Sunday, February 22, 2009

Τρουφάκια Μανταρίνι

Θυμάστε το λικέρ μανταρίνι; Όσες το ξεκινήσατε, τώρα θα είναι σχεδόν έτοιμο. Έλεγα να βάλω αυτό το ποστ λίγο αργότερα, αλλά είδα ότι μερικές βιάστηκαν να σουρώσουν το λικέρ και πέταξαν τα μανταρίνια (βλέπε Ρένα, χεχε!). Για να σας προλάβω λοιπόν, το βάζω τώρα.

Δοκιμάστε το λικέρ σας. Αν σας φαίνεται βαρύ, αραιώστε το με λίγο νερό. Αν έχετε υπομονή, περιμένετε μερικές μέρες αφού προσθέσετε νερό. Αν σας αρέσει έτσι, στην υγειά σας!

Τώρα που θα το σουρώσετε, ΜΗΝ πετάξετε τα μανταρίνια. Θα φτιάξουμε με αυτά τρουφάκια μανταρίνι. Βέβαια, μπορούμε να τα φτιάξουμε, ακόμα κι αν δεν έχουμε κάνει το λικέρ. Αν δεν κάνατε το λικέρ, προμηθευτείτε μανταρινάκια ακέρωτα (τα βιολογικά θα σας βολέψουν) και ακολουθείστε την παρακάτω συνταγή. Αν έχετε κάνει το λικέρ, ανατρέξτε στα Tips.

Τα τρουφάκια μας είναι νηστίσιμα, ιδανικά για την Καθαρή Δευτέρα αλλά και για τη Μεγάλη Σαρακοστή που ξεκινάει και όσο να 'ναι, μια υπογλυκαιμία θα την έχουμε! Ας δούμε πως θα τα φτιάξουμε.

Μανταρινότρουφες
250 γρ άχνη ζάχαρη
φλούδα από 4 μανταρίνια* γνωστής και καλής οικογενείας από σπίτι (ακέρωτα, αράντιστα)
1/2 κιλό αμύγδαλα ασπρισμένα (χωρίς φλούδι δηλαδή)
2 κουτ. σούπας λικέρ μανταρίνι ή κονιάκ
Ζάχαρη κρυσταλλική
Ζάχαρη άχνη (προαιρετικά)

Ξεφλουδίζουμε τα αμύγδαλα αφού τα βράσουμε 2-3 λεπτά, or else παίρνουμε έτοιμα ξεφλουδισμένα. Αν τα βράσουμε/ξεφλουδίσουμε εμείς, φροντίζουμε να στεγνώσουν καλά πριν τα λιώσουμε.
Λιώνουμε στο μπλέντερ τα αμύγδαλα.
Βράζουμε 2 φορές τις μανταρινόφλουδες για λίγο για να μαλακώσουν και να ξεπικρίσουν, πετώντας κάθε φορά το νερό.*
Πολτοποιούμε κι αυτές στο μούλτι.
Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά. Ίσως σας φανεί στεγνή η ζύμη και νομίσετε ότι δε μπορείτε να τα πλάσετε. Μη βιαστείτε να προσθέσετε ποτό. Πατικώστε με το κουτάλι σας τη ζύμη και αφήστε τη λίγη ώρα, να βγάλουν τα αμύγδαλα τα έλαιά τους, έτσι ώστε να υγρανθεί το υλικό. Αν μετά από λίγη ώρα εξακολουθεί να σας δυσκολεύει στο πλάσιμο, προσθέστε λίγο λικέρ μανταρίνι ή κονιάκ. Πλάθουμε λίγα-λίγα, παίρνοντας πολύ μικρή ποσότητα στο χέρι μας και σφίγγοντάς το στη γροθιά μας για να ενωθεί το υλικό και να μην διαλύεται. Τα κυλάμε σε κρυσταλλική ζάχαρη και αν θέλετε και σε άχνη. Αν κολλάει το μίγμα στα χέρια μας, βρέχουμε τα χέρια μας με κονιάκ, λικέρ, ή έστω νερό ανά 3-4 τρούφες.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ξεραίνονται εύκολα γι αυτό τα σκεπάζουμε με μεμβράνη ή ακόμα καλύτερα…τα τρώμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε :-) Επειδή ξεραίνονται εύκολα, εγώ τα κυλάω μόνο σε κρυσταλλική ζάχαρη.

