Επίσης, προετοιμαζόμαστε για το τραπέζι της Καθαρής Δευτέρας. Μπορείτε να φτιάξετε καρότο τουρσί, ταραμοσαλάτα, ταραμοκεφτέδες ψητούς, χαλβά σιμιγδαλένιο, χαλβά με αλεύρι και άλλα σαρακοστιανά.
Εκείνο όμως που πρέπει να φτιάξετε όσες δεν το έχετε ξανακάνει, είναι η σπιτική λαγάνα. Είμαι σίγουρη, ότι αν φτιάξετε μια φορά λαγάνα, δεν πρόκειται να ξαναγοράσετε έτοιμη! Το μόνο που χρειάζεται είναι οργάνωση στο χρόνο σας. Επίσης, αν την κάνετε, προτείνω να φτιάξετε 2, γιατί η μία θα φαγωθεί μόλις βγει (αυτό παθαίνω ΚΑΘΕ φορά).
Λαγάνα
Υλικά
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ. γ. μαγιά φρέσκια
1 και ½ νερό περίπου νερό χλιαρό (1 κούπα στο προζύμι και ½ περίπου στο ζύμωμα)
1 και ½ κ. σ. ζάχαρη
1 κ. γ. αλάτι
2 κ. σ. ελαιόλαδο
1-2 κ. σ. σουσάμι
Εκτέλεση
Μέσα σε ένα μπωλ, βάζουμε 1 κούπα νερό χλιαρό και το 1 κ. γ. φρέσκια μαγιά. Ανακατεύουμε να λιώσει η μαγιά.
Προσθέτουμε 1 κούπα (150 γρ.) από το αλεύρι μας και ανακατεύουμε να γίνει ένας χυλός.
Καλύπτουμε ολόγυρα το μπωλ με μια κουβέρτα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 30-40 λεπτά μέχρι να βγάλει φουσκάλες. (π.χ. στον φούρνο που τον έχουμε προθερμάνει στους 30 βαθμούς. Σβήνουμε τον φούρνο αφού βάλουμε το προζύμι να φουσκώσει).
Μετά τα 30-40 λεπτά, προσθέτουμε λίγο αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και ανακατεύουμε να πάνε παντού.
Προσθέτουμε κι άλλο αλεύρι και νερό όταν χρειάζεται και ζυμώνουμε. Ρίχνουμε έτσι όλο το υπόλοιπο αλεύρι και το υπόλοιπο νερό (1/2 κούπα το πολύ) και ζυμώνουμε για λίγο. Η ζύμη μπορεί να κολλάει.
Προσθέτουμε τις 2 κ. σ. λάδι και ζυμώνουμε μέχρι να ενσωματωθεί καλά το ελαιόλαδο. Η ζύμη μας δεν κολλάει πια.
Αφού το ζυμώσουμε για λίγο με το λάδι, ξαναβάζουμε το μπωλ στην κουβέρτα και σε ζεστό περιβάλλον για μισή-μία ώρα.
Μετά, βγάζουμε το μπωλ από το φούρνο και ζυμώνουμε για λίγο για να βγει ο αέρας και να ξεφουσκώσει.
Λαδώνουμε ένα ταψί φούρνου και όπως έχουμε λαδωμένα τα χέρια μας, απλώνουμε το ζυμάρι μας και του δίνουμε μορφή λαγάνας. Η ζύμη πρέπει να είναι λεπτή και οβάλ. Αφού την απλώσουμε πασπαλίζουμε τη λαγάνα με σουσάμι και με τα δάχτυλά μας κάνουμε γουβίτσες, έτσι ώστε να έχει το γνωστό σχήμα αλλά και για να κολλήσει το σουσάμι.
Αφήνουμε για 15-30 λεπτά να φουσκώσει πάλι λιγάκι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 30-35 λεπτά. Τα πρώτα 20 λεπτά σε πάνω-κάτω αντιστάσεις και τα τελευταία 10-15 λεπτά μόνο στην πάνω αντίσταση για να πάρει χρώμα και να μην καεί από κάτω.
