Τα τουρσιά έχουν την τιμητική τους την Καθαρή Δευτέρα. Παρόλο που γίνονται από λαχανικά, αποφεύγονται στις δίαιτες εξαιτίας της μεγάλης ποσότητας αλατιού που συνήθως περιέχουν. Ας φτιάξουμε ένα εύκολο τουρσί. Ας περιοριστούμε σε μικρή ποσότητα μόνο για κείνη τη μέρα. Ενδεικτικά, αναφέρω αναλογίες μόνο για 5 μέτρια καρότα.
Καρότο τουρσί
5 καρότα
2-3 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε χοντρές φλούδες
λίγο αλάτι (1/2-1 κ.γ.)
1 φλυτζάνι νερό
1 φλυτζάνι ξύδι (ή και λιγότερο)
Βράζουμε σε αλατισμένο νερό για 10-15 λεπτά ή μέχρι να τρυπιούνται, αλλά να μην είναι πολύ μαλακά.
Μόλις βράσουν, τα βγάζουμε και τα σουρώνουμε. Περιμένουμε να κρυώσουν.
Μόλις κρυώσουν, κάνουμε χαρακιές στα καρότα και βάζουμε 1-2 φλούδες σκόρδου στο καθένα.
Μέσα σε ένα μπωλ ή βάζο, βάζουμε τα καρότα με το νερό και το ξύδι. Την επόμενη μέρα είναι κιόλας έτοιμο (για να μη σας πω μετά από λίγες ώρες).
TIPS:
Αν δοκιμάστε και σας φανεί πολύ ξυδάτο, προσθέστε νερό.
Μην προσπαθείστε να βάλετε ολόκληρη σκελίδα σκόρδο γιατί ανοίγουν.
Καρότο τουρσί
5 καρότα
2-3 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε χοντρές φλούδες
λίγο αλάτι (1/2-1 κ.γ.)
1 φλυτζάνι νερό
1 φλυτζάνι ξύδι (ή και λιγότερο)
Βράζουμε σε αλατισμένο νερό για 10-15 λεπτά ή μέχρι να τρυπιούνται, αλλά να μην είναι πολύ μαλακά.
Μόλις βράσουν, τα βγάζουμε και τα σουρώνουμε. Περιμένουμε να κρυώσουν.
Μόλις κρυώσουν, κάνουμε χαρακιές στα καρότα και βάζουμε 1-2 φλούδες σκόρδου στο καθένα.
Μέσα σε ένα μπωλ ή βάζο, βάζουμε τα καρότα με το νερό και το ξύδι. Την επόμενη μέρα είναι κιόλας έτοιμο (για να μη σας πω μετά από λίγες ώρες).
TIPS:
Αν δοκιμάστε και σας φανεί πολύ ξυδάτο, προσθέστε νερό.
Μην προσπαθείστε να βάλετε ολόκληρη σκελίδα σκόρδο γιατί ανοίγουν.
ΤΕΛΕΙΟ!
ReplyDeleteΘα το κάνω,γιατί προλαβαίνω,θα κάνω λίγα για την Κ.Δευτέρα μόνο.
Να βάλω και λίγο σέλερι,για το άρωμα,μέσα στο βάζο με το νερό και το ξύδι ή να το αποφύγω,τι λες;
Φιλάκια
να το κανω λες, χωρις σκορδο; με πειράζει στο στομαχι, αν και μ' αρέσει!
ReplyDeleteDeli,ωραία μας τα περιγράφεις,αλλά τι να πω δεν το τρώω το τουρσί.Έχω ένα βάζο,που μου χάρισαν και βρίσκεται στο ντουλάπι.
ReplyDeleteΠεριορίστικα λοιπόν στις πολύ όμορφες φωτογραφίες!
Φιλιά!
Και τα καρότα είναι αγαπημένη τροφή, και τα τουρσάκια συνοδευτικά οσπρίων μου αρέσουν πολύ- πολύ, αρκει να μην είναι λύσσα αλμυρά!
ReplyDeleteΩραίο και το τρικ με τον βρασμό για γρήγορη κατανάλωση.
Τουρσί εξπρές :))
Λίλα κι εγώ έφτιαξα 5 μετρημένα! Βάλε σέλερι...γιατί όχι;
ReplyDeleteΤα είχα εκτός ψυγείου, σε τάπερ που δεν έκλεινε, μια βδομάδα και δεν έχουν πάθει τίποτα!
