Friday, February 3, 2012

Κέικ μήλου-κανέλλας, με κεφίρ ή ξινόγαλο

 Άλλη συνταγή είχα κατά νου να βάλω και άλλη βάζω. Επειδή όμως μερικές-μερικές που είδαν τη φωτό της συνταγής στο φβ, είναι σε ... ενδιαφέρουσα κατάσταση και αν δεν βάλω τη συνταγή αυτή κινδυνεύει το μωρό (λέμε τώρα), τη βάζω άμεσα! Σας προειδοποιώ όμως: είναι πολύ νόστιμο και δεν το βρίσκει η άλλη μέρα!

Κέικ μήλου-κανέλλας, με κεφίρ ή ξινόγαλο
Υλικά
250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
220 γρ. ζάχαρη
1 ½ κ. γ. κανέλλα σκόνη
¼ κούπας ηλιέλαιο (ή άλλο σπορέλαιο)
1 αυγό
½ κούπα κεφίρ ή ξινόγαλο
¼ κούπας λικέρ μήλο (ή κανέλλας, ή τεντούρας κλπ)
50 γρ. σταφίδες ξανθές (ή μαύρες και ξανθές μαζί)
2 ξινόμηλα ή καθαρισμένα και κομμένα σε μικρά κυβάκια
2 κ. σ. μαύρη ζάχαρη
προαιρετικά για το γλάσο
140 γρ. ζάχαρη άχνη
3 κ. γ. λικέρ μήλου
2-3 κ. γ. νερό



Εκτέλεση
Η εκτέλεση απλή, πολύ απλή!
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Βάζουμε το αλεύρι, την κανέλλα και τη ζάχαρη σε μπωλ.
Κάνουμε λακκούβα και βάζουμε το αυγό και το λάδι. Με σύρμα ανακατεύουμε λίγο.
Προσθέτουμε το κεφίρ και το λικέρ, ανακατεύουμε.
Με κουτάλι ενσωματώνουμε το μήλο και τις σταφίδες.
Λαδώνουμε μια ταρτιέρα ή ένα στρογγυλό ταψάκι διαμέτρου περίπου 28 εκ.
Ρίχνουμε μέσα το υλικό, ισιώνουμε να πάει παντού. Πασπαλίζουμε με τη μαύρη ζάχαρη και ψήνουμε για 30-35 λεπτά στους 180 βαθμούς.



Μέχρι να ψηθεί, ετοιμάζουμε το γλάσο.
Σε ένα μπωλάκι βάζουμε το λικέρ με την άχνη ζάχαρη. Προσθέτουμε νερό κουταλάκι-κουταλάκι, μέχρι να έχουμε ένα γλάσο που ρέει σαν μέλι.
Μόλις ψηθεί το κέικ, το βγάζουμε από το φούρνο και έτσι όπως είναι ζεστό, του κάνουμε σχεδιάκια με το γλάσο.



Αφήνουμε να κρυώσει λίγο πριν σερβίρουμε.



Αν δεν έχετε κεφίρ, μπορείτε να βάλετε ξινόγαλο. Χρησιμοποίησα ξινόμηλα, αφενός μεν γιατί μου αρέσουν, αφετέρου γιατί 2 τέτοια με κοιτούσαν στην κουζίνα μου και ήταν στα πρόθυρα αυτοκτονίας. Μπορείτε να βάλετε άλλα μήλα, φρέσκα, ή στα πρόθυρα!

Καλό Σαββατοκύριακο!


37 comments:

  1. Καλημέρα!! κι εγώ ξινόμηλα έχω οπότε πάω σε λίγο να το φτιάξω, χωρίς γλάσο όμως.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Γλυτώνεις θερμίδες!

      Delete
  2. Στο δικό μας σπίτι οτιδήποτε κι αν φτιάξω δεν το βρίσκει η άλλη μέρα, άντρας και γιος ανήκουν στο είδος παμφάγα πιράνχας!!!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Κι εμένα οι άντρες "καθαρίζουν"!

      Delete
  3. Έχουν δίκιο!! οι φωτογραφίες είναι να βουτήξεις με τα μούτρα!!!
    Πέρασε από το μπλόγκ έχει κάτι για σένα.
    Φιλιά, καλό Σ/Κ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ωωωω με περιμένει δουλειά!