Για όσες και όσους έχουν το βιβλίο μου Ψωμιά και ζύμες, η συνταγή βρίσκεται στη σελίδα 60.
Για όσες/ους έχουν εξοικείωση με το προζύμι, μπορούν να δοκιμάσουν τη λαγάνα με προζύμι, σελίδα 30.
Όπως και να ΄χει, αρχίστε τις δοκιμές από τώρα! Καλή επιτυχία!
Καλή εβδομάδα!
Καλή εβδομάδα!
καλημέρααααα!!!υπέροχη!!!ευχαριστούμε!!!!
ReplyDeleteκαλό μήνα καλή μου!
Καλημέρα και καλή εβδομάδα! ευχαριστούμε για την συνταγή...τέλεια, θα την δοκιμάσω αν προλάβω!
ReplyDeleteΚική μου, η λαγάνα σου γίνεται τόσο ωραία που οι έτοιμες λαγάνες δεν μπορούν με κανένα τρόπο να δικαιολογήσουν την ύπαρξή τους και την ακριβή τιμή τους...
ReplyDeleteΤέλεια!!!! κάθε χρόνο φτιάχνω :))))
ReplyDeleteΠολλά φιλιά κοριτσάρα
Και του χρόνου
καλημεραααα!καλη εβδομαδαααα!
ReplyDeleteευχαριστουμε πολυ για την συνταγη!!!!!!
Καλημέρα και καλή εβδομάδα!
ReplyDeleteΤη συνταγή από το βιβλίο φυσικά!
Το οποίο φυσικά μου "βούτηξε" η αδελφή μου!
Να είσαι καλά!!!!
Θα την κάνω οπωσδήποτε!!! Είναι πολύ εύκολη η συνταγή που δίνεις και αυτό με διευκολύνει αφάνταστα γιατί μπορω να βρω τα υλικά!!!
ReplyDeleteΘα την δοκιμάσω σίγουρα την συνταγή σου. Οι λαγάνες του εμπορίου δεν έχουν καμία σχέση πια με τις λαγάνες που τρώγαμε κάποτε. Κάθε χρόνο είναι και χειρότερες. Ξερές, άνοστες, αδιάφορες και πανάκριβες! Σε ευχαριστούμε για την πρόταση!
ReplyDeleteΚαλή μέρα και καλή εβδομάδα:)
Καλημέρα Κική :)
ReplyDeleteΦέτος λέω να κάνω λαγάνα. Δεν αγοράζω βέβαια γιατι κανει η μαμά μου. Θα δοκιμασω τη συνταγούλα σου.
Το σκ έκανα το απλο σταρένιο ψωμάκι σου και έγινε σούπερ. Πρεπει να κανω διπλή ποσότητα γιατι το τσακίζουμε.
Πολλά φιλιά
Καλημέρα!!! καλή εβδομάδα από το Νέο πλέον σπίτι! Μετακομίσαμε! Και βέβαια φέτος θα φτιάξω Λαγάνα!Πέρυσι όταν την έφτιαχνα δεν ήμουν θετικός αλλά έγινε πολύ τέλεια!!! Φέτος που η θετική ενέργεια χτυπάει κόκκινο θα σκίσουμε!Θα πώ αυτό που λέει ο Γιαννάκης μου: "Τα καταφέραμε"!!!
ReplyDeleteαν ειμαι σπιτι δε θα μου γλυτώσει...
ReplyDeleteΝα είσαι πάντα καλά Κική μου και να φτιάχνεις τις όμορφες νοστιμιές σου. Φαίνεται πεντανόστιμη!!!
ReplyDeleteκαλές απόκριες !!
καλημέρα και καλή βδομάδα
Deli μου,δε χορταίνεται η λαγάνα!Ψωμί κι αυτή,μα τι την κάνει τόσο λαχταριστή;
ReplyDeleteΓια να φτιάξω,χλωμό,θα τιμήσω τις έτοιμες-ναι,μια δεν φτάνει.
