Η Δήμητρα Βέργου Ευαγγελοπούλου, ζει στα Γρεβενά, την πόλη του μανιταριού. Είναι γνώστης των μανιταριών και πολύ καλή μαγείρισσα όπως φαίνεται. Η Δήμητρα, με τη βοήθεια και τη στήριξη της οικογένειάς της, έγραψε ένα βιβλίο για τα μανιτάρια. Συνταγές, φωτογραφίες, πληροφορίες, όλες γύρω από τα μανιτάρια, συγκεντρώθηκαν και έγιναν ένα ενδιαφέρον και όμορφο βιβλίο, που κάθε μαγείρισσα θα ήθελε να έχει στη βιβλιοθήκη της. Πόσο μάλλον όλοι όσοι γνωρίζουν από μανιτάρια και τη συλλογή τους.
Ας δούμε μια συνταγή για μανιταρόπιττα από αυτό το βιβλίο, που με χαρά μου έστειλε η Δήμητρα. Δήμητρα, σ' ευχαριστώ για την κουβέντα που είχαμε και εύχομαι καλή επιτυχία στο βιβλίο σου!
ΜΑΝΙΤΑΡΟΠΙΤΤΑ
Υλικά :
Για τη ζύμη.
4 κούπες αλεύρι
2 κούπες νερό χλιαρό
1 κουταλιά λάδι, 1ξίδι
1 κουταλάκι αλάτι, 1 ζάχαρη
1 κούπα λάδι -1 κούπα βούτυρο ( για το ράντισμα των φύλλων)
Για τη γέμιση
8 μανιτάρια, ό,τι μανιτάρια έχουμε
6 κρεμμύδια ξερά -1 ματσάκι φρέσκα
2 ώριμες ντομάτες
½ ματσάκι μαϊντανό
Λίγη καυτερή πιπεριά
αλάτι-πιπέρι
1 ποτήρι λάδι
Εκτέλεση:
1. Σε μία λεκάνη βάζουμε το αλεύρι ανοίγουμε μία λακκούβα στη μέση και
ρίχνουμε μέσα όλα τα υλικά εκτός από το νερό το οποίο ρίχνουμε λίγο- λίγο για να γίνει η ζύμη μαλακή .Τη Ζυμώνουμε αρκετή ώρα και την αφήνουμε στο ψυγείο για μισή ώρα .
2.Στη συνέχεια χωρίζουμε τη ζύμη σε μικρά κομμάτια όσο το μέγεθος ενός καρυδιού. Τα κομματάκια αυτά της ζύμης τα ανοίγουμε με τα δάχτυλα μας μικρά φυλλαράκια και τα ενώνουμε ανά δύο με λίγο βούτυρο και ανοίγουμε με τον πλάστη 8 φύλλα.
3. Έχουμε ετοιμάσει τη γέμιση : Σοτάρουμε τα κρεμμύδια με το λάδι, τα μανιτάρια και όλα τα υπόλοιπα υλικά προσθέτοντας ένα ποτήρι νερό και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να τελειώσει το νερό.
4. Στρώνουμε στο ταψί τα 4 φύλλα και τα ραντίσουμε ανά 1 με το μείγμα από το λάδι και το βούτυρο. Βάζουμε πάνω τη γέμιση και τη σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα 4 φύλλα. Αλείφουμε την πίττα με βούτυρο και λίγο νερό και την ψήνουμε στους 200 για μία σχεδόν ώρα.
Μικρό μυστικό:
Μπορούμε αν θέλουμε για παραλλαγή να προσθέσουμε στη γέμισή και 200γρ.κιμά μοσχαρίσιο.
Ας δούμε μια συνταγή για μανιταρόπιττα από αυτό το βιβλίο, που με χαρά μου έστειλε η Δήμητρα. Δήμητρα, σ' ευχαριστώ για την κουβέντα που είχαμε και εύχομαι καλή επιτυχία στο βιβλίο σου!
ΜΑΝΙΤΑΡΟΠΙΤΤΑ
Υλικά :
Για τη ζύμη.
4 κούπες αλεύρι
2 κούπες νερό χλιαρό
1 κουταλιά λάδι, 1ξίδι
1 κουταλάκι αλάτι, 1 ζάχαρη
1 κούπα λάδι -1 κούπα βούτυρο ( για το ράντισμα των φύλλων)
Για τη γέμιση
8 μανιτάρια, ό,τι μανιτάρια έχουμε
6 κρεμμύδια ξερά -1 ματσάκι φρέσκα
2 ώριμες ντομάτες
½ ματσάκι μαϊντανό
Λίγη καυτερή πιπεριά
αλάτι-πιπέρι
1 ποτήρι λάδι
Εκτέλεση:
1. Σε μία λεκάνη βάζουμε το αλεύρι ανοίγουμε μία λακκούβα στη μέση και
ρίχνουμε μέσα όλα τα υλικά εκτός από το νερό το οποίο ρίχνουμε λίγο- λίγο για να γίνει η ζύμη μαλακή .Τη Ζυμώνουμε αρκετή ώρα και την αφήνουμε στο ψυγείο για μισή ώρα .
