Την Πέννυ τη γνώρισα πέρυσι, που ήρθε να δουλέψει στο νησί. Κάθε χρόνο, δουλεύουμε με καινούρια πρόσωπα, λίγα όμως ξεχωρίζουν για τον χαρακτήρα τους. Όταν πήγα πρώτη μέρα στη δουλειά μετά τις διακοπές, η Πέννυ ήταν μια από τις καινούριες συναδέλφους. Και να μην ήθελες, ηταν αδύνατον να μην την προσέξεις. Είχε τα πιο φωτεινά, μεγάλα και ζεστά μπλε μάτια που είχα δει ποτέ. Σε μαγνήτιζαν να τα προσέξεις. Δυο μπλε λίμνες, που έβγαζαν καλοσύνη, ευγένεια, τακτ κλπ. Εγώ δυστυχώς ή ευτυχώς, κρίνω τους ανθρώπους από την πρώτη ματιά και την πρώτη λέξη που θα πουν. Η Πέννυ είχε ήδη μπει στη λίστα "μου αρέσουν" με το που την είδα. Εκεί που σιγουρεύτηκα δε, ήταν, όταν με καποια αφορμή, έφερε χειροποίητα γλυκά στη δουλειά. Χειροποίητα γλυκά φέρνουμε λίγες στη δουλειά, οπότε όταν είδα χειροποίητα γλυκά αναφώνισα: "Ποιος τα έφερε αυτά"; "Εγώ"! Λέει η Πέννυ! Όπα! Αυτή είναι δικιά μας σκέφτηκα! Στους μήνες που ακολούθησαν, σιγουρεύτηκα για την αρχική άποψη που είχα γι' αυτήν. Αλλά ας σταματήσω να λέω άλλα, γιατί τώρα θα έχει κοκκινήσει σαν πατζάρι!
Ας πάμε στη συνταγή. Μια απλή συνταγή, μια παραλλαγή του πουρέ πατάτας που κανει η Πέννυ. Ας τη δούμε. Πέννυ dear, φιλάκια!
Pommes duchesse (=πατάτες της Δούκισσας)
Η συνταγή αυτή γίνεται με 2 τρόπους: απλό φούρνο ή μικροκυμάτων
Γίνεται επίσης ή με πατάτες ή με πουρέ πατάτας έτοιμο ειδικά όταν βιαζόμαστε, βαριόμαστε ή όταν ξέρουμε ότι αφού θα τις φάνε όλοι από το ταψί κιόλας και ούτε merci δεν θα [προλάβουν να] πουν γιατί να κουραστούμε με την πουρεδοποίηση της πατάτας;
Υλικά:
500 γρ. πατάτες βρασμένες + 3-4 κουταλιές σούπας γάλα ή αντίστοιχη ποσότητα πουρέ σφιχτό
1 αυγό
αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο
Εκτέλεση
Σπάμε, ανακατεύουμε και χωρίζουμε το αυγό στη μισή του ποσότητα.
Το μισό το προσθέτουμε στις πατάτες μας και το υπόλοιπο το κρατάμε για επάλειψη.
Προσθέτουμε τα μυρωδικά και ανακατεύουμε.
Για το φούρνο
Δημιουργούμε με τη βοήθεια μιας σύριγγας ζαχαροπλαστικής ή κορνέ, ροζέττες πατάτας πάνω σε αντικολλητική κόλλα ψησίματος κατευθείαν στο ταψί μας. Με το πινέλο μας αλείφουμε απαλά λίγο αυγό στις κορυφές και ψήνουμε ή στον αέρα ή στο γκριλ+αέρα ή σε απλό φούρνο μέχρι να πάρουν απλώς ελαφρύ χρυσαφένιο χρώμα οι κορυφές των Άλπεων από τις ροζέττες μας [ελβετική έμπνευση γαρ]. Δεν προλαβαίνουμε να σερβίρουμε ,πίστεψέ με, ο μικρούλης μου τρώει πάντα τα 2/3 [και δεν έτρωγε μέχρι πρόσφατα πουρέ!!]
Για το φούρνο μικροκυμάτων
Δημιουργούμε με τη βοήθεια μιας σύριγγας ζαχαροπλαστικής ή κορνέ, ροζέττες πατάτας πάνω σε επιφάνεια ψησίματος για κύματα, ή σε πιάτο, ή σε ταψάκι πυρέξ που θα βάλουμε μεμβράνη.
Ψήνουμε 1' σε maximum θερμοκρασία, βγάζουμε προσεκτικά και αλείφουμε με αυγό τις κορυφές.
