Monday, September 8, 2014

Πώς καραμελώνουμε ζαχαρούχο γάλα

Ήθελα να ξεκινήσω τη νέα σαιζόν της μικρής κουζίνας με ένα γλυκό, αγαπημένο της οικογένειας το μπανόφι. Στο οποίο μπανόφι, χρησιμοποιούμε καραμελωμένο ζαχαρούχο γάλα. Οπότε, θεώρησα καλύτερο να σας πω πρώτα πώς καραμελώνουμε ζαχαρούχο γάλα και μετά να βάλω τη συνταγή.

Ακολουθεί σεντονάκι :-)

Όσες φορές έχω καραμελώσει ζαχαρούχο γάλα για μπανόφι, το έχω κάνει με τη γνωστή μέθοδο του βρασίματος της κονσέρβας μέσα σε νερό που το καλύπτει. Η μέθοδος αυτή έχει γίνει συχνά αντικείμενο συζήτησης επειδή οι απόψεις διίστανται για το αν είναι υγιεινό ή όχι να βράζει η κονσέρβα και στη συνέχεια να φυλάsσεται για μήνες. Αλλά ας τα πάρω με τη σειρά.

Αυτή τη φορά, καραμέλωσα ζαχαρούχο γάλα με τρεις διαφορετικούς τρόπους για να σας πω τα υπέρ και τα κατά τους. Ας τους δούμε.

1ος τρόπος:
Το βράσιμο της κονσέρβας
Υλικά:
1 κονσέρβα ζαχαρούχο γάλα (400 γρ.)

Για να καραμελώσουμε ζαχαρούχο γάλα με αυτό τον τρόπο, βάζουμε την κονσέρβα με το γάλα ΧΩΡΙΣ να την ανοίξουμε, σε κατσαρόλα και προσθέτουμε νερό να την καλύπτει. Επειδή είναι χρονοβόρα διαδικασία. και το ρευματάκι κοστίζει, κανένας δεν καραμελώνει μόνο μια κονσέρβα, αλλά αρκετές μαζί, αφού διατηρούνται μετά σε ντουλάπι για μήνες.
Βγάζουμε το χαρτί της συσκευασίας (μόνο και μόνο για να μην γεμίσει η κατσαρόλα χαρτί...), βάζουμε τις κονσέρβες στην κατσαρόλα με το νερό από την αρχή και τις βράζουμε για 2 ώρες, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, με νερό που θα καλύπτει συνέχεια τις κονσέρβες. Αν χαμηλώνει η στάθμη του νερού, θα πρέπει να συμπληρώνετε νερό.
Αφήνουμε τις κονσέρβες να κρυώσουν μέσα στο νερό που έβρασαν.
ΠΡΟΣΟΧΗ: δεν ανοίγουμε τις κονσέρβες όσο είναι ζεστές για κανέναν λόγο γιατί μπορεί να εκραγούν! Μη φοβάστε. Δεν μου έχει συμβεί ποτέ! :-)

Το αποτέλεσμα: Παίρνετε μια πυκνή καραμέλα, με ωραία γεύση, η οποία μπορεί να σας δυσκολέψει λόγω πυκνότητας στο άπλωμα, αλλά μπορείτε να την απλώσετε στο ταψί βάζοντας λίγη-λίγη κατά τόπους και βοηθώντας με τη ράχη ενός βρεγμένου κουταλιού. Αν το παραβράσετε μπορεί να ζαχαρώσει κατά τόπους. Αυτό ίσως συμβαίνει και με το φύλαγμά της επί μήνες, αλλά δεν ορκίζομαι.

Τα υπέρ:
-Μπορούμε να καραμελώσουμε πολλές κονσέρβες μαζί, αφού μπορούμε στη συνέχεια να τις συντηρήσουμε σε ντουλάπι για μήνες. Την τελευταία φορά που έκανα μπανόφι, είχα την κονσέρβα πάνω από 6-8 μήνες στο ντουλάπι.
-Δεν αλλάζει ο όγκος του γάλακτος με αυτή τη μέθοδο. Μετά τη διaδικασία δηλαδή, παίρνετε μια γεμάτη κονσέρβα καραμελωμένο γάλα.

