Δεύτερη μέρα της Σαρακοστής σήμερα κι εγώ ξεκινάω τη βδομάδα με συνταγή μη νηστίσιμη. Ο λόγος είναι ότι η σημερινή συνταγή, εμπλέκεται στα παιχνίδια της κουζίνας και το παιχνίδι αυτού του μήνα έχει σχέση με την αγάπη. Αγάπη γι' αυτό που κάνουμε, αγαπημένη συνταγή, κλπ.
Η συνταγή αυτή περίμενε μήνες για να βγει στο φως, για πολλούς και διάφορους λόγους που δεν χρειάζεται να τους αναφέρω. Λες και το ήξερε ότι θα ερχόταν η κατάλληλη στιγμή. Τη συνταγή (όχι ακριβώς ίδια) την έχω στο τετράδιο που έχω από τα 16-17 μου, εκεί που είχα αρχίσει να συγκεντρώνω τις αγαπημένες μου συνταγές. Η συνταγή είχε σημειωθεί σαν μπισκότα της μαμάς, ενώ στη μνήμη μου ανακαλούνται επίσης σαν μπισκότα της θείας Αλέκας. Είμαι σίγουρη ότι η μία την πήρε από την άλλη, γιατί πάντα θυμάμαι και τις δύο να τα φτιάχνουν.
Παρόλο που είχα τη συνταγή στο τετράδιο για χρόνια, δεν την είχα κάνει ποτέ. Μέχρι που στο τέλος του Σεπτέμβρη την έκανα. Η συνταγή υπέστη αλλαγές. Τόσες πολλές, μέχρι που άρχισα να αναρωτιέμαι μήπως είχα κατά λάθος γράψει μπισκότα αντί για κέικ, γιατί τα υλικά, πιο πολύ για κέικ μου έκαναν. Όχι τα ίδια τα υλικά, αλλά η ποσότητά τους. Τέλος πάντων, η συνταγή πειράχτηκε, μειώθηκε η ζάχαρη και η μαργαρίνη και τα μπισκοτάκια με γύρισαν πίσω στα χρόνια, αν και ομολογώ, ότι η γεύση δεν ήταν εκείνη που περίμενα, όσο κι αν τα βρήκε τέλεια η οικογένεια. Ίσως τελικά εκείνο το συστατικό με το οποίο έφτιαχναν αυτά τα μπισκότα τόσο η μάνα μου όσο και η θεία μου, να ήταν η περισσή αγάπη και φροντίδα που είχαν οι μανάδες μας με τις πολύτεκνες οικογένειες, χωρίς πολλά μέσα, που με όλα τα προβλήματα τα έβγαζαν πέρα. Με την ίδια αγάπη τα έκανα κι εγώ και τα μεταμόρφωσα σε σύγχρονα μπισκοτάκια για τους αγαπημένους μου! Δοκιμάστε τα!
2 αυγά
2 βανίλιες
500 γρ. περίπου αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
150 γρ. ζάχαρη
1 σφηνάκι λικέρ ή κονιάκ
προαιρετικά
μαρμελάδα, πραλίνα φουντουκιού, τρούφα σοκολατένια ή χρωματιστή, pearl sugar
Προσθέτουμε τα αυγά με λίγο αλεύρι, το λικέρ και τις βανίλιες.
Συνεχίζουμε το χτύπημα με τους ζυμωτήρες του μίξερ και προσθέτουμε αλεύρι, μέχρι να έχουμε μια απαλή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς.
Σε καθαρή επιφάνεια ανοίγουμε με το χέρι ή με πλάστη τη ζύμη σε πάχος μισού εκατοστού περίπου (αν κολλάνε στην επιφάνεια πασπαλίστε ελαφρώς με αλεύρι) και κόβουμε με κουπ πατ μπισκοτάκια. Αν δεν έχετε κουπ πατ, κόψτε με ένα ποτηράκι του λικέρ.
Στρώνουμε χαρτί αντικολλητικό σε ταψί και τοποθετούμε τα μπισκοτάκια στο ταψί (όχι κολλητά).
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά.
Όταν κρυώσουν εντελώς, ενώνουμε αν θέλουμε τα μπισκοτάκια ανά δύο με μαρμελάδα ή πραλίνα φουντουκιού. Αν θέλουμε, κυλάμε στο πλάι τα μπισκοτάκια σε τρούφα, ή βάζουμε από πάνω λίγη πραλίνα και κολλάμε pearl sugar.
