Wednesday, June 17, 2009

Μπεσαμέλ

Πολλές φορές στο παρελθόν, είχα μπει στον πειρασμό να αγοράσω έτοιμη μπεσαμέλ. Ήταν μια ευκολία. Πού να λερώνεις κατσαρόλες, να έχεις το φόβο μη σβωλιάσει κλπ κλπ… Ακόμα και τώρα, που φτιάχνω μπεσαμέλ για πλάκα, υπάρχουν φορές που καταφεύγω στην έτοιμη, αν βιάζομαι, αν είναι καλοκαίρι και δεν θέλω να περάσω ώρες στην κουζίνα, ή αν δεν με νοιάζει και τόσο το αποτέλεσμα, όταν πρόκειται να τη βάλω μέσα σε φαγητά (όπως στην πιπερόπιτα).

Η μπεσαμέλ είναι ένας μικρός μπελάς για πολλές μαγείρισσες. Σε άλλες σβολιάζει, σε άλλες βγαίνει πηχτή, σε άλλες αραιή… Γενικά, είναι λίγο μπελάς.
Μια φορά, είχε γίνει ολόκληρη κουβέντα στο παλιό χάνγκρυ για τη μπεσαμέλ. Την πιο σωστή συμβουλή, την είχε δώσει μια κοπέλα που είχε πει το εξής:
Το μίγμα βουτύρου-αλευριού πρέπει να είναι αραιό για να μην σβολιάσει η μπεσαμέλ. Πολύ σωστά τα είχε πει. Πιστέψτε με, είναι η καλύτερη συμβουλή για να πετύχει η μπεσαμέλ!

Μπεσαμέλ
(για ένα στενόμακρο πυρέξ)
Υλικά
1 λίτρο γάλα (εγώ βάζω συχνά 0%)
5 κ. σ. κοφτές βούτυρο
7 κ. σ. κοφτές αλεύρι
1/2 κ. γ. αλάτι
μια πρέζα λευκό πιπέρι
1/4 κ. γ. μοσχοκάρυδο
3-4 κ. σ. τριμμένο ρεγκάτο (ή άλλο σκληρό τυρί)

Εκτέλεση
Σε αντικολλητικό τηγάνι, βάζουμε το βούτυρο να ζεσταθεί και να λιώσει.
Προσθέτουμε το αλεύρι όταν λιώσει και ζεσταθεί καλά το βούτυρο και ανακατεύουμε ώστε να «ψηθεί» το αλεύρι. ‘Όταν ψηθεί το αλεύρι (αλλάζει λίγο χρώμα), κατεβάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε μέσα το γάλα σιγά-σιγά ΠΑΝΤΑ ανακατεύοντας γρήγορα και κοφτά με σύρμα, για να μην κάνει σβώλους. Συνεχίζουμε ρίχνοντας γάλα και ανακατεύοντας συνέχεια.
Όταν δούμε ότι το γάλα ενσωματώθηκε στο μίγμα, το ξαναβάζουμε στη φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει να πήζει. Αυτό μπορεί να πάρει ώρα, Μην περιμένετε πως θα γίνει αμέσως. Μην σταματήστε να ανακατεύετε όσο κι αν βαριέστε. Είναι ο μόνος τρόπος (και στη μπεσαμέλ και στις κρέμες γενικότερα) για να μην σβολιάσουν και να γίνουν βελούδινες.
Όταν αρχίσει να πήζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά για να μην κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας (είπαμε: η μπεσαμέλ είναι μπελάς).
Αφήνουμε να πάρει βράσεις ενώ πάντα ανακατεύουμε, μέχρι να έχει την πυκνότητα που θέλουμε. Η μπεσαμέλ δεν θα πρέπει να είναι πηχτή, γιατί θα πήξει κι άλλο με το ψήσιμο, αλλά ούτε και αραιή σαν σιρόπι.
Στο τέλος, προσθέτουμε το πιπέρι, το μοσχοκάρυδο και λίγο τυρί τριμμένο. Αυγά δεν προσθέτουμε κανονικά στη μπεσαμέλ. Αν έχετε συνηθίσει να προσθέτετε, τότε φτιάχνετε σάλτσα μορνέ, και ουχί μπεσαμέλ, χωρίς να το ξέρετε. Εγώ πάντως δεν προσθέτω. Θεωρώ ότι δεν χρειάζεται επιπλέον χοληστερίνη στο φαγητό.