Τα κατά: 
-Πολλά έχουν λεχθεί για το κατά πόσο είναι υγιεινό να βράζουμε το υλικό μέσα στην ίδια κονσέρβα. Οι ειδικοί λένε ότι δεν πρέπει και θα βρείτε πολλές σελίδες αγγλόφωνες να υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να γίνεται αυτό. Τώρα τι μπορεί να πάθουμε όλοι όσοι το έχουμε κάνει επανειλημμένα, θα δείξει.. Το θέμα δεν είναι αν το υλικό είναι κατάλληλο για το γάλα, αλλά αν το υλικό εκτίθεται σε τόσο υψηλές θερμοκρασίες για ώρες και στη συνέχεια η συντήρησή του για μήνες μέσα στη ίδια την κονσέρβα.

2ος τρόπος
Βράσιμο σε μπεν μαρί ή κατσαρόλα απευθείας

Υλικά:
1 κονσέρβα ζαχαρούχο γάλα (400 γρ.)


Μπορούμε να βράσουμε το ζαχαρούχο γάλα, απευθείας σε κατσαρόλα ή σε μπεν μαρί. Επειδή και εδώ είναι χρονοβόρα διαδικασία και το γάλα "πιάνει" εύκολα στον πάτο της κατσαρόλας, ας είναι και αντικολλητική, συστήνω να κάνετε το καραμέλωμα σε μπεν μαρί.
Αδειάζουμε το περιεχόμενο της κονσέρβας σε κατσαρολάκι αντικολλητικό. Αν βάλετε απευθείας την κατσαρόλα στη φωτιά, χαμηλώστε πάρα πολύ την ένταση και συνεχίστε ανακατεύοντας συνεχώς επί μία ώρα. Ναι. Καλά διαβάσατε. Επί μία ώρα, ίσως και περισσότερο. Οπότε καταλαβαίνετε πόσο κουραστική διαδικασία είναι, αφού θα πρέπει να ανακατεύετε συνέχεια για να μην πιάσει.

Είναι καλύτερο λοιπόν να κάνετε αυτή τη μέθοδο σε μπεν μαρί.
Βάζουμε σε μεγαλύτερη κατσαρόλα νερό να βράζει σε μέτρια φωτιά και από πάνω βάζουμε το κατσαρολάκι με το γάλα. Ανακατεύουμε συχνά (αλλά όχι απαραίτητα συνέχεια) για μία ώρα. Εγώ το άφησα λίγο παραπάνω από μία ώρα και παραπύκνωσε. Σκεφτείτε καθώς θα ελέγχετε την πυκνότητά του, ότι όταν κρυώσει θα σφίξει κι άλλο.

Το ίδιο μπορείτε να κάνετε σε μπεν μαρί και στον φούρνο.

Το αποτέλεσμα: Παίρνετε μια πυκνή καραμέλα που θυμίζει σε γεύση πάρα πολύ τις γνωστές  καραμέλες γάλακτος που είχαν στο χαρτάκι μια αγελαδίτσα.


Τα υπέρ:
Ο τρόπος σίγουρα είναι πιο υγιεινός από το βράσιμο της ίδιας της κονσέρβας.
Τα κατά:
-Είναι χρονοβόρα διαδικασία και πρέπει να ανακατεύεις συνέχεια ή σχεδόν συνέχεια.
-Μειώνεται ο όγκος του γάλακτος κατά 1/4 περίπου. Ξεκίνησα δηλαδή με 400 γρ. γάλα και τελείωσα με σχεδόν 300 γρ. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί μια συσκευασία να μην φτάνει για ένα κανονικό ταψί μπανόφι.
-Έχει πιο μουντό χρώμα από τους άλλους τρόπους.

