Friday, August 29, 2014

Κολοκυθόπιτα με έτοιμα χωριάτικα φύλλα

Σας έχω ξαναπεί ότι υπάρχουν στο εμπόριο έτοιμα χωριάτικα φύλλα με την ονομασία χοντρό φύλλο για πίτες, που το βρίσκω πάρα πολύ καλό. Τόσο στην αφή αλλά και στο αποτέλεσμα, είναι όντως σαν χωριάτικο φύλλο.


Έφτιαξα μια κολοκυθόπιτα με αυτά της Παναγίας. Τόσο νόστιμη, που η κόρη μου η οποία δεν τρελαίνεται για κολοκύθι, έτρωγε και ξανάτρωγε. Μάλιστα κατέψυξα λίγη και ξανάφαγε όταν την έβγαλα πάλι από την κατάψυξη.

Πάμε να τη δούμε;


Κολοκυθόπιτα με έτοιμα χωριάτικα φύλλα
Υλικά για ταψί φούρνου
3 μεγάλα κολοκύθια
200 γρ. ανθότυρο
300 γρ. φέτα
αλάτι
πιπέρι
3 κ. σ. κολοκυθόσπορους (μην τους παραλείψετε, κάνουν τη διαφορά)
1 κ. σ. φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
ίσως χρειαστεί λίγο γάλα (μερικές κουταλιές)
1/2 κιλό χοντρό φύλλο για πίτες
ελαιόλαδο για τα φύλλα (ίσως παραπάνω από μισή κούπα)
σουσάμι αν θέλετε


Εκτέλεση
Ξεπαγώνουμε τα φύλλα.
Πλένουμε και καθαρίζουμε τα κολοκύθια.
Τρίβουμε τα κολοκύθια στον τρίφτη του κρεμμυδιού σε σουρωτήρι και τα στύβουμε με τα χέρια μας καλά, να βγουν τα υγρά.
Σε μπωλ τρίβουμε τα τυριά με πηρούνι.
Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τους σπόρους, τον δυόσμο και ανακατεύουμε.
Ξαναστύβουμε λίγο τα κολοκύθια και τα ανακατεύουμε και αυτά.
Αν η γέμισή σας, σας φαίνεται στεγνή (θα τρίβεται και δεν θα είναι ενιαία), ρίξτε λίγο γάλα. Μπορείτε να βάλετε και αυγό. Εμένα δεν μου αρέσουν τα αυγά στις πίτες, οπότε δεν βάζω. Αν σας αρέσουν μπορείτε να βάλετε. 

Λαδώνουμε το ταψί στον πάτο και στα πλαϊνά.
Στρώνουμε ένα φύλλο, το λαδώνουμε ελαφρώς παντού. Στρώνουμε συνολικά τέσσερα φύλλα κάτω, λαδώνοντάς τα πάντα και φροντίζοντας να περισσεύουν από όλες τις πλευρές του ταψιού το ίδιο.
Ρίχνουμε τη γέμιση και την απλώνουμε να πάει παντού.
Στρώνουμε τα υπόλοιπα τρία φύλλα, λαδώνοντάς τα πάλι.
Τυλίγουμε σε κόθρο τα φύλλα που περισσεύουν ολόγυρα από το ταψί.
Λαδώνουμε από πάνω την πίτα και τον κόθρο.
Πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Χαράζουμε την πίτα μας σε κομμάτια.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για μισή ώρα με αέρα στους 180 βαθμούς, ή μέχρι να πάρουν χρώμα τα φύλλα.


Τρώγεται ευχάριστα ζεστή και παγωμένη. Αν σας περισσέψει, μπορείτε να τη βάλετε στην κατάψυξη.

Καλό Σαββατοκύριακο!

Monday, August 25, 2014

Κολοκύθια και μελιτζάνες πανέ στο γκριλ

Όπως έχω ξαναπεί, το μόνο που τηγανίζω είναι οι πατάτες κι αυτές σπάνια. Σπάνια επίσης θα τηγανίσω οτιδήποτε και αυτό μόνο αν δεν μπαίνει στον φούρνο. Το στομαχάκι μου έχει σοβαρές αντιδράσεις αν του σερβίρω κάτι τηγανητό κι εγώ δεν μπορώ να το αποδιοργανώνω :-)

Καλοκαιρινά λαχανικά πανέ στο γκριλ σήμερα λοιπόν.
Η συνταγή δεν έχει ακριβή υλικά. Σας δίνω μόνο την ιδέα.


Κολοκύθια και μελιτζάνες πανέ στο γκριλ
Για 2 μέτρια κολοκύθια και 2 μελιτζάνες χρειάστηκα:
5-6 κ. σ. φρυγανιά τριμμένη
πάπρικα γλυκά (περίπου 1/2 κ. γ.)
σκόνη μουστάρδα (περίπου 1/2 κ. γ.)
λίγο αλάτι
λίγο ελαιόλαδο

Εκτέλεση
Πλύνετε και καθαρίστε τα λαχανικά σας.
Κόψτε τα κολοκύθια σε λεπτές φέτες μισού εκατοστού.
Κόψτε τις μελιτζάνες σε μακρόστενα στικάκια ενός εκατοστού.
Αφήστε τις μελιτζάνες σε σουρωτήρι αλατισμένες ένα 20λεπτο.
Ξεπλύνετε τις μελιτζάνες και βρέξτε τα κολοκύθια.
Σε πιάτο ανακατέψτε τη φρυγανιά, πάπρικα, μουστάρδα και αλάτι.
Στρώστε λαδόκολλα σε ταψί.
Πανάρετε τα λαχανικά και αραδιάστε τα στο ταψί. Πατήστε τα καλά να κολλήσει η φρυγανιά.