Tips:
Τιιιιιιιιιιιιιιιιπ!εδώ το καλό το τιιιιιιιιιιιιιπ!
Λοιπόν…αν η μπεσαμέλ είναι πηχτή, μπορούμε να την αραιώσουμε με λίγο γάλα. Αν είναι αραιή, μπορούμε να κάνουμε 2-3 πράγματα για να πήξει.

1) Αν είναι λίγο αραιή, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να εξατμιστεί το περίσσιο υγρό.

2) Βάζουμε σε έναν αχνορίχτη (το έχω ξαναπεί αυτό, είναι σωτήριο να έχεις αλεύρι σε αχνορίχτη) και πασπαλίζουμε τη μπεσαμέλ καθώς ανακατεύουμε. Μην ανησυχείτε, δεν πρόκειται να σβολιάσει. Είναι τόσο λίγο και ανάλαφρο το αλεύρι που πέφτει από τον αχνορίχτη, που δεν σβολιάζει, αρκεί να ανακατεύουμε.

3) Βάζουμε μισό ποτήρι κρασιού νερό, προσθέτουμε 1-2 κ. γ. αλεύρι και ανακατεύουμε να γίνει χυλός. Το ρίχνουμε στη μπεσαμέλ, πάντα ανακατεύοντας.

4) Αν δεν έχετε κάνει ποτέ μπεσαμέλ και φοβάστε πως θα σβολιάσει, μπορείτε να ζεστάνετε το γάλα που θα ρίξετε έτσι ώστε να είναι χλιαρό και να μην σβολιάζει το αλεύρι καθώς το ρίχνετε.

5) Το σύρμα, είναι ο καλύτερος φίλος μας στην κουζίνα, για να φτιάξουμε μπεσαμέλ!

6) Αν παρόλα αυτά κάνατε όλα αυτά και σβόλιασε, περάστε τη από σήτα ή χτυπήστε τη με μπλέντερ χειρός.

Τέλος, να σας δείξω τα αμπελοφάσουλα με λαδόξυδο που έφαγα για μεσημεριανό. Όχι γιατί είναι καμιά σπουδαία σαλάτα (σουδαία σε γεύση ήταν), αλλά για να δείτε το πρώτο κολοκυθάκι από τον κήπο μου! :-)))


Και τώρα μπορώ επιτέλους να ζητωκραυγάσω! ΖΗΤΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩ! Τέλειωσαν επιτέλους οι εξετάσεις!!!!

Yeah!!!!!!!!!!!!!

39 comments:

  1. Η μπεσαμέλ (για μένα τουλάχιστον) είναι υπόθεση 5 λεπτών. Και είναι πάντα όπως πρέπει.
    Μάλλον υπάρχει μια προκατάληψη ότι είναι δύσκολη.

    Ζήτω! και καλή ξεκούραση σου εύχομαι :)

    ReplyDelete
  2. Το πρωτο κολοκυθάκι και το τελευταιο μάθημα των εξετάσεων, μαζί-μαζί φέρανε από το χέρι το αληθινό καλοκαίρι.
    Καλοφάγωτο το/α κολοκυθάκι/α, καλή επιτυχία στις εξετάσεις!