Και τώρα το tip (αγαπημένη μου συνήθεια).
Το κλου της συγκεκριμένης συνταγής είναι το εξής: Οι φλούδες στις δικές μου τρούφες δεν είναι βρασμένες αλλά είναι οι φλούδες από τα μανταρίνια που χρησιμοποίησα για να φτιάξω το λικέρ. Δηλαδή, έφτιαξα το λικέρ μου (το οποίο γίνεται και σε σύντομο χρόνο 25-30 μέρες), και όταν ήταν έτοιμο πήρα τις φλούδες οι οποίες λόγω του μουλιάσματος είχαν μαλακώσει και ξεπικρίσει. Τις πολτοποίησα και συνέχισα χωρίς βρασίματα-ξεπικρίσματα.
Αν χρησιμοποιήσετε τις φλούδες από το λικέρ, προσέξτε την ποσότητα λικέρ που θα βάλετε γιατί αλλιώς θα τραγουδάτε μετά. Πολύ πιθανό να τραγουδάτε το "Μωρή κοντούλα λεμονιά" γιατί από το πολύ λικέρ που θα έχετε πιει κατά λάθος, θα έχετε μπερδέψει τα εσπεριδοειδή και τα τραγούδια! Εξάλλου δεν έχω κανένα πρόχειρο τραγούδι στο ρεπερτόριό μου που να λέει για μανταρινιά. Αν έχετε εσείς, πείτε μου να το προσθέσουμε στην play list after the τρούφες!

Οι τρούφες στη μέση της φωτό δεν είναι μανταρινότρουφες εννοείται :-)))

Τώρα αν σας πω να μην πετάξετε ούτε τα μανταρίνια αλλά να τα βάλετε σε κανένα κρεατάκι στο τέλος του μαγειρέματος, θα με χαρακτηρίσουν extreme! Εγώ θα το κάνω πάντως and put the blame on me babe!

Have a nice μανταρινοweek!

41 comments:

  1. αααα αυτή είναι εύκολη συνταγή!! Θα την κάνω, με φρέσκο μανταρίνι βέβαια. Καλημέρα!!

    ReplyDelete
  2. Άνοιξα μανταρίνι
    και σε θυμήθηκα
    πολλές φορές σε ξέχασα
    μα δε σ' αρνήθηκα.

    Με τα τρουφάκια μανταρινιού αυτό τραγουδάω (σιγόντο στον Λουδοβίκο των Ανωγείων)! Όχι γιατί οι φλούδες έχουν οινόπνευμα, μα γιατί από εσένα τα έμαθα και τα κάνω!

    ReplyDelete
  3. Κική, μπορώ να ονομάσω αυτο σου το ποστ Κορυφαίο;
    για μενα που δεν τρώω κρεατικά και τη μιση ποικιλία λαχανικών
    (τιμώντας καθημερινα τα ζυμαρικά)
    και λατρεύω τα μανταρινια, ειναι ό,τι καλυτερο!!

    ακομα το λικερ μου δεν εγινε, αλλά θα ακολουθησω πιστά τα περιγραφομενα και ιδιαιτέρως τα τιπς.
    και το δευτερο για το τέλος του μαγειρέματος.
    (μαλλον σε καποια σάλτσα δικής μου εμπνευσεως για τα μακαρονια που λεγαμε, θα τα προσθέσω)

    φιλιά και καλη Κυριακη!

    ReplyDelete
  4. Deli,πάνε τώρα τα μανταρινάκια από το λικέρ.
    Πολύ ωραία τα τρουφάκια-θα είναι και αρωματικά!
    Αλήθεια να βάλω νεράκι στο λικέρ;Έγινε αρκετά δυνατό-πόσο να βάλω και πόσες μέρες να το αφήσω να γίνει;
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  5. Λαχανάκι μου να την κάνεις! Είμαι σίγουρη ότι θα σου αρέσει! Καλή επιτυχία!

    Αγγελική μόλις πλούτισα το ρεπερτόριό μου! Χαχα! Δεν το ήξερα το άσμα! Τα φτιάχνεις τα ατιμούλικα; Είδες τι πειρασμός είναι; Κανείς δεν σταματάει σε ένα!