Ψήστε σε δυνατό γκριλ (190-200) με αέρα για 15-20 λεπτά ή μέχρι να πάρουν χρώμα, και γυρίσετε μια φορά.
Σερβίρετέ τα με γιαουρτάκι στο οποίο έχετε προσθέσει πάπρικα ή λίγο κέτσαπ με μουστάρδα μαζί.

υγ. Τα κολοκύθια τα είχα αλατίσει αρχικά και αυτά. Μετά το ψήσιμο ήταν μαλακά, πιο μαλακά από τις μελιτζάνες. Θεωρώ ότι αν δεν αλατιστούν, θα μείνουν πιο σκληρούλια. Αναλόγως πώς τα θέλετε, πράξτε ανάλογα. 

Καλή εβδομάδα!

Friday, August 22, 2014

Πώς διατηρούμε ολόκληρες ωμές ντομάτες σε βάζα

..Και αφού μάθαμε πώς αποστειρώνουμε βάζα, ας φτιάξουμε ντομάτες σε βάζα για το χειμώνα.
Έχω ξαναπεί, ότι ιδανικές ντομάτες για τέτοιες παρασκευές, είναι αυτές που έχουν τα λιγότερα σπόρια, όπως οι μπουρνέλες.


Πρόσφατα μου χάρισαν ντομάτες. Μπουρνέλες δεν ήταν, αλλά ήταν τόσο νόστιμες που λυπόμουνα να τις βάλω σε βάζα. Τρώγαμε μία-μία καθημερινά, μα θα χαλούσαν σύντομα γιατί ήταν ώριμες, οπότε κάποιες μπήκαν στα βάζα.

Η Λίλιαν που μου τις χάρισε μου είπε πώς τις φτιάχνει. Και επειδή είναι απλός, πρακτικός και πολυάσχολος άνθρωπος, δεν τις ξεφλουδίζει καν.

Αν οι ντομάτες σας δεν ξέρετε από πού είναι, ξεφλουδίστε τις. Διαφορετικά, η φλούδα βγαίνει άνετα όταν ανοίξετε τα βάζα αν σας ενοχλεί.

Διαβάζοντας για την κονσερβοποίηση, σε πολλά σάιτς ζητάνε βράσιμο σε κατσαρόλα για 40 λεπτά. Έτσι λέει είσαι σίγουρος ότι έχεις κάνει σωστή δουλειά από άποψη υγείας. Η Λίλιαν τις βράζει στα βάζα για 10 λεπτά. Εγώ τα έβρασα για 15. Εσείς κάνετε όπως νομίζετε. Η Λίλιαν πάντως που κάνει αυτή τη δουλειά για χρόνια, χαίρει άκρας υγείας :-)

Εκείνο που θα πρέπει να προσέξετε, είναι να μην αφήσετε κενά μέσα στα βάζα. Οπότε, για να μην λέω σκόρπιες τις οδηγίες, έχουμε και λέμε:

Κονσερβοποίηση ωμής ντομάτας σε βάζα
Υλικά
αποστειρωμένα βάζα
ντομάτες ώριμες, κατά προτίμηση χωρίς πολλά σπόρια

Τι κάνουμε:
Αποστειρώνουμε τα βάζα όπως περιέγραψα στο προηγούμενο ποστ.
Πλένουμε, καθαρίζουμε και αποφλοιώνουμε αν θέλουμε τις ντομάτες. Αν οι ντομάτες είναι μικρές, μπαίνουν ολόκληρες στα βάζα. Εγώ τις έκοβα γιατι ήταν μεγάλες και δεν χωρούσαν από το στόμιο να μπουν. Αν θέλετε, βγάζετε τα σπόρια. Εγώ δεν είχα χρόνο και ούτε σπόρια, ούτε φλούδες έβγαλα.
Βάζουμε ντομάτες μέσα στα βάζα πολύ στριμωχτά. Πατάμε, ζουλάμε, σπρώχνουμε για να σιγουρευτούμε ότι δεν έχει μείνει κενό. Βάζουμε τόσο στριμωχτά τις ντομάτες που οι τελευταίες πρέπει να περισσεύουν και να σπρώχνουμε το καπάκι για να κλείσει!


Τοποθετούμε τα βάζα με το καπάκι κάτω σε μεγάλη κατσαρόλα.
Βάζουμε όσα βάζα χωράει η κατσαρόλα.
Ρίχνουμε νερό, να καλύπτει τα βαζάκια 2-3 δάχτυλα.
Βράζουμε για 10-15 λεπτά χρονομετρώντας μετά το βρασμό.
Αφήνουμε τα βάζα να κρυώσουν μέσα στην κατσαρόλα και φυλάμε μετά.

