Εδώ και αρκετό καιρό, πιάσαμε κουβέντα στο aromacooking περί μάραθου. Τώρα, πώς καταφέραμε από την ομορφιά να καταλήξουμε στην κατσαρόλα, είναι κάτι που θα πρέπει να σας εξηγήσει μια ψυχή (ή μάλλον δύο ψυχές) που ό,τι και να πούμε εκεί μέσα, το πάνε στο φαγητό!
Τέσπα, η ευγενική Ισιδώρα είχε υποσχεθεί όταν φτιάξει τα μαραθοπιτάκια να τα φωτογραφίσει και να μας τα δείξει, μια και εγώ αποφεύγω το τηγάνι, παρόλο που γύρω από το σπίτι μου ο μάραθος έχει οργιάσει!
Παραθέτω τη συνταγή όπως μου την περιέγραψε η Ισιδώρα και την ευχαριστώ πολύ για τον κόπο που έκανε. Αν θέλετε να διαβάσετε τις φαρμακευτικές ιδιότητες του μάραθου, πάμε μια βόλτα εδώ. Αν ψάξετε στο aromacooking, υπάρχουν πολλές αναφορές γι' αυτό το αρωματικό φυτό.
Και τώρα στο θέμα μας!
Μαραθοπιτάκια αλά Ισιδώρα
Υλικά και Εκτέλεση
2 κούπες μάραθο καλοπλυμένο και ψιλοκομμένο με το ψαλίδι κουζίνας για ευκολία.
1 και 1/2 ξερό κρεμμύδι σε πολύ-πολύ λεπτοκομμένα φετάκια.
Τα αλατίζουμε και περιμένουμε να βγάλουν ζουμιά.
Πιπερώνουμε αν θέλουμε.
Προσθέτουμε λίγο νεράκι λιγότερο από 1/2 κούπα, ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε 1/2 κούπα αλεύρι να ενωθούν τα υλικά.
Τηγανίζουμε πλακουτσωτά σε 1/2 κούπα ελαιόλαδο
Στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
Τα τρώμε ζεστά με συνοδευτικά ούζου-τσίπουρου
Αυτήν την εκδοχή την λέω πιο λάιτ από την άλλη εκδοχή που βάζεις περισσότερο νερό και αλεύρι με μπέκιν ή και τυράκι και γίνεται πηχτός χυλός τύπου κουρκούτι για κροκέτες, γιατί η δεύτερη εκδοχή γίνεται μεν πιο αφράτη, αλλά θέλει και πιο πολύ λάδι και εκεί μετά τον τρως και σε τρώει.Την πιο πλούσια σε θερμίδες εκδοχή μπορείς να την κάνεις για ουζομεζέ όταν έχεις παρέα...
Έτσι όμως σε πλακέ στυλ, οι μόνες θερμίδες που παίρνεις είναι από το λίγο λαδάκι και το λίγο αλεύρι, γιατί ο μάραθος έχει μηδέν και το κρεμμύδι ελάχιστες, και παίρνεις όλη την μυρωδιά του μάραθου που κάνει καλό εκτός των άλλων και σε φουσκοστομαχιές κλπ. Οι έγκυες διάβασα πρέπει με μέτρο να τρώνε μάραθο, αλλά οι θηλάζουσες να τον τσακίζουν γιατί κατεβάζει γάλα.
Ax! τον λατρεύω τον μάραθο και πόσο δύσκολα τον βρίσκεις στις λαϊκές, εκτός από αυτή την εποχή. Αγοράζω και βάζω στην κατάψυξη αλλά μετά δεν έχει αυτή την υπέροχη φρέσκια μυρωδιά.
ReplyDeleteΜ αρέσουν επίσης αυτά τα πιτακια έτσι ακριβώς με ελάχιστο αλεύρι, αν στύψεις τα χορταρικά πάρα πολύ καλά γίνονται και πολύ τραγανά.
Επίσης τηγανίζω τον μάραθο καμιά φορά σκέτο για ντεκόρ στα φαγητά -όσο μείνει βέβαια από αυτό που θα τηγανίσω, αφού το περισσότερο τα τρώω επί τόπου!-
Μου αρέσει πάρα πολύ ο μάραθος! Και το φινόκιο επίσης. Αλήθεια ξέρεις πια είναι η εποχή του φινόκιο; Λογικά αφού είναι τώρα του μάραθου δεν είναι το ίδιο; Μη γελάσεις, δε ξέρω από αυτά:Ρ
ReplyDeleteΛες να φτιάξω μαραθοπιτάκια? Τρελαίνομαι για μάραθο! Και με ουζάκι...
ReplyDeleteΠάλι με τις ομορφιές σου Κικίτσα. Τέλεια τα μαραθοπιτάκια!! Δυστυχώς δυσεύρετος ο μάραθος όμως :(
ReplyDeleteΣτον φούρνο, πώς θα γίνονται?
