Δεύτερη μέρα της Σαρακοστής σήμερα κι εγώ ξεκινάω τη βδομάδα με συνταγή μη νηστίσιμη. Ο λόγος είναι ότι η σημερινή συνταγή, εμπλέκεται στα παιχνίδια της κουζίνας και το παιχνίδι αυτού του μήνα έχει σχέση με την αγάπη. Αγάπη γι' αυτό που κάνουμε, αγαπημένη συνταγή, κλπ.
Η συνταγή αυτή περίμενε μήνες για να βγει στο φως, για πολλούς και διάφορους λόγους που δεν χρειάζεται να τους αναφέρω. Λες και το ήξερε ότι θα ερχόταν η κατάλληλη στιγμή. Τη συνταγή (όχι ακριβώς ίδια) την έχω στο τετράδιο που έχω από τα 16-17 μου, εκεί που είχα αρχίσει να συγκεντρώνω τις αγαπημένες μου συνταγές. Η συνταγή είχε σημειωθεί σαν μπισκότα της μαμάς, ενώ στη μνήμη μου ανακαλούνται επίσης σαν μπισκότα της θείας Αλέκας. Είμαι σίγουρη ότι η μία την πήρε από την άλλη, γιατί πάντα θυμάμαι και τις δύο να τα φτιάχνουν.
Παρόλο που είχα τη συνταγή στο τετράδιο για χρόνια, δεν την είχα κάνει ποτέ. Μέχρι που στο τέλος του Σεπτέμβρη την έκανα. Η συνταγή υπέστη αλλαγές. Τόσες πολλές, μέχρι που άρχισα να αναρωτιέμαι μήπως είχα κατά λάθος γράψει μπισκότα αντί για κέικ, γιατί τα υλικά, πιο πολύ για κέικ μου έκαναν. Όχι τα ίδια τα υλικά, αλλά η ποσότητά τους. Τέλος πάντων, η συνταγή πειράχτηκε, μειώθηκε η ζάχαρη και η μαργαρίνη και τα μπισκοτάκια με γύρισαν πίσω στα χρόνια, αν και ομολογώ, ότι η γεύση δεν ήταν εκείνη που περίμενα, όσο κι αν τα βρήκε τέλεια η οικογένεια. Ίσως τελικά εκείνο το συστατικό με το οποίο έφτιαχναν αυτά τα μπισκότα τόσο η μάνα μου όσο και η θεία μου, να ήταν η περισσή αγάπη και φροντίδα που είχαν οι μανάδες μας με τις πολύτεκνες οικογένειες, χωρίς πολλά μέσα, που με όλα τα προβλήματα τα έβγαζαν πέρα. Με την ίδια αγάπη τα έκανα κι εγώ και τα μεταμόρφωσα σε σύγχρονα μπισκοτάκια για τους αγαπημένους μου! Δοκιμάστε τα!
2 αυγά
2 βανίλιες
500 γρ. περίπου αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
150 γρ. ζάχαρη
1 σφηνάκι λικέρ ή κονιάκ
προαιρετικά
μαρμελάδα, πραλίνα φουντουκιού, τρούφα σοκολατένια ή χρωματιστή, pearl sugar
Προσθέτουμε τα αυγά με λίγο αλεύρι, το λικέρ και τις βανίλιες.
Συνεχίζουμε το χτύπημα με τους ζυμωτήρες του μίξερ και προσθέτουμε αλεύρι, μέχρι να έχουμε μια απαλή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς.
Σε καθαρή επιφάνεια ανοίγουμε με το χέρι ή με πλάστη τη ζύμη σε πάχος μισού εκατοστού περίπου (αν κολλάνε στην επιφάνεια πασπαλίστε ελαφρώς με αλεύρι) και κόβουμε με κουπ πατ μπισκοτάκια. Αν δεν έχετε κουπ πατ, κόψτε με ένα ποτηράκι του λικέρ.
Στρώνουμε χαρτί αντικολλητικό σε ταψί και τοποθετούμε τα μπισκοτάκια στο ταψί (όχι κολλητά).
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά.
Όταν κρυώσουν εντελώς, ενώνουμε αν θέλουμε τα μπισκοτάκια ανά δύο με μαρμελάδα ή πραλίνα φουντουκιού. Αν θέλουμε, κυλάμε στο πλάι τα μπισκοτάκια σε τρούφα, ή βάζουμε από πάνω λίγη πραλίνα και κολλάμε pearl sugar.
Τότε κουπ πατ δεν είχαμε. Κόβαμε τα μπισκοτάκια με ποτηράκι του λικέρ. Και φυσικά όλα τα παιδιά βοηθούσαμε στη διαδικασία και μας άρεσε πολύ!
Αν θέλετε νηστίσιμα τα μπισκοτάκια σας, μην βάλετε τα αυγά. Θα πάρει πολύ λιγότερο αλεύρι φυσικά! Θα γράψω τη νηστίσιμη εκδοχή αναλυτικά σύντομα!