Πώς τεστάρουμε αν οι κονσέρβες μας έχουν σφραγίσει. Αυτό είναι κάτι που μπορείτε να κάνετε όχι μόνο με τις ντομάτες, αλλά και με μαρμελάδες, γλυκά κουταλιού κλπ.
Πιέστε με το δάχτυλό σας το καπάκι. Αν πάει κι έρχεται με άνεση κάνοντας μάλιστα επιδεικτικά κλικ κλακ και σας βγάζει τη γλώσσα, τότε δεν έχει σφραγίσει. Ένα καλά σφραγισμένο βαζάκι δεν υποχωρεί με την πίεση. Πολλές φορές μάλιστα, τα βαζάκια που δεν έχουν σφραγίσει, φαίνονται και με το μάτι. Τα καπάκια τους κάνουν ελαφριά κούρμπα που λέμε εδώ (είναι κυρτά).

Αν βλέπετε ότι κάποιο βάζο δεν έχει πάει καλά, ανοίξτε το και βάλτε το στο ψυγείο για άμεση κατανάλωση. Μην στενοχωριέστε. Συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες :-)

ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ που μόλις μου διευκρίνισε η Λίλιαν. Δυο από τα βαζάκια μου είχαν μαζέψει και είχαν κενό στο πάνω μέρος στην κατσαρόλα όπως τα κοιτούσα. Αν συμβεί αυτό δεν είναι κακό. Ίσα ίσα, που αυτό κανονικά θα πρέπει να συμβεί και έτσι διατηρούνται σε κενό αέρος!

Καλό Σαββατοκύριακο!

Wednesday, August 20, 2014

Πώς αποστειρώνουμε βαζάκια για μαρμελάδες κλπ

Η αποστείρωση βάζων ίσως ακούγεται δύσκολη επιχείρηση, αλλά δεν είναι. Αντιθέτως είναι πάρα πολύ απλή.
Θα ρωτήσει κάποιος ίσως: και γιατί να κάνω αποστείρωση στα βάζα που θα χρησιμοποιήσω; Είναι απαραίτητο;
Η αποστείρωση βοηθάει σε δύο βασικά σημεία: 1) τον απόλυτο καθαρισμό των βάζων, άρα καταστροφή μικροβίων, μικροοργανισμών κλπ
2) απόλυτα καθαρά βάζα, σημαίνει ασφάλεια για το περιεχόμενο και μεγάλη διάρκεια ζωής.


Υπάρχουν φορές που δεν αποστειρώνω τα βάζα μου. Αυτό το κάνω μόνο για προσωπική χρήση και αφού τα βάζα μου έχουν πλυθεί στο πλυντήριο πιάτων όπου επικρατεί υψηλή θερμοκρασία. Όταν πρόκειται για καινούρια βάζα που αγοράζω ή για προϊόντα που θα χαριστούν ή θα πάνε σε μπαζάρ, τότε αποστειρώνονται για ασφάλεια.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να αποστειρώσεις βάζα. Στον φούρνο, με βράσιμο, ακόμα και στον φούρνο μικροκυμάτων. Ο συνηθισμένος τρόπος που εγώ χρησιμοποιώ, είναι η μέθοδος του φούρνου. Το νερό εδώ είναι τόσο σκληρό, που μόνο αποστειρωμένα δεν μοιάζουν τα βαζάκια αν τα βράσεις...

Όποιον τρόπο κι αν επιλέξετε, θα πρέπει πρώτα να τα πλύνετε σε χλιαρό νερό και σαπούνι. Ξεβγάλτε καλά και ετοιμαστείτε για το επόμενο βήμα.

Για αποστείρωση στον φούρνο:
Στρώστε μια καθαρή πετσέτα κουζίνας στη σχάρα του φούρνου σας.
Αραδιάστε τα πλυμένα βαζάκια με το άνοιγμα προς τα κάτω, ΧΩΡΙΣ ΤΑ ΚΑΠΑΚΙΑ,  και χωρίς να ακουμπάνε μεταξύ τους (στη φωτό έχω τιγκάρει τον φούρνο και ακουμπάνε).
Ρυθμίστε τη θερμοκρασία σας στους 100-120 βαθμούς και αφήστε τα να στεγνώσουν για 10-20 λεπτά. Εξαρτάται από τον φούρνο ή αν θα βάλετε αέρα. Θα πρέπει να μην έχει μείνει σταγόνα στα βαζάκια.
Τα καπάκια θα τα αποστειρώσετε βουτώντας τα για μερικά λεπτά σε βραστό νερό. Στον φούρνο δεν τα βάζουμε γιατί στραβώνουν.


Αν θέλετε να τα βράσετε, γεμίζετε κατσαρόλα με νερό με τα βαζάκια μέσα και τα καπάκια και βράζετε για δέκα λεπτά.

Και στις δύο περιπτώσεις αφήστε να κρυώσουν λίγο πριν τα χρησιμοποιήσετε.

Κανονικά, τα βάζα θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν αμέσως αφού έχουν αποστειρωθεί. Για να γίνει αυτό, βγάλτε τα από τον φούρνο ή κατσαρόλα με τσιμπίδα που κι αυτή θα έχετε βουτήξει σε καυτό νερό. Δεν έχει νόημα να σκουπίσετε τα βάζα σας με πετσέτα, ή να τα πιάσετε με τα χέρια σας διότι τότε πάει η αποστείρωση. Αν την κάνετε σε κατσαρόλα, αφήστε τα να στεγνώσουν πάνω σε καθαρή πετσέτα μόνα τους.

ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΠΟΤΕ να βάλετε κρύο υλικό μέσα σε καυτά βάζα ή το αντίθετο γιατί τα βάζα θα σπάσουν. Γι΄ αυτό είναι ιδανικό να βάζετε το υλικό που θέλετε να φυλάξετε όπως είναι κι αυτό ζεστό, όπως και τα βάζα σας.

Στον φούρνο μικροκυμάτων (δεν το έχω κάνει ποτέ) η λογική είναι ίδια. Αφήνουμε για λίγα δευτερόλεπτα τα βάζα να στεγνώσουν.

Τώρα μια απορία που ίσως έχει κάποιος είναι η εξής: μπορώ να αποστειρώσω βάζα και να τα χρησιμοποιήσω αργότερα;
Κάποιοι, αν δεν χρησιμοποιήσουν άμεσα τα βάζα τους, τα φυλάνε και τα βουτάνε σε καυτό νερό πριν τα χρησιμοποιήσουν.
Κάποιοι όπως εγώ, τα κλείνουν με τα καπάκια τους και τα φυλάνε μέχρι να τα χρησιμοποιήσουν.

Εκείνο που συμβουλεύω, είναι αν αγοράζετε καινούρια βάζα ή σας χαρίζουν, αποστειρώστε τα οπωσδήποτε. Κανένας δεν ξέρει πού φυλάσσονται, πόσα χέρια τα πιάσανε και με τι έρχονται σε επαφή.

Αν έχετε να προσθέσετε κάτι από την εμπειρία σας, θα χαρώ να το ακούσω.

Monday, August 18, 2014

Κρύα μακαρονοσαλάτα σε μπωλάκια για μπουφέ

Πρόσφατα έφτιαξα μι κρύα μακαρονοσαλάτα. Ήθελα να έχω μόνο μεζεδάκια στο τραπέζι για συνοδεία ποτών, οπότε την σερβίρισα μέσα σε ατομικά μπωλάκια. Ο λόγος που χρησιμοποίησα μακαροτσίνια ήταν ακριβώς αυτός: για να χωράει μέσα σε μικρά μπωλάκια και να μπορεί να τη φάει κάποιος με μικροσκοπικό κουταλάκι. Μπορείτε εναλλακτικά να χρησιμοποιήσετε άλλο μικρό ζυμαρικό όπως φιογκάκια κλπ.


Η δόση είναι πολύ μεγάλη, γιατί τη χρησιμοποίησα σαν κρύα σαλάτα το μεσημέρι και μετά σε ατομικά μπωλάκια το βράδυ. Αν κάνετε κάποιο τραπέζι ή μπουφέ, αρκεί η μισή για να σας καλύψει πιστεύω.


Κρύα μακαρονοσαλάτα σε μπωλάκια για μπουφέ
Υλικά για μια μεγάλη σαλατιέρα (και πολλά-πολλά μπωλάκια)
1/2 κιλό μακαρονάκι κοφτό
3 κ. σ. ηλιόσπορους
1/2 αγγούρι κομμένο σε μικρά κυβάκια
1 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε μικρά κυβάκια
1 μικρή κονσέρβα καλαμπόκι
3/4 από ένα βάζο μαγιονέζα των 500 ml κατά προτίμηση light
αλάτι
πιπέρι


Εκτέλεση
Πλένουμε, καθαρίζουμε και προετοιμάζουμε τα λαχανικά μας μέσα σε σαλατιέρα.
Βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
Τα σουρώνουμε και τα ξεβγάζουμε με τρεχούμενο νερό να κρυώσουν.
Τα βάζουμε στη σαλατιέρα και τα ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά.
Προσθέτουμε λίγο πιπέρι και μαγιονέζα, όχι όλη μαζί αλλά σιγά-σιγά, όσο μας αρέσει στη γεύση. Επίσης, θέλουμε ένα μίγμα που να μην διαλύεται σε κάθε πηρουνιά. Η μαγιονέζα παίζει ρόλο ενωτικό. Αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε μαγιονέζα, δοκιμάστε γιαούρτι ή μισό μισό με μαγιονέζα.

Σερβίρουμε σε σαλατιέρα αν έχουμε τραπέζι ή σε ατομικά μπωλάκια με κουταλάκι παγωτού ή πηρουνάκι.

Καλή εβδομάδα!

Thursday, August 14, 2014

Εύκολη τούρτα παγωτό

Αν θέλουμε να φτιάξουμε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ εύκολα μια τούρτα παγωτό, παίρνουμε έτοιμο παντεσπάνι, έτοιμο παγωτό, και απλά μοντάρουμε. Δεν κάνω πλάκα. Είναι τόσο εύκολο και τόσο απλό. Το πόσα συντηρητικά θα φάτε και από τα δύο έτοιμα προϊόντα, είναι άλλο θέμα ;-)

Αν πάμε στην επόμενη (λιγότερο εύκολη) λύση: Παίρνετε έτοιμα παντεσπάνια αν σας δυσκολεύει να τα φτιάξετε και φτιάχνετε μόνο το παγωτό που είναι εύκολο.