ReplyDeleteέξελεντ!
ReplyDeleteΣτο φούρνο κάνω μια παραλλαγή της παραδοσιακής αλευρόπιτας χωρίς τυρί, μόνο μάραθο και πιπέρι.
δεν εχω δοκιμάσει ποτέ μαραθοπιτακια! λέτε να κάνω την αρχή? φαίνονται πολύ ωραίοι!
ReplyDeleteκαλή σας μέρα παιδιά!!!
βούιζαν τ'αυτιά μου και πέρασα, και τελικά έκανα καλά:Ρ θα πάρω και οργιαστικά μαραθοπιτάκια αλλά και από το πιατάκι δίπλα, τι έχετε εκεί καλέ κυρία χταποδάκι; ααχ! ρακί έχετε γιατί δε μ'αρέσει το ούζο; α, και ψήστε και τη φιλενάδα σας να μας πει την αλευρόπιτα, θέλει πίεση αυτή η μάγισσα !:)
ReplyDeleteΠολύ νόστιμα δείχνουν τα μαραθοπιτάκια!!
ReplyDeleteΤα δικά μου αν θυμάσαι, τα φτιάχνω σαν μαφινάκια, μαραθομαφινάκια δηλαδή!
Οπως και να γίνουν, ο μάραθος είναι πολύ αρωματικός και δίνει ιδιαίτερη γεύση!
Κική μας λιχουδιαστή καλομαγείρισσα, σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια :))))
ReplyDeleteΝα ήμουνα στον κήπο σου να τον ξετσουμάδιαζα κάθε μέρα...!
Χαίρομαι που άρεσαν σε όλες τις κορασίδες τα μεζεδάκια :)
Χαρτουλίνα, ναι δεν είναι ούζο που μας χαλάει, τσίπουρο τριπλόβρασης 1000 βαθμών είναι, για έυκολη μετάβαση σε χαλλλαρούς ρυθμούς:)
Μαζί με τον οχτάποδα, να πούμε ναφέρουν και μια κολοκυθάκια, μια μύδια με το κέλυφος, μια τζατζίκι, και μια βλήτα? Όχι τηγανητές πατάτες, προσέχουμε τη γραμμή μας !
:)))))
Μαγισσούλα μου:) σ'έχασα :(
ωραία ακούγεται η αλευρόπιτα με μάραθο (μιαμ)!
Μμμμμ.... πολύ νόστιμα φαίνονται αυτά τα πιτάκια! Μας ξεσηκώνεις καλοκαιριάτικα με τα ουζάκια, αλλά είπαμε, όλα θα τα χαρούμε, με μέτρο όμως! Καλημέρα Κική μου!
ReplyDeleteIsidora να πούμε να πούμε!:))
ReplyDeleteΕ τότε θα πάρουμε και μια σαρδέλλα παντρεμένη στη σχάρα :)
ReplyDeleteε, βάλτε κι ένα γαύρο μαρινάτο:)
ReplyDeleteΚα Πρέσβειρα μας κακομαθαίνετε!
ReplyDeleteκαλά, κάτσε να ρθει η νοικοκυρά να δει ότι το κάναμε γεντή κουλέ πάλι εδώ μέσα και θα δεις:Ρ
ReplyDeleteΓΛεντή Κουλέ παέι και η νοικοκυρά, δε μαλώνει,(ε? καλή νοικοκυρά?)
ReplyDeleteνα μεταφέρουμε το τραπέζι όμως στη Σαμοθράκη ή την Ικαρία ή τη Γαύδο καλύτερα, μπαι δε σι, φορώντας ένα ελαφρύ παρεό, και ακούγοντας μόνο τα τζιτζίκια και τη θάλασσα? πριν μας τσακώσει η νοικοκυρα :)
ρίξε αλάτι στην τσιροσαλάτα sIs, όχι στην πληγή, εδώ βρέχει
ReplyDeleteΗ θετική πλευρά της βροχής είναι οτι δε σε ξεσηκώνει για όνειρα θερινής νυκτός ακόμη
ReplyDelete:)
αντ'αυτού θες να βάλεις μπλε ποδιά και να πάς σχολείο να παίξεις λάστιχο μες τα πρωτοβρόχια:)
ReplyDeleteΉρθα να βάλω τάξη στο αμέρικαν μπαρ. Χαααααααααααααααααρτ! Ισιδωρααααααααααααα! Γιαααααααααααα να δω που είστε!!!!
ReplyDeleteΛοιπόν, να τα πάρω από την αρχή!
