Μετά. άρχισε το παιχνίδι. Είχα κόψει σπάρτα για την διαδικασία. Εδώ να σας πω το αστείο. Από τότε που είχα διαβάσει τη συνταγή της Χιάς, νόμιζα ότι το σπάρτο είναι φυτό που υπάρχει μόνο στη Χίο! Μέχρι που προχτές έκανα ενα γκουγκλάρισμα για να δω πώς είναι και κατάλαβα ότι γύρω από το σπίτι μου υπάρχουν πολλά! Έτσι, έκοψα μερικά, τα έπλυνα, τα στέγνωσα και ξεκίνησα τη διαδικασία.
Έκοβα μικρά κομμάτια ζύμης (όσο ένα αμύγδαλο με το τσόφλι), το τύλιγα στο σπάρτο και το έπλαθα επάνω του. Έβγαζα το σπάρτο και μετά τα τοποθετούσα σε ταψί με πετσέτα για να στεγνώσουν. Χρειάστηκε να αλλάξω 3 σπάρτα γιατί μαλάκωναν και λύγιζανμε το τρίψιμο.
Για το 1/4 της ζύμης, μου πήρε μισή ώρα για να τα πλάσω. Υποθέτω ότι κάποιος με πείρα τα κάνει γρηγορότερα, αλλά για 1η φορά, μια χα΄ρα ήταν!
Να σας πω και μερικά τιπ μια και τα έκανα και είδα πώς δουλεύει η ζύμη.
Όσο πιο γρήγορα δουλέψετε τη ζύμη από τη στιγμή που θα την κάνετε, τόσο πιο εύκολο θα είναι να απλωθούν στο σπάρτο. Όσο είναι ζεστή η ζύμη από το χλιαρό νερό, πλάθεται εύκολα. Καθώς κρυώνει, γίνεται και πιο δύσκολο (αλλά όχι ακατόρθωτο) το πλάσιμο.
Δοκίμασα να πλάσω και με καλαμάκι για σουβλάκι. Μπορείτε να το δείτε στο κανάλι μου (χερίσια μακαρόνια 2). Ναι μεν πλάθεται το ίδιο εύκολα, αλλά δεν βγαίνει το ίδιο εύκολα. Κολλάει περισσότερο πάνω στο ξύλο, ενώ στο σπάρτο γλυστράει ανεμπόδιστα. Ίσως αν το βουτάμε σε αλεύρι να γίνεται πιο εύκολο. 'Οπως και να 'χει, όποιος σκέφτηκε να το τυλίγει σε σπάρτο, ήταν σοφός!
Και επειδή μια φωτογραφία είναι χίλιες λέξεις, αλλά μια φωτογραφία με κίνηση (τουτέστιν βίντεο) λύνει ακόμα καλύτερα απορίες, ιδού η διαδικασία βιντεοσκοπημένη. Έβαλα την κόρη να τραβάει βίντεο. Τώρα μένει να τα κάνετε κι εσείς! Όταν τα βράσω θα κάνω update για να δώσω extra οδηγίες και εντυπώσεις.
ΚΑΛΟ ΣΚ!
Πανεπιστήμων του είδους!!!!!!
ReplyDeleteΧίος και άγιος ο Θεός! Τι μού θύμισες!!!...
βρεεε, σε λίγο θα το δουμε να μοιράζετε dvd με οδηγιες στις εφημερίδες!
ReplyDelete:)))
(άσε που το καλό ΣΚ! το διάβασα καλό Σκι χαχχχ
(εκτός της πρεσβυωπίας και ο αστιγματισμος γαρ)
φιλιά πολλά :))
Καλά δεν παίζεσαι!! Τι να πω πια ? Μπράβο Κική μαστόρισσα και που να τα φτιάξεις και 2η φορά. Δε μου λέτε επειδή εμείς στας Αθήνας και να θέλουμε που να βρούμε σπάρτα, μπορούμε να δοκιμάσουμε με καλαμάκι για σουβλάκια? Το ίδιο δε θα ναι?
ReplyDeleteΠ.Κ. ευχαριστώ!
ReplyDeleteΜαριλένα! χαχα! Λες;
Σκι ε; Άσε γιατί άρχισα να μη βλέπω κι εγώ καλά! Χαχα!
Ρένα, μερσί! Ναι. Γίνεται και με καλαμάκια, απλά κολλάει πιο πολύ πάνω στο ξύλο. Αν τα κάνεις, δοκίμαστε να βουτάς το καλαμάκι σε αλεύρι ή ίσως λάδι.
μαρηηη! μουλτιμίντια! εύγε, εύγε, εύγε! στην κόρη για το γκρο πλαν, στη μάνα για την δεξιοτεχνία, ούτε που θα μάντευα ότι ήταν 1η σας φορά! πόσο καιρό θα τα στεγνώσετε; περιμένουμε το τεστ γεύσης!
