Η Πέννυ με εκπλήσσει κάθε φορά που μου στέλνει συνταγή! Άκου τιάρες γεμιστού κουνουπιδιού! Εντυπωσιακό και μόνο από το όνομα! Με μπέρδεψε επίσης λίγο με τα χρώματα του κιμά. Νόμιζα πως οι φωτό με το σκουρόχρωμο κιμά ήταν το μαγειρεμένο φαγητό (παρασυρμένη από το χρώμα του ψημένου κιμά), ενώ ήταν το ανάποδο. Στην ερώτησή μου, ήρθε η απλή απάντηση: Όταν φτιάχνουμε γιουβαρλάκια, δεν ανοίγει με το βράσιμο το χρώμα του κιμά; Άδικο έχει; Συνταγή, φωτό και περιγραφή, της Πέννυς. Ευχαριστώ Πέννυ!
Τιάρες γεμιστού κουνουπιδιού
Υλικά για τις Τιάρες γεμιστού κουνουπιδιού
2 μικρά κουνουπίδια
Λίγο αλάτι + 1 κ. σούπας ξύδι [για τον καθαρισμό των κουνουπιδιών]
2 κ. σούπας έξτρα Ελληνικό παρθένο ελαιόλαδο [για το μαγείρεμα]
Γέμιση
300 γρ. άπαχο μοσχαρίσιο κιμά αλεσμένο 2 φορές
1 μικρό αυγό
½ φλιτζάνι φρυγανιά ή σκόνη πουρέ πατάτας
Sel aux aromates [αλάτι με μπαχαρικά Προβηγκίας]
3 στήμονες κρόκου Κοζάνης μέσα σε ½ φλιτζανάκι του καφέ ζεστό νερό
μίγμα πιπεριών [άσπρου, μαύρου, ροζ, κόκκινου]
1 κ. σούπας έξτρα Ελληνικό παρθένο ελαιόλαδο
Προετοιμασία / Εκτέλεση
1] Καθαρίζουμε τα φύλλα και τα κοτσάνια από τα 2 μικρά κουνουπίδια σκάβοντας προσεχτικά, μ’ ένα μαχαίρι για να μη διαλυθεί, το μίσχο του κάθε κουνουπιδιού από την πίσω πλευρά και αφαιρώντας όσο πιο πολύ σκληρό τμήμα του μπορούμε.
2] Αφήνουμε τα 2 κουνουπίδια μέσα σε αλατισμένο νερό + 1 κ. σούπας ξύδι για λίγα λεπτά για να καθαρίσουν καλά από χώματα και μικροοργανισμούς. Ξεπλένουμε και στραγγίζουμε.
3] Αναμιγνύουμε όλα τα υλικά της γέμισης, προσθέτουμε μόνο το φιλτραρισμένο νερό από τον μουλιασμένο κρόκο Κοζάνης, αυξομειώνουμε ανάλογα την ποσότητα φρυγανιάς ή σκόνης πουρέ πατάτας και ζυμώνουμε ώσπου να αποκτήσουμε μια εύπλαστη ομοιόμορφη μάζα. Ελέγχουμε τη γεύση [αλάτι, πιπέρι…]
4] Χωρίζουμε τη γέμιση σε 2 μέρη. Προσπαθούμε να «γεμίσουμε» το κάθε κουνουπίδι από την πλευρά του μίσχου με τη μισή ποσότητα γέμισης πιέζοντας με απαλές κινήσεις ώστε η γέμιση του κιμά να διεισδύσει όσο πιο πολύ γίνεται στο βάθος του κουνουπιδιού ανάμεσα στα μπουκετάκια του.
Επαναλαμβάνουμε το ίδιο με το 2ο κουνουπίδι και την άλλη μισή γέμιση.
5] Τοποθετούμε στο καλάθι ατμού τα 2 γεμιστά κουνουπίδια, προσθέτουμε τις 2 κ. σούπας έξτρα Ελληνικό παρθένο ελαιόλαδο και 1 ½ - 2 φλιτζάνια ελαφρώς αλατισμένο νερό. Βράζουμε στον ατμό ελέγχοντας προσεκτικά και συχνά τα κουνουπίδια να μην παραβράσουν.
Στο τέλος τα κουνουπίδια πρέπει να είναι λίγο τραγανά.
6] Βάζουμε το καλάθι σε μια πιατέλα και αφήνουμε να κρυώσουν για να μπορούν να κοπούν σε όμορφες φέτες 1 ½ - 2 εκατοστών πριν το σερβίρισμα.
