Ταραμοσαλάτα ή ταραμοαλιάδα όπως τη λέμε εδώ στο νησί. Μεζές που δεν λείπει από κανένα σαρακοστιανό τραπέζι. Τι θα χρειαστούμε για να την κάνουμε:
Ταραμοσαλάτα
(για 1 κιλό σαλάτα περίπου)
Υλικά
150 γρ. λευκό ταραμά
300 γρ. ψωμί ψίχα (έβαλα λευκό και χωριάτικο)
χυμό 2 λεμονιών
1/2 φλυτζάνι του τσαγιού λάδι (ελαιόλαδο και αραβοσιτέλαιο)
1 πολύ μικρό κρεμμύδι (έβαλα το 1/4 ενός μέτριου κρεμμυδιού)
Εκτέλεση:
Μουσκεύουμε το ψωμί σε νερό για λίγο και το στύβουμε καλά.
Βάζουμε στο μπλέντερ το κρεμμύδι και το λιώνουμε με τη βοήθεια του ενός λεμονιού και του μισού λαδιού.
Προσθέτουμε τον ταραμά και το ψωμί και τα χτυπάμε κι αυτά μέχρι να έχουμε ένα μίγμα λείο.
Προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι και λεμόνι και ξαναχτυπάμε πολύ καλά.
Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αν χρειάζεται λεμόνι ή λάδι.
TIPS:
Όσο πιο λευκός είναι ο ταραμάς, τόσο πιο καλός ποιοτικά.
Δοκιμάστε να βάλετε μισό-μισό λάδι ελιάς και αραβοσιτέλαιο. Το ελαιόλαδο την κάνει λίγο να ταγκίζει αν είναι μόνο του. Θα σας εκπλήξει η διαφορά.
Αρχικά δεν ήθελα να βάλω κρεμμύδι, για να γλυτώσω τα φουσκώματα και γιατί νόμιζα ότι αυτό την κάνει να πικρίζει. Δεν μου άρεσε όμως στη γεύση. Το πρόσθεσα σχεδόν στο τέλος και το έλιωσα με λίγη ταραμοσαλάτα.
Το ψωμί που χρησιμοποίησα ήταν λευκό και χωριάτικο. Το χωριάτικο της έδωσε μια νότα χωριάτικη και της πήγαινε πάρα πολύ.
Η ποσότητα των υλικών δίνει σχεδόν 1 κιλό ταραμοσαλάτα, οπότε προσαρμόστε αναλόγως αν θέλετε μικρότερη ποσότητα.
Καλή εβδομάδα!
Οχι, δεν θέλουμε μικρότερη ποσότητα;-)
ReplyDeleteΩραία η ιδέα του χωριάτικου ψωμιού, αν κι εγώ στην δικιά μου δεν βάζω καθόλου ψωμί.
Για το λάδι έχεις δίκιο,προτιμότερο συνδυασμός λαδιών.
Εγώ δεν βάζω καθόλου ελαιόλαδο, μόνο αραβοσιτέλαιο ή ηλιέλαιο.
Ωραία η ταραμοσαλάτα, γιατί άραγε να την τρώμε μόνο ως σαρακοστιανή??
ωραία είναι :)
ReplyDeleteεγώ όμως τιμωρία, δεν μπορώ φάω..
Deli,αρχίσαμε τα σαρακοστιανά;
ReplyDeleteΕίναι νοστιμότατη!Πραγματικά,έχεις δίκιο-γιατί να την τρώμε μόνο αυτές τις μέρες;Αρέσει σ΄όλους,φτιάχνω κι ένα μεγάλο τάπερ για τη μικρή μου να το πάρει στην Αθήνα.
Ταραμοκεφτέδες φτιάχνετε;
Φιλιά!
ποτέ δεν τον έχω πετύχει δυστυχώς!..Όλγα
ReplyDeleteαρνούμαι να φάω από τώρα Σαρακοστιανά!
ReplyDeleteτυράκια θέλω πολλά :)))
καλη βδομάδα Κική!
