Thursday, April 15, 2010

Πάβλοβα (ή μήπως παύλοβα;)

Η Πάβλοβα, είναι ένα γλυκό φτιαγμένο από μαρέγκες, που έγινε προς τιμή της ρωσσίδας χορεύτριας Άννα Πάβλοβα και που για χρόνια οι Νεοζηλανδοί τσακώνονταν με τους Αυστραλούς, για την πατρότητα του γλυκού, όπως μας περιγράφει και η φίλη στη ΝΖ Artanis. Το γλυκό έγινε για να τιμηθεί η χορεύτρια, σε μια της περιοδία στην Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία και τελικά, από ιστορικές αναφορές, υπερισχύει ότι το πρωτοέφτιαξε ένας Νεοζηλανδός σεφ. Η διαφορά της πάβλοβα από τους κοινούς μπεζέδες, είναι νομίζω η προσθήκη περισσότερων υλικών, όπως το κορν φλάουρ, υλικό που απ' ό,τι διαβάζω, την κάνει κριτσινιστή έξω και μαλακή μέσα.

Αφήνω όμως τις πληροφορίες περί πάβλοβα και πάω στο στόρυ. Εδώ και καιρό, συζητούσαμε με την Αγγελική, για μια επίσκεψη που έκαναν σε ένα φίλο τους που είχε γενέθλια. Σχολιάζαμε με πόσο απλό τρόπο γιόρτασε ο φίλος τους τα γενέθλιά του, προσφέροντας στους καλεσμένους τους μόνο ψητό και σαλάτα και για γλυκό, έφτιαχνε επί τόπου πάβλοβα ο κάθε καλεσμένος μόνος του, με αγορασμένους μπεζέδες, έτοιμη σαντιγύ σε σπρέυ και φρούτα, που μοντάριζε εκείνη τη στιγμή. Το σχολιάζαμε όχι αρνητικά σαν ένα λιτό γεύμα, αλλά θετικά, γιατί σκεφτόμασταν, τα σχόλια των καλεσμένων αφού έφευγαν, αν γινόταν εδώ στην Ελλάδα κάτι ανάλογο, μια και στον έλληνα αρέσει να εντυπωσιάζει και τελικά, χάνει την ουσία.

Είχα ασπράδια από τα τσουρέκια που έφτιαχνα τη Μεγάλη εβδομάδα. Το Πάσχα ήθελα να φτιάξω κάτι ελαφρύ, σε καμία περίπτωση σοκολατένιο, κάτι που να μας αρέσει και να μη μείνει (για λόγους ευνόητους). Με τα ασπράδια να με κοιτάνε και με όλες αυτές τις σκέψεις, σκέφτηκα να φτιάξω μπεζέδες. Είτε θα έφτιαχνα πάβλοβα, είτε θα έφτιαχνα οτιδήποτε με αυτούς. Φράουλες είχα, γιατί θα έφτιαχνα τη σαλάτα με το σπανάκι. Ασπράδια είχα, κρέμα γάλακτος είχα, οπότε, μια πάβλοβα ήταν ό,τι έπρεπε, έστω κι αν έφτιαχνα τους μπεζέδες με το δικό μου τρόπο.

Πάβλοβα
4 ασπράδια αυγών
200 γρ. ψιλή ζάχαρη (caster sugar)
250 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
3 κ. σ. άχνη ζάχαρη
φράουλες

Χτύπησα τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα.
Έριξα τη ζάχαρη τμηματικά ενώ χτυπούσα (αυτή τη φορά έβαλα 50 γρ. ζάχαρη για κάθε αυγό).
Έβαλα σε κορνέ τη μαρέγκα και έφτιαξα ροζέτες σε ταψί που είχα στρώσει με χαρτί ψησίματος.
Έψησα τους μπεζέδες στους 50 βαθμούς για αρκετές ώρες.
Όταν τους έβγαλα, τους φύλλαξα αφου κρύωσαν και στην κυριολεξία τους έκρυψα, αλλιώς δεν θα τους έβρισκε η Κυριακή του Πάσχα!