7] Συνθέτουμε το πιάτο μας στολίζοντάς το με τιάρες γεμιστού κουνουπιδιού και ροζέτες πατάτας της Δούκισσας (click ici πουθα έλεγε και η Πέννυ, χεχε).
Ποια Δούκισσα θα αρνιόταν και ποιος Δούκας θα αντιστέκονταν άραγε?....
update: Αρκούν 5-7 λεπτά σε κλειστή χύτρα (αφού σφυρίξει) για να ετοιμαστεί το φαγητό. Ξεκινήστε σε δυνατή θερμοκρασία, χαμηλώστε αφού σφυρίξει η βαλβίδα και σε λίγα λεπτά είναι έτοιμο. Αν βάλετε ένα μόνο κουνουπίδι μεγάλο (άρα και περισσότερη γέμιση) θα θέλει λίγα λεπτά περισσότερο προκειμένου να βράσει η γέμιση στο κέντρο.
Το ζουμάκι που απομένει στην κατσαρόλα, δέστε το με χυμό μισού λεμονιού και 1 κουταλάκι αλεύρι, για να έχετε μια ωραιότατη σαλτσούλα για το φαγητό σας.
Τιάρες γεμιστού κουνουπιδιού
Υλικά για τις Τιάρες γεμιστού κουνουπιδιού
2 μικρά κουνουπίδια
Λίγο αλάτι + 1 κ. σούπας ξύδι [για τον καθαρισμό των κουνουπιδιών]
2 κ. σούπας έξτρα Ελληνικό παρθένο ελαιόλαδο [για το μαγείρεμα]
Γέμιση
300 γρ. άπαχο μοσχαρίσιο κιμά αλεσμένο 2 φορές
1 μικρό αυγό
½ φλιτζάνι φρυγανιά ή σκόνη πουρέ πατάτας
Sel aux aromates [αλάτι με μπαχαρικά Προβηγκίας]
3 στήμονες κρόκου Κοζάνης μέσα σε ½ φλιτζανάκι του καφέ ζεστό νερό
μίγμα πιπεριών [άσπρου, μαύρου, ροζ, κόκκινου]
1 κ. σούπας έξτρα Ελληνικό παρθένο ελαιόλαδο
Προετοιμασία / Εκτέλεση
1] Καθαρίζουμε τα φύλλα και τα κοτσάνια από τα 2 μικρά κουνουπίδια σκάβοντας προσεχτικά, μ’ ένα μαχαίρι για να μη διαλυθεί, το μίσχο του κάθε κουνουπιδιού από την πίσω πλευρά και αφαιρώντας όσο πιο πολύ σκληρό τμήμα του μπορούμε.
2] Αφήνουμε τα 2 κουνουπίδια μέσα σε αλατισμένο νερό + 1 κ. σούπας ξύδι για λίγα λεπτά για να καθαρίσουν καλά από χώματα και μικροοργανισμούς. Ξεπλένουμε και στραγγίζουμε.
3] Αναμιγνύουμε όλα τα υλικά της γέμισης, προσθέτουμε μόνο το φιλτραρισμένο νερό από τον μουλιασμένο κρόκο Κοζάνης, αυξομειώνουμε ανάλογα την ποσότητα φρυγανιάς ή σκόνης πουρέ πατάτας και ζυμώνουμε ώσπου να αποκτήσουμε μια εύπλαστη ομοιόμορφη μάζα. Ελέγχουμε τη γεύση [αλάτι, πιπέρι…]
4] Χωρίζουμε τη γέμιση σε 2 μέρη. Προσπαθούμε να «γεμίσουμε» το κάθε κουνουπίδι από την πλευρά του μίσχου με τη μισή ποσότητα γέμισης πιέζοντας με απαλές κινήσεις ώστε η γέμιση του κιμά να διεισδύσει όσο πιο πολύ γίνεται στο βάθος του κουνουπιδιού ανάμεσα στα μπουκετάκια του.
Επαναλαμβάνουμε το ίδιο με το 2ο κουνουπίδι και την άλλη μισή γέμιση.
5] Τοποθετούμε στο καλάθι ατμού τα 2 γεμιστά κουνουπίδια, προσθέτουμε τις 2 κ. σούπας έξτρα Ελληνικό παρθένο ελαιόλαδο και 1 ½ - 2 φλιτζάνια ελαφρώς αλατισμένο νερό. Βράζουμε στον ατμό ελέγχοντας προσεκτικά και συχνά τα κουνουπίδια να μην παραβράσουν.
Στο τέλος τα κουνουπίδια πρέπει να είναι λίγο τραγανά.
