Saturday, April 8, 2017

Πώς βάφουμε κόκκινα αυγά, με τον παραδοσιακό τρόπο

Όταν ήμασταν μικρά παιδιά, όπως έχω πει πολλές φορές, η μάνα μου μας άφηνε να συμμετέχουμε σε όλες τις διαδικασίες στην κουζίνα. Πόσο μάλλον όταν ήταν καιρός για παραδοσιακές συνταγές σε μεγάλες γιορτές. Κουραμπιέδες, μελομακάρονα, βασιλόπιτες τα Χριστούγεννα, κουλούρια νηστίσιμα και αυγοκούλουρα, βάψιμο αυγών, ζυμωτά ψωμιά και μαγειρίτσα το Πάσχα. Ίσως τελικά να μην είναι τυχαίο ότι όλοι μας αγαπήσαμε τη μαγειρική απ' αυτό. Γι΄αυτό, αφήνετε τα παιδάκια σας να συμμετέχουν σ' αυτές τις διαδικασίες :)

Τα αυγά φυσικά, βάφονταν μόνο κόκκινα. Η μόδα των χρωματιστών αυγών, ήρθε αργότερα. Παρόλα αυτά, εμείς τα βάφαμε μόνο κόκκινα. Η διαδικασία ήταν γνωστή. Βράσιμο, βάψιμο, λάδωμα και αυτοκόλλητα πάνω στα αυγουλάκια. Τα αυτοκόλλητα που βάζαμε, δεν ήταν αυτοκόλλητα αλλά χαλκομανίες. Εικόνες τυπωμένες σε μεμβράνη, την οποία βουτούσαμε στο νερό, ξεκολλούσε και την κολλούσαμε πάνω στο αυγό. Μετά ήρθαν τα αυτοκόλλητα, αλλά μεταξύ μας, σαν τη χαλκομανία δεν ήταν. Η χαλκομανία είχε αυτό το αέρινο, το διάφανο, που έδινε άλλη διάσταση στο τελικό αποτέλεσμα του βαμμένου αυγού :)



Ομολογώ ότι σπάνια έχω βάψει αυγά με τον παραδοσιακό τρόπο κι αυτό οφείλεται στους παρακάτω λόγους. 1) η πεθερά μου βάφει αυγά για ένα λόχο, οπότε δεν χρειάζεται να βάψω κι εγώ. 2) η βαφή της ήταν τόσο ισχυρή (οι παλιές νοικοκυρές χρησιμοποιούσαν συχνά βαφές για ... ρούχα προκειμένου να έχουν καλό αποτέλεσμα) που αφενός σε κάποια αυγά περνούσε μέσα, άρα δεν ήθελα να τα φάμε, αφετέρου, ακόμα κι αν δεν περνούσε, έβαφε το εσωτερικό από την επαφή με τα δάχτυλά μας κατά το καθάρισμα... 3) πάντα ψαχνόμουνα για εναλλακτικούς τρόπους βαφής και για προσωπικούς αλλά και για ... μπλογκικούς λόγους ;)

Παρόλα αυτά, μερικές φορές βάφω, έτσι για το καλό. Δεν θα σας κρύψω, ότι κανα δυό απ' αυτές τις φορές, ήταν αποτυχημένη η βαφή τους. Είτε δεν είχε πιάσει καλά το χρώμα, είτε δεν ξέρω κι εγώ τι...


Πριν καιρό, 3 φίλες μαζευτήκαμε για να βάψουμε αυγά με διάφορους τρόπους. Ομολογώ ότι το βάψιμό τους με βαφή ήταν τέλειο. Δεν ξέρω αν ήταν εξαιτίας της μάρκας της βαφής, αλλά ήταν τέλειο. Είναι πολύ πιθανό δε, γιατί παραβλέψαμε ένα σημείο στις οδηγίες λόγω βιασύνης. Οπότε, επενδύστε σε μια καλή βαφή και ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες. Παρακάτω, περιγράφω τι κάναμε.

ια να βάψουμε αυγά με παραδοσιακή βαφή, υπάρχουν 2 τρόποι. 1) βράσιμο και βάψιμο ταυτόχρονα. 2) βράσιμο και βάψιμο στη συνέχεια. Εμείς προτιμήσαμε τον 2ο τρόπο.