Την Κυριακή του Πάσχα και λίγο πριν σερβίρω τα φαγητά στο μπουφέ, χτύπησα την κρέμα γάλατος με 3 κ. σ. άχνη μέχρι να στέκεται.
Πάνω σε μια πιατέλα, έβαλα ένα τσέρκι, για να σχηματίσω μια στρογγυλή βάση με τους μπεζέδες.
Αφού τους τακτοποίησα, έβαλα τη σαντιγύ σε κορνέ και έκανα ροζέτες με αυτή.
Απο πάνω έβαλα όσους μπεζέδες είχαν περισσέψει.
Έβαλα όση σαντιγύ είχε απομείνει και στόλισα με φράουλες κομμένες στα τέσσερα. Μέσα σε 10 λεπτά είχα ένα έτοιμο γλυκό. Δεν ήθελα να το φτιάξω από την προηγούμενη, γιατί οι μπεζέδες όταν μπαίνουν στο ψυγείο μαλακώνουν. Πόσο μάλλον όταν είναι μαζί με σαντιγύ. Πάντως και ένα 2ωρο να το έφτιαχνα νωρίτερα, άντεχε άνετα.

Ευτυχώς που προνόησα να φωτογραφήσω το γλυκό πριν το σερβίρω, διότι μετά, δεν έμεινε ψίχουλο. Άρεσε σε όλους προς μεγάλη μου στενοχώρια (χεχε). Τι απορείτε καλέ; Αφού όταν έχω μπεζέδες τους θέλω ολους για μένα!!! Ίσα που πρόλαβα να δοκιμάσω ένα μικρό κομματάκι. Όλο το γλυκό φαγώθηκε εν ριπή οφθαλμού.

Τι άλλο θα μπορούσα να είχα κάνει: Σκεφτόμουν να το σερβίρω σε ατομικές μερίδες σε ποτήρια σαμπάνιας. Όμως, στο ψυγείο είχα ήδη κρέμα καραμελέ και δεν είχα πολύ χώρο. Σκέφτηκα επίσης, ότι την επόμενη φορά, θα φτιάξω φωλιές με τη μαρέγκα, έτσι ώστε να βάζω στο κέντρο σαντιγύ και φράουλες. Την επόμενη φορά επίσης, θα δοκιμάσω την αυθεντική (;) συνταγή της πάβλοβα, με κορν φλάουρ κλπ για να δω τις διαφορές.

Αυτά περί του γλυκού. Τώρα, πάρτε κουταλάκι και ορμήξτε στο πισι οι έχοντες αδυναμία στους μπεζέδες!

update:
Η γλυκιά Μάγδα, μου χάρισε κι άλλο βραβείο! Εγώ με τη σειρά μου, θα τα χαρίσω στα ξενιτεμένα μπλογκ που έχω στη λίστα μου, δηλαδή, στους έλληνες μπλόγκερς του εξωτερικού που γράφουν ελληνικά, έχουμε κοινά χόμπυ και συναντιόμαστε όλοι σαν μια παρέα εδώ στα μπλογκς μας!

43 comments:

  1. τι κουταλάκι καλή μου,ΤΟ ΘΕΛΩ ΟΛΟ!!!!

    ReplyDelete
  2. Ευτυχως εχω παγωτο στο ψυγειο.
    Κακουργαααααααααα

    :)

    ReplyDelete
  3. Kική μου, που τους "φύλαξες" τους μπεζέδες και έμειναν φρέσκοι?

    Τατιάνα..

    ReplyDelete
  4. Ευχαριστώ για την ανάλυση προέλευσης του γλυκού!

    Τάρα που το φάγανε όλο τι να δοκιμάσω!

    ReplyDelete
  5. Μαρέγκες αγαπημένες της μάνας μου! Με ότι τρόπο φαντάζεσαι: με σως από σοκολάτα πικρή και λευκή και καβουρδισμένο αμύγδαλο ή φουντούκι, με σάλτσα από φράουλες και φρούτα του δάσους και συνοδεία από σαντιγύ, με κρέμα καραμέλας και κουκουνάρια, με ροδάκινα κομπόστα και σιρόπι μελιού...
    Άστα καλή μου Κική, ακαταμάχητες είναι οι άτιμες, πως σε καταλαβαίνω δεν λέγεται :-))
    Καλημέρες εύχομαι.