Ξαναψήνουμε 1' και σερβίρουμε. Μπορούμε επίσης να τις καταψύξουμε [σιγά μην προλάβουμε μόνο αν τις κάνουμε κρυφά και από τον εαυτό μας] για 2-3 ώρες χωρίς να τις σκεπάσουμε και στη συνέχεια να τις τοποθετήσουμε σε σκεύος στον καταψύκτη μας.
Όταν τις χρειαστούμε τις ξαναζεσταίνουμε κατευθείαν στον μικροκυμάτων σε maximum θερμοκρασία, για 2-3 λεπτά. Διατηρούνται στον καταψύκτη ως 1 μήνα.
Η αλήθεια είναι ότι στον παραδοσιακό φούρνο είναι απερίγραπτες αλλά είπαμε όταν δουλεύουμε ......
Ιδανικές για παιδιά [μικρά και μεγάλα], για απεριτίφ, κρασάκι...
Και οι δικές μου ροζετούλες που τις έφτιαξα φυσικά!
Μια συμβουλή: Η δόση είναι μικρή, ίσα για ένα πυρέξ. Αν θέλετε περισσότερες, διπλασιάστε την ποσότητα των υλικών.
Καλό πσκ!
Δυο μικρα σχολιακια:
ReplyDelete1) Μαγειρευεις στο μικροκυματων;;;
Εντυπωση μου εκανε η αναφορα οτι η συνταγη μπορει να γινει και εκει.
2)Ειπες: "Εγώ δυστυχώς ή ευτυχώς, κρίνω τους ανθρώπους από την πρώτη ματιά και την πρώτη λέξη που θα πουν"
Αυτα τα λενε απο πριν, χαχαχαχαχα
Καλο ΠΣΚ!!!
:)
Με πήγες 250 χρόνια πίσω.
ReplyDeleteΑκριβώς όπως περιγράφεις τις έκαμνε η μητέρα μου. Κάποια φορά δε,που ήταν χαλασμένος ο φούρνος, αναγκαστήκαμε να πάμε τις "λαμαρίνες" στον φούρνο της περιοχής.
Καταλαβαίνεις τι έγινε στην επιστροφή. Έμειναν οι μισές.
Καλημέρα και καλό Σ/Κ.
Κική, ποσο χαίρομαι όταν διαβάζω τέτοια!!
ReplyDeleteγια τις φιλενάδες εννοώ
(οι συνταγές, φυσικά, έπονται)
μεγάλη δουλειά να έχεις συναδελφους που μόνο που υπάρχουν σου φτιάχνουν τη μερα :))
και η συνταγή, αψόγου, ε; :))
την καλημερα μου
και στις δυο σας!
Αντώνη καλημέρα! Καλέ δεν έχω φούρνο μικροκυμάτων! Πού να χωρέσει; Όλα όσα είναι γραμμένα, είναι της Πέννυς. Έβαλα διαχωριστικό για να μην το μπερδέψει και άλλος!
ReplyDeleteΓιατί έρπεπε να το πω από την αρχή; Χαχα! Μην ανησυχείς καλέ! Χαχα!
Δύσπιστε, ξέχασα το πιο σημαντικό! Η Πέννυ ειναι Σαλονικιά!!!!
Μαριλένα, εγώ να δεις πόσο χαίρομαι που υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι και έχω την τύχη να τους γνωρίσω!
Ωραία η ιδέα της φιλενάδας και η εκτέλεση άψογη. Σαν σουδάκια μοιάζουν. Πολύ ευπαρουσίαστα!
ReplyDeleteΑλήθεια πως να μείνουν τόσο ωραίες πατάτες; Είναι φοβερές.
ReplyDeleteΜπράβο στην Πένυ αλλά και σε σένα Κικί.
Καλή σας μέρα.
Κική πολύ μου άρεσαν οι ροζετούλες! Θα ξεκινήσω με 2 δόσεις και βλέπουμε!
ReplyDeleteΜμμμμμ, πολύ καλό, αλλά και τόσο όμορφο είναι σαν γλυπτό....
ReplyDeleteΚική μου, εξαιρετική πρόταση για συνοδευτικό πιάτο σε κάποιο κρεατικό!
ReplyDeleteΜα εκτός από την συνταγή χάρηκα και την ανθρώπινη σχέση που την έφερε στο φως! Να είστε καλά και να συνεργάζεστε σε όλα τα επίπεδα!
This is one of the things they used to teach us at school in England. Back when they had proper cooking lessons that is!
ReplyDeleteMaybe I have to try this with the kids!
