Η Πάβλοβα, είναι ένα γλυκό φτιαγμένο από μαρέγκες, που έγινε προς τιμή της ρωσσίδας χορεύτριας Άννα Πάβλοβα και που για χρόνια οι Νεοζηλανδοί τσακώνονταν με τους Αυστραλούς, για την πατρότητα του γλυκού, όπως μας περιγράφει και η φίλη στη ΝΖ Artanis. Το γλυκό έγινε για να τιμηθεί η χορεύτρια, σε μια της περιοδία στην Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία και τελικά, από ιστορικές αναφορές, υπερισχύει ότι το πρωτοέφτιαξε ένας Νεοζηλανδός σεφ. Η διαφορά της πάβλοβα από τους κοινούς μπεζέδες, είναι νομίζω η προσθήκη περισσότερων υλικών, όπως το κορν φλάουρ, υλικό που απ' ό,τι διαβάζω, την κάνει κριτσινιστή έξω και μαλακή μέσα.
Αφήνω όμως τις πληροφορίες περί πάβλοβα και πάω στο στόρυ. Εδώ και καιρό, συζητούσαμε με την Αγγελική, για μια επίσκεψη που έκαναν σε ένα φίλο τους που είχε γενέθλια. Σχολιάζαμε με πόσο απλό τρόπο γιόρτασε ο φίλος τους τα γενέθλιά του, προσφέροντας στους καλεσμένους τους μόνο ψητό και σαλάτα και για γλυκό, έφτιαχνε επί τόπου πάβλοβα ο κάθε καλεσμένος μόνος του, με αγορασμένους μπεζέδες, έτοιμη σαντιγύ σε σπρέυ και φρούτα, που μοντάριζε εκείνη τη στιγμή. Το σχολιάζαμε όχι αρνητικά σαν ένα λιτό γεύμα, αλλά θετικά, γιατί σκεφτόμασταν, τα σχόλια των καλεσμένων αφού έφευγαν, αν γινόταν εδώ στην Ελλάδα κάτι ανάλογο, μια και στον έλληνα αρέσει να εντυπωσιάζει και τελικά, χάνει την ουσία.
Είχα ασπράδια από τα τσουρέκια που έφτιαχνα τη Μεγάλη εβδομάδα. Το Πάσχα ήθελα να φτιάξω κάτι ελαφρύ, σε καμία περίπτωση σοκολατένιο, κάτι που να μας αρέσει και να μη μείνει (για λόγους ευνόητους). Με τα ασπράδια να με κοιτάνε και με όλες αυτές τις σκέψεις, σκέφτηκα να φτιάξω μπεζέδες. Είτε θα έφτιαχνα πάβλοβα, είτε θα έφτιαχνα οτιδήποτε με αυτούς. Φράουλες είχα, γιατί θα έφτιαχνα τη σαλάτα με το σπανάκι. Ασπράδια είχα, κρέμα γάλακτος είχα, οπότε, μια πάβλοβα ήταν ό,τι έπρεπε, έστω κι αν έφτιαχνα τους μπεζέδες με το δικό μου τρόπο.
Πάβλοβα
4 ασπράδια αυγών
200 γρ. ψιλή ζάχαρη (caster sugar)
250 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
3 κ. σ. άχνη ζάχαρη
φράουλες
Χτύπησα τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα.
Έριξα τη ζάχαρη τμηματικά ενώ χτυπούσα (αυτή τη φορά έβαλα 50 γρ. ζάχαρη για κάθε αυγό).
Έβαλα σε κορνέ τη μαρέγκα και έφτιαξα ροζέτες σε ταψί που είχα στρώσει με χαρτί ψησίματος.
Έψησα τους μπεζέδες στους 50 βαθμούς για αρκετές ώρες.
Όταν τους έβγαλα, τους φύλλαξα αφου κρύωσαν και στην κυριολεξία τους έκρυψα, αλλιώς δεν θα τους έβρισκε η Κυριακή του Πάσχα!
Την Κυριακή του Πάσχα και λίγο πριν σερβίρω τα φαγητά στο μπουφέ, χτύπησα την κρέμα γάλατος με 3 κ. σ. άχνη μέχρι να στέκεται.