Ωραία είναι, κάπως έτσι την φτιάχνω μόνο που το κρεμμύδι το στίβω και βάζω τις σταγόνες του. Τούλι, κρεμμύδι κομμένο και στρίψιμο δυνατό στο τούλι. Την κάνω μόνο με ελαιόλαδο και καλά μας πάει. Δίκιο όμως έχετε ότι με το σπορέλαιο θαναι ελαφρύτερη.
ReplyDeleteΔε μου λες ως ταραμοαλιάδα δεν προϋποθέτει σκόρδο μέσα; Η αλιάδα γενικώς δεν είναι σκορδαλιά;
Έλενα , την κάνεις με πατάτα; Μόνο αραβοσιτέλαιο, είναι ακόμα καλύτερα!
ReplyDeleteΜαγισσουλίνι , σου κάνει αλλεργίτσα; Θα τη μαλώσω την άτιμη!
Ελένη , ταραμοκεφτέδες όπως και ό,τι τηγανίζεται, το αποφεύγω. Σκέφτηκα όμως να τους ψήσω!
Όλγα γιατι; Τι δεν σου πάει καλα;
Μαριλένα , να σου φτιάξουμε κάτι με τυράκι τότε!
Νένα , με το στύψιμο του κρεμμυδιού, γίνεται ακόμα καλύτερη!
Όντως, το αλιάδα παραπέμπει σε σκόρδο. Δεν ξέρω γιατί τη λένε έτσι ενώ δεν έχει. Ίσως επειδή φτιάχνεται με τον ίδιο τρόπο σε γουδί και έχει την ίδια υφή!
Ξέρω και εγώ?Ακολουθώ κατα γράμμα και στέφεται με αποτυχία η όλη επιχείρηση.Θα προσπαθήσω και με την δική σου!...Όλγα
ReplyDeleteΣου γίνεται αραιή; Τι είναι αυτό που δεν σου αρέσει;
ReplyDeleteΤέλεια η ταραμοσαλάτα, τέλεια...
ReplyDeleteΠάλι σε δουλειές μας βάζετε, τουλάχιστον αυτή είναι πιο εύκολη απ την πίτα...
:)
Αυτό ήταν;;!!Γιατί εγώ φανταζόμουν οτι είναι δύσκολο να κάνεις ταραμά;;Μπράβο Κική, φέτος θα την κάνω μόνη μου! [στην Κέρκυρα αλιάδα λένε την σκορδαλιά με πατάτα].Καλό απόγευμα!..
ReplyDeleteΚαθε Καθαρη Δευτερα την φτιαχνω αλλα την φχαριστιομαστε! Απο θεμα υλικων κι εγω ψωμι βαζω μεσα.
ReplyDeleteΝωρίς νωρίς μας έδωσες συνταγούλα, Κική μου. Έτσι ξεχωρίζουν οι καλονοικοκυράδες. Εγώ την προτιμώ με πατατούλα. Και του χρόνου!
ReplyDeleteMoυ γίνεται αλμυρή και όχι κρεμώδες..Όλγα
ReplyDeleteΈχεις δίκιο για τον ταραμά,ο λευκός είναι ο καλύτερος.
ReplyDeleteΠολύ ωραία η ταραμοσάλάτα σου κι ωραίο το food styling με την τσακιστή ελιά!
Φιλάκια
θα μπορούσα να φάω έναν κουβά:)
ReplyDeleteΙσιδώρα , μετά τις πίτες το ρίξαμε στα εύκολα!
ReplyDeleteΌλγα , κι εδώ αλιάδα λένε τη σκορδαλιά/. Εύκολη είναι η ταραμοσαλάτα! Μόνο να μη γίνει λύσσα!
Δημιουργία , άραγε λείπει από κανένα τραπέζι εκείνη τη μέρα;
Ρένα , είναι επειδή έχω σκοπό να βάλω διάφορες για κείνη τη μέρα. Χρωστάω και τα μανταρινοτρουφάκι εξάλλου! Με πατάτα θα τη δοκιμάσω.
