Το παστίτσιο λαχανικών, είναι μια ιδανική λύση για όσους δεν αγαπούν τον κιμά στο παστίτσιο.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα αγαπημένα σας λαχανικά:
Πιπεριές, μανιτάρια, ντομάτες, κολοκυθάκια, καρότα, μελιτζάνες. Ακόμα και πατάτες, αρακά, φασολάκια, καλαμπόκι κλπ κλπ. Παίζετε με τις γεύσεις και τους συνδυασμούς, ανάλογα τι εποχή θα το φτιάξετε. Το καλοκαίρι, μπορείτε να βάζετε καλοκαιρινά λαχανικά, ενώ το χειμώνα χειμωνιάτικα λαχανικά, ή λαχανικά κονσέρβας (ντομάτα, μανιτάρια). Ανάλογα λοιπόν την εποχή, βάζω διαφορετικά υλικά.
Στο παστίτσιο που έκανα το Πάσχα, δεν κράτησα ακριβείς αναλογίες. Θυμάμαι ότι έβαλα:
αρκετά καρότα (5-6)
1 κονσέρβα ντοματάκια ψιλοκομμένα
2 ή 3 κονσέρβες μανιτάρια ψιλοκομμένα
πιπεριές χρωματιστές
Τα υπόλοιπα υλικά και η εκτέλεση, είναι αυτά που περιγράφονται παρακάτω στην καλοκαιρινή εκδοχή.
Για την καλοκαιρινή εκδοχή, που τη βλέπετε στην φωτό που ακολουθεί και για ένα πυρέξ χρησιμοποίησα:
6 μεγάλα καρότα σε κύβους
μια κουταλιά διάφορα μυρωδικά (προαιρετικά)
2 πιπεριές κομμένες σε μεγάλους κύβους
μια μελιτζάνα κομμένη σε κύβους
1 κύβο λαχανικών
λίγο λάδι
λίγο σιμιγδάλι ή φρυγανιά τριμμένη για το ταψί
1 κουτί λαζάνια (όσα πάρει το ταψί, αν είναι το γνωστό πυρέξ, παίρνει γύρω στα 12) που δε χρειάζονται βράσιμο (τα φαρδιά)
1 δόση μπεσαμέλ
Λίγο ρεγκάτο ή κεφαλοτύρι
Πως το φτιάχνουμε:
Φτιάχνουμε μια σάλτσα με τα λαχανικά. Εγώ τα έβαλα στη χύτρα για 10-15 λεπτά.
Φροντίζουμε η σάλτσα μας να έχει ζουμάκι, να μην είναι στεγνή, γιατί βοηθάει να μαλακώσουν τα λαζάνια.
Λαδώνουμε ένα πυρέξ ή άλλο ταψάκι.
Πασπαλίζουμε με σιμιγδάλι ή φρυγανιά τριμμένη για να μην κολλήσουν τα λαζάνια στον πάτο.
Στρώνουμε μια σειρά λαζάνια.
Ρίχνουμε ζεστή όπως είναι τη μισή σάλτσα από πάνω.
Καλύπτουμε με μια σειρά λαζάνια.
Ρίχνουμε και την υπόλοιπη σάλτσα.
Φτιάχνουμε τη μπεσαμέλ, και καλύπτουμε τα λαχανικά.
Ψήνουμε περίπου στους 190-200 βαθμούς για 20-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
Δίνω μια εναλλακτική λύση για όσους δεν αγαπούν τη μπεσαμέλ.
Τρίψτε στο μούλτι 125 γρ μπαγιάτικο ψωμί, και 100 γρ. τυρί που λιώνει. Ανακατέψτε τα τρίμματα ψωμιού με το τυρί και μια κουταλιά σούπας σουσάμι. Πασπαλίστε με αυτό τα λαχανικά αντί να βάλετε μπεσαμέλ και ψήστε όπως λέει η συνταγή.
Η συνταγή μας γίνεται vegan και νηστίσιμη αν δε βάλουμε τυρί. Μπορούμε να προσθέσουμε στα τρίμματα ψωμιού-σουσάμι και ξηρούς καρπούς.