Πάνω σε μια πιατέλα, έβαλα ένα τσέρκι, για να σχηματίσω μια στρογγυλή βάση με τους μπεζέδες.
Αφού τους τακτοποίησα, έβαλα τη σαντιγύ σε κορνέ και έκανα ροζέτες με αυτή.
Απο πάνω έβαλα όσους μπεζέδες είχαν περισσέψει.
Έβαλα όση σαντιγύ είχε απομείνει και στόλισα με φράουλες κομμένες στα τέσσερα. Μέσα σε 10 λεπτά είχα ένα έτοιμο γλυκό. Δεν ήθελα να το φτιάξω από την προηγούμενη, γιατί οι μπεζέδες όταν μπαίνουν στο ψυγείο μαλακώνουν. Πόσο μάλλον όταν είναι μαζί με σαντιγύ. Πάντως και ένα 2ωρο να το έφτιαχνα νωρίτερα, άντεχε άνετα.
Ευτυχώς που προνόησα να φωτογραφήσω το γλυκό πριν το σερβίρω, διότι μετά, δεν έμεινε ψίχουλο. Άρεσε σε όλους προς μεγάλη μου στενοχώρια (χεχε). Τι απορείτε καλέ; Αφού όταν έχω μπεζέδες τους θέλω ολους για μένα!!! Ίσα που πρόλαβα να δοκιμάσω ένα μικρό κομματάκι. Όλο το γλυκό φαγώθηκε εν ριπή οφθαλμού.
Τι άλλο θα μπορούσα να είχα κάνει: Σκεφτόμουν να το σερβίρω σε ατομικές μερίδες σε ποτήρια σαμπάνιας. Όμως, στο ψυγείο είχα ήδη κρέμα καραμελέ και δεν είχα πολύ χώρο. Σκέφτηκα επίσης, ότι την επόμενη φορά, θα φτιάξω φωλιές με τη μαρέγκα, έτσι ώστε να βάζω στο κέντρο σαντιγύ και φράουλες. Την επόμενη φορά επίσης, θα δοκιμάσω την αυθεντική (;) συνταγή της πάβλοβα, με κορν φλάουρ κλπ για να δω τις διαφορές.
Αυτά περί του γλυκού. Τώρα, πάρτε κουταλάκι και ορμήξτε στο πισι οι έχοντες αδυναμία στους μπεζέδες!
update:
Η γλυκιά Μάγδα, μου χάρισε κι άλλο βραβείο! Εγώ με τη σειρά μου, θα τα χαρίσω στα ξενιτεμένα μπλογκ που έχω στη λίστα μου, δηλαδή, στους έλληνες μπλόγκερς του εξωτερικού που γράφουν ελληνικά, έχουμε κοινά χόμπυ και συναντιόμαστε όλοι σαν μια παρέα εδώ στα μπλογκς μας!
τι κουταλάκι καλή μου,ΤΟ ΘΕΛΩ ΟΛΟ!!!!
ReplyDeleteΕυτυχως εχω παγωτο στο ψυγειο.
ReplyDeleteΚακουργαααααααααα
:)
Kική μου, που τους "φύλαξες" τους μπεζέδες και έμειναν φρέσκοι?
ReplyDeleteΤατιάνα..
Ευχαριστώ για την ανάλυση προέλευσης του γλυκού!
ReplyDeleteΤάρα που το φάγανε όλο τι να δοκιμάσω!
Μαρέγκες αγαπημένες της μάνας μου! Με ότι τρόπο φαντάζεσαι: με σως από σοκολάτα πικρή και λευκή και καβουρδισμένο αμύγδαλο ή φουντούκι, με σάλτσα από φράουλες και φρούτα του δάσους και συνοδεία από σαντιγύ, με κρέμα καραμέλας και κουκουνάρια, με ροδάκινα κομπόστα και σιρόπι μελιού...
ReplyDeleteΆστα καλή μου Κική, ακαταμάχητες είναι οι άτιμες, πως σε καταλαβαίνω δεν λέγεται :-))
Καλημέρες εύχομαι.
