Tuesday, October 22, 2019

Εύκολες σπιτικές μπάρες χωρίς γλουτένη

Η φίλη μου η Πέννυ, εδώ και ένα χρόνο, έχει μπει αυτή και η οικογένειά της σε διατροφή χωρίς γλουτένη. Μπορεί η διατροφή χωρίς γλουτένη για κάποιους να είναι μόδα, αλλά για τους περισσότερους ανθρώπους που την ακολουθούν είναι ανάγκη. Τα άτομα με κοιλιοκάκη, μια σύγχρονη δυσανεξία να το πω ήπια, πρέπει να αποφεύγουν τη γλουτένη για να ζουν καλά. Η ιστορία αυτή πιστεύω ότι είναι σχετικά πρόσφατη στα ιατρικά δεδομένα και πιστεύω ότι μέχρι να ανακαλυφτεί επίσημα η δυσανεξία στη γλουτένη, πολλά άτομα υπέφεραν χωρίς να ξέρουν το γιατί, για να μην αναφέρω τα προβλήματα υγείας που προέκυπταν αφού συνέχιζαν να τρώνε γλουτένη.



Μέχρι πριν λίγα χρόνια, η καλύτερη διατροφή για να χάσεις κιλά, ήταν να κάνεις διατροφή χωρίς γλουτένη. Κι αυτό, γιατί απλά δεν κυκλοφορούσε τίποτα στην αγορά συσκευασμένο (γλυκά, σνακ κλπ). Τώρα πια, ειδικά τα τελευταία χρόνια, κυκλοφορούν τα πάντα για άτομα που κάνουν τέτοια διατροφή. Φυσικά, θα πρέπει να τονίσω ότι τα προϊόντα που κυκλοφορούν, ήταν και είναι πανάκριβα. Ένας άνθρωπος δηλαδή που δεν ασχολείται ιδιαίτερα με την κουζίνα, λέει το ψωμί ψωμάκι από την ακρίβεια των προϊόντων. Θέλω να πιστεύω, ότι με τον καιρό και τη μεγαλύτερη ζήτηση που υπάρχει πια, θα πέσουν και οι τιμές σ' αυτά τα προϊόντα.

Η Πέννυ, είναι από τους τυχερούς που της αρέσει η κουζίνα, οπότε έχει γίνει εξπέρ στο να φτιάχνει πια τα πάντα. Κι όταν λέμε τα πάντα στη διατροφή χωρίς γλουτένη, εννοούμε τα φαγητά που περιέχουν σιτηρά. Κατά καιρούς μου δίνει συνταγές, όπως επίσης μου δίνει διάφορα αρτοσκευάσματα να δοκιμάσω. Έτσι κάπως, και με αφορμή ένα γλυκό εδώ και ένα χρόνο, άρχισα δειλά-δειλά να κάνω κάποιες συνταγές κι εγώ χωρίς γλουτένη.

Το να μαγειρέψεις φαγητό ή γλυκό σε σπίτι που όλοι οι άλλοι τρώνε γλουτένη, δεν είναι απλή υπόθεση. Θέλει πολλή μεγάλη προσοχή στα πάντα. Στα σκεύη, στον φούρνο, στα υλικά, στις ετικέτες τους. Αν το κάνετε κι εσείς, δείξτε την ανάλογη προσοχή. Είναι θέμα υγείας και όχι μόδας.

Οπότε, δημιουργώ καινούρια κατηγορία "χωρίς γλουτένη" που σιγά σιγά θα εμπλουτίζεται. Η παρακάτω συνταγή και φωτογραφίες είναι της Πέννυς, την οποία ευχαριστώ για όλες τις πληροφορίες που κατά καιρούς μου δίνει!


Εύκολες, σπιτικές μπάρες ενέργειας χωρίς γλουτένη
Υλικά
1. 2,5-3 φλυτζάνια βρώμη χγλ, κορνφλεικς χγλ, ξηρούς καρπούς ψιλοκομμένους χωρίς ίχνη, σοκολάτα χγλ σε μικρά κομματάκια ή σταγόνες σοκολάτας χγλ, τριμμένη καρύδα χγλ
2. 1/2 φλυτζάνι σταφίδες πλυμένες με νερό και για 5' μέσα σε ζεστό νερό για να μαλακώσουν
3. 1 κουτί γάλα ζαχαρούχο

Εκτέλεση
 Α) Αναμιγνύουμε καλά όλα τα υλικά 1+2.
 Β)Σε ταψάκι (25x25 ή 25x30) στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί.
Γ) Τοποθετούμε στο ταψί μας όλα τα υλικά (Α) και τα πιέζουμε ελαφρά.