3ος τρόπος
Παρασκευή καραμελωμένου γάλακτος με την προσθήκη βουτύρου και ζάχαρης (οπότε δεν θεωρείτε απόλυτα καραμέλωμα, αλλά παρασκευή. Παρόμοια περιγραφή είχε γίνει και εδώ με την καραμέλα γάλακτος)


Υλικά:
1 κονσέρβα ζαχαρούχο γάλα (400 γρ.)
200 γρ. βούτυρο αγελαδινό
200 γρ. ζάχαρη καστανή (ή και λευκή)

Βάζουμε τη ζάχαρη με το βούτυρο σε αντικολλητικό κατσαρολάκι να λιώσει.
Όταν λιώσει προσθέτουμε το γάλα. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά. Μην το βράσετε παραπάνω γιατί ζαχαρώνει. Στην αρχή θα νομίσετε ότι το βούτυρο δεν πρόκειται να απορροφηθεί ποτέ, αλλά σύντομα ομογενοποιείται το μίγμα.

 
Θέλει λίγο χτύπημα με το κουτάλι που ανακατεύετε για να φαίνεται ομοιογενές.
Αν σας ζαχαρώσει, ανακατέψτε το με λίγο νεράκι.

Διατηρείται στο ψυγείο για καιρό. Πόσο δεν μπορώ να πω, γιατί εμένα άντεξε μια βδομάδα επειδή το έτρωγα :-)

Αποτέλεσμα: Παίρνετε διπλάσια ποσότητα υλικού, από ένα θεϊκό παρασκεύασμα που δυσκολεύεστε να του αντισταθείτε!

Υπέρ:
-Υγιεινή μέθοδος ως προς τον τρόπο παρασκευής
-Εκπληκτική γεύση, μάλλον η καλύτερη από όλες!!!
-Σύντομη διαδικασία
-Τελειώνετε με διπλάσια ποσότητα καραμελωμένου γάλακτος

Κατά:
-ΠΑΡΑ πολύ παχυντικό σε σχέση με τις άλλες μεθόδους, αλλά θεϊκή γεύση
-Ζαχαρώνει εύκολα

Και αυτό κράτησε μια βδομάδα στο ψυγείο μου γιατί το έτρωγα. Υποθέτω ότι κρατάει πολύ περισσότερο καιρό. Και στις δύο περιπτώσεις (μπεν μαρί και αυτή) με τον καιρό η επιφάνεια ζαχαρώνει αν δεν καλύπτεται. Καλύψτε τα με μεμβράνη αν δεν είναι σε μπωλ που κλείνει αεροστεγώς. 

Άλλοι τρόποι:
Μπορείτε να καραμελώσετε γάλα σε φούρνο μικροκυμάτων για λίγα δευτερόλεπτα. Δεν έχω φούρνο μικροκυμάτων, οπότε δεν μπορώ να δώσω συμβουλές.

Μπορείτε θεωρητικά να καραμελώσετε κονσέρβα σε χύτρα ταχύτητας αλλά δεν το συστήνω για λόγους ασφάλειας...

Φωτό από την 1η περίπτωση δεν είχα βγάλει. Όταν ανοίξω την τελευταία κονσέρβα που έχω στο ντουλάπι θα το κάνω.

Καλή εβδομάδα!

50 comments:

  1. Ωραία!!!!
    Πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση!!!

    ReplyDelete
  2. Λατρεύω το μπανόφι, μόνο τον ένα τρόπο ήξερα, περιμένω εναγωνίως και τη συνταγή για το γλυκό!

    ReplyDelete
  3. Θά δοκιμάσω τήν 3η συνταγή!!Ακούγεται ποιό εύκολη καί πολύ νόστιμη Κική!!
    Καλή εβδομάδα!!Φιλάκια!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ευχαριστώ πολύ!
      Πολύ χρήσιμη ανάρτηση
      Αναρωτιέμαι αν μπορείς να περιλουσεις πχ ψητες μπανάνες;; ή δεν πάει;

      Delete
    2. Ευχαριστώ!
      Πάει πολύ ο τρίτος τρόπος που είναι πιο αραιός. Άλλωστε και στο μπανόφι που έχει μπανάνες, αυτό βάζουμε, αλλά φτιαγμένο με τον πρώτο τρόπο.