    Λοιπόν, δεν ξέρω, έτσι το έχω μάθει από την μαμα, την μπεσαμέλ την φτιάχνω πάντα με σιμιγδάλι και όχι με αλέυρι.
    Βλέπω στην φωτό ότι δεν βάζεις πάρα πολλή πάνω στα φαγητά, ενω εγω αντίθετα την αγαπάω τόσο, που βάζω περισσότερη.
    Με το σιμιγδάλι δεν σβολιάζει ΠΟΤΕ, γίνεται πιο αφράτη και την φτιάχνω ακόμα και με χοντρό σιμιγδάλι ή ανακατεμένο με λεπτό.
    Η αλήθεια είναι ότι κι εγω βάζω ενα αυγό στο τέλος, για να φουσκώνει λίγο και -χε χε- να φαίνεται ακόμα περισσότερη, αλλά θα την δοκιμάσω και χωρίς.
    Χμμμ... νομίζω ότι την άλλη βδομάδα θα φτιάξω ενα μουσακά χωρίς κιμά, μόνο με λίγο ανθότυρο μέσα και θα βάλω μπεσαμέλ χωρίς αυγό από πάνω.

    ReplyDelete
  3. kalhspera!

    prwth fora sas grafw alla parakolou8w to blog polu kairo.
    o pio eukolos kai sigouros tropos gia mpesamel einai na baleis mazi aleuri, boutyro kai gala(xwris na zestaneis tipota).
    8elei perissotero xrono sto anakatema mexri na pixei alla pistepse me...8a xexaseis tis etoimes kai to plysimo!!!

    den xerw ti exetaseis edwses alla euxomai kala apotelesmata.
    vagia

    ReplyDelete
  4. Κική αν είδες στα κανελόνια μου εγώ τα βάζω σχεδόν όλα μαζί και δεν μου έχει σβολιάσει ποτέ.
    Είναι ένα κόλπο δικό μου που πέτυχε!!
    Καλό καλοκαίρι αφού τελειώσατε και τις εξετάσεις!!
    Μου φαίνονται μακρινά γεγονότα παρόλο που δεν έχουν περάσει και πολλά χρόνια.

    ReplyDelete
  5. γαστεροπλήξJune 17, 2009 at 3:17 PM

    αυτό το κολοκυθάκι είναι και το νοστιμότερο, αφού είναι παραγωγής σου, για μένα η μπεσαμέλ είναι τυφλοσύρτης, υπόθεση άψε-σβήσε, δε με δυσκόλεψε ποτέ

    ReplyDelete
  6. Πολύ καλές οι συμβουλές, εύκολες και χρήσιμες για όσες νομίζουν ότι η μπεσαμέλ είναι δύσκολη! Κι εγώ της πήρα τον αέρα και την πετυχαίνω πάντα!
    ΚΙΚΙ μου, εύχομαι καλή σοδειά
    από τον κήπο σου!

    ReplyDelete
  7. Εμενα παντως ποιο πολυ μου αρεσουν τα αμπελοφάσουλα με το λαδόξυδο! Και φυσικα το κεντραρισμενο κολοκυθακι! - αυτο θα το προτιμουσα με λεμονακι

    ReplyDelete
  8. Μπεσαμελ φτιαχνω μονη μου ,χρησιμοποιωντας ομως κιτρινο αλευρι για να γινεται πιο σπυρωτη.

    ReplyDelete
  9. Επανερχομαι γιατι κατι ξεχασα! Καλη συγκομιδη!

    ReplyDelete
  10. Χρήσιμη η συζήτηση για τη μπεσαμέλ, αλλά επιτρέψτε μου τώρα να φωνάξω κι εγώ μ ενθουσιασμό:ΖΗΤΩ! για το τέλος των εξετάσεων! O 13χρονος γιος μου, έδινε φέτος για πρώτη φορά κι εδώ κι ένα μήνα μας έχει φάει η κλεισούρα! Τώρα όμως, ποιος μας πιάνει! Καλά αποτελέσματα, Κική καθώς και σ όλους ..τους ομοιοπαθείς!!