Τέλος, αν είσαστε πιο μερακλήδες και θέλετε να φτιάξετε τα πάντα μόνοι σας, πάμε στην παρακάτω συνταγή με παγωτό και παντεσπάνι από τα χεράκια σας. Η μοναδική δυσκολία είναι στην παρασκευή και κόψιμο παντεσπανιού αν δεν το έχετε ξανακάνει. Επίσης, θέλει να έχετε μπροστά σας χρόνο για το μοντάρισμα, επειδή περιμένουμε να παγώσει η κάθε στρώση παγωτού πριν βάλουμε την επόμενη.
Εννοείται, ότι αντί για μπισκότα μπορείτε να βάλετε καραμέλα γάλακτος ή ό,τι εσείς θέλετε.



Εύκολη τούρτα παγωτό
Υλικά για μια τούρτα διαμέτρου 28-30 εκατοστών
μία δόση παγωτό (συνταγή εδώ)
μία δόση παντεσπάνι (συνταγή εδώ)
1 μεγάλο πακέτο μπισκότα τύπου oreo


Εκτέλεση
Φτιάχνουμε το παντεσπάνι σύμφωνα με τις οδηγίες της συνταγής από την προηγούμενη μέρα, σε ταψί 26-27 εκατοστών.
Την επόμενη μέρα το κόβουμε σε 3 δίσκους.

Φτιάχνουμε το παγωτό. Προσθέτουμε σκόνη κακάο ή σοκολάτα αν το θέλουμε σοκολατένιο.

Πάνω σε χάρτινο δίσκο ή σε δίσκο που να μπαίνει στην κατάψυξη βάζουμε τον ένα δίσκο του παντεσπανιού. Βάζουμε τσέρκι ολόγυρα από το παντεσπάνι και το ανοίγουμε σε μεγαλύτερη διάμετρο από αυτό, κατά 1-1,5 εκατοστό, έτσι ώστε το παγωτό να πάει και στα τοιχώματα.
Το σιροπιάζουμε με το ένα τρίτο από το σιρόπι.
Βάζουμε το ένα τρίτο του παγωτού.
Σπάμε σε χοντρά κομμάτια 4-5 μπισκότα (εγώ έβαλα μόνο στα δύο πάνω πατώματα γιατί δεν είχα αποφασίσει πώς θα την κάνω :-) ).
Βάζουμε την τούρτα στην κατάψυξη για να παγώσει λίγο η πρώτη στρώση και το υπόλοιπο παγωτό στη συντήρηση.
Μετά από 2-3 ώρες επαναλαμβάνουμε τα ίδια με τον 2ο δίσκο και στη συνέχεια μετά από 2-3 ώρες κάνουμε τα ίδια και για τον τρίτο δίσκο. Τελειώνουμε με παγωτό και μπισκότα.

Όταν θελήσουμε να σερβίρουμε, την αφήνουμε 5-10 λεπτά εκτός κατάψυξης και ξεκολλάμε το τσέρκι περνώντας εσωτερικά ένα μαχαίρι στα τοιχώματα της τούρτας.

Με το καλό αύριο. Χρόνια πολλά σε όσες και όσους γιορτάζουν!

Monday, August 11, 2014

Κοτόπουλο σουβλάκι με αρωματικό κους κους


Πιάτο εύκολο, γρήγορο και αρωματικό πάλι, αφού είναι καλοκαίρι και κανένας δεν θέλει να μένει στην κουζίνα πολλή ώρα! Ο βασιλικός το καλοκαίρι είναι must με το ωραίο άρωμά του και γεύση! Χρησιμοποιήστε τον στο φαγητό και σερβίρετε αμέσως για να μην μαυρίσει.


Κοτόπουλο σουβλάκι με αρωματικό κους κους

Υλικά για 2 άτομα
100 γρ. κους κους
120 γρ. καυτό νερό
½ χούφτα φρέσκα φύλλα βασιλικού, πλυμένα, στεγνωμένα και ψιλοκομμένα
2 κ. σ. μαύρη σταφίδα
1 κ. σ. ξύδι μπαλσάμικο
λίγο αλάτι
λίγο πιπέρι
4 σουβλάκια κοτόπουλο


Για τα σουβλάκια:
Ψήνουμε τα σουβλάκια σε γκριλ με αέρα (ή χωρίς) για 20 λεπτά, γυρίζοντάς τα ενδιάμεσα. Καλύψτε τα ξυλαράκια τους πίσω με αλουμινόχαρτα για να μην καούν με το ψήσιμο. Αν θέλετε αλατίζετε.


Για το κους κους
Μέχρι να ψηθούν τα σουβλάκια, ετοιμάζουμε το κους κους.
Σε ένα μπωλάκι βάζουμε το κους κους με λίγο αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το καυτό νερό, ανακατεύουμε και αφήνουμε 5-10 λεπτά να φουσκώσει. Ανακατεύουμε περιοδικά.
Προσθέτουμε τις σταφίδες, τον βασιλικό ψιλοκομμένο, το μπαλσάμικο, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

Φτιάξτε το κους κους λίγο πριν το σερβίρετε γιατί ο βασιλικός μαυρίζει αν μείνει ώρα πολλή ψιλοκομμένος.

Καλή εβδομάδα!