Τότε κουπ πατ δεν είχαμε. Κόβαμε τα μπισκοτάκια με ποτηράκι του λικέρ. Και φυσικά όλα τα παιδιά βοηθούσαμε στη διαδικασία και μας άρεσε πολύ!
Αν θέλετε νηστίσιμα τα μπισκοτάκια σας, μην βάλετε τα αυγά. Θα πάρει πολύ λιγότερο αλεύρι φυσικά! Θα γράψω τη νηστίσιμη εκδοχή αναλυτικά σύντομα!
Καλή Σαρακοστή!
Η συνταγή αυτή περίμενε μήνες για να βγει στο φως, για πολλούς και διάφορους λόγους που δεν χρειάζεται να τους αναφέρω. Λες και το ήξερε ότι θα ερχόταν η κατάλληλη στιγμή. Τη συνταγή (όχι ακριβώς ίδια) την έχω στο τετράδιο που έχω από τα 16-17 μου, εκεί που είχα αρχίσει να συγκεντρώνω τις αγαπημένες μου συνταγές. Η συνταγή είχε σημειωθεί σαν μπισκότα της μαμάς, ενώ στη μνήμη μου ανακαλούνται επίσης σαν μπισκότα της θείας Αλέκας. Είμαι σίγουρη ότι η μία την πήρε από την άλλη, γιατί πάντα θυμάμαι και τις δύο να τα φτιάχνουν.
Παρόλο που είχα τη συνταγή στο τετράδιο για χρόνια, δεν την είχα κάνει ποτέ. Μέχρι που στο τέλος του Σεπτέμβρη την έκανα. Η συνταγή υπέστη αλλαγές. Τόσες πολλές, μέχρι που άρχισα να αναρωτιέμαι μήπως είχα κατά λάθος γράψει μπισκότα αντί για κέικ, γιατί τα υλικά, πιο πολύ για κέικ μου έκαναν. Όχι τα ίδια τα υλικά, αλλά η ποσότητά τους. Τέλος πάντων, η συνταγή πειράχτηκε, μειώθηκε η ζάχαρη και η μαργαρίνη και τα μπισκοτάκια με γύρισαν πίσω στα χρόνια, αν και ομολογώ, ότι η γεύση δεν ήταν εκείνη που περίμενα, όσο κι αν τα βρήκε τέλεια η οικογένεια. Ίσως τελικά εκείνο το συστατικό με το οποίο έφτιαχναν αυτά τα μπισκότα τόσο η μάνα μου όσο και η θεία μου, να ήταν η περισσή αγάπη και φροντίδα που είχαν οι μανάδες μας με τις πολύτεκνες οικογένειες, χωρίς πολλά μέσα, που με όλα τα προβλήματα τα έβγαζαν πέρα. Με την ίδια αγάπη τα έκανα κι εγώ και τα μεταμόρφωσα σε σύγχρονα μπισκοτάκια για τους αγαπημένους μου! Δοκιμάστε τα!
Τα μπισκότα της μαμάς
Υλικά
125 γρ. μαργαρίνη2 αυγά
2 βανίλιες
500 γρ. περίπου αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
150 γρ. ζάχαρη
1 σφηνάκι λικέρ ή κονιάκ
προαιρετικά
μαρμελάδα, πραλίνα φουντουκιού, τρούφα σοκολατένια ή χρωματιστή, pearl sugar
Εκτέλεση
Χτυπάμε με μίξερ τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη.Προσθέτουμε τα αυγά με λίγο αλεύρι, το λικέρ και τις βανίλιες.
Συνεχίζουμε το χτύπημα με τους ζυμωτήρες του μίξερ και προσθέτουμε αλεύρι, μέχρι να έχουμε μια απαλή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς.
Σε καθαρή επιφάνεια ανοίγουμε με το χέρι ή με πλάστη τη ζύμη σε πάχος μισού εκατοστού περίπου (αν κολλάνε στην επιφάνεια πασπαλίστε ελαφρώς με αλεύρι) και κόβουμε με κουπ πατ μπισκοτάκια. Αν δεν έχετε κουπ πατ, κόψτε με ένα ποτηράκι του λικέρ.