Φιλιά!
Να αναφέρω πως φτιάχνω λαγάνα αρκετά χρόνια γιατί μου αρέσει που έχω ελεύθερο χρόνο το τριήεμρο και το μυστικό είναι στο λάδι. Ναι μεν η ποσότητα είναι ίδια αλλά αντί για κανονικό ελαιόλαδο καλύτερα κάποιο ελαφρύ όπως άλτις απαλό.
ReplyDeleteΊριδα ευχαριστώ! Με το καλό να μπει ο Μάρτης και η άνοιξη!
ReplyDeleteΘαλασσίτσα να τη δοκιμάσεις. Είμαι σίγουρη πως θα σας αρέσει!
Αγγελική συμφωνώ απόλυτα! Και οκ. Είναι εποχιακό είδος και λογικό είναι να είναι λίγο τσιμπημένο, αλλά παραείναι τσιμπημένο!
Αστέρι κι εγώ φτιάχνω εδώ και χρόνια! Φιλάκια!
Μαρια παρακαλώ!
ReplyDeleteΓιαγιά Αντιγόνη στο πήρε η αδερφή σου; Ουπς! Πάρ' το πίσω! χαχα!
Μαρίνα απλά και εύκολα υλικά. Καλ΄γ επιτυχία!
Μαρία μας συμφωνώ. Έχω χρονια να φάω καλή λαγάνα. Μια φορά είχα αγοράσει μια προχυμένια απο δω με χωριάτικο αλεύρι και ήταν πραγματικά καλή!
Μάριον, αν κάνεις από το βιβλίο, θα ξεχάσεις της μαμάς! Χαχα! Και μετά, αντί για σταρένιο ψωμάκι, θα φτιάχνεις και λαγάνα πιο συχνά. Αλήθεια, γιατί να τη φτιάχνουμε μόνο τώρα;;;
Ηλία μετακομίσατε; Επιτέλους! Καλορίζικο το νέο σπίτι! Και με το καλό να ξαναφτιάξετε λαγάνα! Φιλιά σε όλους!
ReplyDeletecook και πολύ καλά θα κάνεις! Χαχα!
Μαρία ευχαριστώ! Επίσης!
Ελένη, ειναι μέχρι να φτιάξει μια δική σου. Μετά δεν θα ξαναπάρεις! :-)
Αλεξάνδρα, η ποσότητα του λαδιού δεν είναι τόσο μεγάλη για να πω πως θα έχει διαφορά στη γεύση, αλλά θα το δοκιμάσω και με άλλο λάδι. Το λάδι που προτείνεις, δεν είναι κι αυτό ελαιόλαδο;
Τέλεια!! Θα τη δοκιμάσω!!!
ReplyDeleteΦιλιά!
Τρελοτουρίστρια
πωπω τρελλαίνομαι για λαγάνα!!! θα δοκιμάσω τη συνταγή σου οπωσδήποτε!
ReplyDeleteαααα... αν δεν την φτιάξω και φέτος θα σκάσω!
ReplyDeleteπω πω... θαυμάσια φαίνεται, και έχω μια αδυναμία στη λαγάνα, αλλά τα τελευταία χρόνια οι αγοραστές δεν τρώγονται :(
Μη σκας..το είοχα σκοπό φέτος να ανοίξω το βιβλίο σου και να κα΄νω λαγάνα.Πήρα και ειδικό αλεύρι,
ReplyDeleteΚική καλημέρα και καλό μήνα!
ReplyDeleteΕφτιαξα τις λαγάνες με τη συνταγή από το βιβλίο σου. Εγιναν τέλειες!
Θα βάλω φωτογραφίες στο Blog μου!
Φιλιά
Λες να το τολμήσω; Τη βλέπω και τη ξαναβλέπω τη συνταγή στο βιβλίο και τώρα μου τη βάζεις και εδώ:)
ReplyDeleteΚαλό μήνα!