Thursday, August 7, 2014

Μεζεδάκι σε ποτηράκι: ανθότυρο με πέστο κόκκινης πιπεριάς και φέτα. Μεζέδες για πάρτυ

Σαν να λέμε finger food. Ούτε πιατάκια, ούτε  πλύσιμο μετά, ούτε τίποτα. Τσιμπολογάς στο χέρι και είσαι μια χαρά. Και εσύ που τα τσιμπάς και η νοικοκυρά ;-)

Λοιπόν, στο διαταύτα. Πρόσφατα έφτιαξα μεζέδες για μια γιορτή. Όλες οι συνταγές βρίσκονται στο μπλογκ, εκτός από αυτό που βρίσκεται στα ποτηράκια.

Παρακάτω βλέπετε τα εξής:
Ντοματίνια γεμιστά με κατίκι Δομοκού και αγγούρι. Συνταγή εδώ
Ανάμεσά τους έχω βάλει ντοματίνια με μοτσαρέλα.


Ρολάκια σολομού. Συνταγή εδώ

 

Μία απ' όλα ;-)

Και πάλι μία απ΄ όλα, μαζί με τα ποτηράκια.  Ανθότυρο με πέστο πιπεριάς και φέτας. Πολύ νόστιμο!


Σερβιρίστηκε με κουταλάκια παγωτού μιας χρήσεως. Εύκολο να γίνει και γρήγορο. Ας δούμε πώς θα το φτιάξουμε.


Ανθότυρο με πέστο κόκκινης πιπεριάς και φέτα, σε ποτηράκι
Υλικά για 30 ποτηράκια (σφηνάκια)
500 γρ. ανθότυρο
λίγο αλάτι
λίγο πιπέρι
λίγες σταγόνες soya sause (μπορείτε να βάλετε και ξύδι βαλσάμικο)

200 γρ. φέτα
2 κόκκινες πιπεριές
1 κ. γ. ξύδι


Εκτέλεση
Σε ένα μπωλ λιώνουμε το ανθότυρο με πηρούνι.
Προσθέτουμε λίγο αλατοπίπερο και λίγη soya sause και ανακατεύουμε.
Μοιράζουμε το υλικό σε 30 σφηνάκια. Πατάμε καλά με την ανάποδη του κουταλιού ή με ένα γουδοχέρι να πάει καλά στις άκρες, έτσι ώστε να μην περνάει στα πλαϊνά το πέστο που θα ρίξουμε στη συνέχεια.

Πλένουμε τις πιπεριές και τις καθαρίζουμε από κοτσάνι και σπόρια.
Σε μπλεντεράκι λιώνουμε τις πιπεριές.
Προσθέτουμε τη φέτα και το ξύδι και ξαναχτυπάμε να ενωθούν.
Μοιράζουμε στα σφηνάκια (ένα κ. γ.).
Σερβίρουμε με ατομικά κουταλάκια.

Monday, August 4, 2014

Συντήρηση σάλτσας ντομάτας σε βαζάκια

Αν είχα χώρο στο σπίτι μου να βάλω καταψύκτη, δεν ξέρω μην έμπαινα κι εγώ μέσα για συντήρηση :-p Δυστυχώς όμως δεν έχω. Έτσι, αν θέλω να φυλάξω τίποτα καλοκαιρινά λαχανικά, η ποσότητα είναι πολύ μικρή λόγω χώρου στην κατάψυξη. Υπάρχουν υλικά όμως που μπορώ να τα συντηρήσω με άλλον τρόπο. Όπως οι ντομάτες. Μπορώ ανάλογα με την ποικιλία να φτιάξω λιαστές, ή "λιαστές" φούρνου, τοματοπελτέ και ολοκληρωμένη σάλτσα έτοιμη προς κατανάλωση.


Η συντήρηση λαχανικών δεν είναι τωρινή ιστορία. Νομίζετε ότι οι λιαστές ντομάτες ανακαλύφτηκαν τώρα. Χα! Πολύ πριν γίνουν μόδα, οι αγρότες τις αποξήραιναν προκειμένου να βγάζουν το χειμώνα. Το ίδιο συνέβαινε και με τις ντομάτες στα βάζα. Όταν ήμουν μικρή, η μάνα μου μας έβαζε να στύβουμε ντομάτα στο σουρωτήρι (για να μένουν οι φλούδες). Στη συνέχεια τις έβαζε σε βαζάκια ή ό,τι σφράγιζε, τα έβραζε σε κατσαρόλες με νερό και τα φύλαγε στην αποθήκη. Είχαμε για όλο το χειμώνα. Κάποια βάζα που δεν είχαν σφραγίσει καλά, χαλούσαν. Το έβλεπες γιατί δημιουργούταν ένα κενό στο πάνω μέρος του μπουκαλιού/βάζου. Δεν έχω επιχειρήσει να κάνω ντομάτες όπως κάναμε τότε.