    ReplyDelete
  6. Πιστεύεις ότι οι περισσότεροι εδώ είμαστε τόσο ολιγαρκείς που θα αρκεστούμε στο κουταλάκι? :) Το λατρεύω αυτό το γλυκό και βεβαίως τους μπεζέδες.

    ReplyDelete
  7. ..και βέβαια να τα εκατοστήσεις και να είσαι πάντα γερή, δυνάτη και χαρούμενη!!!! Φιλιάαααααα

    ReplyDelete
  8. Χρόνια Πολλά (και εδώ) :))
    Πολύχρονη γεμάτη ιδέες για καινούριους πειρασμούς!

    ReplyDelete
  9. Χρόνια Πολλά!!!να τα εκατοστήσεις!!!
    Πολλά φιλιά.

    ReplyDelete
  10. kiki glikaki theiko kai sthn ousia afros...poly kalo kai an einai kai oi maregkes kales tis trws apo to tapsaki.... polu wraia syntagh thn kanw sto magazi me glyko tou koutalioy fraoula

    ReplyDelete
  11. I always used to make meringues before my cupcake craze! They are really great when you make them like a little nest! They're so light to eat too! Yum yum.

    ReplyDelete
  12. Λοιπόν εγώ το έφτιαξα το γλυκό το βράδυ του Μ.Σαββάτου από τα ασπράδια που είχα από τα γλυκά της Μ.Εβδομάδας, χωρίς κορν φλαουρ κι εγώ αλλά με ένα μεγάλο δίσκο μαρέγκας και όχι με μαρεγκάκια.Εκτός από τις ολόκληρες φράουλες έκανα και μια "σάλτσα" φράουλας: άλεσα μερικές με λίγη ζάχαρη, 2-3 σταγόνες υγρής βανίλιας και λίιιιγο κονιάκ και περιέχυνα κάθε κομμάτι στο σερβίρισμα.Δεν έμεινε τίποτα!
    Β.Κ.(Βαγγελιώ)

    ReplyDelete
  13. Κική μου θα πάρω κι εγώ τη μεριδούλα μου για να ευχηθώ και χρόνια πολλά!!
    Φιλάκια!!!

    ReplyDelete
  14. @Εγώ γιατί πάιδεύομαι τόσο πολύ και αδυνατώ να φτιάξω μαρέγκα που να στέκεται;;
    Γιατί με κάνετε να πάθω πρώτου μεγέθους ..αυτοϋποτίμηση;;
    Μη σας πω πως μου έγινε η μαρέγκα τη μία μόνη φορά που την προσπάθησα-πριν το..Βετερλό!

    ReplyDelete
  15. Κι εγώ δηλώνω αδαής περί της ..μαρέγκας!
    Αλλά την τιμώ ιδιαίτερα.
    Καλό μεσημέρι

    ReplyDelete
  16. Φουρτουνιασμένη ψυχή, βουυυυυυυυυυυρ!

    Αντώνη, μερσί για το κοπλιμάν! χαχα!

    Τατιάνα, σε πλαστικό σακουλάκι φαγητού, εκτος ψυγείου. Και ασκέπαστα να τα είχα, δεν παθαίνουν τίποτα.

    Γιαγιά Αντιγόνη, καλέ έμεινε! Πάντα φυλάω για όλους!

    ReplyDelete
  17. Πηνελόπη, εσύ με νιώθεις! Μάλιστα! Καλό απόγευμα!

    Ρένα, με το κουταλάκι μπορούμε να φάμε πολλέεεεεες κουταλιές! ;-)
    Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές!

    Πανδώρα, ευχαριστω πολύ!

    Ξανθή, ευχαριστώ! Να σου βάλω γλυκό συκαλάκι που έφτιαξα; Ξέρω ότι δεν σου αρέσουν οι μαρέγκες!

    ReplyDelete
  18. Αυτό το όμορφο γλυκάκι το κέρασες την Κυριακή του Πάσχα στους καλεσμένους σου, όμως σήμερα το κέρασες και σε εμάς τους internetικούς με αυτή την όμορφη συνταγή και με την ευκαιρία των γενεθλίων σου!!!
    Χρόνια πολλά λοιπόν, χρόνια καλά, χρόνια ευτυχισμένα, με υγεία!!!
    Ο,τι επιθυμείς να γίνει δικό σου!!
    Φιλιά πολλά.