Όλγα , το αλμυρό διορθώνεται μόνο με ψωμί. Αν βάζεις λίγο, θα είναι αλμυρή. Το κρεμώδες το πετυχαίνεις με πολύ χτύπημα και όχι πολλά υγρά. Είμαι σίγουρη ότι θα σου πετύχει τώρα μετά τις διευκρινίσεις! Καλή επιτυχία!
Λίλα , όσο πιο λευκός, τόσο πιο ακριβός, τόσο λιγότερο λύσσα, τόσο πιο καλός.
Ευχαριστώ για τα καλά λόγια! :-)
Χαρτ , τρώμε και μας τρώνε... :-(
Πολύ μου αρέσει η ταραμοσαλάτα και ευτυχώς βρίσκω έτοιμη και στην Ν Αφρική! Ταραμά σπάνια πετυχαίνω...
ReplyDeleteΈχω την γνώμη ότι (όταν την φτιάχνεις με ψωμί) γίνεται πιο νόστιμη όσο πιο νόστιμο είναι το ψωμί! Με το λευκό ψωμί δεν λέει τίποτα! Το χωριάτικο είναι πολύ καλύτερο! Την έχω κάνει και με παξιμάδι επταζυμο και ήταν υπέροχη!
Γιαυτό που λέει η Όλγα, ότι γίνεται πολύ αλμυρή, νομίζω ότι φταίει ο ταραμάς. Άλλαξε ποιότητα ταραμά, Όλγα! Ο λευκός, που λέει η Κική, δεν είναι τόσο αλατισμένος! Αν προτιμάς τον ροζ, τότε βάλε λιγότερη ποσότητα. Η κρεμώδης υφή έχει να κάνει με τον τρόπο που χτυπάς τα υλικά και το λάδι. Αν δεν σταγγίζεις καλά το ψωμί από το νερό η σαλάτα δεν ενώνει.
Σλουρπ.
ReplyDeleteΚαλημέρα Κική.
ReplyDeleteΑυτές τις μέρες είμαι απασχολημένη με τα ΑΝΑΚΑΤΩΣΑΡΙΑ μας και δεν ασχολήθηκα καθόλου με τα blog.
Η ταραμοσαλάτα σου πολύ καλή ιδέα για τη σαρακωστη, δεν ξέρω όμως αν θα βρω ταραμά.Θα ψάξω και αν βρω θα τη δοκιμάσω.
Φιλιά
Ωραία η ταραμοσαλάτα, το κιλό μπορώ να το καταφέρω μόνη μου!
ReplyDelete(και με παξιμάδι λέει, το έχω δοκιμάσει)
Σε ευχαριστώ Κική για τις διευκρινίσεις,όταν την κάνω θα σου πω!..Όλγα
ReplyDeleteΑγγελική συμφωνώ! Αν το ψωμί λέει, θα λέει και η ταραμοσαλάτα. Τώρα πραγματικά, αν φτιάξεις ταραμοσαλάτα με λευκό ψωμί πολυτελείας, μάλλον για σφουγγαροσαλάτα θα μοιάζει παρά με ταραμοσαλάτα! Εμένα πάντως που είχε χωριάτικο σταρένιο, έλεγε...
ReplyDeleteΚαλά που είπες και για τον ταραμάς. Το είπα παρακάτω βέβαια, αλλά ξέχασα να το τονίσω. Ο λευκός είναι λιγότερο αλμυρός. Μπορεί να φαγωθεί ακόμα και σκέτος, Ενώ ο έντονα ροζ είναι λύσσα! Θέλει του κόσμου το ψωμί για να ξελυσσάξει!
Κωνσταντίνε , τι έπαθες καλέ μου; Να στείλω μπωλάκι;
Δήμητρα , τρέχετε με τα καρναβάλια ε; Καλά κάνετε! Φιλιά!
Elie , θα τσακωθούμε πάνω από το μπωλάκι! :-)))
Όλγα , καλή επιτυχία!
Λόγο του χρώματος νόμιζα ότι ο ροζ ταραμάς ήταν ποιοτικώς επειδή μου άρεσε το χρώμα θα ήθελα να σε δω και στο blog μου
ReplyDeleteΤρελαίνομαι γι' αυτά τα tips σου, Κική! :-)
ReplyDeleteτην καλησπέρα μου καταπληκτική μαγειροαναλύτρια.