6] Βάζουμε το καλάθι σε μια πιατέλα και αφήνουμε να κρυώσουν για να μπορούν να κοπούν σε όμορφες φέτες 1 ½ - 2 εκατοστών πριν το σερβίρισμα.
7] Συνθέτουμε το πιάτο μας στολίζοντάς το με τιάρες γεμιστού κουνουπιδιού και ροζέτες πατάτας της Δούκισσας (click ici πουθα έλεγε και η Πέννυ, χεχε).
Ποια Δούκισσα θα αρνιόταν και ποιος Δούκας θα αντιστέκονταν άραγε?....
update: Αρκούν 5-7 λεπτά σε κλειστή χύτρα (αφού σφυρίξει) για να ετοιμαστεί το φαγητό. Ξεκινήστε σε δυνατή θερμοκρασία, χαμηλώστε αφού σφυρίξει η βαλβίδα και σε λίγα λεπτά είναι έτοιμο. Αν βάλετε ένα μόνο κουνουπίδι μεγάλο (άρα και περισσότερη γέμιση) θα θέλει λίγα λεπτά περισσότερο προκειμένου να βράσει η γέμιση στο κέντρο.
Το ζουμάκι που απομένει στην κατσαρόλα, δέστε το με χυμό μισού λεμονιού και 1 κουταλάκι αλεύρι, για να έχετε μια ωραιότατη σαλτσούλα για το φαγητό σας.
Μου αρέσει πολύ το κουνουπίδι ενώ με τον κιμά έχω ένα θέμα.Κατά συνθήκη σιτίζομαι με αυτόν.Αυτό όμως το πάντρεμα είναι θεσπέσιο.Μπράβο...μπράβο...μπράβο!!!!!!!!!!!!
ReplyDeleteαπίστευτηηηηηη συνταγήηηηη!μπράβο !!!ευχαριστούμε!!!!
ReplyDelete...i....
Δεν μπορούσα να φανταστώ όταν έκανα το "κλικ" τι θα έβλεπα!
ReplyDeleteΑριστουργηματικές!
Μάρα, κι εμένα νομίζω ότι θα μου αρέσει το πακετάκι αυτό!
ReplyDeleteίριδα ευχαριστώ!
Βίτα, μήπως μπορούσα εγώ;;; χαχα!
Είναι να μην ακούσω τιάρα....αμέσως τρέχω! Μεγαλοπρεπές ασυζητητί!
ReplyDeleteXaxaxaxa φαινεται καταπληκτικο! με τρωει η περιεργεια, θα το φτιαξω που θα μου παει...
ReplyDeleteΤιάρες όνομα και πράγμα!
ReplyDeleteΕίναι πολύ εντυπωσιακές και φαντάζομαι και νόστιμες!
Με έφαγε η περιέργεια να δω τι είναι αυτό με το τόσο περίεργο όνομα!!
ReplyDeleteΥπέροχο!!
ουαου
ReplyDeleteΠολύ πρωτότυπο! Είμαι σίγουρη πως θα μου αρέσει! Μπράβο στην Πέννυ:)
ReplyDeleteΝα ένα διαφορετικό φαγάκι!
ReplyDeleteΩραία ιδέα!!!!
Πως σου ήρθε αυτό τώρα??? Θα μας τρελάνεις τελείως.....Σούπερ!!!
ReplyDeleteΚαλό μεσημέρι!
Deli μου όμορφο και νόστιμο φαίνεται,μια γεύση άγνωστη!
ReplyDeleteΔύσκολο στην εκτέλεση νομίζω χιχι..
Φιλιά!
Ουάου δε λες τίποτα... Πολύ γουστάρω! Και αναρωτιόμουν τι διαφορετικό να μαγειρέψω το ΣΚ. Ευχαριστούμεεεεεεεε
ReplyDeleteΕχει κάτι το βορειοευρωπαϊκό αυτό...
ReplyDeleteΣουρρεαλιστικό και ενδιαφέρον!
Εντυπωσιακότατο!!!!
ReplyDeleteΚαλέ, μαζέψου. Δε σε προφταίνω πια!
ReplyDeleteΓειά στα χέρια σου τα πρωτότυπα.
Νένα
εντυπωσιακό !!!!!!!!!αν και δεν τρώγω καθόλου κουνουπίδι,εντυπωσιάστηκα σε σημείο να θέλω να το δοκιμάσω!!
ReplyDeleteΚαλό βράδυ!!
πάει... εσύ θα μας χαζέψεις εντελώς! :)
ReplyDeleteόντως πολύ εντυπωσιακό!!!
Καλά η παρουσίαση του πιάτου όλα τα λεφτά!!! Σου ανοίγει την όρεξη βρε παιδί μου με το που θα το αντικρίσεις!!!
