γυρίζουμε προσεχτικά με σπάτουλα, για να τηγανιστεί και από την άλλη πλευρά.
Βάζουμε σε πιάτο με χαρτί κουζίνας αν έχει πολύ λάδι και σερβίρουμε με σκορδαλιά!

2 comments:

  1. Η μαμά μου τον κάνει έτσι και είναι φοβερός. Εγώ δεν ξέρω να τηγανίζω :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Χαχα! Είμαι σίγουρη ότι αν αποφασίσεις να τηγανίσεις, μια χαρά θα τα πας!

      Delete