Μαριλένα , να το κάνεις χωρίς σκόρδο. Είπα να το γράψω και στα Tips...
Ελένη , ούτε εγώ είμαι φανατική με τα τουρσιά Με το καροτάκι κάτι γίνεται...
Ισιδώρα , σήμερα τα έφαγα με φακή. Λύσσα τα συγκεκριμένα δεν είναι. Ελάχιστο αλάτι έβαλα. Τα έκανα βραστά γιατί πάντα έτσι τα έκανε η μάνα μου. Είδα στις πιο πολλές συνταγές ότι μπαίνουν ωμά τα λαχανικά. Να σου πω την αλήθεια, μου αρέσει να είναι μια σταλιά πιο μαλακά επειδή είναι τουρσί.
Tόσο εύκολα γίνεται το τουρσί καρότο??
ReplyDeleteΘα δοκιμάσω να κάνω λίγα να δω τι θα καταφέρω!!
Καλα, βλεποντας πρωτα τη φωτογραφια και μεχρι να διαβασω τα υλικα το ειπα: Κικη μου, πολυ προχωρημενο, τουρσι με αμυγδαλα!Μετα ειδα που ειναι σκορδα... ο,τι θελω βλεπω!
ReplyDeleteτι όμορφο χρώμα :)
ReplyDeleteDeli, τουρσί δεν τρώω (όχι δεν είμαι παράξενη;-) μαρμελαδίτσα καρότο-λεμόνι σέλω!
Πωπω, τρελαίνομαι για τουρσί και ειδικα για καρότο και μελιτζάνα!!
ReplyDeleteΑχ, τι μου κάνεις...
Φιλάκια πολλά!
ωραία ιδέα! και τι φωτό η 1η, σκέτο τροπικό ηλιοβασίλεμα!:)
ReplyDeleteΈλενα , τόσο εύκολα! Δοκίμασε!
ReplyDeleteΔημιουργία , το έπαθε και άλλη μια ψυχή αυτό, μην ανησυχείς! Της άρεσε πολύ το καροτάκι με τα αμύγδαλα! ;-)
Witch , καροτί! Χαχα! Δεν τρώτε τουρσί; Υπάρχει κάτι που να τρώτε ή έτσι την βγάζετε;
Δε με λες... Γιατί με βάζεις ιδέες; Αυτή τη μαρμελάδα την έχεις φάει ή έτσι το είπες; Γιατί θα με κάνεις να αρχίσω τα πειράματα πάλι!!!
Όλγα , αν ξεχωρίζω κι εγώ κάπια, αυτά είναι που ανέφερες κι εσύ. Το δε μελιτζανάκι έχω να το φάω χρόοοοοοοοοοονια πολλά!!!
Χαρτ , είδες; Στον τροπικό του καρότου σας πάω εγώ!
:-)))
:)))
ReplyDeleteΤι ωραίο τουρσί και γρήγορο αυτό.Συνήθως θέλουν περισσοτερο χρόνο να γινουν. Μου αρέσει πολύ.
ReplyDeleteΌ,τι πρέπει για το τραπέζι της Καθαρής Δευτέρας! Αν κάτι μου αρέσει σε αυτό το blog είναι το σωστό timing των συνταγών!
ReplyDeleteΠάντα επίκαιρη! Μπράβο Κική!
ReplyDeleteΔεν έχω κάνει ποτέ τουρσί, νόμιζα ότι είναι χρονοβόρα διαδικασία!
Ρένα ναι! Είναι fast-τουρσί! χαχα!
ReplyDeleteJust a friend , θεωρώ απαραίτητο να υπάρχουν εποχιακές συνταγές σε ένα μαγειρικό μπλογκ! Ευχαριστώ!
Αγγελική Ν, το καροτάκι μπορούμε να το κάνουμε με γρήγορο τρόπο ;-)
Αχούουουου, κ α ι τα τουρσιά μ αρέσουν!
ReplyDeleteΝουνού , το θυμάμαι!
ReplyDeleteΤέλεια μου αρέσει τόσο πολύ το καρότο τουρσί...ευκαιρία να το φτιάξω μιας και δεν είναι και τόσο δύσκολο!! Ευχαριστώ...
ReplyDeleteΚαλή επιτυχία!
ReplyDelete