Πιστεύεις ότι οι περισσότεροι εδώ είμαστε τόσο ολιγαρκείς που θα αρκεστούμε στο κουταλάκι? :) Το λατρεύω αυτό το γλυκό και βεβαίως τους μπεζέδες.
ReplyDelete..και βέβαια να τα εκατοστήσεις και να είσαι πάντα γερή, δυνάτη και χαρούμενη!!!! Φιλιάαααααα
ReplyDeleteΧρόνια Πολλά (και εδώ) :))
ReplyDeleteΠολύχρονη γεμάτη ιδέες για καινούριους πειρασμούς!
Χρόνια Πολλά!!!να τα εκατοστήσεις!!!
ReplyDeleteΠολλά φιλιά.
kiki glikaki theiko kai sthn ousia afros...poly kalo kai an einai kai oi maregkes kales tis trws apo to tapsaki.... polu wraia syntagh thn kanw sto magazi me glyko tou koutalioy fraoula
ReplyDeleteI always used to make meringues before my cupcake craze! They are really great when you make them like a little nest! They're so light to eat too! Yum yum.
ReplyDeleteΛοιπόν εγώ το έφτιαξα το γλυκό το βράδυ του Μ.Σαββάτου από τα ασπράδια που είχα από τα γλυκά της Μ.Εβδομάδας, χωρίς κορν φλαουρ κι εγώ αλλά με ένα μεγάλο δίσκο μαρέγκας και όχι με μαρεγκάκια.Εκτός από τις ολόκληρες φράουλες έκανα και μια "σάλτσα" φράουλας: άλεσα μερικές με λίγη ζάχαρη, 2-3 σταγόνες υγρής βανίλιας και λίιιιγο κονιάκ και περιέχυνα κάθε κομμάτι στο σερβίρισμα.Δεν έμεινε τίποτα!
ReplyDeleteΒ.Κ.(Βαγγελιώ)
Κική μου θα πάρω κι εγώ τη μεριδούλα μου για να ευχηθώ και χρόνια πολλά!!
ReplyDeleteΦιλάκια!!!
@Εγώ γιατί πάιδεύομαι τόσο πολύ και αδυνατώ να φτιάξω μαρέγκα που να στέκεται;;
ReplyDeleteΓιατί με κάνετε να πάθω πρώτου μεγέθους ..αυτοϋποτίμηση;;
Μη σας πω πως μου έγινε η μαρέγκα τη μία μόνη φορά που την προσπάθησα-πριν το..Βετερλό!
Κι εγώ δηλώνω αδαής περί της ..μαρέγκας!
ReplyDeleteΑλλά την τιμώ ιδιαίτερα.
Καλό μεσημέρι
Φουρτουνιασμένη ψυχή, βουυυυυυυυυυυρ!
ReplyDeleteΑντώνη, μερσί για το κοπλιμάν! χαχα!
Τατιάνα, σε πλαστικό σακουλάκι φαγητού, εκτος ψυγείου. Και ασκέπαστα να τα είχα, δεν παθαίνουν τίποτα.
Γιαγιά Αντιγόνη, καλέ έμεινε! Πάντα φυλάω για όλους!
Πηνελόπη, εσύ με νιώθεις! Μάλιστα! Καλό απόγευμα!
ReplyDeleteΡένα, με το κουταλάκι μπορούμε να φάμε πολλέεεεεες κουταλιές! ;-)
Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές!
Πανδώρα, ευχαριστω πολύ!
Ξανθή, ευχαριστώ! Να σου βάλω γλυκό συκαλάκι που έφτιαξα; Ξέρω ότι δεν σου αρέσουν οι μαρέγκες!
Αυτό το όμορφο γλυκάκι το κέρασες την Κυριακή του Πάσχα στους καλεσμένους σου, όμως σήμερα το κέρασες και σε εμάς τους internetικούς με αυτή την όμορφη συνταγή και με την ευκαιρία των γενεθλίων σου!!!
ReplyDeleteΧρόνια πολλά λοιπόν, χρόνια καλά, χρόνια ευτυχισμένα, με υγεία!!!