Βάψιμο αυγών με βαφή, με τον παραδοσιακό τρόπο
Χρειαζόμαστε
αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
βαφή (ανάλογη με το πόσα αυγά θα βάψουμε)
γάντια μιας χρήσης
ξύδι
λάδι για το γυάλισμα
Εκτέλεση
Αφήνουμε τα αυγά να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.
Πλένουμε τα αυγά και τα τοποθετούμε σε μία σειρά, στον πάτο μιας κατσαρόλας. Βάζουμε νερό, τόσο ώστε να τα καλύπτει συν λίγο ακόμα γιατί θα εξατμιστεί. Ποτέ δεν κάνουμε το ανάποδο (πρώτα νερό και μετά αυγά, γιατί είναι δεδομένο ότι θα ραγίσουν).
Προσθέτουμε 1/2 κούπα ξύδι.
Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά (για να μην χτυπιούνται και ραγίζουν) για 15 λεπτά. Πολλές νοικοκυρές, για ασφάλεια βάζουν μια πετσέτα στον πάτο της κατσαρόλας, όταν κάνουν ξεχωριστό βράσιμο και βάψιμο. 
Βγάζουμε τα αυγά και τα αφήνουμε να κρυώσουν. 
Αν τα αυγά μας φαίνονται λίγα, επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με νέα αυγά. Όσο περισσότερα αυγά έχει μια κατσαρόλα, τόσο πιθανότερο είναι να έχετε απώλειες. 


Αφού κρυώσουν τα αυγά, φοράμε γάντια και μέσα σε κατσαρόλα, κατά προτίμηση ανοξείδωτη (για να μη βάψουν τα τοιχώματα), διαλύουμε τη βαφή σύμφωνα με τις οδηγίες, συν μισή κούπα ξύδι. Ανακατεύουμε καλά. Το ξύδι είναι σταθεροποιητής του χρώματος (όπως και στα πλυντήρια ρούχων για τα ρούχα μας ;) )

Το νερό σας θα είναι ζεστό ή κρύο, ανάλογα τις οδηγίες της βαφής σας. Γενικά, ένα φακελάκι βαφή είναι για πολλά αυγά και στο ίδιο υγρό που βάψατε τα πρώτα αυγά, μπορείτε να ξαναβάψετε καινούρια. 
Τοποθετούμε όσα αυγά χωράνε στον πάτο της κατσαρόλας και αφήνουμε να βαφτούν για 15 περίπου λεπτά.
Τσεκάρουμε αν τα αυγά έχουν βάψει ικανοποιητικά μετά το δεκάλεπτο. Αν όχι, τα αφήνουμε λίγο ακόμα. 

Βγάζουμε τα αυγά και τα τοποθετούμε σε πιατέλα ή χαρτί κουζίνας. Στα παρακάτω βάλαμε και sleeves.


Αφήνουμε να περάσει λίγη ώρα και τα γυαλίζουμε με λάδι. Βάζουμε σε ένα χαρτί κουζίνας ή σε ένα πανάκι λίγο λάδι και γυαλίζουμε τα αυγά ένα-ένα. Αν θέλουμε να βάλουμε χαλκομανίες ή αυτοκόλλητα, τα βάζουμε πριν το λάδωμα. 



Τα βρασμένα αυγά διατηρούνται για πολλές μέρες, κατά προτίμηση εντός ψυγείου. Μπορείτε να στολίζετε τις σαλάτες σας, ή να τα φάτε σαν μεζεδάκι.


Αν σας μείνουν, μπορείτε να τα κάνετε τουρσί. Είναι άριστος μεζές και κρατάει για πολύ!

Αν τώρα ψάχνετε εναλλακτικούς τρόπους βαψίματος, διαβάστε τα 2 παρακάτω άρθρα:


Τέλος, μια και αύριο είναι Κυριακή των Βαΐων, δείτε τον διαφορετικό τρόπο που φτιάχνουμε εδώ στη Ζάκυνθο τα βάγια. Η πλέξη των βαγιών με φύλλα φοίνικα, είναι μια τέχνη που παραδίδεται από γενιές σε γενιές.




7 comments:

  1. δεν γνωριζω πως ειναι τα αυτοκολλητα που αναφερεις, εμεις χαλκομανιες βαζαμε που δινουν ακριβως το αποτελεσμα που λες και παντα και εμεις βαφαμε κοκκινα αυγα.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Κάποια στιγμή βγήκαν αυτοκόλλητα για αυγά. Όχι χαλκομανίες που κολλάνε με νερό, αλλά το ίδιο πράγμα με αυτοκόλλητα.

      Delete
  2. και εγω ειμαι υπερ των κοκκινων αυγων για την σημασια που εχουν.ομως μου αρεσαν παρα πολυ αυτα με τις κλωστες.και του χρονου κοριτσια.σε αυτα που βαλατε σληβες δεν καθαριζονται με τιποτα.την εχω πατησει.ομως χαλκομανιες δεν βρισκω ευκολα.καλο πασχα.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Κι εγώ είμαι υπέρ των κόκκινων να πω την αλήθεια. Αν βάλω βαφή δηλαδή, θέλω να είναι κόκκινη. Τα sleeves μπήκαν για τα μικρά που περίμεναν. Δεν ξέρω τι γίνεται με το καθάρισμα γιατί δεν τα πήρα εγώ ;). Για να το λες, κάτι ξέρεις. Χαλκομανίες κι εγώ έχω να δω χρόνια.

      Delete
    2. Καλό Πάσχα και σε σένα!

      Delete
  3. Και του χρόνου να είστε καλά! Πολύ ωραία όλα!

    ReplyDelete