      Delete
  4. Κι εγώ κάνω συνήθως την πρώτη διαδικασία και καμιά φορά ανησυχώ για αυτά που διαβάζω... Αυτή η τρίτη παραλλαγή όμως φαίνεται πολύ ενδιαφέρουσα, αν και πιο παχυντική, όπως λες κι εσύ Κική. Αλλά δε βαριέσαι... Στο κάτω κάτω, καραμέλα θα φάμε, ας είναι θεϊκή, κι ας παχαίνει λίγο παραπάνω!
    Καλώς σε βρήκα!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Κι εγώ την πρώτη κάνω συνήθως. Έτσι κι αλλιώς δεν το φτιάχνω συχνά... :-)

      Delete
  5. Πολύ καλή ανάρτηση που βάζει τα πράγματα στη θέση τους. Εγώ πάντως χρησιμοποιώ την τρίτη μέθοδο για ευνόητους λόγους! Σε ευχαριστούμε Κικίτσα!

    ReplyDelete
  6. Ακόμη δε καταπιάστηκα με το καραμέλωμα ζαχαρούχου και δεν ξέρω ποιό τρόπο να διαλέξω! Πιθανότατα τον τρίτο. Σ ευχαριστουμε πολύ για τις συμβουλές
    Καλό ξημέρωμα
    Φιλιά :)

    ReplyDelete
  7. καλημερα Κικη
    και εγω μονο τον πρωτο τροπο ηξερα, ο τριτος θα δοκιμαστει σιγουρα την επομενη φορα.

    καλη σου μερα

    ReplyDelete
  8. Ενδιαφέρον post και βλέπω μέχρι τώρα πως όλοι συμφωνούμε για το 3ο! Κονσέρβα δεν έχω βράσει ποτέ (κι ούτε πολυθέλω) και μια ώρα ορθοστασία μαζί με ανακάτεμα μου φαίνεται πάααρα πολύ! Η τρίτη μέθοδος με το βούτυρο και την καστανή ζάχαρη αν δεν κάνω λάθος πρέπει να χρησιμοποιείται και για fudge, έχω φτιάξει κάτι τέτοιο -χωρίς σοκολάτα εννοείται, με καρύδια και γεύση καραμέλας (φυσικά και σε μένα δεν έμεινε με τίποτα μια βδομάδα στο ψυγείο :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Άσε...Δύσκολο να μείνει παραπάνω...

      Delete
  9. Καλημέρα! Πολύ μου άρεσε η σημερινή σου ανάρτηση. Αν κάνω την αμαρτία θα την κάνω ολοκληρωμένη, άρα διαλέγω τον τρίτο τρόπο!

    ReplyDelete
  10. Δεν έχω κάνει ποτέ μου καραμέλα, οπότε αυτή η ανάρτηση είναι πολύ πολύ χρήσιμη για μένα!
    Ευχαριστούμε Κικίτσα :)

    ReplyDelete
  11. Γεια σου κικη!!!
    χωρις πλακα νομιζω η συγκεκριμενη παχυρευστη καραμελα με οποιον τροπο και να γινεται,αποτελεί ενα εξαισιο γλυκισμα απο μονο της!!Πολυ ενδιαφερουσα αναρτηση!!!!!

    ReplyDelete
  12. Μόλις έφτιαξα για πρωτη φορα την τριτη συνταγη που προτεινεις. Δεν εχω ξανακαραμελωσει γάλα. Ομως, μου φαίνεται ότι έγινε πάρα πολύ σφιχτό. Δεν είναι ρευστό το μίγμα μου. Με τι μπορώ να το κάνω πιο εύκολο να απλωθει πάνω σε παντεσπάνι ? Ευχαριστώ.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Με τον τρίτο τρόπο δεν έβγαινε πάρα πολύ σφιχτό. Δοκίμασε να την αραιωσεις με λίγο βούτυρο. Λιωσε το μαζί με την καραμέλα.