Ο,τι επιθυμείς να γίνει δικό σου!!
Φιλιά πολλά.
Βασίλη, γλυκό στο οποίο είναι αδύνατον να πω όχι! Τους λατρεύω από παιδί τους μπεζεδες!
ReplyDeleteΛιζ, πέρασες και από τους μπεζέδες λοιπόν! Μιαμ!
Βαγγελιώ πεθαίνω! Με βασανίζει η περιγραφή σου! Μιαμμμμμμ!
Λιλα, ευχαριστώ πολύ! Φιλιά!
Αχ Αριάδνη μου, με μία φορίτσα απογοητεύτηκες απο τη μαρέγκα; Ξέρεις τι προϋπηρεσία έχω εγώ στη μαρέγκα πριν μου πετύχει; Για διάβασε το 1ο ποστ περί μπεζέδων για να πάρεις θάρρος και διάβασε τα τιπς και τα δικά μου και στα σχόλια. Θα σε βοηθήσουν να κάνεις μια πετυχημένη μαρέγκα.
ReplyDeleteΡεγγίνα, διάβασε παραπάνω!
Ζωίτσα, ναι, με αυτή την ευκαιρία σας την κερνάω, αλλά όσοι με πήρατε χαμπάρι, με πήρατε! Χαχα! Είπα εγώ τίποτα; Δεν είπα; Χαχα! Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές! Να είσαι καλά!
Κική μου Χρόνια Πολλά, καλόχρονη και χιλιόχρονη με χαρές πολλές πάντα και κυρίως με υγεία, κοντά μας να μας δίνεις τα καλύτερα, όπως αυτή η Pavlova.
ReplyDeleteειναι απο τα πιο δροσερα γλυκα και υμιζει ανοιξη!!!
ReplyDeleteδεν έχω δοκιμάσει ποτέ αλλά φαινεται τελεια!
ReplyDeleteελάτε λιγο σε μένα που σας έχω ενα βραβειάκι!!
Χροοοονια πολλα σε σένα
ReplyDeleteχρόοοοονια πολλα κι ευτυχισμένα. Χρόοοοονια πολλά.. (τραγουδάω τώρα)
φιλια πολλα
Τζένη
υ.γ. Ενα κομματακι γλυκο με τον καφε δεν θα με πειραζε...
Κικί μου τι λαχταριστό που είναι το γλυκό σου!Δεν έχω δοκιμάσει ποτε μέχρι τώρα και θά ήθελα πολύ! Φιλιά πολλά πολλά!
ReplyDeleteαυτό μάλιστα μπορώ να το φάω και έγώ !!!! μμμμμ τέλειο !!!!
ReplyDeleteΑγγιξες το ευαισθητο σημείον μου κι'αυτο ειναι μειον μου....Λοιπον εφτιαξα μια παβλοβα (με β)καθ' υπόδειξη Michele Roux (του famous) που ειχε φιλοξενησει κάποτε ο Μαμαλάκης με 3ασπραδια και 250 ζαχαρη-πολύ εεε??(125 caster με τα ασπράδια και μολις γινει η μαρέγκα σφιχτή 125αχνη κοσκινιστή από πάνω με απαλό ανακάτεμα)Δισκος μαρέγκας-κρέμα(200κρεμα γάλακτος με 1 κ.σ. ανθόνερο)-από πάνω ανάκατα φραουλα, μουρα, μάνγκο σε πολυ λεπτες φέτες κλπ κλπ / πασπαλίζω με άχνη και προσθέτω λίγο δυόσμο. Πως σου φαινεται? Οπως και νάχει ευχαριστώ που απενοχοποιείς το παιδικό μου κόλλημα.
ReplyDeleteΥπέροχη και λαχταριστή η πάβλοβα Κική μου, έμεινε κανένα κομματάκι και για μένα?
ReplyDeleteφιλιά!!!
Τωρα ηρθε το reminder!(σε ειχα τσεκάρει πέρσι,μεγάλη βδομάδα) Ευτυχής, σοφή, αειθαλής. Να ζησεις Κικίτσα!!!!