Ραλού, στην κατάψυξη νερουλιάζει, οπότε άστο. Καλέ μέχρι και σκέτο τον τηγανίζεις; Εμένα μ΄αρέσει να τον ματσουλάω σκέτο, σαν κατσικούλα :-)))
Big mama, ρωτάς εμένα την ειδική για το φινόκιο; Με υπερεκτιμάς! χαχα! Ιδέα δεν έχω. Δεν έχω μαγειρέψει ποτέ φινόκιο!
Αγγελική, μόνο αν ψήνονται!
Ρένα εδώ γεμάτος ο τόπος!
Μαγισσούλα, να βάλω συνταγή για αλευρόπιτα; Θα την συμπληρώσεις με μάραθο; ;-)
Μαρία, γιατι όχι;
Χαρτ, εκείνο το χταποδάκι το λιμπίστηκα κι εγώ!
Έλενα τα θυμάμαι!
Ισιδώρα, άπαιζτη μαγείρισσα, ευχαριστώ πολύ για τη συνταγή!
Μαρία είπαμε: παν μέτρον άριστον!
Χαρτ, Ισιδώρα, λυσσάξατε πάλι! Αυτό το γαύρο μαρινάτο όμως πολύ τον εζήλεψα. Στο άκουσμά του μου έτρεξαν τα σάλια! Θέλω κι εγώ by the sea χαλλλαρά! Αυτο το sls Χαρτ τι ήταν; Μήπως pls?
Τςτςτς! Λυσσάξατε!
Λιγο λυσσάξαμε καλέ κυρία, αφού δε μπορούμε να είμαστε σε νησί σαν εσάς :)
ReplyDeleteκαλά τα λέει η sIs (sis Is = sista Isidora:) καλέ κυρία! εσείς στο νησί κι εμείς τίποτα, τι να κάνουμε, αρχίζουμε και παραληρούμε, χταποδάκια, γαύρους, παρεό:) Στο κάτω κάτω εσείς μας ανοίξατε την όρεξη με τα μαραθοπιτάκια, λοιπόν, και λίγα κάναμε:ΡΡΡ
ReplyDeleteωραία τα μαραθοπιτάκια!
ReplyDeleteαχχ μονο εγώ θα μαγειρεύω σ' αυτο το σπιτι;
να μη βρω κι εγώ κατι έτοιμο μια φορά;
να πχ τα μαραθοπιτάκια; :)))
(μη γκρινιάζω, το μωρό μου το μεγάλο, μου κανει μακαρονάκια οποτε θέλω, το κοριτσάκι μου :)))
Ο μαραθος μου αρεσει και αυτα πρεπει να ειναι πολυ νοστιμα, αλλα τετοιου ειδους πιτακια τα αποφευγω λογω τηγανισματος.
ReplyDeleteΙδιαίτερο άρωμα έχει ο μάραθος, κι εδώ τον βρίσκεις εύκολα, κάτι χωράφια εδώ γύρω είναι γεμάτα!
ReplyDeleteΩραία ιδέα κυρία!
Ισιδώρα, Χαρτ, σας συγχωρώ μόνο επειδή είμαι σε νησί κι εσείς δεν είστε! χαχα! Καλέ εγώ το άρχισα ή η Ισιδώρα που μας βάζει ιδέες; Και που να δεις τα παπουτσάκια που μου εστειλε η sIs (καλέ πώς το είχα ξεχάσει αυτό και έψαχνα να βρω τι σημαίνει;)! Τι παπουτσάκια δλδ...Σκέτες γοβότσες ήταν! Σύντομα στις οθόνες σας!
ReplyDeleteΜαριλένα και το δικό μου μεγάλο μωρό φτιάχνει μακαρόνια αλλά συνήθως γι΄αυτήν! :-)))
Δημιουργία κι εγώ! Γι' αυτό στρίμωξα την Ισιδώρα! ;-)
Βάνα κι εσύ Βρούτε κυρία; Να που απέκτησα κι άλλη μαθήτρια! χαχα!
Κι εδώ γεμάτος ο τόπος παιδιά!
εγώ είμαι της αρβύλας αλλά θέλω πολύ να δω τις γοβότσες σας :Ρ
ReplyDeleteΓόβες πολυτελείας σου λέω! Άνετες, ελαφριές, όλα τα καλά!
ReplyDeleteΤέτοιες συνταγές με συναρπάζουν.. Εχω εκπαιδεύσει και το team (φαμίλια) και τις τρώνε με χαρά... ελληνικές, με αρωματικά χόρτα και γεύσεις γεμάτες υγεία... Θα δοκιμαστεί άμεσα....
ReplyDeleteΈτσι! Προπόνηση θέλουν! Χαχα!
ReplyDeleteΈχω πολλή μάραθο και δεν ήξερα τι να το κάνω.Η μαραθοπιτά σου μου φαίνεται πολλή καλή και θα την δοκιμάσω.
ReplyDeleteΕυκαιρία να κάνεις κεφτεδάκια!
ReplyDelete