    Μαριλένα ευχαριστωωωώ! Καλά... να δω μανταρίνια μεθυσμένα σε μακαρόνια...και τι στον κόσμο! χαχα! Και μετά λέω για τις δικές μου ιδέες extreme? Μαριλένα! Άπαιχτη!

    Ελένη , αν δεν σου αρέσει τόσο δυνατό, πρόσθεσε σιγά σιγά νερό μέχρι να δεις πότε σε ικανοποιεί η γεύση. Βάζε λίγο κάθε φορά. Βάλε 100 γρ. αρχικά (σχεδόν 1 φλυτζάνι), ανακάτεψε, αστο 2-3 μέρες, δοκίμασε. Αν πάλι δεν σου αρέσει, κάνε το ξανά, μέχρι να δεις πόσο ελαφρύ το θέλεις.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Προσπάθησα να το φτιάξω όπως το γράφετε αλλά το μείγμα έχει γίνει πολύ αραιό και δεν πλάθεται!! Μπορείτε να με βοηθήσετε;;; Ευχαριστώ πολύ ❤️

      Delete
    2. Προσθέστε περισσότερο αμύγδαλο ή καλύτερα λίγη τριμμένη φρυγανιά για να μαζέψει τα υγρά. Κική

      Delete
  6. Τελικά, θα το ανοίξεις εκείνο το ρημάδι το ρεστοράν/καφετέρια/ζαχαροπλαστείο που λέγαμε; Γιατί αυτή η εικονική πραγματικότητα δεν έχει λύσει ακόμα το πρόβλημα της αίσθησης της γεύσης...
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  7. Λικέρ δεν έκανα,άμα βρω μανταρίνια από καλή οικογένεια με γαλλικά και πιάνο,θα την κάνω την συνταγή μέσα στην Σαρακοστή,αν και δεν νηστεύουμε,κάνουμε λίγο κράτει γενικώς.
    Να προσθέσω στην συλλογή των ασματων για μανταρίνια το "Οδός Αρστοτέλους",που στο ρεφρέν λέει:
    Σάββατο κι απόβραδο και ασετιλίνη
    Στην Αριστοτέλους που γυρνάς
    Έβγαζα απ'τις τσέπες μου φλούδες μανταρίνι
    Σου 'ριχνα στα μάτια να πονάς.
    Με την φωνή της Χ.Αλεξίου βεβαίως.
    Φιλάκια

    ReplyDelete
  8. Εμένα πάλι γιατί μου φαίνεται κομματάκι μπελαλίδικο?? Μάλλον γιατί δεν αγαπώ τα μανταρίνια!!Μπράβο Κική, καταπληκτικά πρωτότυπες ιδέες!!

    ReplyDelete
  9. καλη Κυριακή και καλη σου εβδομάδα.
    τσεκ στο email σου.
    φιλιά καρυστινά

    ReplyDelete
  10. Τα έχω φτιάξει όταν τα είχες πρωτοβάλει, και τα έχω ξαναφτιάξει πολλές φορές.
    Τα συνιστώ ανεπιφύλακτα, είναι σούπερ ντούπερ αυτά τα τρουφάκια!!!

    ReplyDelete
  11. Ναι, ναι Κικη μου, τρουφακια για την υπογλυκαιμια που μας πιανει εικοσιτεσσερις ωρες το εικοσιτετραωρο.

    ReplyDelete
  12. Είναι υπέροχα και απο εμφανιση και απο γεύση !!! υπέροχο των αρωμα των μανταρινιών!! προλαβα Κικίτσα ή τα πήραν όλα???

    ReplyDelete
  13. Βρε τι έπαθα η βιαστική. Ας είναι όμως θα τα φτιάξω με τον άλλο τρόπο. Πάντως το λικεράκι το καλοπίνουμε:)) Ήδη έβαλα το πρωί και φτιάχνω και λικέρ πορτοκάλι. Κική τι λες πορτοκαλοτρουφάκια γίνονται? για να θυμηθώ να κρατήσω τις φλούδες αυτή τη φορά.