    ReplyDelete
  11. Καλοφάγωτα τα κολοκυθάκια απ τον κήπο σου! Καταλαβαίνω τη χαρά σου, έτσι κάνω κι εγώ κάθε χρόνο με τα βερύκοκα από τις βερυκοκιές μου και τους καρπούς από τα άλλα δέντρα του κήπου μου...Πάντα οτιδήποτε παράγουμε μόνοι μας δεν είναι πολύ πιο νόστιμο; Όσο για την μπεσαμέλ ποτέ δεν είχα πρόβλημα - ένας φίλος μου σεφ μου έχει πει εδώ και χρόνια να ανακατεύω το κρύο γάλα με το αλεύρι και μετά να το ρίχνω στο βούτυρο πριν αυτό ζεσταθεί πολύ. Θέλει λίγη ώρα παραπάνω ανακάτεμα για να πήξει αλλά δεν έχει σβωλιάσει ποτέ!

    ReplyDelete
  12. Είναι ζακυνθινό έθιμο να εορτάζεται το τέλος των εξετάσεων με μπεσαμέλ;;; Μμμμ!

    Μπεσαμε(λ) mucho!

    ReplyDelete
  13. "και τα κολοκυθάκια χτυπάνε παλαμάκια και χορεύουν στο γκαζόν"!
    όσο για τη μπεσαμέλ, ας είναι καλά το μινιπίμερ, κανείς σβώλος δεν του αντιστέκεται:)
    (αυτό το γκρατινέ της α' φωτό το θέλω διακαώς:)

    ReplyDelete
  14. μια χαρά μου γινεται η μπεσαμελ, αλλά θα βάλω την ελενη όταν γυρίσει απο τη βόλτα, να σου γραψει πως εγινε η πρωτη της μπεσαμελ!
    βραβειο θέλει η περιγραφή!

    θέλω κι εγώ καλέ τετοια κολοκυθάκια!
    :)))

    καλά, πολυ καλά αποτελεσματα στις εξετασεις σας!!

    ReplyDelete
  15. Despoinak ίσως είναι και θέμα εμπειρίας.
    Ευχαριστώ! Επίσης!

    Ραλούκα ευχαριστώ πολύ!
    Με σιμιγδάλι ε; Δεν την έχω κάνει ποτέ έτσι αλλά είμαι σίγουρη πως θα είναι ωραία. Μ' αρέσουν οι σιμιγδαλένιες κρέμες. Κι εμένα μ αρέσει να είναι πολύ αλλά συνήθως βάζω 1 δάχτυλο παχύ στρώμα. Ο γιος δεν την παραγουστάρει, η κόρη τη λατρεύει (τώρα πια).

    Βάγια καλωσήρθες! Χαίρομαι που με παρακολουθείς και είσαι ευπρόσδεκτη να σχολιάζεις και να μας λες κι εσύ τη γνώμη σου.
    Ο γιος μου (14) και η κόρη μου (17) έδιναν εξετάσεις. Η κόρη έχει ένα μάθημα ακόμα, αλλά με το γιο διαβάζαμε μαζί ακι ζορίστηκα, γι΄αυτό πανηγυρίζω!
    Θα μου επιτρέψεις να σου απαντήσω μαζί με την Ξανθήμια και ταιριάζει ο τρόπος που την κάνετε;

    Λοιπον, Βάγια, Ξανθή, αυτός πραγματικά είναι ο πιο εύκολος και σίγουρος τρόπος για να γίνει η μπεσαμέλ μια χαρά. Ξέχασα να το γράψω στο ποστ. Θα σας πω γιατί το ξέχασα. Ενώ αυτος είναι ο πιο απλος τροπος, και πολλοί την κάνουν έτσι, οι "ειδικοί" δεν τον θεωρούν σωστό τρόπο, επειδή δεν ψήνεται το αλεύρι. Είναι απλά σαν να δέσεις γάλα με αλεύρι. Εγώ δεν το βρίσκω κακό βέβαια, και το συστήνω σε όποιον πιστεύει ότι θα δυσκολευτεί να τη φτιάξει με καβούρντισμα. Από κει και πέρα, ο καθένας με την ευκολία του και με τον τρόπο που τον βολεύει.