ReplyDeleteΤι εντυπωσιακό και εκλεπτυσμένο πιάτο με κουνουπίδι!
ReplyDeleteΗ προσθήκη του αρωματικότατου και αγαπημένου κρόκου Κοζάνης, είμαι σίγουρη πως θα κάνει τη διαφορά!
Μπράβο στην Πέννυ και σε σένα που μας το έδειξες!
Για ορεκτικό σε ένα καλό τραπέζι ταιριάζει υπέροχα.
ReplyDeleteΣ'ευχαριστώ που μοιράστηκες αυτήν την αγαπημένη μου συνταγή "Τiares de chou fleur" με τόσους φίλους. Και όπως σου είχα πει, πιο light δε γίνεται!!
ReplyDeleteMerci et Gros Bisous!!
Ti yperohi idea !! Peinaw !!
ReplyDeleteπολύ ιδιαίτερο και πολύ πολύ όμορφο!!!
ReplyDeleteκαλό σ/κ
πολύ ιδιαίτερο και πολύ πολύ όμορφο!!!
ReplyDeleteκαλό σ/κ
Αυτές οι τιάρες είναι αξιοζήλευτες!
ReplyDeleteΚαι αναρωτιόμουνα τι θα δω μόλις διάβασα τον τίτλο!!
ReplyDeleteΈξυπνη ιδέα!
Τρελοτουρίστρια
Απίθανη κατασκευή και τέλεια!!
ReplyDeleteΦιλιά από τη Βουδαπέστη.
Πραγματικές τιάρες!
ReplyDeleteΜπράβο
Λίλα χαχα! Δική σου η τιάρα! Προσκυνώ! Χαχα!
ReplyDeleteBenikos κι εγώ θα τις φτιάξω!
Χαρα υποθέτω πως είναι νοστιμοτατες!!!
Ξανθή, εμένα να δεις! Χαχα!
marie συμ,φωνω! χαχα!
Μαράκι όντως είναι πρωτότυπο!
Έλενα, να ξεφύγουμε λιγάκι!
ReplyDeleteΈφη, της Πέννυς ήρθε! χεχε!
Ελένη, δεν νομίζω να είναι και πολύ δύσκολο!
Angel το εφτιαξες;
Κωνσταντινε η Πέννυ είναι γαλλοελβετομεγαλωμένη! ;-)
Μανουσίνα ναι!
Νένα, not me! Penny! χαχα!
Ριρή σε παρέσυρε ε; Αντε να δούμε!
ReplyDeleteΜπέττυ, δεν το είχα σκοπό!! Χαχα!
Μαρίνα, σαν να σου λέει "φάε με"!
Νταρκ σεφ, ευχαριστούμε!
Σόφη ναι!
Πέννυ, εγω ευχαριστώ για την τόσο ασυνήθιστη συνταγη!
Χαρούλα πείνασες; Να σου βάλω; ;-)
ReplyDeleteΜαρία ευχαριστώ! Επίσης!
Κατερίνα, λαμποκοπάνε! χαχα!
Τρελοτουρίστρια κι εγώ!
Μαρία!!! Ζηλεύω! Να περάστε καλά!
Πόπη ευχαριστώ!
Κικί μου τι καταπληκτικό που είναι αυτο το φαγητό! Και τι πάντρεμα... τέλειο, έτσι ισως το φάει και ο άντρας μου το καημένο το κουνουπιδάκι που πάντα το προσπερνά!
ReplyDeleteΦιλιά πολλά πολλά!
Όντως είναι ιδιαίτερο και ίσως μπορεί να παρασύρει και δύσκολους! Φιλάκια!
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteΕ λοιπόν τις έφτιαξα εχτές και είμαι κατενθουσιασμένη!!!! Το αποτέλεσμα είναι γευστικότατο (είχα τις αμφιβολίες μου αρχικά για να πω και την μαύρη μου αλήθεια) ενώ από εμφάνιση δεν πιάνονται... Περισσότερο με δυσκόλεψαν/παίδεψαν οι ροζέτες παρά οι τιάρες. :-p
ReplyDeleteΕίναι πραγματικά πολύ εύκολο φαγητό στην παρασκευή του..
Χίλια μπράβο στην Πένυ και στην Αγγελικούλα που μοιράζονται την έμπευση τους μαζί μας καθημερινά!
Πολύ χαίρομαι που το λες! Εγώ ακόμα δεν το έχω δοκιμάσει, αλλά τώρα που το λες, πρέπει! Μπράβο!
ReplyDelete