Wednesday, November 12, 2014

Πώς να φτιάξετε σπόρους κεφίρ από το κεφίρ του εμπορίου

Κουφαθήκατε από τον τίτλο; Κι όμως γίνεται και ήρθε η ώρα να σας το αποδείξω!

Η παρούσα ανάρτηση, σκοπό έχει να σας λύσει το πρόβλημα εύρεσης σπόρων κεφίρ και κατ' επέκταση να μην έχετε ανάγκη κανέναν!

http://mikrikouzina.blogspot.gr/2013/02/blog-post_17.html

Εδώ και πολύ καιρό, σε ένα ποστ για το κεφίρ, είχε σχολιάσει ο Σταύρος και ήταν αυτός που μου έβαλε την ιδέα και το έψαξα. Η σημαντική πληροφορία που κράτησα ήταν η εξής: Πώς να φτιάξετε κεφίρ στο σπίτι σας ΧΩΡΙΣ να έχετε σπόρους!

Κοπιάρω ένα μέρος παλαιότερου ποστ, για να μην τα ξαναγράφω και να μην τα ψάχνετε.

Διαβάζοντας αυτό που είχε γράψει ο Σταύρος, μου φαινόταν μεν λογικό, αλλά σαν άπιστο και καχύποπτο πλάσμα που είμαι, ο μόνος τρόπος για να δω αν αυτά που λέει στέκουν, ήταν να δοκιμάσω εγώ η ίδια. Ο Σταύρος λοιπόν μου έλεγε ότι αν θέλουμε να φτιάξουμε κεφίρ και ΔΕΝ έχουμε σπόρους, μπορούμε να πάρουμε έτοιμο κεφίρ από το σούπερ μάρκετ, να το προσθέσουμε σε γάλα και να περιμένουμε να εμφανιστούν σπόροι. Αυτό εξηγείται, επειδή το προϊόν του σούπερ μάρκετ, ναι μεν είναι σουρωμένο κεφίρ χωρίς σπόρους, αλλά δεν παύει να περιέχει βακτήρια και ζύμες. Με υπομονή λοιπόν θα πάρετε σπόρους. Ο Σταύρος πρότεινε ένα μπουκάλι κεφίρ (είναι μισό λίτρο) σε ένα λίτρο γάλα.
Και όπως σας είπα, δεν θα πίστευα ότι μπορεί να συμβεί, αν δεν το δοκίμαζα εγώ η ίδια. Ομολογώ ότι έκανα 2 πράγματα, τα οποία θα μπορούσαν να στοιχίσουν την επιτυχία του πειράματος. 1) έβαλα μόλις μισό μπουκάλι έτοιμο κεφίρ από το σμ, μέσα σε μισό λίτρο γάλα. 2) άφησα το βάζο για 2-3 βδομάδες στο ψυγείο και αφού είδα ότι σπόροι δεν εμφανίζονταν, το άφησα εκτός ψυγείου. Συνολικά άφησα το βάζο εκτός ψυγείου 3 μήνες. Σούρωνα κατά καιρούς το γάλα για να δω αν υπάρχουν σπόροι και το ξανάβαζα στο βάζο. Κάποια στιγμή, ήμουν έτοιμη να γράψω ότι το πείραμα απέτυχε, μέχρι τη στιγμή που αποφάσισα ξανά μετά από καιρό να σουρώσω (και να πετάξω) το γάλα, για να γράψω με σιγουριά τι απέγινε. Όταν το έκανα, βρήκα 2 σπόρους κεφίρ!!!! Δεν πίστευα στα μάτια μου!

Χρειάστηκε να περιμένω 3 μήνες για να δω ότι μπορεί να φτιάξεις σπόρους κεφίρ με αυτό τον τρόπο.

Φύλαξα αυτά τα 2 σποράκια σε καινούριο βαζάκι με λίγο γαλατάκι και περίμενα να δω αν θα πολλαπλασιαστούν.
Όσο καιρό έκανα το πείραμα, το γάλα στο βάζο συμπεριφερόταν σαν να είχε σπόρους κεφίρ μέσα. Δηλαδή έπηζε, διαχωριζόταν το νερό από το γάλα κλπ.