    ReplyDelete
  14. εννοείται πως θα κάνω κι εγώ μανταρινοκατάσταση!:)

    ReplyDelete
  15. α, ξέχασα και το τραγούδι για το πλέυ λιστ: "είχα μες τις τσέπες μου τρούφες μανταρίνι, σου ριχνα στο στόμα μην πεινάς" οκ?:)

    ReplyDelete
  16. Διονύση , εγώ σου λέω: στείλε μου δ/νση! Δε με ακούς! Κάποτε αυτά τα τρουφάκια ταξίδεψαν μέχρι τη Γερμανία για να τα γευτεί η Νέλλη!!!

    Λίλα , ούτε εγώ νηστεύω πάντα μες στη Σαρακοστή. Τα τελευταία χρόνια δεν νηστεύω, αλλά καλά είναι να έχουμε μια συνταγή νηστίσιμη. Καλέ πως μου διέφυγε αυτό το τραγούδι;;; Μπράβο βρε Λίλα που μου το θύμησες!

    Ελένη , πάντα στη διάθεσή σας κυρία μου!

    Αγνή , σου φάνηκες μπελαλίδικο; Ε, είναι μια σταλίτσα μόνο! :-)))
    Ευχαριστώ!

    Venceremos είσαι σούπερ! Ευχαριστώ!!!

    Έλενα , μανταρινοπόρωση!

    Μαρία , πάντα κρατάω μερικά για τους αργοπορημένους φίλους! ;-)

    Ρένα και μ' έκανες κι εμένα να βιαστώ να τη βάλω! Χαχα! Δεν πειράζει! Με τα πορτοκάλια: έβαλες τα πορτοκάλια ολόκληρα; Αν ναι μάλλον θα γίνεται αν και τα πορτοκάλια σε σχέση με τα μανταρίνια έχουν πιο πολύ άσπρο στη φλούδα τους που πικρίζει. Εγώ έκανα λικέρ με διαφορετικό τρόπο και ίσως τις αξιοποιήσω.

    Χαααααααααααρτ! Στο πρώτο σχόλιο απογοητεύτηκα. Περιμενα πώς και πώς να φανείς για να δω τι θα πεις. Χαλάλι σου γιατί με αποζημίωσε το δεύτερο σχόλιο!!! Χαχαχα! Έλα να κάνουμε τζερτζελεεεεεεεεεεεεέ!!!

    ReplyDelete
  17. οκ, πείτε μου αμέσως, πόσα λικεροτρουφάκια έχετε φάει;;; :)))

    ReplyDelete
  18. Εχμμμμμμμμμμ...μούμπλε ντούμπλε....
    .......
    ..
    ...........
    .......
    Μετράω....

    ReplyDelete
  19. Θα πάρω μανταρινόοοοοοτρουυυυυυυυυυυυφάαααααααα το μωρό μουυυυυυυυυ! Θα πάααρωω μανταρινότρουφαααααααααααααααα!!!
    (α ρε σαντιγύ τι χάνεις!!!)
    Άλλος τρώει, άλλος μεθάει!

    ReplyDelete
  20. "τρούφα τρούφα τα κιλά μου τα μετράω και πονωωωώ" (αυτό μπαίνει στο πλέι λιστ)

    ReplyDelete
  21. Όχι δε τα έβαλα ολόκληρα. Τις φλούδες έβαλα. Έτσι έλεγε η συνταγή για λικέρ πορτοκάλι κι αν κατάλαβα καλά φλούδες μπαίνουν και στα τρουφάκια. Σωστά?

    ReplyDelete
  22. Μου βάλατε άλλη μια έμμονη λιχουδο-ιδέα, τι πραγμα είναι τούτο ντέλι? Δείξτε λίγο έλεος...
    Γλυκιά εβδομάδα να χουμε :)

    ReplyDelete
  23. Heart , η λίστα εμπλουτίζεται!!!

    Ρένα , σωστά. Απλά η φλούδα του πορτοκαλιού, είναι πιο πικρή σε σχέση με του μανταρινιού. Αν έχεις βάλει πολύ άσπρο καθώς τα έκοβες, δεν ξέρω τι αποτέλεσμα θα έχει.

    Ισιδώρα , believe me! Είναι μια λιχουδιά που πιο μυρωδάτη και πιο έλεγκαντ, δεν υπάρχει άλλη. Μικρός πειρασμός! Κοίτα! Μια σταλιά μπουκίτσα. Μόνο που δεν μένεις στη μία κανείς! :-)))

    ReplyDelete
  24. αααα, μανταρινοτρουφάκια!

