Monday, June 18, 2018

Ζυμαρικά με αγκινάρες και ελαφριά κρέμα

Ένα πάρα πολύ νόστιμο πιάτο με ... ζυμαρικά ... τι άλλο... έφτιαξα τώρα τελευταία.
Θυμάστε ότι κάρισα αγκινάρες εδώ και λίγο καιρό και τις κατέψυξα. ήρθε η ώρα να χρησιμοποιήσω μερικές από αυτές.


Αν δεν έχει αγκινάρες στην κατάψυξη δικές σας, πάρτε και χρησιμοποιήστε μερικές καρδιές. Εμένα ήταν πολύ μικρές και χρησιμοποίησα αρκετά κομμάτια, τα οποία έκοψα στη μέση όπου χρειάστηκε.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όσες καρδιές αγκινάρας θέλετε. Θα χρειαστεί να τις κόψετε σε 3-4 κομμάτια, ανάλογα το μέγεθος.

Το αποτέλεσμα ήταν πολύ νόστιμο και ελαφρύ αφού δεν χρησιμοποίησα κρέμα γάλακτος και τυριά. Το κίτρινο χρώμα της σάλτσας οφείλεται στον κουρκουμά.


Ζυμαρικά με αγκινάρες και ελαφριά κρέμα
Υλικά για 3-4 μερίδες
1 κόκκινη πιπεριά κομμένη ζουλιέν
1/2 μέτριο κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
καρδιές αγκινάρας (6-7 ολόκληρες κομμένες σε μικρότερα κομμάτια)
1-2 κ. σ. ούζο
1/4 κ. γ. κουρκουμά
αλάτι
πιπέρι
2-3 κ. σ. ελαιόλαδο
3/4 με 1 κούπα γάλα χαμηλών λιπαρών
1-2 κ. γ. αλεύρι
ζυμαρικά της αρεσκείας σας

Εκτέλεση
Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι και την πιπεριά και τα γυρίζουμε για 1-2 λεπτά.
Προσθέτουμε και τις αγκινάρες και τα αφήνουμε όλα να μαλακώσουν ελαφρώς σε μέτρια φωτιά.
Σβήνουμε με το ούζο και προσθέτουμε ελάχιστο νεράκι για να βράσουν λίγο αν ακόμα είναι αρκετά σκληρά.
Αλατοπιπερώνουμε και βάζουμε και τον κουρκουμά.
Όταν τα λαχανικά έχουν τη σκληρότητα που θέλουμε (εμένα δεν μου αρέσουν πολύ μαλακά), τα πασπαλίζουμε με το αλεύρι με ένα σουρωτηράκι.
Ανακατεύουμε, προσθέτουμε το γάλα και αφήνουμε να πάρει μια βράση και να πήξει. Ανάλογα πόσο αραιή θέλετε τη σάλτσα, προσθέτετε γάλα ή αλεύρι με τον ίδιο τρόπο (πασπάλισμα). Έτσι δεν σβωλιάζει το αλεύρι.
Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και σερβίρουμε.
Μπορούμε να ανακατέψουμε τη σάλτσα μέσα στην κατσαρόλα με τα ζυμαρικά!

Friday, June 8, 2018

Πέρκα φιλέτο με λαχανικά στη λαδόκολλα

Καλοκαιρινό φαγάκι, εύκολο, γρήγορο και νόστιμο σας προτείνω σήμερα: Πέρκα με λαχανικά στη λαδόκολλα.
Το να κλείσετε το ψάρι στη λαδόκολλα, βοηθάει να παραμείνει ζουμερό και να κρατήσει τα υγρά σου χωρίς να εξατμιστούν.


Πέρκα στη λαδόκολλα με λαχανικά
Υλικά για 2 μερίδες
1 μεγάλη πέρκα φιλέτο (χρησιμοποίησα κατεψυγμένη)
1 μέτριο κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
μισή κόκκινη πιπεριά κομμένη ζουλιέν
μισή πορτοκαλί πιπεριά κομμένη ζουλιέν
μισή κίτρινη πιπεριά κομμένη ζουλιέν
αλάτι
λίγο ελαιόλαδο

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 βαθμούς με αέρα.΄
Πάνω σε ένα ταψί βάζουμε ένα μεγάλο κομμάτι λαδόκολλα.


Βάζουμε την πέρκα πάνω στη λαδόκολλα.
Ρίχνουμε από πάνω λίγο λάδι (1-2 κ. σ.)
Βάζουμε τα πλυμένα και κομμένα λαχανικά πάνω από το ψάρι.
Αλατίζουμε.
Κλείνουμε καλά τη λαδόκολλα και βάζουμε το ταψί στον φούρνο.


Ψήνουμε για 50 λεπτά.
ΠΡΟΣΟΧΗ όταν ανοίξετε τη λαδόκολλα γιατί θα βγει ατμός.


Συνοδεύτηκε με σαλάτα πατζάρι-ξινόμηλο της Χρυσαυγής