2.Στη συνέχεια χωρίζουμε τη ζύμη σε μικρά κομμάτια όσο το μέγεθος ενός καρυδιού. Τα κομματάκια αυτά της ζύμης τα ανοίγουμε με τα δάχτυλα μας μικρά φυλλαράκια και τα ενώνουμε ανά δύο με λίγο βούτυρο και ανοίγουμε με τον πλάστη 8 φύλλα.
3. Έχουμε ετοιμάσει τη γέμιση : Σοτάρουμε τα κρεμμύδια με το λάδι, τα μανιτάρια και όλα τα υπόλοιπα υλικά προσθέτοντας ένα ποτήρι νερό και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να τελειώσει το νερό.
4. Στρώνουμε στο ταψί τα 4 φύλλα και τα ραντίσουμε ανά 1 με το μείγμα από το λάδι και το βούτυρο. Βάζουμε πάνω τη γέμιση και τη σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα 4 φύλλα. Αλείφουμε την πίττα με βούτυρο και λίγο νερό και την ψήνουμε στους 200 για μία σχεδόν ώρα.
Μικρό μυστικό:
Μπορούμε αν θέλουμε για παραλλαγή να προσθέσουμε στη γέμισή και 200γρ.κιμά μοσχαρίσιο.
θα την φτιαξω και θα προσθέσω και λίγο
ReplyDeleteκοτοπουλο :)
Στα μανιταρια δεν ειμαι και πολυ φιλος,μου αρεσε ομως το κολπο με το ανοιγμα των φυλλων.
ReplyDeleteΈχω φάει, στα Γρεβενά, άγρια μανιτάρια, μαζεμένα από το βουνό (βασιλικό μανιτάρι και βολίτες) και είναι απίστευτα νόστιμα!
ReplyDeleteΑλλά και η πίτα υπέροχη! Ωραίο το κόλπο με τα φύλλα!
Deli,λατρεύω τα μανιτάρια!Πιο πολύ τα άγρια-άλλη γεύση!
ReplyDeleteΗ πίτα υπέροχη,την προτιμώ σκέτη.Και το φύλλο,τραγανό τραγανό φαίνεται-το τρικ έξυπνο!
Εδώ μαζεύουν δυό είδη,ευτυχώς ο σύζυγος τα γνωρίζει και τα γευόμαστε.
Φιλιά!
Συγχαρητήρια στην κ. Βέργου! Δηλώνω λάτρης των Μανιταριών!
ReplyDeleteΝα είσθε όλες καλά να μάς... παχαίνετε!
αυτή δεν είναι πίτα, είναι μια κουκλάρα! εμένα πότε θα μου κάνετε το τραπέζι; :Ρ και μετά θα πάω στην Ελένη να μου φτιάξει άγρια μανιτάρια!:Ρ
ReplyDeleteμ' αρέσουν πολύ τα μανιτάρια!
ReplyDeleteκαλη επιτυχία στο βιβλίο εύχομαι :))
Ναι,ναι Heart,να ΄ρθεις όποτε θέλεις.Καλύτερα φθινόπωρο που έχομε σε αφθονία-μόλις βρέξει μαζί με τα σαλιγκάρια ξεφυτρώνουν και τα μανιτάρια.
ReplyDeleteΠάντως κορίτσια άλλη γεύση τα άγρια!
Νατάσσα, εγώ θα την φτιάξω χωρις κοτόπουλο!
ReplyDeleteΔημιουργία, εμένα μου αρέσουν πολύ!
Αγγελική, Ελένη, εγώ δυστυχώς δεν έχω δοκιμάσει άγρια, παρόλο που έχει εδώ.
Π.Κ. με το ρέγουλο καλέ! Δε θα τρώμε πολύ!
Χαρτουλίνι όποτε θέλεις!!!
Μαριλένα κι εμένα!!!
Το βιβλίο το έχω αγοράσει, πάρα πολύ καλό!!!
ReplyDeleteΤι λαχταριστή πιτούλα είναι αυτή!!!
Και σου έχει ψηθεί καταπληκτικά!!
Μανιτάρια και ξερό ψωμί!
ReplyDeleteΚαμιά φορά μαζεύουμε κι εμείς από τον Χολομώντα και τον Σοχό, τα άγρια είναι τα καλύτερα! Το βιβλίο πρέπει να είναι σπέσιαλ. Καλή επιτυχία :)
μοναδικα τα μανιταρια, μοναδικο και το βιβλιο επισης , το εχω κι εγω , τα πιο ωραια μανιταρια τα εχω φαει στην Καστορια .
ReplyDeleteκαλημερα
kiki ...μεγάλη και ανεπανάληπτη!!!
