Μετά από ένα μικρό διάλειμμα, συνεχίζω με τα κινέζικα.
Ο Θεοτόκης, όλα τα φαγητά τα έφτιαξε σε γουόκ. Και καθώς μαγείρευε μου έλεγε μυστικά. Το γουόκ του ήταν απόλυτα κοίλο και ακουμπούσε πάνω σε μια κυλινδρική βάση για να μην ακουμπάει επάνω στην κεραμική εστία, αλλά και για να ισορροπεί. Στη φάση που μαγείρευε μου έλεγε για τα γουόκ. Στέκομαι στο πιο σημαντικό: Το ξέρεις ότι δεν πρέπει να τα πλένεις; Αυτη η πατίνα που αποκτάει με το χρόνο και τα μαγειρέματα, είναι απαραίτητη.
Εδώ συνεχίζω εγώ. Όχι μόνο απαραίτητη, αλλά είναι τόσο σημαντική, που όταν αγοράσεις καινούριο γουόκ, κάνεις διαδικασία παλαίωσης. Αν ενδιαφέρεστε να διαβάσετε 2 ενδιαφέροντα άρθρα για το καθάρισμα και την παλαίωση του γουόκ, ρίξτε μια ματιά εδώ και εδώ.
Και για να μη φρικάρετε περί πλυσίματος, να πω κι αυτό. Το ξέρατε ότι και οι λαμαρίνες που ψήνουν ψωμιά στους φούρνους δεν πλένονται; Όχι μόνο δεν πλένονται, αλλά όταν είναι καινούριες ψεκάζονται με λάδι και "καίγονται" στον φούρνο για να παλιώσουν και να μην κολλάει το ψωμί. Και στις δύο περιπτώσεις η πατίνα από τα μαγειρέματα προσδίδει στα σκεύη μια φυσική αντικολλητική επίστρωση...
Μοσχάρι με μπρόκολο
από την Gungzhou
Υλικά
400 γρ. μοσχάρι
500 γρ. φουντάκια μπρόκολο
1 σκελίδα σκόρδου λιωμένη
2 πράσινα κρεμμυδάκια κομμένα σε κομμάτια των 1,5 εκ.
1,5 εκ. φρέσκια ρίζα τζίντζερ λιωμένη
5 κ. σ. λάδι για τηγάνισμα
1/2 κ. σ. αλάτι
1/2 κούπα ζωμό
για τη μαρινάδα
3 κ. σ. σόγια σως
1 κ. σ. σέρυ
1 κ. σ. κορν φλάουρ
1 κ. γ. ζάχαρη
Εκτέλεση
Κόβουμε το κρέας αντίθετα από τη φορά των ινών, σε πολύ λεπτές λωρίδες μισού εκατοστού.
Ανακατεύουμε τα υλικά της μαρινάδας και αφήνουμε μέσα σ' αυτή το κρέας για μισή ώρα.
Κόβουμε το μπρόκολο σε μικρές μπουκιές.
Σε γουόκ, ζεσταίνουμε τις δύο κ. σ. λάδι και σωτάρουμε το σκόρδο, προσθέτουμε το μπρόκολο, αλάτι και το ζωμό και σωτάρουμε σε δυνατή φωτιά ανακατεύοντας συνέχεια για 5 λεπτά.
Αποσύρουμε τα υλικά από τη φωτιά και τα διατηρούμε ζεστά.
Στο γουόκ, βάζουμε 3 κ. σ. λάδι και προσθέτουμε το τζίντζερ, τα κρεμμυδάκια και το μοσχάρι και σωτάρουμε σε δυνατή φωτιά ανακατεύοντας για 2 λεπτά.
Προσθέτουμε το μπρόκολο, ανακατεύουμε απαλά και σερβίρουμε σε ζεστή πιατέλα.
Καλό Σαββατοκύριακο!
Ο Θεοτόκης, όλα τα φαγητά τα έφτιαξε σε γουόκ. Και καθώς μαγείρευε μου έλεγε μυστικά. Το γουόκ του ήταν απόλυτα κοίλο και ακουμπούσε πάνω σε μια κυλινδρική βάση για να μην ακουμπάει επάνω στην κεραμική εστία, αλλά και για να ισορροπεί. Στη φάση που μαγείρευε μου έλεγε για τα γουόκ. Στέκομαι στο πιο σημαντικό: Το ξέρεις ότι δεν πρέπει να τα πλένεις; Αυτη η πατίνα που αποκτάει με το χρόνο και τα μαγειρέματα, είναι απαραίτητη.
Εδώ συνεχίζω εγώ. Όχι μόνο απαραίτητη, αλλά είναι τόσο σημαντική, που όταν αγοράσεις καινούριο γουόκ, κάνεις διαδικασία παλαίωσης. Αν ενδιαφέρεστε να διαβάσετε 2 ενδιαφέροντα άρθρα για το καθάρισμα και την παλαίωση του γουόκ, ρίξτε μια ματιά εδώ και εδώ.
Και για να μη φρικάρετε περί πλυσίματος, να πω κι αυτό. Το ξέρατε ότι και οι λαμαρίνες που ψήνουν ψωμιά στους φούρνους δεν πλένονται; Όχι μόνο δεν πλένονται, αλλά όταν είναι καινούριες ψεκάζονται με λάδι και "καίγονται" στον φούρνο για να παλιώσουν και να μην κολλάει το ψωμί. Και στις δύο περιπτώσεις η πατίνα από τα μαγειρέματα προσδίδει στα σκεύη μια φυσική αντικολλητική επίστρωση...