Tips:
1) Στο λαδωμένο ταψί, πρέπει οπωσδήποτε να βάλετε τριμμένη φρυγανιά ή σιμιγδάλι (κάνει την ίδια δουλειά), για να μην κολλήσουν τα λαζάνια. Κάποτε, είχα διαβάσει σε μια συνταγή, ότι βάζουν μπεσαμέλ στον πάτο του ταψιού για να μην κολλήσουν τα λαζάνια. Σας πληροφορώ, ότι κόλλησαν χειρότερα. Με τη φρυγανιά, δεν μου έχουν κολλήσει ποτέ.
2) Όταν είχα γράψει παλιά ότι χρησιμοποιώ αυτά τα λαζάνια τα προβρασμένα, μου είχε παραπονεθεί μια φίλη, ότι της μένουν σκληρά με το ψήσιμο και ότι δεν μαλακώνουν. Εδώ λοιπόν, έχω να δώσω 2 συμβουλές:
α)τα λαζάνια προτιμήστε να είναι καλής και γνωστής οικογενείας. Αν είναι οποιαδήποτε άλλη μάρκα πλην της ιταλικής, ενδέχεται να μείνουν σκληρά.
βου) Ακόμα πιο καλή συμβουλή όμως, αποτελεί η εξής: η σάλτσα που θα βάλουμε στα λαζάνια, είτε είναι με κιμά, είτε είναι με λαχανικά, πρέπει να είναι ζεστή και ζουμερή. Με τη ζεστή σάλτσα, τα λαζάνια μαλακώνουν. Επίσης, αν η σάλτσα είναι στεγνή (συνήθως του κιμά είναι πιο στεγνή), ενδέχεται να μη βοηθήσει τα λαζάνια να μαλακώσουν. Με αυτό τον τρόπο, ποτέ τα λαζάνια μου δεν έχουν μείνει σκληρά. Με τον ίδιο τρόπο φτιάχνω και παστίτσιο. Δεν χρησιμοποιώ τα χοντρά μακαρόνια, γιατί το κλασικό παστίτσιο δεν μου αρέσει.
μμμ...
ReplyDeleteνόστιμο φαίνεται!
είχε φτιάξει και η μαμά μου με καλαμπόκι πρίν λίγο καιρό..
αλλά όπως και να το κάνουμε..σαν τον κιμά τίποτα!!
χρονια πολλα!!!
ReplyDeleteπολυ ωραιο και εναλλακτικο αυτο το παστιτσιο!!!
Παστιτσιο ειναι ενα!!!
ReplyDeleteΑμ πως;;;
* και με πεννες ειναι πολυ ωραιο το παστιτσιο, εκτος απο τα λαζανια.
:)
Μπράβο,Deli μου,που έβαλες τη συνταγούλα!
ReplyDeleteΘα είναι εξαιρετικό φαγητό-θα το φτιάξω οπωσδήποτε.Λες για σαλτσούλα στα λαχανικά,δλδ βάζεις ντομάτα;
Έχω κάνει με κιμά και έβαλα μπεσαμέλ-την προτιμώ-κάτω,αλλά και πάνω από κάθε στρώση κιμά,όπως και στο τέλος.Μου είχε δώσει τη συνταγή μια φίλη που σπούδασε Ιταλία-ήταν πολύ καλό.Α,το έκανα από το βράδυ,το άφησα στο ψυγείο,για να τραβήξουν τα λαζάνια και να μαλακώσουν-αυτές ήταν οι οδηγίες.
Φιλιά!
ath.teri καλωσήρθες. Τώρα αν σου πω ότι το προτιμώ έτσι...
ReplyDeletePansofix, επίσης! Ναι, είναι καλή εναλλακτική!
Αντωνάκη μου, εμένα το παστίτσιο δεν με παρατρελαίνει. Παρόλα αυτά, όταν το κάνω το προτιμώ με λαζάνια. Και με πέννες το έχω κάνει. Και προτιμώ με λαχανικά :-)
Ελένη, όταν μπορέσεις, γράψε μου αυτή τη συνταγή. Με ενδιαφέρει!
Δεν κατάλαβα τι εννοείς με τη μπεσαμέλ κάτω. Τη βάζεις αντί για φρυγανιά;
Deli,αλείφω το ταψί με βούτυρο ,ρίχνω φρυγανιά,σκεπάζω με μπεσαμέλ και :
ReplyDeleteλαζάνια,κιμά,μπεσαμέλ,λαζάνια - επαναλαμβάνω και στο τέλος μπεσαμέλ.