Δε τα'χω φάει ποτέ μου...πατατού όμως είμαι άρα μπαίνει στη λίστα ;)
ReplyDeleteτην καλημέρα μου
Το να έχεις εξαιρετικούς φίλους αλλά και κυριότερα συναδέλφους είναι κάτι που μετράει πολύ.Στη δουλειά είμαστε μαζί με κάποιους ανθρώπους, πολλές φορές περισσότερες ώρες από ότι στο σπίτι με τους δικούς μας.
ReplyDeleteΗ πρώτη εντύπωση και για μένα μετράει.
Μπράβο στην Πένυ αλλά και σε σένα που μας το έδωσες τόσο ωραία.
Καλό Σ/Κ
Τέλειες δεν το συζητώωωω...Μπράβο στην καλή σου φίλη και σε εσένα!
ReplyDeleteΜοιάζουν νοστιμότατες!
ReplyDeleteΜπράβο και σε σας και στην Πέννυ!!!
Deli,μικρά,νοστιμότατα αριστουργήματα!Πώς να μη τα θέλεις όλα;
ReplyDeleteΘα δοκιμάσω,γιατί ο πουρές μάς αρέσει,μόνο μια μικρή αμφιβολία έχω ως προς το σχήμα που θα βγάλω.
Φιλιά!
Κικη ειναι εξαιρετική ιδέα και θα δοκιμαστεί στις γιορτές σε μπουφε θα ναι τέλειες.. και όμορφες...
ReplyDeleteΤύλιξέ μου τρεις μερίδες πλιζ!
ReplyDelete:)))
Νοστιμότατες! Δεν ήξερα ότι μπορούν να γίνουν και με έτοιμο πουρέ! Μπράβο και στις δυο σας!
ReplyDeleteΡένα, όντως είναι πολύ ευπαρουσίαστα και όσο πιο φρέσκα φαγωθούν, τόσο το καλύτερο!
ReplyDeleteΛίνα, δύσκολα μένουν! Ευχαριστούμε!
Λίλα, περιμένω εντυπώσεις!
Μαριέλα, να το δουμε και από καλλιτεχνικής άποψης ε; Χαχα!
Αγγελική οι ροζέτες της Πέννυς, όπως και οι δικές μου, κρεατικό συνόδεψαν. Είναι πολύ ευπαρουσίαστες για τραπέζι! Κι εμένα μου αρέσει που ταιριάξαμε πολύ με την Πέννυ. Όλοι οι συνάδελφοι όμως ταίριαξαν γιατί είναι καλός άνθρωπος!
Λιζ, ευκαιρία να τις ξανακάνεις με τα παιδιά!
Για όλα όσα είπες αρχιμαγείρισσα Κική
ReplyDeleteολόψυχους χαιρετισμούς,bisous
και 1000 mercis!
Kαι σ'όλη τη blogοπαρέα μ'αυτή τη
συνταγή
μέσω Μικρής Κουζίνας σας εύχομαι
Bon Αppétit!!
Και λοιπόν;E allora, δεν έχεις παρλα να τις δοκιμάσεις!
ReplyDeleteΞανθή, ναι. Και για μένα είναι σημαντικό να περνάω καλά με τους ανθρώπους που είμαστε αρκετές ώρες μαζί.
Ευχαριστούμε!
pandora καλωσήρθες. Είδα κοινή αγάπη στο μπλογκ σου ε; Ευχαριστούμε!
Δέσποινα, ήταν! Ευχαριστούμε!
Ελένη, με το κορνέ δεν είναι δύσκολο. Αν δεν τα καταφέρνεις με το κορνέ, ρίξε κουταλιές-κουταλιές.
Νίκη, ό,τι πρέπει για συνοδευτικό στις γιορτές!
Ισιδώρα! Είδες πατατούλες και πουρέ και ήρθες; Έφτασεεεε!
Big mama, και με έτοιμο! Γιατί όχι; Ευκολότατο! Ευχαριστούμε!
Ωωωωωω Πέννυυυ!!! Welcome!!!
ReplyDeleteΚαλεεεέ! Αρχιμαγείρισσα ΕΓΩ; Χαχα!
Ευχαριστούμε που μοιράστηκες τη συνταγή μαζί μας. Φιλάκια πολλά πολλά.
υγ. Πότε θα πιούμε καφέ;;;
1, δεν ξεκολλανε απ το αντικολλητικο χαρτι.
ReplyDelete2, με το κορνε πασαλοιφθηκα ολοκληρη...
Κική και Πένυ οι πατατούλες τέλειες!
ReplyDeleteΓια να βλέπουν μερικοί τι μπορείνα κάνει η συνεργασία!
Φιλιά
Dear anonymous, καλέ δεν θέλει κόπο! Θέλει τροπο!
ReplyDeleteΔήμητρα, ειδες τι κάνει η συνεργασία; Μεγάλο πράγμα αλήθεια!
Φιλάκια!