ReplyDeleteΗρθα με ένα πολύ μικρό κουταλάκι να σερβιριαστώ, γιατί τέτοια ώρα που έρχομαι και περισσότερο δεν πρόκειται να βρω;-)
ReplyDeleteΣου χω πει ότι και ο άντρας μου τους μπεζέδες τους θέλει ΜΟΝΟ γι αυτόν!!
Φιλιά!
Κική καλημέρα!
ReplyDeleteΤρέλη η συνταγή σου...σε χρώματα αλλά πιστεύω και σε γεύσεις!
Φιλιά
Το καλύτερο γλυκό!!!
ReplyDeleteΦιλιά
Νουνού μου ευχαριστώ πολύ! Να είσαι καλά κι εσύ!
ReplyDeleteΠανσοφιξ, είναι σίγουρα!
Μάγδα ευχαριστώ για το βραβείο!
Τζένη ευχαριστω πολυυυυύ! Κέρασμα όταν έρθεις ε;
Πλεκτό εγκώμιο, πώς πάει η κοιλίτσα; Φιλάκια!
ReplyDeleteMarilise, έλα να φας όσο θες!
Βύσσινο γλυκό, συμφωνώ για το πάβλοβα με β. Για πες μου από περιέργεια. Πώς ήταν η μαρέγκα με την ποσότητα ζάχαρης που λες; Ήταν μαλακή μέσα; Μια χαρά μου φαίνεται το σύνολο και έγραψε ο δυόσμος! Αχ... τι να απενοχοποιήσεις απο αυτό; Από παιδί το λατρεύω και ακόμα δε μου έχει περάσει!!!
Ευχαριστώ για τις ευχές!!! Φιλιά!
thumbelina, έμεινε, έμεινε!
Έλενα ο άντρας σου είναι σοφός!!! χαχα!
ReplyDeleteΔήμητρα, αν κρίνω από το γεγονός ότι την εξαφάνισαν, ναι! Ήταν τρέλα!
Αστέρι συμφωνώ!
λατρευω την παβλοβα αλλα ποτε δεν μου πετυχαινει...για αυτο θα κεραστω απο σενα!
ReplyDeleteΔεν έχω δοκιμάσει ακόμα γιατί ο συνδυασμός των υλικών δεν με τρελαίνει.
ReplyDeleteΝα λέμε και αλήθειες.
Όταν δομιμάσω θα σου πω.
φιλιά καλή μου
Deli,νοστιμότατη,δροσερή,τέλεια για την εποχή!
ReplyDeleteΜε τους μπεζέδες δεν ξέρω αν τα καταφέρω-ίσως προσπαθήσω.
Φιλιά!
Μου τρέχουν τα σάλια!!!!!!!!!!!!!!!!!
ReplyDeleteΗ μητέρα μου έφτιαχωε διαφορα γλυκά με τους μπεζέδες (ετσι δε το λενε;δε θυμάμαι) αλλά δε μου άρεσαν....τις φράουλες όμως τις λατρεύω!!!!Δε φαντάζεσαι
ReplyDeleteΚαλή Κυριακή
χχχ
έχω πάψει να γκρινιάζω γιατί σε καλό δε βγαίνει.Δυστυχώς αυτή ειναι η κατάσταση και πρέπει να επιβιώσουμε,με τη γκρίνια απλά χειροτερεύει ο ψυχικός μας κόσμος
ReplyDeleteΚαλή Κυριακή
χχχ
Όπως κι αν το λένε, είναι ΤΕΛΕΙΟ Κικίτσα μου... και φαίνεται και πολύ πετυχημένο!!!
ReplyDeleteΧρόνια Πολλά κι από εδώ!!!
Φιλάκιααα
Ειρήνη, καλώς την! Κεράσου όσο θες!
ReplyDeleteΘαλασσένια, ο καθένας με τις αδυναμίες του. Εγώ πεθαίνω για μπεζέδες!
Ελένη καλωσήρθες! Φιλιά!
None κι εσένα; Κι εμένα!
Και λοιπόν, είπαμε: αδυναμίες.
(το 2ο σχόλιο δεν κατάλαβα αν ηταν για εδώ!)
painter, ευχαριστώ πολύ! :-)