Το μαγείρεμα του κιμά είναι όπως στο παστίτσιο,η διαφορά είναι ότι το αφήνεις από το βράδυ στο ψυγείο.
Φιλιά!
Τιιιιιιι τέλειο φαγητό!!!!
ReplyDeleteΠολύ καλύτερο από το original με τον κιμά,για μένα...
Θα προσπαθήσω να το φτιάξω καμιά μέρα!!Ειδικά αφού είναι και με λαζάνια!!
:D:D
Ωραία ιδέα με τα λαχανικά!
ReplyDeleteΚαι οι λεπτομέρειες, είναι πολύ κατατοπιστικές.
Καλημέρα!
Με λαζάνια το έχω κάνει δυο τρεις φορές όχι με ποικιλία λαχανικών αλλά περισσότερο με μανιτάρια.
ReplyDeleteΤην τελευταία φορά μάλιστα το έφτιαξα με λαζάνια δικά μου. Όταν είχα κάνει τις πράσινες ταλιατέλες ένα δυο φύλλα τα έκανα λαζάνια.
Τώρα θα το επαναλάβω με άλλο εμπλουτισμό στα λαζάνια και τη δική σου σάλτσα.
Καλημέρα και χρόνια πολλά.
ReplyDeleteΛέτε να κάνει να το καταψύξω;Ετοιμάζω φαγάκια κατάψυξης για το φοιτητή μου και μου αρέσει η ιδέα αυτού του υγιεινού παστίτσιου.Σε ποιά φάση να το καταψύξω λέτε; Πρίν ή μετά το ψήσιμο;(Δεν τα κρατά πολύ καιρό στην κατάψυξη.Καμιά 20αριά μέρες πάνω κάτω)
Ευχαριστώ
Β.Κ.
χρονια πολλα!!!
ReplyDeleteτι υπεροχη ιδεα!!!!
Καλημέρα Κική μου!
ReplyDeleteΜία που το λιγουρεύτηκα, και μία που μας έδωσες την συνταγή, είσαι και η πρώτη.
Προς το παρόν αύριο στο τραπέζι θα έχουμε το κλασσικό παστίτσιο και με την επόμενη ευκαιρία το δικό σου που μου φαίνεται και πιο ελαφρύ!
Μμμμμ τι μου λες? Παστίτσιο λαχανικών δεν έχω κάνει ποτε... Για να δοκιμάσω...
ReplyDeleteΤέλειο φαγάκι!
ReplyDeleteΔεν το έχω κάνει ποτέ αλλά θα δοκιμαστεί :)
Φιλιά
Καλημέρα
Προτιμώ αυτό το παστίτσιο από το κανονικό! Και είμαι σίγουρη ότι και η οικογένεια θα συμφωνήσει! Θα το φτιάξω σύντομα! Thaaaanks!!!
ReplyDeleteMeta apo toso kreas kai Pasxa, ena tetio lasagma mou ftiaxnei...exeis kana leftover gia emena?
ReplyDeleteΕλένη, οκ. Ευχαριστώ! Φιλάκια!
ReplyDeleteΜάγδα, κι εμένα μ΄αρέσει περισσοτερο με λαχανικά, παρά με κιμά!
Γιαγιά Αντιγόνη, ευχαριστώ!
Ξανθή, με δικά σου ε; Τα έβρασες πριν;
Β.Κ. καλωσήρθες. Νομιζω ότι μπορείς να το καταψύξεις. Είχα καταψύξει το παστίτσιο με κιμά και είχε βγει καλό. Γιατί όχι κι αυτό; Αν το φοβάσαι, κατάψεξε μόν 2 κομμάτια και αν πάει καλά, καταψύχεις περισσότερα την επόμενη φορά.
ReplyDeletepink dreamer ευχαριστώ! Έλα να σε κερασω!
Ζωίτσα, αφούτο ζητήσατε, είπα να το βάλω άμεσα!
farbala καλωσήρθες. Εγώ το κάνω συχνά, ειδικά το καλοκαίρι!
Αστέρι, δοκίμασε να πειστείς! :-)
ReplyDeleteBig mama, γιατί δεν απορώ που μας αρέσει το ίδιο;;;
Peter, έλα! Σου έχω φυλλάξει!
Αχ Κική μου μετά το Πάσχα ούτε να ακούω για κρέας και τα λαχανικά είναι η αδυναμία μου....οι φωτογραφίες όπως πάντα υπέροχες!!