Καλή Σαρακοστή!
Η συνταγή αυτή περίμενε μήνες για να βγει στο φως, για πολλούς και διάφορους λόγους που δεν χρειάζεται να τους αναφέρω. Λες και το ήξερε ότι θα ερχόταν η κατάλληλη στιγμή. Τη συνταγή (όχι ακριβώς ίδια) την έχω στο τετράδιο που έχω από τα 16-17 μου, εκεί που είχα αρχίσει να συγκεντρώνω τις αγαπημένες μου συνταγές. Η συνταγή είχε σημειωθεί σαν μπισκότα της μαμάς, ενώ στη μνήμη μου ανακαλούνται επίσης σαν μπισκότα της θείας Αλέκας. Είμαι σίγουρη ότι η μία την πήρε από την άλλη, γιατί πάντα θυμάμαι και τις δύο να τα φτιάχνουν.
Παρόλο που είχα τη συνταγή στο τετράδιο για χρόνια, δεν την είχα κάνει ποτέ. Μέχρι που στο τέλος του Σεπτέμβρη την έκανα. Η συνταγή υπέστη αλλαγές. Τόσες πολλές, μέχρι που άρχισα να αναρωτιέμαι μήπως είχα κατά λάθος γράψει μπισκότα αντί για κέικ, γιατί τα υλικά, πιο πολύ για κέικ μου έκαναν. Όχι τα ίδια τα υλικά, αλλά η ποσότητά τους. Τέλος πάντων, η συνταγή πειράχτηκε, μειώθηκε η ζάχαρη και η μαργαρίνη και τα μπισκοτάκια με γύρισαν πίσω στα χρόνια, αν και ομολογώ, ότι η γεύση δεν ήταν εκείνη που περίμενα, όσο κι αν τα βρήκε τέλεια η οικογένεια. Ίσως τελικά εκείνο το συστατικό με το οποίο έφτιαχναν αυτά τα μπισκότα τόσο η μάνα μου όσο και η θεία μου, να ήταν η περισσή αγάπη και φροντίδα που είχαν οι μανάδες μας με τις πολύτεκνες οικογένειες, χωρίς πολλά μέσα, που με όλα τα προβλήματα τα έβγαζαν πέρα. Με την ίδια αγάπη τα έκανα κι εγώ και τα μεταμόρφωσα σε σύγχρονα μπισκοτάκια για τους αγαπημένους μου! Δοκιμάστε τα!
Τα μπισκότα της μαμάς
Υλικά
125 γρ. μαργαρίνη2 αυγά
2 βανίλιες
500 γρ. περίπου αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
150 γρ. ζάχαρη
1 σφηνάκι λικέρ ή κονιάκ
προαιρετικά
μαρμελάδα, πραλίνα φουντουκιού, τρούφα σοκολατένια ή χρωματιστή, pearl sugar
Εκτέλεση
Χτυπάμε με μίξερ τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη.Προσθέτουμε τα αυγά με λίγο αλεύρι, το λικέρ και τις βανίλιες.
Συνεχίζουμε το χτύπημα με τους ζυμωτήρες του μίξερ και προσθέτουμε αλεύρι, μέχρι να έχουμε μια απαλή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς.
Σε καθαρή επιφάνεια ανοίγουμε με το χέρι ή με πλάστη τη ζύμη σε πάχος μισού εκατοστού περίπου (αν κολλάνε στην επιφάνεια πασπαλίστε ελαφρώς με αλεύρι) και κόβουμε με κουπ πατ μπισκοτάκια. Αν δεν έχετε κουπ πατ, κόψτε με ένα ποτηράκι του λικέρ.
Στρώνουμε χαρτί αντικολλητικό σε ταψί και τοποθετούμε τα μπισκοτάκια στο ταψί (όχι κολλητά).
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά.
Όταν κρυώσουν εντελώς, ενώνουμε αν θέλουμε τα μπισκοτάκια ανά δύο με μαρμελάδα ή πραλίνα φουντουκιού. Αν θέλουμε, κυλάμε στο πλάι τα μπισκοτάκια σε τρούφα, ή βάζουμε από πάνω λίγη πραλίνα και κολλάμε pearl sugar.
Τότε κουπ πατ δεν είχαμε. Κόβαμε τα μπισκοτάκια με ποτηράκι του λικέρ. Και φυσικά όλα τα παιδιά βοηθούσαμε στη διαδικασία και μας άρεσε πολύ!
Αν θέλετε νηστίσιμα τα μπισκοτάκια σας, μην βάλετε τα αυγά. Θα πάρει πολύ λιγότερο αλεύρι φυσικά! Θα γράψω τη νηστίσιμη εκδοχή αναλυτικά σύντομα!
Καλή Σαρακοστή!