    Γαστεροπλήξ νόστιμο δε λες τίποτα!

    Βασιλική καλωσήρθες! Ευχαριστώ πολύ!

    kiki τα αμπελοφάσουλα ήταν all the money! Γλύκα σκέτη!

    Δημιουργία με κίτρινο ε; Ενδιαφέρον! Ευχαριστώ πολύ!

    Σμάρω έλα να πανηγυρίσουμε μαζί. Ούτε εγώ να έδινα εξετάσεις.. βασανιστήκαμε ένα μήνα! Πφφφφ!!!

    Μπέττυ μα υπάρχουν πιο νόστιμα φρούτα και λαχανικά από τα δικά σου; Ο τρόπος που προτείνεις είναι πράγματι πολύ εύκολος!

    Διονύση ΝΑΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙ!

    Χαρτουλίνι αυτό το γκρατινέ είναι παστίτσιο με λαζάνια αλά Κική!

    Μαριλένα ανυπομονώ να ακούσω την ιστορία!
    Ευχαριστώ πολύ!

    ReplyDelete
  16. Deli,η μπεσαμέλ παραδόξως καθόλου δε με παιδεύει.Της πήρα τον αέρα από την πρώτη φορά.Αρχικά την έφτιαχνα όπως περιγράφεις,με τα χρόνια αφαίρεσα το βούτυρο,το γάλα ελαφρύ και το τυρί με τα λιγότερα λιπαρά.Αλεύρι βάζω κι εγώ αυτό που φτιάχνω ψωμί ή μισό μισό με σιμιγδάλι και λίγο νισεστέ.

    Καλά αποτελέσματα στα παιδιά!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  17. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  18. Kαι μενα δεν σβολιάζει ποτε αλλα την κάνω διαφορετικα.. Δεν τσιγαριζω το αλευρι και ειναι πανευκολη.. Ευχαριστούμε πάντως για τα τιπς..:) οσο για το κολοκυθάκι... ενα έχω να πω.. ευλογημένη είσαι εκει που ζεις.. να το θυμάσαι πάντα!

    ReplyDelete
  19. Κικί καλησπέρα φτιάχνω και εγώ μόνη μου μπεσαμέλ αλλά αντι για βούτυρο χρησιμοποιώ λαδάκι παραγωγής μας.Επίσης βαζώ μέσα και αβγά! είναι μια συνταγή της μαμάς μου και ευτυχώς μέχρι τώρα δεν είχα κάποιο ατύχημα!

    Οι συμβουλές σου όμως όπως πάντα πολύ χρήσιμες. Καλό σου βράδυ.

    ReplyDelete
  20. Τ αμπελοφάσουλα με το κολοκυθάκι είναι αυτό που πιο πολύ θέλω!Με μπόλικο λαδάκι και φρέσκο ψωμάκι...για βούτες!

    ReplyDelete
  21. Καλά αποτελέσματα για τα παιδιά! Και εσύ τυχερούλα απόλαυσε το Καλοκαίρι και τα κολοκυθάκια σου! Εμείς μόνο να ζηλεύουμε μπορούμε:Ρ

    ReplyDelete
  22. Κική μου, καλό καλοκαίρι, αφού τελείωσαν οι εξετάσεις! Ουφ, τι ανακούφιση!
    Το κολοκυθάκι υπέροχο! Τρυφερό και φρεσκότατο!