    Σημ1 : Αν σας φανεί βαρύ το λικέρ, ρίχτε κι αλλο οινόπνευμα να το επιβαρύνετε!

    Σημ2: Διαμαρτύρομαι ντελί γιατι δε με μελετάς αρκούντως και έχεις την απαίτηση να φάει η heart τρούφες λικεράτες χωρίς να τις έχεις βάλει ζκατάψυξ!

    ReplyDelete
  25. Δεν έβαλα λικερ μανταρίνι εφέτο. Λέω να δοκιμάσω με τις λεμονόφλουδες... Τι λες; Λεμονοτρουφάκια!
    Θα το δοκιμάσω και θα σας πω εντυπώσεις! Πάντως η μαρμελάδα έγινε και το πρώτο βαζάκι άδειασε ήδη!
    Φιλιά!
    CrazyTourist1

    ReplyDelete
  26. Μάγισσα , αυτό δεν θα είναι λικέρ ντ'ιαρ. Θα είναι βόμβα μολότωφ... Αρχίζω να υποψιάζομαι ότι επίτηδες τα κάνετε λετσι τα λικέρ ;-)
    Ζγκατάψυξ; Νόμιζα ότι μόνο τα μαστιχοειδή βάζει ζγκατάψυξ!

    Τρελοτουρίστα , το σκέφτομαι κι εγώ να δοκιμάσω με λεμονόφλουδες που μεθάνε σε οινόπνευμα αυτή τη στιγμή. Για να δούμε τι θα βγει... Έκανες μαρμελάς με τη συνταγή που είχα δώσει; Χαίρομαι!

    ReplyDelete
  27. Αμε, έκαμνα μαρμελάδα με τη συνταγή σου καθώς και κεικ λεμόνι με λεμονάτο γλάσο, μους λεμόνι και το λικεράκι που ωριμάζει! ;) Θα τα παραθέσω εντός των ημερών στο ιστολόγιο!
    Προσθέτουμε και τρουφάκια στη λίστα!
    CrazyTourist1

    ReplyDelete
  28. κόρες, χαίρομαι που με προσέχετε και ενθυμούστε τις διατροφικές μου συνήθειες, i'm flattered:) (εξαιτίας σας κική οι crazy tourists έχουν κάνει τα άπαντα του λεμονιού, παίρνετε κόσμο στο λαιμό σας:Ρ)

    ReplyDelete
  29. Τρελοτουρίστα , εσείς πήρατε λεμονοφόρα!!! Χαχα!

    Χαρτ , τι να κάνωμεν dear Heart? Αφού είμαστε τραβηχτικές και κάνουμε ωραία πράγματα! Πταίμε;

    ReplyDelete
  30. ουχί, ουχί! εμάς μας τρώει ο ποπός μας:ΡΡΡ

    ReplyDelete
  31. Αυτό είναι ζωγραφική όχι συνταγή!

    ReplyDelete
  32. Νουνού, πειραΣματική ζωγραφική! Χαχα!

    ReplyDelete
  33. Χθες βράδυ που δοκίμασα το λικέρ, σκεφτόμουν τη συνταγή σου.
    Βουρρρρρ....για τρουφάκια, λοιπόν
    και ύστερα....
    ΄Ενα τραγούδι θα σας πω ....απά στο μανταρίνι...
    ;-))))

    Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

    ReplyDelete
  34. Γλαρένια , απάνω του! Εμένα τρέχουν τα σάλια μου που κοιτάζω τη φωτο! Χαχα!

    ReplyDelete
  35. ΚΙΚΗ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ.ΜΟΛΙΣ ΕΦΤΙΑΞΑ ΤΟ ΛΙΚΕΡ ΜΑΝΤΑΡΙΝΙΟΥ,ΚΑΙ ΔΕΝ ΗΞΕΡΑ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΤΑ ΜΑΝΤΑΡΙΝΙΑ.ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΠΡΩΙ ΘΑ ΦΤΙΑΞΩ ΤΡΟΥΦΑΚΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΚΟΡΟΥΛΑΣ ΜΟΥ ΤΗΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ.ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Θα σου αρέσουν σίγουρα! Να τη χαίρεσαι!

      Delete