ReplyDeleteεισαι τόσο καλή στο χορό, όσο και στην κουζίνα εεεε??
φιλιά καρυστινά
Ποτπουρί, καλωσήρθες! Κι εμένα μου άρεσε πολύ το έντονο ροζ του όταν ήμουν μικρή!
ReplyDeleteΔιονύση , σε βουρλίσανε! ;-)
Venceremos , λένε πως είμαι καλή ΚΑΙ στο χορό! ;-)
φιλιά!
αν και δεν τρελλαινομαι,πώς να το πω...ειναι ενα απο τα must της σαρακοστης πριν το Πασχα!
ReplyDeleteCook , δεν; Πως κι έτσι;
ReplyDeleteΜου αρεσει πολυ, θα δοκιμασω !
ReplyDeleteΜαίρη καλωσήρθες. Ωραίο μπλογκάκιον έχεις και πολύ όμορφες φωτό! Να μας έρχεσαι!
ReplyDeleteΘα προσπαθησω να την φτιαξω αυριο τη συνταγουλα αυτη.
ReplyDeleteΟ ιδιος, δεν φανταζομαι να ειναι πολυ δυσκολο.
:)
Ωπ, απορια (σιγα μη δεν ειχα χαχαχα)
ReplyDeleteΤο "για λιγο" στο μουσκεμα του ψωμιου ποσος χρονος ειναι;
Αντώνη εύκολη είναι. Να το μουσκέψεις κανα δεκάλεπτο ή και παραπάνω μέχρι να βραχεί μέσα στο κέντρο. Καλή επιτυχία.
ReplyDelete:)
ReplyDeleteΕυκολοτατο ηταν!
ReplyDeleteΚαι πολυ νοστιμη ταραμοσαλατα!
:)
Μπράβο Αντώνη μάγειρα! Καλοφάγωτη! Και του χρόνου!
ReplyDeleteΤι και του χρονου καλε;
ReplyDeleteΕγω ταραμοσαλατα τρωω ολη τη Σαρακοστη. Τωρα που εμαθα και να τη φτιαχνω...
:)
Χαχα! Το ίδιο σκεφτόμουν όταν έγραφα την ευχή!!! Κι εμείς το ίδιο!
ReplyDeleteΥΠΕΡΟΧΗ !!!!!
ReplyDeleteΤην εφτιαξα χθες βραδυ για σημερα Κ.Δευτερα. Χαλαλι σου που δεν κοιμηθηκα ολο το βραδυ γιατι δοκιμη δοκιμη εφαγα τοση με φρεσκοφτιαγμενο ψωμι που εμεινα αυπνη απ το στομαχι μου. Την φυλαω για να την φτιαχνω παντα. Σ ευχαριστω
Χαχα! Ποιος βαστιέται μπροστά στη σπιτική ταραμοσαλάτα; Και του χρόνου! Κι εγώ μόλις τέλειωσα τη δική μου, σπυρωτή με χωριάτικο ψωμί! Καλή σαρακοστή!
DeleteΚαι φέτος όπως και περισυ στην συνταγή σου κατέφυγα Κική μου Και παλι η νοστιμια δε λεγεται εστω που δεν βρισκω λευκο ταραμα πια εδω που ζω κι ας χρησιμοποιησα κρητικες παξιμαδοκουλουρες αντι για ψωμι. Τη νοστιμια τους να χεις γλυκεια μου. Καλά Κούλουμα και καλή Σαρακοστή σου εύχομαι.
ReplyDeleteΠροσέχεις ότι και το παραπάνω σχόλιο είναι δικό σου; χαχα! Και του χρόνου! Καλή Σαρακοστή!
DeleteΌταν πικρίζει η ταραμοσαλάτα τι μπορούμε να κάνουμε για να το διορθώσουμε?
ReplyDeleteΦταίει το κρεμμύδι. Θέλει ελάχιστο.
DeleteΑν όμως τελικά μας πικρισει σώζεται;
DeleteΔεν γνωρίζω...
Delete