Μοσχάρι με μπρόκολο
από την Gungzhou
Υλικά
400 γρ. μοσχάρι
500 γρ. φουντάκια μπρόκολο
1 σκελίδα σκόρδου λιωμένη
2 πράσινα κρεμμυδάκια κομμένα σε κομμάτια των 1,5 εκ.
1,5 εκ. φρέσκια ρίζα τζίντζερ λιωμένη
5 κ. σ. λάδι για τηγάνισμα
1/2 κ. σ. αλάτι
1/2 κούπα ζωμό
για τη μαρινάδα
3 κ. σ. σόγια σως
1 κ. σ. σέρυ
1 κ. σ. κορν φλάουρ
1 κ. γ. ζάχαρη
Εκτέλεση
Κόβουμε το κρέας αντίθετα από τη φορά των ινών, σε πολύ λεπτές λωρίδες μισού εκατοστού.
Ανακατεύουμε τα υλικά της μαρινάδας και αφήνουμε μέσα σ' αυτή το κρέας για μισή ώρα.
Κόβουμε το μπρόκολο σε μικρές μπουκιές.
Σε γουόκ, ζεσταίνουμε τις δύο κ. σ. λάδι και σωτάρουμε το σκόρδο, προσθέτουμε το μπρόκολο, αλάτι και το ζωμό και σωτάρουμε σε δυνατή φωτιά ανακατεύοντας συνέχεια για 5 λεπτά.
Αποσύρουμε τα υλικά από τη φωτιά και τα διατηρούμε ζεστά.
Στο γουόκ, βάζουμε 3 κ. σ. λάδι και προσθέτουμε το τζίντζερ, τα κρεμμυδάκια και το μοσχάρι και σωτάρουμε σε δυνατή φωτιά ανακατεύοντας για 2 λεπτά.
Προσθέτουμε το μπρόκολο, ανακατεύουμε απαλά και σερβίρουμε σε ζεστή πιατέλα.
Καλό Σαββατοκύριακο!
Πολύ ενδιάφεροντα όλα τα παραπάνω, δε τα γνώριζα...(αντε να κρατήσεις βρώμικο γουοκ ομως στο σπιτι)
ReplyDeleteΚαλημέρα! Αυτό για το γουόκ ούτε εγώ το ήξερα! Ενδιαφέρον! Πάντα μαθαίνω από σένα! Φιλακια
ReplyDeleteκαλα εχω μείνει,δεν ειχα ιδεα για το γουοκ,αλλα και για τις λαμαρινες στους φορνους!!!πραγματικα πολυ ενδιαφερουσες πληροφοριες μας εδωσες κικη!
ReplyDeleteΑυτο το μπροκολιστο μοσχαρακι το ειχα "σταμπαρει" απο την προηγουμενη αναρτηση σου....μου τρεχουνε τα σαλια!!!!
καλο σουκου και μυρωδατο!!!
Έχω φάει τέτοιο μοσχαράκι, είναι πολύ καλό! Για το γουόκ δεν το ήξερα ότι πρέπει να μην πλένεται. Το είχα ακούσει για τα μαντεμένια τηγάνια, αλλά δεν ήξερα ότι ίσχυε και για το γουόκ. Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες! (Συνέχισε τα κινέζικα, μας αρέσουν ;) )
ReplyDeleteΚινέζικο το θέλουμε και το εκτιμάμε!!
ReplyDeleteΔεν έχω γουόκ, δεν έχω γουόκ!! (Άγιε Βασίλη μου ελπίζω να με ακούς...)
Καλημέρα. Αυτό το στήσιμο για το γουόκ δημιουργούσε τις υψηλές θερμοκρασίες που απαιτούνται για τέτοιου είδους μαγειρέματα; Και εγώ δεν έχω γκάζι και δεν παίρνω γουόκ γι' αυτόν ακριβώς το λόγο. Δουλεύει καλά; Να το τολμήσω;
ReplyDeleteΝαι! Δούλεψε τέλεια!
DeleteΕξαιρετικό και αυτό όπως και τα υπόλοιπα πιάτα που παρουσίασες!
ReplyDeleteΠολύ τυχεροί που απολαύσατε ένα τέτοιο δείπνο!!!!!
Δεν είχα ιδέα για τον καθαρισμό (τέλος πάντων, την έλλειψή του) του γουόκ! Επίσης με συνάρπασε και η βάση στην οποία ακουμπούσε το σκεύος, γιατί νόμιζα ότι για κεραμικές εστίες υπάρχουν μόνο κάποια γουόκ με πάτο τηγανιού.... εντυπωσιάστηκα!!
ReplyDeleteΕπίσης, να πω ότι το μοσχαράκι πρέπει να είναι πολύ νόστιμο, έχω δοκιμάσει με τέτοια αρώματα και είναι υπέροχο!!
Απλό και νόστιμο το φαγάκι σου Κικη. Όχι μόνο οι λαμαρίνες αλλά και τα ταψάκια που ψήνουνε μέσα τα χριστόψωμα και τα πασχαλινά ψωμιά δεν πλένονται τα σκουπίζουν με λαδωμένο πανί και το ξέρω από τον μπαμπά μου που ήταν αρτεργάτης.
ReplyDeleteΈτσι ακριβώς Κατερίνα μου :-)
Delete