Πρόσφατα η φίλη μου Μαρία με φώναξε να μου δώσει ντομάτες από τη σοδειά της. Τη βρήκα στην κουζίνα να φτιάχνει σάλτσα ντομάτας. Μια και δυο τη ρώτησα πώς την έκανε και έβαλα μπροστά να φτιάξω και τη δική μου. Η συνταγή της Μαρίας δεν είχε αλάτι, αλλά εγώ έβαλα. Η απουσία αλατιού έχει ένα νόημα (για μένα). Το αλάτι δεν πρέπει να έρθει σε επαφή με το μεταλλικό καπάκι του βάζου γιατί οξειδώνεται. Στη σάλτσα όμως προσθέτουμε λάδι από πάνω, οπότε έβαλα λίγο. Αν δεν θέλετε να βάλετε αλάτι, μην βάλετε. Εγώ επίσης πρόσθεσα λίγη ζάχαρη. Και ξέχασα να βάλω μυρωδικά :-))) Εσείς να βάλετε όμως, ναι; Κι εγώ θα βάλω όταν θα ξαναφτιάξω. Πάμε;

Σάλτσα ντομάτας σε βαζάκια
Υλικά
ντομάτες ώριμες
πιπεριά πράσινη
σκόρδο
κρεμμύδι
(αλάτι)
(λίγη ζάχαρη)
κόκκινη πιπεριά
ελαιόλαδο
μαϊντανό και βασιλικό ψιλοκομμένο


Εκτέλεση
Οι ποσότητες δεν δίνονται γιατί ο καθένας βάζει όσο θέλει. Πχ, έβαλα 20 μέτριες ντομάτες, 1 πράσινη πιπεριά, 3 σκελίδες σκόρδο, λίγο αλάτι, λίγη ζάχαρη.
Πλένουμε τα λαχανικά μας.
Κάνουμε με μαχαίρι ένα σταυρό στις ντομάτες. Τις βουτάμε σε καυτό νερό για λίγα δευτερόλεπτα και στη συνέχεια τις βάζουμε κάτω από το νερό της βρύσης. Η φλούδα έτσι φεύγει πολύ εύκολα.
Τις ξεφλουδίζουμε, τις κόβουμε στη μέση, κάνουμε 2-3 χαρακιές στα πλαϊνά και πιέζουμε να φύγουν τα σπόρια.
Λιώνουμε (όχι εντελώς) τις ντομάτες σε μπλεντεράκι. Εγώ μαζί με τις ντομάτες έλιωνα και τα υπόλοιπα λαχανικά.
Βάζουμε όλα τα λαχανικά σε κατσαρόλα (εκτός από τον βασιλικό και μαϊντανό) και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για μισή ώρα. Αρχικά σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρει μπροστά και μετά στο 8-9 με διαβάθμιση 1-12.
Τέλος, προσθέτουμε τα μυρωδικά ψιλοκομμένα, όταν πλέον είναι έτοιμη η σάλτσα.

 
Έχουμε αποστειρώσει βαζάκια και όπως είναι ζεστή η σάλτσα γεμίζουμε τα βαζάκια, αφήνοντας λίγο χώρο επάνω.
Συμπληρώνουμε με ελαιόλαδο 1-2 δάχτυλα και κλείνουμε το βάζο.
Αναποδογυρίζουμε και τα αφήνουμε έτσι για ένα 24ωρο.
Φυλάμε σε ντουλάπι.

Όταν θελήσουμε να τη χρησιμοποιήσουμε, τη χρησιμοποιούμε όλη για μακαρονάδες ή μέσα σε άλλο φαγητό (φακή, φασολάκια, κοκκινιστό κλπ). Αφού ανοιχτεί, τη φυλάμε στο ψυγείο. Εγώ προτίμησα να τη φυλάξω σε μικρά βαζάκια για να τα χρησιμοποιώ ολόκληρα.
Με 20 μέτριες ντομάτες, έφτιαξα 4 μικρά βάζα των 200ml. Θα ξαναφτιάξω σύντομα με μυρωδικά που ξέχασα να βάλω και με κρεμμύδι. Μπορείτε να τη φτιάξετε με διάφορες προσθήκες και να τη χρησιμοποιείτε ανάλογα με το πού θέλετε να την προσθέσετε. Πχ, μόνο ντομάτα-σκόρδο-κρεμμύδι για φακή.

Καλή επιτυχία και καλή εβδομάδα!


Sunday, August 3, 2014

Από τη γιορτή ψωμιού στον Κοιλιωμένο Ζακύνθου

Έγινε πάλι χτες για 3η χρονιά, η γιορτή ψωμιού στον Κοιλιωμένο Ζακύνθου. Ένα απομακρισμένο ορεινό χωριό, στο οποίο όμως εδρεύει ο μοναδικός -γυναικείος μάλιστα- συνεταιρισμός. Οι γυναίκες του χωριού, εδώ και χρόνια οργανώθηκαν και αξιοποιώντας τα τοπικά προϊόντα τα προώθησαν, τα ανέδειξαν και πλέον είναι γνωστές σε Ζάκυνθο, Ελλάδα, σε εκθέσεις αλλά ακόμα και στο εξωτερικό.
Είναι χαρά μου και τιμή μου να παραβρίσκομαι πάντα στη γιορτή τους και φυσικά δεν θα μπορούσα παρά να βοηθήσω. Είναι μια γιορτή στην οποία πάει πάρα πολύς κόσμος και τα χέρια βοήθειας είναι πάντα καλοδεχούμενα.

Πέρα από τους πάγκους με τα καλούδια των γυναικών που ήταν προς πώληση, οι γυναίκες κερνούσαν κρασί, μπριάμι, κουμπόστο (πλιγούρι) με γίδα βραστή, ψωμί ζυμωτό, ψωμί με ντομάτα και τυρί, τυρί φέτα, ντόπιο και γραβιέρα, ελιές, όλα τοπικά και χειροποίητα.