Δ) Ρίχνουμε σιγά σιγά όλο το ζαχαρούχο γάλα, ώστε να καλύπτει καλά όλη την επιφάνεια .


Ε) Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 170-180 βαθμούς ελέγχοντας πάντα το ψήσιμο ανάλογα με τον φούρνο μας.
*Μόλις ψηθεί το αφαιρούμε και το κόβουμε σε ορθογώνια κομμάτια αμέσως (όσο κρυώνει είναι και πιο δύσκολο να κοπούν ωραία ορθογώνια κομμάτια). *



Αφήνουμε να κρυώσουν και τα βάζουμε σε μεταλλικό κουτί (αν προλάβουμε!)

Στην ερώτηση πόσα γραμμάρια από το κάθε υλικό, η Πέννυ είπε ότι υπάρχει ελευθερία!!! Μέχρι να συμπληρωθεί η ποσότητα των 2,5-3 φλυτζανιών περίπου βάζεις ό.τι θέλεις. ό.τι έχεις!!! 

Tuesday, October 15, 2019

Κολοκυθόπιτα, από κίτρινη κολοκύθα

Πλησιάζει το Χάλογουιν (μεγάλη η χάρη του...) και όλο και κάτι με κίτρινη κολοκύθα θα φτιάξουμε. Οκ. Αστειεύομαι. Πλάκα πλάκα, φαντάζομαι πως έχετε προσέξει ότι πάνε να μας επιβάλλουν ας πούμε αυτή τη γιορτή. Πάρτυ σε αγγλόφωνα φροντιστήρια, γενέθλια, ξένες αλυσίδες τροφίμων και παιχνιδιών. Αυτή η γιορτή, καμία σχέση δεν έχει με την ελληνική πραγματικότητα, ας μη λέμε ό,τι θέλουμε...

 Η συνταγή μπαίνει με αφορμή την εποχή της κολοκύθας, η οποία ευτυχώς είναι μεγάλη. Από τα μέσα του καλοκαιριού, μέχρι το βαθύ χειμώνα, βρίσκεις κολοκύθες. Συνταγές στο μπλογκ υπάρχουν πολλές. Μπορείτε να διαλέξτε. 
Η παρακάτω συνταγή όμως, είναι της φίλης μου της Αγγελικής. Τέλεια μαγείρισσα και τέλεια φωτογράφος. Απολαύστε περιγραφή, συνταγή και φωτό και προσέξτε το tip για το καθάρισμα της κολοκύθας για να μην παιδεύεστε.

Περί ορέξεως Κολοκυθόπιτα, από κολοκύθα!
Ενώ μου αρέσουν τα φαγάκια που έχουν μέσα κολοκύθα, έχω πρόβλημα να καθαρίζω τις κολοκύθες! Είναι πολύ σκληρές, όσο είναι ωμές και συνήθως αρκετά μεγάλες, ώστε να μην ξέρεις τι να κάνεις τα υπόλοιπα κομμάτια, που περισσεύουν… Η πιο βολική λύση είναι πάντα η τεμπέλικη: τις αγοράζεις κομμένες σε κομμάτια. Έλα όμως που αυτή η λύση είναι και ακριβή και δεν έχεις τον συνολικό έλεγχο του προϊόντος… Άλλο να την αγοράσεις (ή να στην χαρίσουν) ολόκληρη, να την ελέγξεις, να ξέρεις αν είναι καθαρή κλπ κλπ άλλο το «γουρούνι στο σακί»…  Κάθε φορά που είχα να καθαρίσω κολοκύθα ορκιζόμουν ότι είναι η τελευταία, γιατί τα μαχαίρια μου δεν έκοβαν καλά, πονούσαν τα χέρια μου (τα έχω καλομαθημένα), κινδύνευα να κοπώ κλπ. Είχα παλέψει να την ξύνω με το κουτάλι, … αυτό και αν ήταν μαρτύριο…   Όμως τέρμα όλα αυτά, βρήκα εύκολη λύση!
Πλένω την κολοκύθα εξωτερικά και την σκουπίζω. Την κόβω μόνο μια φορά κατά μήκος (αν είναι στρογγυλή και κατά πλάτος να κοπεί δεν παίζει ρόλο). Τ
ην ακουμπώ στο μεγάλο ταψί του φούρνου, που στρώνω με λαδόκολλα, με την κομμένη πλευρά πάνω στην λαδόκολλα. 
Την ψήνω στον φούρνο για λίγη ώρα, στους 180 βαθμούς, μέχρι να μαραθεί εξωτερικά και ίσα να τρυπιέται με ένα μαχαίρι. Ο χρόνος εξαρτάται από το μέγεθος της κολοκύθας. Για την κολοκύθα που βλέπετε, χρειάστηκαν 20 λεπτά. Την άφησα να κρυώσει λίγο και την ξεφλούδισα, σαν να ήταν ώριμο ροδάκινο… 