      Delete
  4. Σιγά μη το βρει δεύτερη μέρα...ρώτα πρώτα αν θα το δει η νύχτα...χαχαχα!!! Υπέροχο! Καλό ΣΚ Κικίτσα μου!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Δεν έχεις άδικο! Κόντεψε να μην το βρει χτες η νύχτα!

      Delete
  5. Καλημέρα!!!Σίγουρα δε θα μείνει ψίχουλο...δεν υπάρχει περίπτωση!!!Νοστιμότατη πρέπει να είναι!Καλό Σαββατοκύριακο!

    ReplyDelete
  6. Deli,μπράβοοοο!
    Περίμενα κι άλλη συνταγούλα με κεφίρ και αυτή φαίνεται θαυμάσια.
    Ξυνόμηλα και κεφίρ θα απογειώνουν τη γεύση!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Όλο και σε περισσότερες συνταγλες το βαζω! Φιλάκια!

      Delete
  7. Φαν καθε ειδους μηλογλυκου!! Ευτυχως που και σε μενα εχουν τασεις αυτοκτονικες κατα καιρους διαφορα μηλα, μπανανες, αχλαδια..οποτε βρισκω ευκαιρια και τα κανω κεϊκακια...για να μην πανε χαμμένα..κρίμα ειναι..χιχιχιχι! :):)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Κι εμένα μου αρέσουν και είναι από λίγα γλυκά με φρούτα που αρέσουν στους υπόλοιπους!

      Delete
  8. Μπορω να εχω ενα κομματι τωρα παρακαλω?εχω λιωσει απο τις φωτο!!!!!Επισης που ειστε στο faccebook να σας βλεπω και εγω?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Νατάσα, με βρήκες ήδη! ;-)

      Delete
  9. Ουάου!!!

    Τρελοτουρίστρια

    ReplyDelete
  10. Μυρωδάτο και κατανοστιμο!!!!!!
    Φιλια!!!!!!

    ReplyDelete
  11. Κάπως έτσι το είχα φανταστεί όταν το πρωτοείδα στη φωτογραφία στο FB. Μόνον στο κεφίρ έπεσα έξω. Αλλά όχι με σπορέλαιο καλή μου Κική. Θα προτιμούσα λίγο καλό βούτυρο σε τούτη την εκδοχή, εάν όχι ελαιόλαδο.
    Καλό ΣΚ εύχομαι.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Το ηλιέλαιο μπαίνει για πιο ελαφριά υφή και γεύση. Χωρίς βούτυρο, γλυτώνεις το χτύπημα με μίξερ. Καλό σκ!

      Delete
  12. Μπράβο Κικί.Κομματάρα!!!

    ReplyDelete
  13. Καταγράφεται για τα προσεχώς. Δείχνει υπέροχο και με χειμωνιάτικες μυρωδιές

    ReplyDelete
    Replies
    1. Έτσι ακριβώς! Χειμωνιάτικο!

      Delete
  14. Πώς να το βρεί η άλλη μέρα;;;;
    Υπέροχο, μυρωδάτο, νόστιμο!!!!

    ReplyDelete
  15. Πέρασα να πω μια καλησπέρα αγαπητή μου Κική και να ευχηθώ ένα όμορφο Σαββατοκύριακο.
    Ένα κομμάτι κέϊκ θα το ήθελα.
    Νάσαι καλά

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καθίστε να σας σερβίρω!

      Delete
  16. Καλη εβδομαδα Κικη.Το κεκακι σου μυρωδατο, θα δοκιμαστει σιγουρα.

    ReplyDelete
  17. Μολις εκτελεστηκε!!!Τρελαινομαι για οτι εχει να κανει με κανελες και σταφιδες και μηλαρακια δλδ οτι ειναι μυρωδατο ετσι!!!Θα επανελθω αφου δοκιμασω!!!

    ReplyDelete
  18. Έκανα το κέικ και ήταν πολύ ωραία- ευχαριστώ!

    ReplyDelete
  19. Φανταστικη φαινεται αυτη η συνταγη!!!
    τελεια!θα την δοκιμασω το συντομοτερο!
    φιλια πολλααααααααα misirlou

    ReplyDelete
  20. Κορίτσια ευχαριστώ πολύ!

    ReplyDelete