    Για την μπεσαμέλ τελευταία κάνω πειράματα με λάδι καλής ποιότητας, αντί για βούτυρο και γιαούρτι αντί για γάλα! Τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά! Σίγουρα προτιμώ την μπεσαμέλ με βούτυρο, αλλά και το λάδι δεν είναι κακό. Οι δοκιμαστές μου δεν κατάλαβαν την διαφορά, παρά μόνο όταν τους το είπα! Όμως το γιαούρτι αντί για γάλα (ή μισό μισό) δίνει καλύτερο αποτέλεσμα! Δοκίμασέ το και τα λέμε!

    ReplyDelete
  23. Αφήνω στην άκρη την μπεσαμέλ, η οποία πια μετά από τόσα χρόνια, τόσα παστίτσια, μουσακάδες κλπ εδέσματα με μπεσαμέλ δεν με προβληματίζει καθόλου και ζητωκραυγάζω κι εγώ για το τέλος των εξετάσεων.
    Τo τι με περιμένει του χρόνου, δεν θέλω να το σκέφτομαι προς το παρόν.
    Καλά αποτελέσματα στα παιδιά Κικίτσα:)

    ReplyDelete
  24. Εγώ την πήζω με corn flour διαλυμένο σε λίγο νεράκι και σε χρόνο μηδέν γίνεται σουπερ!!!

    ReplyDelete
  25. Με τη μπεσαμέλ έχουμε άριστες σχέσεις. Την αγαπώ και με αγαπάει και δεν μου σβωλιάζει ποτέ. Όπως λες Κική, το σύρμα είναι ιδανικό για το ανακάτεμα. Την κάνει λεία και απαλή.
    Μια μικρή συμβουλή για να μην ανακατεύουμε με τις ώρες, είναι να έχουμε ζεστάνει πολύ καλά το γάλα πριν το προσθέσουμε. Η μπεσαμέλ θα πήξει σε λίγα λεπτά.
    Κατά τα άλλα τα υλικά και οι αναλογίες που χρησιμοποιώ είναι ίδιες με τις δικές σου. Αν χρειαστεί αραιώνω με λίγο γάλα.
    Την ετοιματζίδικη δεν την έχω χρησιμοποιήσει ποτέ. Μπορεί να μοιάζει αλλά δεν είναι μπεσαμέλ.

    ReplyDelete
  26. Δεν ξέρω γιατί θεωρείται δυσκολη στην παρασκευή της. Προσωπικά δε μου έχει σβωλιάσει ποτέ. Την φτιάχνω όπως περιγράφεις με τη διαφορά ότι τελευταία βάζω μισό αλεύρι μισό σιμιγδάλι. Δίνει ένα ωραίο πιο σπυρωτό αποτέλεσμα και το προτιμούμε οικογενειακώς.

    Τελειώσατε με τις εξετάσεις ε? Άντε καλό καλοκαίρι και καλοφάγωτα τα κολοκυθάκια :)

    ReplyDelete
  27. Καλά αποτελέσματα στις εξετάσεις των παιδιών και καλές διακοπές τους εύχομαι. Όσο για το κολοκυθάκι, φαίνεται θεϊκό (και τα φασολάκια), εύχομαι οι κολοκυθιές σου να καρπίσουν τόσο, ώστε να δούμε και κάποια συνταγή με κολοκυθοανθούς γεμιστούς. (λατρεύω οτιδήποτε σε γεμιστό). Μπεσαμέλ ή μπελαμέλ τη λένε; Ξέρεις ότι έχει σχέση με αλεύρι...δεν...μεγάλη ήττα. Κάποια φορά που φιλοτιμήθηκα να φτιάξω παστίτσιο, ήρθε η αδελφή μου στο σπίτι και ενώ εγώ πάλευα με την κατσαρόλα και το χτυπητήρι, από τη φούρκα μου δεν έδινα σημασία σε αυτά που μου έλεγε και αυτή τσαντισμένη σηκώθηκε και μου πετάει ένα ''δεν με ακούς, φεύγω και να σου σβολιάσει η μπεσαμέλ'' και έφυγε βροντώντας πίσω της τη πόρτα. Φυσικά η μπεσαμέλ σβόλιασε. Έκτοτε, δεν έχω κάνει παστίτσιο της προκοπής και εκείνο που με διαολίζει είναι οτι η αδελφή μου, τόχει για τίποτα, σιγά το πράμα, στο λεφτό το ετοιμάζει. Αυτή που τότε, που εγινε το σκηνικό, ούτε αυγό δεν ήξερε να βράσει και χωρίς ούτε τώρα να πολυασχολείται με κουζίνα, φτιάχνει καταπληκτικά παστίτσια και όλα τα άλλα συναφή που απαιτούν αλεύρι.
    Είναι θέμα αυθυποβολής δεν εξηγείται αλλιώς, η ανικανότητά μου :-)