Έβγαλα τα σποράκια. Την έκοψα σε κομμάτια ευκολότατα (λίγο πιο σκληρή από φρούτο) και ήμουν έτοιμη για την πίτα μου!
Αν η κολοκύθα είναι μεγάλη, χρησιμοποιώ όση θέλω και την υπόλοιπη την χωρίζω σε μερίδες (όχι πολύ μεγάλες) και τις διατηρώ σε σακουλάκια στην κατάψυξη. 
Αν με πιάσει η προκοπή μου, ζυγίζω τα σακουλάκια και γράφω το βάρος, ώστε να ξέρω την ποσότητα όταν ξεπαγώνω… Αυτό είναι πολύ χρήσιμο αν την κολοκύθα την θέλω για ζαχαροπλαστική. Την κάνω πουρέ αν θέλω να γίνει τάρτα. Δηλ κόβω τα κυβάκια κολοκύθας στο μούλτι και καταψύχω τον πουρέ…
Αυτό όμως, για την τάρτα, είναι άλλη ιστορία! Θα την πούμε άλλη φορά…
Κολοκυθόπιτα με πράσο, φέτα και μπλε τυρί
Υλικά για ένα ταψί 30Χ40 εκατοστά
1 πακέτο φύλλα για πίτα (όχι κατεψυγμένα)
4 κούπες κολοκύθα σε κύβους
3 μέτρια πράσα κομμένα σε ροδέλες
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3-4 κουταλιές της σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
3-4 κουταλιές της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
2-3 κουταλιές της σούπας δυόσμος ψιλοκομμένος
400 γρ. φέτα τριμμένη στο χέρι
60-100 γρ. μπλε τυρί σπασμένο σε κομματάκια
3 αυγά
πιπέρι
λιγότερο από 1 κούπα λάδι

Από το πακέτο με τα φύλλα βγάζω 2 και τα αφήνω έξω να στεγνώσουν στον αέρα. Τα υπόλοιπα τα καλύπτω με υγρή πετσέτα να μη ξεραθούν.

Αφού έχω ετοιμάσει την κολοκύθα όπως είπαμε, τα υπόλοιπα λαχανικά και τα τυριά, σωτάρω το κρεμμύδι και το πράσο ελαφρά να μαλακώσουν, σε 3 κουταλιές λάδι. Τρίβω τα 2 φύλλα που άφησα να στεγνώσουν και τα κάνω κομματάκια. Κατεβάζω από την φωτιά τα πράσα και το κρεμμύδι και μόλις κρυώσουν λίγο προσθέτω το τριμμένο φύλλο, τα αρωματικά φυτά, το πιπέρι και τα τριμμένα τυριά. Δεν βάζω αλάτι, γιατί τα τυριά είναι αλμυρά. Ανακατεύω. Χτυπάω τα αυγά ελαφρά να ενώσουν και ρίχνω στην γέμιση κρατώντας λίγο αυγό, περίπου 1 ή 1+1/2 κτσ (για το πάνω μέρος της πίτας). Ανακατεύω. Η γέμιση είναι έτοιμη.

Από τα υπόλοιπα φύλλα στρώνω τα μισά στο πάτο του λαδωμένου ταψιού, λαδώνοντάς τα ένα ένα με πινελάκι. Προσθέτω την γέμιση και ισιώνω. Συνεχίζω με τα υπόλοιπα φύλλα λαδώνοντάς τα διακριτικά (όχι να κολυμπούν στο λάδι). Το τελευταίο φύλλο, εκτός από το λάδι, το περνώ και με το υπόλοιπο αυγό, που έχω διαλύσει σε λίγο νερό. Χαράζω, κόβω το φύλλο (αποφεύγοντας να κόψω το ταψί). Η πίτα είναι έτοιμη για τον φούρνο.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα, στους 170 βαθμούς, για 35-40 λεπτά.  
Καλή επιτυχία.