Καλό μήνα, πολύχρωμο κι ευωδιαστό σαν λουλούδι της Άνοιξης!!!
ReplyDeleteΛαγάνα από τις λίγες!!
Η έτοιμη λαγάνη είναι σχεδόν πάντα άνοστη. Έχω σκοπό να φτιάξω φέτος και με βγάζεις από τον κόπο να ψάξω για συνταγή!!!
ReplyDeleteΚαλό μήνα Κικίτσα, καλές απόκριες να χουμε!
ReplyDeleteΗ σπιτική λαγάνα είναι πάντοτε the best!
Καλό μήνα Κική και καλές απόκριες!
ReplyDeleteΠαρόμοια και η δική μου συνταγή. Λίγο πριν ξεφουρνίσω την αλοίφω με πολύυυυυ αραιό ζαχαρόνερο να γυαλίσει. Καλές απόκριες
Αν προλάβω θα τη φτιάξω, αλλιώς θα την τρώω με τα μάτια από δω! Πολύ λαχταριστή!
ReplyDeleteΚαλημέρα, τα υλικά βρίσκονται ήδη στον παγκο κ περιμένουν, θα φτιαξω για πρώτη φορά λαγάνα κ θα επανέλθω με εντυπώσεις!!! :) Καλή Σαρακοστή!
ReplyDeleteΤρελοτουρίστρια,
ReplyDeleteΕυα
Μπέττυ,
αχτίδα (δεν θέλει ειδικό αλεύρι), δοκιμάστε τη φέτος! Θα σας αρέσει!
Δήμητρα τις είδα! Και του χρόνου!
Μαράκι δεν έκανες πέρυσι; Είναι εύκολη καλέ!
Λίλα ευχαριστώ!
Μανουσίνα αν την κάνεις πες μου!
ReplyDeleteΕλενα, συμφωνώ!
Vita, μμμ! Ωραίο ακούγεται1
Κατερίνα εύχομαινα προλάβεις!
Έλενα, περιμένω εντυπώσεις! Καλή επιτυχία!
Κικιτσα
ReplyDeleteαυτο είπαμε κι εμεις...τετοια νοστιμια και να την κανουμε μια φορα το χρονο...ομολογω πως δοκιμαζοντας τη δικη σου, ξεχασα ο,τι άλλη ειχα φαει στο παρελθον!! :))
Κουκίτσα πολύ χαίρομαι που την έκανες τελικά και πάνω απ' όλα που σας άρεσε! Καλή σαρακοστη!
ReplyDeleteΚικη μου φετος το αποφασισα, αλλα περιμενουμε απο στιγμη σε στιγμη να γεννησει η αδελφη μου και θα χρειαστει να φυγω. Σκεφτηκα λοιπον να ετοιμασω τη ζυμη και να τις καταψυξω. Ειναι αυτο εφικτο και αν ναι σε ποιο σταδιο να το κανω?
ReplyDeleteΘα σου πρότεινα να φτιάξεις τη λαγάνα κανονικά και να την καταψύξεις ψημένη! Τη μέρα που θα τη χρειαστείς, θα την αποψύξεις αποβραδίς ή από το πρωί. Κανείς δεν θα καταλάβει ότι ήταν στην κατάψυξη και θα είναι ολόφρεσκια! Με το καλό!
DeleteΚαλησπέρα
ReplyDeleteήθελα να ρωτήσω αν ξέρει κάποιος μία παραδοσιακή συνταγή της άζυμης λαγάνας? Είναι γνωστό οτι η λαγάνα είναι παραδοσιακά άζυμο ψωμί και έχει τελείως διαφορετική γεύση από οτιδήποτε φτιάχνεται με μαγιά ή προζύμι... αυτή τη γεύση τη θυμάμαι από μικρή, όχι πολύ παλιά... 25-30 χρόνια πριν. Αυτή η γεύση δεν υπάρχει πια...
Κατερίνα εγώ δεν ξέρω να σου πω. Ελπίζω κάποιος άλλος να ξέρει να σου απαντήσει.
Delete