ReplyDeleteΕυχαριστώ για τα καλά σου λόγια και τη καταπληκτική ανάρτηση.
Οταν μία προσπάθεια αγκαλιάζεται και στηρίζεται με τόση αγάπη και τόσο ενδιαφέρον από φίλους και μάλιστα ανθρώπους άγνωστους , αναρωτιέμαι αν ένα ευχαριστώ έστω και από καρδιάς είναι αρκετό.
Φιλιά σε όλους.
Ειναι εύκολη και φαινεται πεντανόστιμη!!!
ReplyDeleteΈλενα, οι φωτό και το ψήσιμο είναι της Δήμητρας! :-) Το βιβλίο θα το πάρω κι εγώ γιατί αξίζει και μόνο να το έχεις!
ReplyDeleteΙσιδώρα, ξέρεις κι εσύ να μαζεύεις μανιτάρια;;; ΖΟΥΛΕΥΩ!
Μια καλή και μια ανάποδη, θα με κάνετε όλες να ψάχνω για άγρια μανιτάρια!
Δήμητρα, αν κάτι αξίζει, γιατί να μην το επαινέσουμε; Καλοτάξιδο και πάλι εύχομαι! Ευχαριστώ κι εγώ!
Φαραόνα, εγώ θα την κάνω λίαν συντόμως γιατί και εύκολη είναι και μου αρέσει που έχει χειροποίητο φύλλο. Για τα μανιτάρια δεν το συζητώ. Τα λατρεύω!
καλέ χρυσοχέρες μου τι ωραία πράγματα μας μαθαίνετε !! σας ευχαριστούμε πολύ
ReplyDeleteΤα άγρια μανιτάρια είναι καταπληκτικά! Τυχεροί όσοι έχουν πρόσβαση, ωραία πρόταση αυτό το βιβλίο :)
ReplyDeleteΜαρία είδες; Νοστιμιές!
ReplyDeleteΜαγισσούλα, εμείς μόνο μάτι στα άγρια! χαχα!
Deli,η μανιταρόπιτα τέλεια!Μπράβο στη Δήμητρα για την υπέροχη συνταγή!
ReplyDeleteΛόγω τεμπελιάς την έφτιαξε η φίλη μου,οπότε δοκίμασα κι εγώ-άρεσε πολύ, ιδιαίτερα στα παιδιά της!Δεν είχε άγρια μανιτάρια και έβαλε πλερότους.
Αν έχω μανιτάρια,οποιοδήποτε φαγητό κι αν υπάρχει στο τραπέζι,δεν το συζητώ ποιο θα προτιμήσω-αν είναι άγρια δεν προλαβαίνω,τα λατρεύουμε όλοι!
Φιλιά!
Ελένη, την έφτιαξε τελικά η φίλη σου! Χαίρομαι που τους άρεσε! Θα την φτιάξω κι εγώ σύντομα. Κι εγώ πάντα τα τιμώ τα μανιτάρια!
ReplyDeleteDeli,επιτέλους πήρα τη μεγάλη απόφαση να την φτιάξω την πιτούλα!
ReplyDeleteΕτοίμασα όλα όσα χρειάζομαι από το βράδυ-ε, είμαι υπναρού τι να κάνουμε!Άνοιξα τα φύλλα όπως περιγράφεις-ανοίγουν πολύ εύκολα τελικά.Έβαλα μόνο λιγότερο λαδάκι στη γέμιση και σε καθένα φύλλο.Μόνο που δεν είχα άγρια μανιτάρια και έβαλα πλερότους.Αυτή τη στιγμή ψήνεται.Για τη γεύση είπα ήδη-τέλεια!
Φιλιά!
Ελένη την έκανες;;; Μπράβο!!! Εγώ ακόμα! Απόψε προετοίμαζα χορτόπιτα για αύριο! Στείλε κομμάτιιιι!
ReplyDeleteΆρεσε πολύ και στο Γιώργο!Εσύ χορτόπιτα,εγώ με το φύλλο σου τυρόπιτα-την έκανα σαλιγκαράκι,όπως στην φωτογραφία .Το φύλλο μ΄αρέσει περισσότερο.
ReplyDeleteΦιλιά!
Με τι φύλλο την έκανες; Με αυτό που λέει η Δήμητρα εδώ;
ReplyDeleteΜε το φύλλο της χορτόπιτας,αλλά τα έβαλα ανά 2 όπως στη μανιταρόπιτα.Έγινε πολύ τραγανό-λές να είναι το βούτυρο ανάμεσα στα φύλλα;
ReplyDeleteΑααα!!!
ReplyDeleteΝαι Ελένη. Γι' αυτό έγινε τραγανό. Και η σφολιάτα έτσι γίνεται. Βάζοντας βούτυρο ανάμεσα στο φύλλο, διπλώνοντάς τη πολλές φορές και ξανα-ανοίγωντάς τη...