Στρώνουμε χαρτί αντικολλητικό σε ταψί και τοποθετούμε τα μπισκοτάκια στο ταψί (όχι κολλητά).
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά.
Όταν κρυώσουν εντελώς, ενώνουμε αν θέλουμε τα μπισκοτάκια ανά δύο με μαρμελάδα ή πραλίνα φουντουκιού. Αν θέλουμε, κυλάμε στο πλάι τα μπισκοτάκια σε τρούφα, ή βάζουμε από πάνω λίγη πραλίνα και κολλάμε pearl sugar.
Τότε κουπ πατ δεν είχαμε. Κόβαμε τα μπισκοτάκια με ποτηράκι του λικέρ. Και φυσικά όλα τα παιδιά βοηθούσαμε στη διαδικασία και μας άρεσε πολύ!
Αν θέλετε νηστίσιμα τα μπισκοτάκια σας, μην βάλετε τα αυγά. Θα πάρει πολύ λιγότερο αλεύρι φυσικά! Θα γράψω τη νηστίσιμη εκδοχή αναλυτικά σύντομα!
Καλή Σαρακοστή!
Κική δεν θα το πιστέψεις!! κι εγώ μπισκότα έχω για το παιχνίδι, τυχαίο!! τοξοτίνες βλέπεις!!
ReplyDeleteΠολύ ωραία τα δικά σου τα μπισκοτάκια κι όταν τα φτιάχνεις με αγάπη είναι τα νοστιμότερα.
Καλή σαρακοστή
Καλέεεε! Και την άλλη φορα ήθελα να στο πω! Κριός είμαι! Απλά είμαστε της ίδιας ομάδας! χαχα!
DeleteΘα ήθελα ..έτσι βρε παιδί μου 2-3 μπισκοτάκια με τον καφέ..Φαίνονται υπέροχα και είμαι σίγουρη ότι θα είναι!!Καλημέρα και Καλή Σαρακοστή!!!!!!!!!!
ReplyDeleteΚαι 2 και 3 και 4! Καλή Σαρακοστη!
DeleteΚαλημέρα και καλή Σαρακοστή!!
ReplyDeleteΟι μνήμες από τη μαμά τη γιαγιά είναι πολύτιμες και βέβαια όπως είπες είχαν την αγάπη τους και γιαυτό είχαν άλλη νοστιμιά.
Ας ελπίσουμε να λένε το ίδιο και τα παιδιά μας μετά από χρόνια!!
Σε ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή στο παιχνίδι.
Ας το ελπίσουμε!
Delete:-)
Χρόνια πολλά Κική μου, καλή Σαρακοστή!
ReplyDeleteΔιάβαζα την αγαπησιάρικη συνταγή σου και με πλημμύριζαν νοσταλγικές αναμνήσεις από παιδικά μου χρόνια, οικογενειακές συνταγές, μαμά, θείες, ξαδέρφια, μυρωδιές και γεύσεις ανεπανάληπτες... Όσες φορές προσπάθησα να φτιάξω κάτι από εκείνα τα μαγικά χρόνια, ποτέ δεν κατάφερα να πετύχω την "προσδοκώμενη" γεύση!
Τα μπισκοτάκια φαίνονται υπέροχα! Θα κρατήσω την συνταγή, μήπως και ποτέ σταματήσω να προσέχω την δίαιτά μου....
Φιλάκια
Είδες; Λες να μας φαίνονταν τόσο νόστιμα και διαφορετικά επειδή φτιάχνονταν υπό άλλες συνθήκες;
DeleteTέλεια φαίνονται τα μπισκότα της μαμάς!! τα παίρνω όλα και φεύγω! καλή σαρακοστή!!
ReplyDeleteΚαι καλά κάνεις! χαχα! Καλή Σαρακοστή!
DeleteΠρέπει να γίνονται νόστιμα. Η ζύμη κάνει για τη "κουλουρακομηχανή"; Καλημέρα.
ReplyDeleteΣτέλλα για την κουλουρομηχανή, δεν ξέρω αν κάνει, γιατί δεν την δοκίμασα εκεί!
DeleteΗ αγάπη και η φροντίδα πάντα τα κάνει νε είναι πιο γευστικά! Είναι κι αυτή σαν ένα από τα υλικά που βάζουμε μέσα. Είμαι σίγουρη ότι ήταν εξαιρετικά!
ReplyDeleteΈτσι!