    ReplyDelete
  28. Το τέλος των εξετάσεων εορτάζεται παραδοσιακά με μπεσαμέλ μη σβολιαστή, αμποελοφάσολα μετά κολοκυθακίου (δαγκωτό) και θα συμπληρώσω εγώ με σαμπάνια ροζέ παγωμένη.

    ΟLE!

    ReplyDelete
  29. Ελένη θα δοκιμάσω και με τον δικό σου τρόπο!
    Ευχαριστούμε!

    mama όντως είναι ευλογημενος τόπος εδω που ζω. Να είσαι καλά!

    Πλεκτό Εγκώμιο η συνταγή με λάδι είναι στα άμεσα σχέδια.
    Ευχαριστώ!

    Ελένη έλα να σε κεράσω!

    Big mama ευχαριστώ πολύ! Μη ζηλεύετε. Ελάτε να σας κεράσω!

    Αγγελική θυμάμαι που μου έλεγες για τις αλλαγές που έχεις κάνει. Το γιαούρτι πώς το προσθέτεις; Το ανακατεύεις να νερουλιάσει; Το νερώνεις; Τι διαφορά βλέπεις; Εγώ βάζω γάλα 0% και είναι ελαφρύ-ελαφρύ. Για πες!

    Έλενα έλα να πιαστούμε απότ ο χέρι. Τα παιδιά μας του χρόνου πανελλήνιες. Ε ρε γλέντιαααααα!

    Ένδειξη ζωής ευχαριστούμε για το τιπ!

    Ειρήνη όντως όταν είναι ζεστό το γάλα, γίνεται πιο γρήγορα! Μερσί!

    Ρένα κι εσύ μισό μισό ε; Φοβάμαι να το δοκιμάσω γιατί στην κόρη αρέσει που είναι βελούδινη. Δεν ξέρω αν θα της αρέσει σπυρωτή.
    Ναι. Επιτέλους τέλος! Ευχαριστώ!

    Ιωάννα σου προτείνω να κάνεις αυτό που κάνουν πολλές κοπέλες από τις παραπάνω (δες Ξανθή, Βάγια κλπ). Ανακάτεψε όλα τα υλικά μαζί, χωρίς να καβουρντίσεις το αλεύρι και θα δεις τι ωραία πουθα σου γίνει. Θα μπεις και στο μάτι της αδερφή σου! χαχα! ;-)

    Μαγισσούλα μα είναι να μην γιορταστεί; Πιάσε μια σαμπάνια και για μένα! Σμακ!

    ReplyDelete
  30. Καλό καλοκαίρι και απο μένα. Και για μας τελείωσαν οι εξετάσεις, τώρα διορθώνουμε γραπτά! Και λέω διορθώνουμε γιατί μου τα διαβάζει ο καλός μου για να δω τι έγραψε το κάθε παλικάρι και η κάθε κόρη...για να βγει και το συμπέρασμα για τον βαθμό! Αν βγει δηλαδή...

    Μπεσαμέλ έφτιαχνα πρωϊ-πρωί, για τον μουσακά που τελειωσα σε δόσεις,κοίτα σύμπτωση!