    ReplyDelete
  19. Βασίλη, γλυκό στο οποίο είναι αδύνατον να πω όχι! Τους λατρεύω από παιδί τους μπεζεδες!

    Λιζ, πέρασες και από τους μπεζέδες λοιπόν! Μιαμ!

    Βαγγελιώ πεθαίνω! Με βασανίζει η περιγραφή σου! Μιαμμμμμμ!

    Λιλα, ευχαριστώ πολύ! Φιλιά!

    ReplyDelete
  20. Αχ Αριάδνη μου, με μία φορίτσα απογοητεύτηκες απο τη μαρέγκα; Ξέρεις τι προϋπηρεσία έχω εγώ στη μαρέγκα πριν μου πετύχει; Για διάβασε το 1ο ποστ περί μπεζέδων για να πάρεις θάρρος και διάβασε τα τιπς και τα δικά μου και στα σχόλια. Θα σε βοηθήσουν να κάνεις μια πετυχημένη μαρέγκα.

    Ρεγγίνα, διάβασε παραπάνω!

    Ζωίτσα, ναι, με αυτή την ευκαιρία σας την κερνάω, αλλά όσοι με πήρατε χαμπάρι, με πήρατε! Χαχα! Είπα εγώ τίποτα; Δεν είπα; Χαχα! Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές! Να είσαι καλά!

    ReplyDelete
  21. Κική μου Χρόνια Πολλά, καλόχρονη και χιλιόχρονη με χαρές πολλές πάντα και κυρίως με υγεία, κοντά μας να μας δίνεις τα καλύτερα, όπως αυτή η Pavlova.

    ReplyDelete
  22. ειναι απο τα πιο δροσερα γλυκα και υμιζει ανοιξη!!!

    ReplyDelete
  23. δεν έχω δοκιμάσει ποτέ αλλά φαινεται τελεια!
    ελάτε λιγο σε μένα που σας έχω ενα βραβειάκι!!

    ReplyDelete
  24. Χροοοονια πολλα σε σένα
    χρόοοοονια πολλα κι ευτυχισμένα. Χρόοοοονια πολλά.. (τραγουδάω τώρα)

    φιλια πολλα
    Τζένη

    υ.γ. Ενα κομματακι γλυκο με τον καφε δεν θα με πειραζε...

    ReplyDelete
  25. Κικί μου τι λαχταριστό που είναι το γλυκό σου!Δεν έχω δοκιμάσει ποτε μέχρι τώρα και θά ήθελα πολύ! Φιλιά πολλά πολλά!

    ReplyDelete
  26. αυτό μάλιστα μπορώ να το φάω και έγώ !!!! μμμμμ τέλειο !!!!

    ReplyDelete
  27. βυσσινο γλυκοApril 15, 2010 at 9:37 PM

    Αγγιξες το ευαισθητο σημείον μου κι'αυτο ειναι μειον μου....Λοιπον εφτιαξα μια παβλοβα (με β)καθ' υπόδειξη Michele Roux (του famous) που ειχε φιλοξενησει κάποτε ο Μαμαλάκης με 3ασπραδια και 250 ζαχαρη-πολύ εεε??(125 caster με τα ασπράδια και μολις γινει η μαρέγκα σφιχτή 125αχνη κοσκινιστή από πάνω με απαλό ανακάτεμα)Δισκος μαρέγκας-κρέμα(200κρεμα γάλακτος με 1 κ.σ. ανθόνερο)-από πάνω ανάκατα φραουλα, μουρα, μάνγκο σε πολυ λεπτες φέτες κλπ κλπ / πασπαλίζω με άχνη και προσθέτω λίγο δυόσμο. Πως σου φαινεται? Οπως και νάχει ευχαριστώ που απενοχοποιείς το παιδικό μου κόλλημα.

    ReplyDelete
  28. Υπέροχη και λαχταριστή η πάβλοβα Κική μου, έμεινε κανένα κομματάκι και για μένα?
    φιλιά!!!

    ReplyDelete
  29. βυσσινο γλυκόApril 15, 2010 at 10:19 PM

    Τωρα ηρθε το reminder!(σε ειχα τσεκάρει πέρσι,μεγάλη βδομάδα) Ευτυχής, σοφή, αειθαλής. Να ζησεις Κικίτσα!!!!