Είχα διαβάσει επίσης σε ξένο σάιτ  ότι τα έτοιμα ροφήματα κεφίρ, φτιάχνονται με μαγιά από κεφίρ (δηλαδή από έτοιμο κεφίρ) και όχι απαραίτητα με σπόρους κεφίρ. Αν κρίνω από τη συμπεριφορά του δικού μου κεφιρομίγματος στο βάζο, μπορώ να το πιστέψω, αφενός μεν γιατί και χωρίς σπόρους είχε την ίδια συμπεριφορά, αφετέρου μια τεράστια παραγωγή ροφήματος θα απαιτεί και μεγάλη ποσότητα σπόρων. Υπάρχει τόσο μεγάλη ποσότητα σπόρων; Δεν ξέρω...Απλά η πληροφορία με έκανε να αναρωτιέμαι!

Να σας πω επίσης, ότι αρχικά, ξεκίνησα το πείραμα στο ψυγείο. Μετά άφησα το βάζο με το γάλα εκτός ψυγείου για τρεις μήνες. Εννοείται  ότι ούτε το έπινα, ούτε το άλλαζα. Το άφησα έξω, επειδή στο ψυγείο καθυστερεί η ανάπτυξη των μυκήτων. Όταν σιγουρεύτηκα ότι υπάρχουν σπόροι, το έβαλα στο ψυγείο. Μετά από ενάμιση χρόνο πια, οι σπόροι έχουν πολλαπλασιαστεί. Σ' αυτό το διάστημα, ελάχιστες φορές έχω αλλάξει το γάλα. Έτσι κι αλλιώς ήταν ένα πείραμα. Αν το άλλαζα συχνά και το χρησιμοποιούσα, θα είχαν γίνει περισσότεροι, αλλά δεν το έκανα για να δω τι θα απογίνει. Εκείνο που επίσης δεν μπορώ να πω με σιγουριά, είναι για την ποιότητα των σπόρων. Δεν ξέρω κατά πόσο είναι καλοί οι σπόροι που καλλιέργησα εξαρχής, σε σχέση με τους σπόρους που είχα. Αν κρίνω από το αποτέλεσμα, δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τους δικούς μου, αφού αντιδρούν με τον ίδιο τρόπο.

Καταλαβαίνετε γιατί αυτή η ανάρτηση καθυστέρησε τόσο. Έπρεπε και αποτελέσματα να έχω και ήθελε κάμποσο γράψιμο. Επειδή όμως συνέχεια αφήνετε σχόλιο ότι ψάχνετε σπόρους και εγώ δεν είμαι σε θέση συνέχεια να χαρίζω σπόρους, είπα ότι ήρθε η ώρα να γραφτεί.

Οπότε, όσοι δεν μπορείτε να βρείτε σπόρους κεφίρ, εναποθέστε τις ελπίδες σας στο έτοιμο κεφίρ του εμπορίου, οπλιστείτε με υπομονή και περιμένετε όσο χρειαστεί, προκειμένου να τους αποκτήσετε. Έτσι κι αλλιώς το ψάχνετε για μήνες. Μπορείτε να περιμένετε μερικούς ακόμα και να έχετε το δικό σας!

Παρακάτω, βλέπετε φωτογραφίες από όλη την πορεία τους καθώς τους φωτογράφιζα, ενώ σε καθεμιά, αναφέρω πόσο μηνών ήταν τα σποράκια. Καλή επιτυχία σε όσους το επιχειρήσουν. Τώρα ξέρετε τον τρόπο. Μένει να τον υλοποιήσετε!

15-2-13

2-4-13
5-7-13
30-7-13

3-10-13

5-8-14

4 comments:

  1. θελει υπομονη πολυ ομως

    ReplyDelete
  2. Μπράβο για την επιτυχία και πρωτίστως την υπομονή! Μια συμβουλή : Το κεφίρ απ' όσο μου έχει πεί εκείνος που μου έδωσε τους αρχικούς μύκητες, δεν θέλει επαφή με μέταλλα. Σουρωτήρι πλαστικό και γυάλινο βαζο φύλαξης. Στο ψυγείο το αφήνω το καλοκαίρι όταν λείπουμε και "κοιμάται¨...

    ReplyDelete
  3. Βρήκα στο ΣΜ Μασουτης κεφιρ ΥΓΕΙΑ το σούρωσα και πήρα λίγους σπόρους.Τους έβαλα στο γάλα σε πλαστική κανατα με καπάκι και σε 48 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου ειχε γίνει το κεφιρ. Το σούρωσα πήρα το πόσιμο κεφίρ που τα φυλαω στο ψυγειο και το καταναλώνω.Τους σπόρους σε πλαστικό κεσεδάκι με καπάκι με λίγο γάλα τους φυλάω στο ψυγείο και κάνω κεφίρ όποτε θέλω.

    ReplyDelete