Sunday, October 6, 2019

Κολοκυθόπιτα με φέτα και κασέρι

Μια πίτα που έφτιαξα μερικές φορές αυτό το καλοκαίρι, γιατί ήταν πολύ ωραίος ο συνδυασμός φέτα-κασέρι. Κολοκύθια υπάρχουν ακόμα, το μικρό καλοκαιράκι είναι ακόμα εδώ, οπότε δοκιμάστε τη. Φύλλο έτοιμο, προτιμώ το χωριάτικο. Μπορείτε φυσικά να ανοίξετε μόνοι σας. Συνταγές θα βρείτε πολλές στο μπλογκ για φύλλο.


Κολοκυθόπιτα με φέτα και κασέρι
Υλικά για μεγάλο ταψί φούρνου
1 πακέτο φύλλα χωριάτικα (αυτό με τα 6 χωριάτικα φύλλα μέσα)
4 μέτρια κολοκύθια τριμμένα στον τρίφτη του κρεμμυδιού
200 γρ. χοντροτριμμένο κασέρι
200 γρ. χοντροτριμμένη φέτα
2 αυγά
αλάτι
πιπέρι
λίγο δυόσμο ξερό (1-2 κ. γ.)
σχεδόν 1 κούπα ελαιόλαδο



Εκτέλεση
Ξεπαγώνουμε τα φύλλα αν είναι κατάψυξης. Για να μην μαλακώνουν πολύ και σας βασανίζουν να τα απλώσετε όταν έχει ζέστη, ξεπαγώστε τα στη συντήρηση και βγάλτε τα από τη συντήρηση μόλις πριν τα βάλετε στο ταψί.

Λαδώνουμε ένα μεγάλο ταψί.
Τρίβουμε τα κολοκύθια μέσα σε σουρωτήρι και τα στύβουμε με τα χέρια μας να βγάλουν τα υγρά τους. Τα αφήνουμε εκεί μέχρι να κάνουμε τα υπόλοιπα.
Τρίβουμε σε μπωλ τα τυριά.
Στύβουμε μια ακόμα τελευταία φορά τα κολοκύθια και τα προσθέτουμε και αυτά.
Προσθέτουμε τα αυγά και τον δυόσμο.
Αλατοπιπερώνουμε (με σύνεση το αλάτι λόγω της φέτας).
Ανακατεύουμε.

Απλώνουμε ένα φύλλο στο ταψί. Το λαδώνουμε από πάνω ελαφρώς παντού. Φροντίζουμε οι άκρες του να βγαίνουν λίγο έξω από το ταψί. Αν δεν γίνεται αυτό σε όλη την επιφάνεια του ταψιού, φροντίζουμε κάθε ένα που βάζουμε να περισσεύει και από διαφορετική πλευρά.
Απλώνουμε και λαδώνουμε με αυτό τον τρόπο 3 φύλλα κάτω.
Βάζουμε τη γέμιση και την απλώνουμε να πάει παντού.
Από πάνω βάζουμε τα άλλα τρία φύλλα, πάλι λαδωμένα ένα-ένα. Αυτή τη φορά, αντί να περισσεύουν  έξω τα φύλλα, μπορείτε να τα τσαλακώνετε ελαφρώς και να καλύπτετε όλη την επιφάνεια της πίτας.


Τέλος, γυρίζουμε προς τα μέσα τα φύλλα που περίσσευαν έξω από το ταψί, λαδώνοντας καλά τις άκρες.
Χαράζουμε και κόβουμε την πίτα μας πριν ψηθεί. Αυτό βοηθάει να παίρνει αέρα το φύλλο, να γίνεται κριτσινιστό και να μη ζουμιάζει η πίτα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-190 βαθμούς με αέρα για μισή ώρα περίπου ή μ'εχρι να άρουν χρώμα τα φύλλα.


Όταν ψηθεί, τη βγάζουμε έξω από το φούρνο, πάλι για να μη μαλακώσουν τα φύλλα.