Μπράβο στις γυναίκες του χωριού! Και του χρόνου!


Μερικές από τις γυναίκες, με την Κική Σούλη αριστερά, πρόεδρο του συνεταιρισμού.



Μέλι, λικέρ, σταφίδα, χαλβάς, γλυκά κουταλιού, αρωματικά λάδια.


Προετοιμασίες...



Στο τεράστιο τσουκάλι που έβρασε το κουμπόστο.


Ο μάγειρας Γιώργης που έφτιαξε ένα τέλιο κουμπόστο! Με ένα τόσο μεγάλο τσουκάλι, μόνο με ... κουπί μπορούσε κάποιος να ανακατέψει! :-)


Και τα βιβλιαράκια μου που τιμούν και προωθούν οι γυναίκες και τις ευχαριστώ!


Το κουμπόστο (χαμός στο σερβίρισμα)


Με την κούκλα τη Ρέα :-)


Χαμός :-p







Και του χρόνου!

Friday, August 1, 2014

Πατάτες ακορντεόν με μπέικον

Είμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και στο νησί, το τελευταίο πράγμα που σκέφτομαι είναι τι να μαγειρέψω. Ο χρόνος μοιράζεται σε μπάνια, βόλτες, φίλους, ζαχαροπλαστική, γυμναστήριο και κουζίνα μόνο για τα απαραίτητα. Γρήγορα γεύματα, που να μην απαιτούν πολύωρη προετοιμασία ή μαγείρεμα.


Οι πατάτες είναι αγαπημένο φαγητό της οικογένειας και τώρα που βρισκόμαστε πάλι όλοι μαζί, βρίσκουμε τρόπους να τις μαγειρεύουμε. Τις "ακορντεονάτες" πατάτες τις έχω συναντήσει συχνά πυκνά σε μπλογκς και όλο έλεγα να τις κάνω κι εγώ, γιατί ήμουν σίγουρη ότι θα αρέσουν.
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να τις κάνετε. Εγώ διάλεξα έναν εύκολο. Δύο υλικά όλα όλα: πατάτες και μπέικον. Άντε τέσσερα με το αλάτι και το λάδι για το ταψί. Μόνο αυτά. Και αν το μπέικον σας φαίνεται πολύ λιπαρό, μπορείτε να βάλετε γαλοπούλα βραστή ή καπνιστή.
Τα υλικά που δίνω είναι χωρίς μέτρημα, γιατί δεν χρειάζεται. Υπολογίστε μία φέτα μπέικον για κάθε πατάτα.


Πατάτες ακορντεόν με μπέικον
Υλικά
πατάτες μέτριες (όσες θέλετε, υπολογίστε 1-2 για κάθε άτομο)
1 φέτα μπέικον για κάθε πατάτα
αλάτι με μπαχαρικά*
λίγο λάδι για το ταψί

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και πλένουμε τις πατάτες.
Με ένα κοφτερό μαχαίρι, τις χαράζουμε χωρίς να κόψουμε το κάτω μέρος, έτσι ώστε να παραμείνουν ενωμένες. Αν δεν μπορείτε να το πετύχετε αυτό εύκολα, βάλτε στα πλαϊνά της πατάτας δύο κουτάλες ή κάτι άλλο, έτσι ώστε το μαχαίρι σας να σταματάει στο ύψος τους εμποδίου και να μην κόβεται η  πατάτα μέχρι κάτω.


Παίρνουμε μια φέτα μπέικον, την διπλώνουμε δύο φορές και την κόβουμε στα σημεία που τη διπλώσαμε. Ξανακόβουμε κάθετα, οπότε τώρα έχουμε οχτώ μικρά κομμάτια.
Ανοίγουμε απαλά τις φέτες της πατάτας και αλατίζουμε ελαφρώς.
Με τη βοήθεια ενός μαχαιριού, βάζουμε μια φετούλα μπέικον σε κάθε άνοιγμα που έχουμε κάνει (εγώ ακουμπούσα στο άνοιγμα το μπέικον και με την ανάποδη του μαχαιριού το έσπρωχνα μέσα).
Κάνουμε το ίδιο για όλες τις πατάτες.


Λαδώνουμε ένα ταψάκι, τις τοποθετούμε μέσα, βάζουμε λίγο νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα για μιάμιση περίπου ώρα. Μετά από 10-15 λεπτά ψησίματος, βάζουμε αλουμινόχαρτο για να μην ξεροψηθεί το μπέικον. Αν χρειαστεί νερό ξαναπροσθέτουμε.


*Αλάτι με μπαχαρικά μπορείτε να φτιάξετε βάζοντας σε απλό ψιλό αλάτι τα μπαχαρικά που σας αρέσουν: σκόνη μουστάρδα, πάπρικα, κλπ.

Ας μην ξεχνάμε ότι τα μαχαίρια είναι σχεδιασμένα το καθένα για διαφορετική χρήση. Το να χρησιμοποιούμε το κατάλληλο μαχαίρι για το κάθε υλικό, κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη στην κουζίνα. Τα λαχανικά με φλούδα όπως η πατάτα, το αγγούρι, το καρότο, θέλουν μαχαιράκι χωρίς δόντια, σε αντίθεση με τη ντομάτα :-)

Καλό μήνα!