      Delete
    2. Τελικά μόλις κρύωσε λιγάκι δοκίμασα και καταλαβα οτι είχε ζαχαρωσει. Οπότε, προτού την αραιώσω με βούτυρο, την αραίωσα με νερό όπως έλεγες στη συνταγή. Έγινε πολύ καλή! Και πάλι ευχαριστώ για την άμεση απάντηση.

      Delete
    3. Tέλεια! Καλοφάγωτη!

      Delete
  13. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  14. ευχαριστούμε πολύ για την συνταγή...εμένα προσωπικά μου λύνει τα χέρια σε πολλές συνταγές

    ReplyDelete
  15. το μπανοφι το φτιαχνω με αλλο τροπο χρησιμοποιωντας ζαχαρουχο-εβαπορε-κρεμα γαλακτος-μπισκοτο-τρουφα και ειναι πεντανοστιμο!!!!




    εντανοστιμο!!!!

    ReplyDelete
  16. φυτουρες!!! ωραιο γλυκο!!!

    ReplyDelete
  17. Καλησπέρα, πολύ χρήσιμος ο 3ος τρόπος. Μας λύνει τα χέρια. Σκέφτομαι να το δοκιμάσω άμεσα. Χρειάζεται τακτό ανακάτεμα ή το αφήνουμε να βράσει μόνο του;

    ReplyDelete
  18. το μπαιν μαρι το κανεις λαθος για αυτο αναγκαζεσαι να ανακατευεις συναιχεια.
    Επισης υπαρχει καραμελα που ξεκινας ενα σιροπι ενα προς ενα και οταν γινει καφε τελειωνεις με φρεσκο βουτυρο κ κρεμα γαλακτος. Με το ματι οι ποσοτητες γιατι ειμαι μαγειρας κ οχι ζαχαροπλαστης δοκιμασε να μας πεις σε ποσες μερες θα την φας

    ReplyDelete
  19. Καλησπέρα. Ξέρετε τι κάνουμε αν ζαχαρωσει το καραμελωμενο ζαχαρουχο.;;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ίσως σε χαμηλή φωτιά και ίσως με μερικές σταγόνες νερό. Δεν το έχω δοκιμάσει.

      Delete
  20. Καραμελωσα το ζαχαριυχο και το ανοιξα αλλά δυστυχως δεν το χρησιμοποιησα...διατηρειται στο ψυγείο και πόσο καρό;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Κάλυψε το με αλουμινοχαρτο ή μεμβράνη και βάλε το στο ψυγείο. Είμαι σίγουρη ότι δεν θα πάθει τίποτα για βδομάδες.

      Delete
  21. Καλησπέρα.Πως μπορούμε να δώσουμε γεύση μπανάνας στη κρέμα?Θα μπορούσα να κάνω στο μπλέντερ αλοιφή μια μπανάνα και ύστερα να την ανακατέψω με το καραμελωμένο γάλα????

    ReplyDelete
    Replies
    1. Δεν το έχω δοκιμάσει οπότε δεν μπορώ να πω με σιγουριά. Λιωσε την μπανάνα και ανακάτευε λίγη λίγη αφού καραμελωσει το γάλα. Πιθανότατα να αραιώσει πάλι έτσι;

      Delete
  22. Ρωτησαν μια καμηλα τι σαρεσει πιο πολυ η ανηφορα η η κατηφορα;;κιαυτη απαντησε .γιατι ρε παιδια χαθηκε το ισωμα ;;;υπαρχει ετοιμη αφου !!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλό μου παιδί, όταν γράφτηκε το άρθρο δεν υπήρχαν έτοιμα αφού!

      Delete
  23. Καλησπέρα σας! Εγώ φτιάχνω χρόνια μπανόφι και μπορώ μας πω ότι ο πιο εύκολος τρόπος είναι να βάλουμε τις κονσέρβες σε χύτρα ταχύτητας τις σκεπάζουμε με νερό και βράζουμε 20 λεπτά και μετά τις αφήνω και 10-15 λεπτά κι ανοίγω τη χύτρα και κρυώνω αμέσως. Βγαίνει παχύρρευστη η καραμέλα και είναι τέλεια!!!

    ReplyDelete