DeleteΤα μπισκότα της μανούλας, φτιαγμένα με αγάπη από την κορούλα, ακόμα και με τις όποιες παρεμβάσεις έκανε, φαίνονται πεντανόστιμα!
ReplyDeleteΚαλή Σαρακοστή Κικίτσα!
:-)
DeleteΕυχαριστώ! Επίσης!
Αχ αυτές οι συνταγές της μαμάς....
ReplyDeleteΠότε δε μου γίνανε ίδιες με τη μαμά μου αλλά νόστιμες διαφορετικά! Πως γίνεται αυτό δεν ξέρω....Η μαμά μου λέει πως έχει να κάνει με το "χέρι" και τις ιδιαιτερότητες της κάθε μαγείρισσας, τις προτιμήσεις τους κτλ.
Είδες μωρέ παιδί μου! Της μαμάς ήταν αλλιώς!
DeleteΚική μου οι συνταγές αυτές μου αρέσουν γιατί είναι καταπληκτικές και με πολύ πολύ αγάπη, με γυρνάς πίσω...σε απίστευτα ωραίες μυρωδιές και νοστιμιές!!!Πολύ όμορφα τα μπισκοτάκια σου!!!Καλή Σαρακοστή φιλιά!!!
ReplyDeleteΕυχαριστώ! Επίσης!
DeleteΌμορφα τα μπισκοτάκια της μανούλας, όπως όμορφη είναι και η αγάπη της! Καλή Σαρακοστή εύχομαι Κική!
ReplyDeleteΚαλώς την Ερμιόνη!
DeleteΕυχαριστώ! Επίσης!
Deli,της μαμάς ή της θείας,είναι γεύση παραδοσιακή,που έρχεται από χρόνια πριν.Με μαρμελαδίτσα τα θυμάμαι και μ΄αρέσουν πολύ.
ReplyDeleteΦιλιά!
Κι εμάς με μαρμελάδα τα έκαναν πάντα Ελένη!
DeleteΑγαπησιάρικη ανάρτηση Κική μου όπως αρμόζει, είναι απίθανα τα μπισκοτάκια δεν ξέρω ποιο να πρωτοκοιτάξω! Η αγάπη ειναι το πιο σημαντικό υλικό, συγχαρητήρια!
ReplyDeleteΚαλή Σαρακοστή, φιλάκια πολλά!
Ευχαριστωωωώ! Επίσης!
DeleteTρελαίνομαι για κάθε λογής μπισκοτάκια..και αυτά φαίνονται πανεύκολα!!
ReplyDeleteΘα τα δοκιμάσω σίγουρα!!
Καλή σαρακοστή!
Κι εμένα μου αρέσουν τα άτιμα!
DeleteΕυχαριστώ! Επίσης!
Καλη σαρακοστη με νηστίσιμα μπισκοτακια!!!!
ReplyDeleteΕπίσης!
Delete(αυτό είχε μπει στα σπαμ!)
Πολύ όμορφα και τα μπισκοτάκια σου και η ανάρτηση σου Κικίτσα μου:)
ReplyDeleteΧρόνια πολλά, καλή Σαρακοστή!
Μαράκι ευχαριστώ! Επίσης!
DeleteΠω πω και ψάχνω συνταγές για μπισκότααααααα! Φοβερό timing :-)
ReplyDeleteΣοφάκιιιιι! Καλάαα; Φιλιά!
Deleteπάντα οι συνταγές της μαμάς ή της γιαγιάς έχουν μια γεύση την οποία κανείς δεν την πετυχαίνει. Είμαι σίγουρη ότι τα μπισκότα σου θα είναι υπέροχα.
ReplyDeleteΠολλά πολλά φιλιά
Έτσι...Φιλιά!
Deleteτι ομορφα που ειναι!!! οτι πρεπει για παιδικο παρτυ!
ReplyDeleteΚαλωσήρθες!
DeleteΚαλη Σαρακοστη και καλο μηνα να εχεις Κικη.
ReplyDeleteΕυχαριστώ! Επίσης!
Deleteκαι η δική μου η μαμά για κουπ πατ , ποτηράκια χρησιμοποιούσε!!! όσο για τα μπισκοτάκια, νοστιμότατα φαίνονται!!!!
ReplyDeleteκαλό βράδυ καλή μου!!
Ξέρανε οι μαμάδες! ;-)
ReplyDelete