ReplyDeleteΑυτό μάλιστα! Είναι παστίτσιο! Φοβερή ιδέα Κική μου, να'σαι καλά, φιλιά πολλά!
ReplyDeleteΔεν τα μαγείρεψα την ίδια μέρα τα άφησα να στεγνώσουν όπως τις χυλοπίτες ταλιατέλες κλπ.
ReplyDeleteΔεν τα έβρασα ήταν αρκετά λεπτά και με τη σάλτσα που είχε η γέμιση έγινα μια χαρά.
Θα το επαναλάβω με νέα συνταγή από καινούργιο βιβλίο δώρο της κόρης στα γενέθλια μου.
Καλό βράδυ.
Συμφωνώ απολύτως!
ReplyDeleteΑπό τότε -εδώ και πολλά χρόνια- που πρωτοέφτιαξα παστίτσιο με λαζάνια, δεν ξαναφάγαμε το "κλασικό"!
Σαν το δικό σου των λαχανικών φτιάχνει ένα παρόμοιο η κόρη μου και είναι εξαιρετικό!
Καλό βράδυ...
Αγαπητή Κική,
ReplyDeleteΩραίο φαγάκι,ανοιξιάτικο και ελαφρύ!!!Το λατρεύω το παστίτσιο και θα το δοκιμάσω και με αυτό τον τρόπο!!!
Να είστε καλά και πάντα με υπέροχες συνταγές!!!ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ!!!
Λοιπόν το έφτιαξα με πένες ριγέ ολικής άλεσης, έβαλα στη σάλτσα μελιτζάνες, πιπεριές, καρότα, κολοκυθάκια, μανιτάρια, κρεμμύδι, σκόρδο ντομάτα τα έσβυσα με άσπρο κρασάκι, έριξα και ένα κύβο λαχανικών και μετά που έγιναν έριξα και κεφαλογραφιέρα τριμένη.Έκανα μπεσαμέλ και το έβαλα στο φούρνο.Έμειναν και κατέψυξα δύο μεριδούλες όλες κι όλες.Όλο το κατέβασαν με επιφωνήματα απόλαυσης.Υπέροχη συνταγή Κική.Μπράβο!
ReplyDeleteΒ.Κ. (Βαγγελιώ)
Kική όλες οι εκδοχές σου είναι καταπληκτικές.
ReplyDeleteΜπορούμε να ξεφύγουμε απο τα συνηθησμενα και να φτιάξουμε πολύ ωραία φαγάκια. Τα λαχανικά γίνονται πολύ ωραία έτσι.
Εγώ φτιάχνω την κλασσική συνταγή με λαζάνια κιμά και μπεσαμελ.
Κι εγώ βάζω πρώτα μπεσαμέλ κατω στο πυρεξ και μετα τη στρώση με τα λαζάνια. Αλλά θα δοκιμάσω την επόμενη φορά αυτό που λες εσυ με τη φρυγανιά ή το σιμιγδάλι.
Λίλα, εμένα τα λαχανικά, έτσι κι αλλιώς είναια δυναμία μου!
ReplyDeleteΜαράκι ευχαριστώ!
Ξανθή, ωραία! Ευχαριστώ!
Μπέττυ πες τα! Εκείνο το πράμα, χοντρά μακαρόνια, κιμάς, χοντρά μακαρόνια, λαδίλα κλπ δε μου αρέσει. Λαζάνια χίλιες φορές!
Βαγγελιώ, άψογο το βρίσκω από υλικά! Άντε να δούμε και ξεπαγωμένο τι θα λέει!
ReplyDeleteMarion, δεν σου κολλάει η μπεσαμέλ με τα λαζάνια στο ταψί από κάτω; Εμένα γιατί μου κολλαει ρε παιδιά; Ίσως επειδή καίει ο φούρνος μου πιο πολύ από κάτω. Με τη φρυγανια, δεν εχω προβλημα, αλλά έχω και το νου μου να μη μου πιάσει...
Κική δεν μου έχει κολλήσει απο κάτω η μπεσαμέλ ... βέβαια αν οπως λες κι εσύ καιει πολύ ο φούρνος 'αρπάζει' λιγάκι από κάτω.. μου έχει τύχει αυτό.
ReplyDeleteΜάριον, μάλλον φταίνε τα κουζινάκια μου τότε που μου αρπάζουν τα φαγητά από κάτω.
ReplyDelete