    ReplyDelete
  30. Ηρθα με ένα πολύ μικρό κουταλάκι να σερβιριαστώ, γιατί τέτοια ώρα που έρχομαι και περισσότερο δεν πρόκειται να βρω;-)
    Σου χω πει ότι και ο άντρας μου τους μπεζέδες τους θέλει ΜΟΝΟ γι αυτόν!!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  31. Κική καλημέρα!
    Τρέλη η συνταγή σου...σε χρώματα αλλά πιστεύω και σε γεύσεις!
    Φιλιά

    ReplyDelete
  32. Το καλύτερο γλυκό!!!

    Φιλιά

    ReplyDelete
  33. Νουνού μου ευχαριστώ πολύ! Να είσαι καλά κι εσύ!

    Πανσοφιξ, είναι σίγουρα!

    Μάγδα ευχαριστώ για το βραβείο!

    Τζένη ευχαριστω πολυυυυύ! Κέρασμα όταν έρθεις ε;

    ReplyDelete
  34. Πλεκτό εγκώμιο, πώς πάει η κοιλίτσα; Φιλάκια!

    Marilise, έλα να φας όσο θες!

    Βύσσινο γλυκό, συμφωνώ για το πάβλοβα με β. Για πες μου από περιέργεια. Πώς ήταν η μαρέγκα με την ποσότητα ζάχαρης που λες; Ήταν μαλακή μέσα; Μια χαρά μου φαίνεται το σύνολο και έγραψε ο δυόσμος! Αχ... τι να απενοχοποιήσεις απο αυτό; Από παιδί το λατρεύω και ακόμα δε μου έχει περάσει!!!
    Ευχαριστώ για τις ευχές!!! Φιλιά!

    thumbelina, έμεινε, έμεινε!

    ReplyDelete
  35. Έλενα ο άντρας σου είναι σοφός!!! χαχα!

    Δήμητρα, αν κρίνω από το γεγονός ότι την εξαφάνισαν, ναι! Ήταν τρέλα!

    Αστέρι συμφωνώ!

    ReplyDelete
  36. λατρευω την παβλοβα αλλα ποτε δεν μου πετυχαινει...για αυτο θα κεραστω απο σενα!

    ReplyDelete
  37. Δεν έχω δοκιμάσει ακόμα γιατί ο συνδυασμός των υλικών δεν με τρελαίνει.
    Να λέμε και αλήθειες.
    Όταν δομιμάσω θα σου πω.

    φιλιά καλή μου

    ReplyDelete
  38. Deli,νοστιμότατη,δροσερή,τέλεια για την εποχή!
    Με τους μπεζέδες δεν ξέρω αν τα καταφέρω-ίσως προσπαθήσω.
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  39. Μου τρέχουν τα σάλια!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  40. Η μητέρα μου έφτιαχωε διαφορα γλυκά με τους μπεζέδες (ετσι δε το λενε;δε θυμάμαι) αλλά δε μου άρεσαν....τις φράουλες όμως τις λατρεύω!!!!Δε φαντάζεσαι

    Καλή Κυριακή
    χχχ

    ReplyDelete
  41. έχω πάψει να γκρινιάζω γιατί σε καλό δε βγαίνει.Δυστυχώς αυτή ειναι η κατάσταση και πρέπει να επιβιώσουμε,με τη γκρίνια απλά χειροτερεύει ο ψυχικός μας κόσμος

    Καλή Κυριακή
    χχχ

    ReplyDelete
  42. Όπως κι αν το λένε, είναι ΤΕΛΕΙΟ Κικίτσα μου... και φαίνεται και πολύ πετυχημένο!!!

    Χρόνια Πολλά κι από εδώ!!!

    Φιλάκιααα

    ReplyDelete
  43. Ειρήνη, καλώς την! Κεράσου όσο θες!

    Θαλασσένια, ο καθένας με τις αδυναμίες του. Εγώ πεθαίνω για μπεζέδες!

    Ελένη καλωσήρθες! Φιλιά!

    None κι εσένα; Κι εμένα!

    Και λοιπόν, είπαμε: αδυναμίες.
    (το 2ο σχόλιο δεν κατάλαβα αν ηταν για εδώ!)

    painter, ευχαριστώ πολύ! :-)

    ReplyDelete