    ReplyDelete
  31. Καλώς την Πηνελόπη. Κι εσύ μπεσαμέλ; Και διόρθωση γραπτών; Ωχ! Άλλος γράφει, άλλος την πληρώνει! χαχα! Καλό σκ!

    ReplyDelete
  32. Κική μου το γιαούρτι το ανακατεύω να νερουλιάσει και το βάζω ως έχει. Συνεχίζω το ανακάτεμα στην κατσαρόλα. Αν το βάλω μισό-μισό με γάλα, το διαλύω στο γάλα και το βάζω στην κατσαρόλα. Η ελαφρά ξινή γεύση του γιαουρτιού δένει πολύ ωραία με την μπεσαμέλ.

    ReplyDelete
  33. έτυχε να διαβάσω πιο προσεκτικά όσα γράφεις και είδα το σχόλιο για τη σάλτσα μορνέι, διευκρίνηση,

    τα υλικά της βασικης σάλτσας μπεσαμέλ είναι λευκό ρου
    (αλεύρι-βουτυρο)
    μαζί με γάλα και μοσχοκάρυδο
    αυτά και μόνο τα υλικά είναι τα υλικά της βασικής σάλτσας


    όταν προσθέτουμε κρόκους και τυρί τριμμένο παρασκευαζουμε παράγωγη σάλτσα της μπεσαμέλ που ονομάζεται μορνέι
    άρα ούτε όταν έχει μόνο τυρί είναι η βασική σάλτσα μπεσαμέλ, πάλι μορνει είναι δίχως αυγά,
    αυτό δε σημαίνει ότι δεν είναι μπεσαμέλ, σωστός ορισμός είναι παράγωγη σάλτσα που λέγεται μορνέι

    δηλαδή πιάσε το αυγό και κούρεφτο, καλέ σημασία έχει να είναι νόστιμη

    ReplyDelete
  34. Ωραίο πόστ Κική!
    Θα δοκιμάσω κι εγώ το γιαούρτι πάντως, θέλω να δω πώς θα γίνει.

    Έχω μια φίλη με μεγάλη οικογένεια που πάντα μια φορά την εβδομάδα βάζει σε ένα ταψί ό,τι απομεινάρια φαγητών έχει (λαχανικά, κρέατα, κιμά...), τα περιχύνει με μπεσαμέλ και τυράκια, τα ψήνει μισή ώρα και έχει φαγάκι έτοιμο!

    ReplyDelete
  35. Αγγελική μερσί!

    Γαστεροπλήξ, όντως η μπεσαμέλ δεν έχει τυρί. Είναι δική μπυ παρέμβαση για μεγαλύτερη νοστιμιά όπως λες κι εσύ.

    Βάνα, ωραία ιδέα αυτή με τα απομεινάρια! Κάνω κι εγώ κάτι παρόμοιο. Θα σας το γράψω.

    ReplyDelete
  36. Στο σπίτι όταν είναι φαγητό με μπεσαμέλ το φτιάχνω εγω γιατί η σύζυγος έχει πάρει απο φόβο την μπεσαμέλ.Δεν μου έχει σβολιάσει ποτέ, μου είχε πει ένας μάγειρας κάποτε, οτι θέλει καλό ανακάτεμα. Την έτοιμη δεν την θέλω ,γιατί μοιάζει με......

    ReplyDelete
  37. Πανόπτη ούτε εμένα μου σβωλιάζουν. Την έτοιμη τη χρησιμοποιώ σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης! :-)

    ReplyDelete
  38. Πολύ καλή συνταγή, με λίγα υλικά, αρκετό κόπο και πολύ γεύση. Ας είσαι καλά που μας έδωσες μια καταπληκτική ιδέα για να αποφύγουμε εκείνες τις ετοιματζίδικες αηδίες! Ευχαριστώ!

    ReplyDelete