Monday, June 18, 2018

Ζυμαρικά με αγκινάρες και ελαφριά κρέμα

Ένα πάρα πολύ νόστιμο πιάτο με ... ζυμαρικά ... τι άλλο... έφτιαξα τώρα τελευταία.
Θυμάστε ότι κάρισα αγκινάρες εδώ και λίγο καιρό και τις κατέψυξα. ήρθε η ώρα να χρησιμοποιήσω μερικές από αυτές.


Αν δεν έχει αγκινάρες στην κατάψυξη δικές σας, πάρτε και χρησιμοποιήστε μερικές καρδιές. Εμένα ήταν πολύ μικρές και χρησιμοποίησα αρκετά κομμάτια, τα οποία έκοψα στη μέση όπου χρειάστηκε.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όσες καρδιές αγκινάρας θέλετε. Θα χρειαστεί να τις κόψετε σε 3-4 κομμάτια, ανάλογα το μέγεθος.

Το αποτέλεσμα ήταν πολύ νόστιμο και ελαφρύ αφού δεν χρησιμοποίησα κρέμα γάλακτος και τυριά. Το κίτρινο χρώμα της σάλτσας οφείλεται στον κουρκουμά.


Ζυμαρικά με αγκινάρες και ελαφριά κρέμα
Υλικά για 3-4 μερίδες
1 κόκκινη πιπεριά κομμένη ζουλιέν
1/2 μέτριο κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
καρδιές αγκινάρας (6-7 ολόκληρες κομμένες σε μικρότερα κομμάτια)
1-2 κ. σ. ούζο
1/4 κ. γ. κουρκουμά
αλάτι
πιπέρι
2-3 κ. σ. ελαιόλαδο
3/4 με 1 κούπα γάλα χαμηλών λιπαρών
1-2 κ. γ. αλεύρι
ζυμαρικά της αρεσκείας σας

Εκτέλεση
Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι και την πιπεριά και τα γυρίζουμε για 1-2 λεπτά.
Προσθέτουμε και τις αγκινάρες και τα αφήνουμε όλα να μαλακώσουν ελαφρώς σε μέτρια φωτιά.
Σβήνουμε με το ούζο και προσθέτουμε ελάχιστο νεράκι για να βράσουν λίγο αν ακόμα είναι αρκετά σκληρά.
Αλατοπιπερώνουμε και βάζουμε και τον κουρκουμά.
Όταν τα λαχανικά έχουν τη σκληρότητα που θέλουμε (εμένα δεν μου αρέσουν πολύ μαλακά), τα πασπαλίζουμε με το αλεύρι με ένα σουρωτηράκι.
Ανακατεύουμε, προσθέτουμε το γάλα και αφήνουμε να πάρει μια βράση και να πήξει. Ανάλογα πόσο αραιή θέλετε τη σάλτσα, προσθέτετε γάλα ή αλεύρι με τον ίδιο τρόπο (πασπάλισμα). Έτσι δεν σβωλιάζει το αλεύρι.
Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και σερβίρουμε.
Μπορούμε να ανακατέψουμε τη σάλτσα μέσα στην κατσαρόλα με τα ζυμαρικά!

2 comments:

  1. Εύκολο και νόστιμο φαγάκι :)

    ReplyDelete
  2. Και light, και εύκολο και διαφορετικό! Πιστεύω πως το γάλα μπορεί να είναι και φυτικό σ' αυτή τη συνταγή, επομένως μπορεί να γίνει και vegan. Πολύ καλή πρόταση Κική, σ' ευχαριστούμε!

    ReplyDelete