ReplyDeleteΣίγουρα δεν είσαι Χιώτισσα, Κική? Με τέτοια επιδεξιότητα και ταχύτητα? Και πρώτη φορά, μα τι όμορφα που τα έκανες!! Υποκλίνομαι... ( Κι εγώ σκι κατάλαβα και .. κόλλησα προς στιγμή!:-D)
ReplyDeleteΔεν έχω λόγια.. Βίντεο φοβερό.. υπότιτλοι αναλυτικοί και πανέμορφα χέρια....lol δώστους μια ευκαιρία για καριέρα στο youtube.. θα μας μάθουν πολλά!!! Ευγε!!!
ReplyDeleteΚικη εισαι φοβερη, πρωτη φορα και τα εφτιαξες αρπα κολα! δηλαδη αμα τους παρεις τον αερα θα τα φτιαχνεις σε χρονο μηδεν :)
ReplyDeleteΚαλά είσαι άπαιχτη όμως!!!!!!!
ReplyDeleteΚαι που 'σαι? Κοίτα τώρα να μας καλομάθεις με τα βίντεα και να ζητάμε συνέχεια...
καλώς ήρθες στο κλαμπ των φανατικών των χειροποίητων μακαρονιών, αν και προχθές έφαγα τέτοια, τώρα με ξεσήκωσες και έχω και πολλές δουλειές η έρμη....αχ!!!!!!!
ReplyDeleteΧαρτ, αφού σου λέω το 'χω καλέ με τις ζύμες! Χαχα! Λοιπόν, με το στέγνωμα θα τραβήξω ζόρι. Το βλέπω. Βλέπεις το νησί έχει μόνιμη υγρασία και δυσκολεύονται να ξεραθούν. Αλλά κι έτσι να μείνουν, θα τα βράσω σαν φρέσκα!
ReplyDeleteΣμάρω, όχι δεν είμαι! :-)))
Mama, ωωωω ευχαριστώ για όλα! χαχα!
Δημιουργία, ελπίζω τις επόμενες φορές να είμαι πιο σύντομη! Χαχα! Να φανταστείς ότι έγιναν εν μέσω μαγειρέματος. Ασχολιόμουν και με άλλα ταυτόχρονα δλδ!
Βάνα, χαχα! Όταν πρόκειται για λεπτομέρειες στη συνταγή όπως άνοιγμα φύλλου ή ζυμαρικών, βοηθάει ε; Αύριο ειναι η μεγάλη μέρα; Με το καλό!
Γαστεροπλήξ χαχα! Τη μία και μοναδική φορά που είχα κάνει μακαρόνια, μου είχε βγει το λάδι γιατι τα έκανα με το μηχάνημα (που δεν έχει το εξάρτημα το ειδικό) και γιατί ήταν πολλή η ζύμη. Είχα πει πως δεν θα ξαναφτιάξω, τόσο με είχαν σκάσει. Σήμερα μου φάνηκε πανέυκολη η διαδικασία και μου φαίνεται πως θα προσχωρήσω στο κλαμπ κανονικά!
στον ήλιο; σε πολύ χαμηλό φούρνο;
ReplyDeleteΘα τα αφήσω απόψε και αν μέχρι αύριο δεν έχουν στεγνώσει θα τα βάλω να κάνουν ηλιοθεραπεία :-))) Χωρίς αντηλιακό! Να μάθουν!
ReplyDeleteσκέφτομαι πάντως ότι το αποτέλεσμα γευστικά θα είναι το ίδιο. Το ξέραμα χρειάζεται για αποθήκευση, από κει και πέρα αν είνα φρέσκα τα βράζεις ελάχιστα, αν είναι ξερά περισσότερο.
ReplyDeleteΤο ίδιο ακριβώς έχω σκεφτεί κι εγώ! ;-)
ReplyDeleteαχ, τα μεγάλα πνεύματα:Ρ
ReplyDeleteΚαλημέρα Κική.
ReplyDeleteΜόνο μακαρόνια δεν είχα σκεφτεί να κάνω μου έβαλες την ιδέα και πιστεύω πως κάποια στιγμή θα το δοκιμάσω. Φτιάχνω χυλοπίτες αλλά είναι τελείως διαφορετικό πράγμα.
Φιλιά
Καλημέρα.
ReplyDeleteΤρομερό το βίντεο.Κατατοπιστικότατο. Όσο για τα σπάρτα τώρα που τα είδα κατάλαβα ότι έχω και εγώ γύρω γύρω στο σπίτι, οπότε θα κάνω μία εξόρμηση να κόψω και να τα φτιάξω.
παρακολουθώντας το βιντεακι, σκέφτηκα απλά ότι αυτα δεν είναι για μένα ....
ReplyDeleteΜπλόγκερ χειρώναξ! Μπράβο, Κικουλάκι.
ReplyDeleteΤώρα κατάλαβα γιατί τα σπάρτα έχουν τόσο σκληρό κοτσάνι. Τα πάντα εν σοφία...
Κική, καταπληκτικό!! Αναλυτικότατη τη όπως πάντα,δεν έφερα σπάρτα από το χωριό αλλά τώρα σκέφτομαι ότι ο Υμηττός είναι γεμάτος.
ReplyDeleteΜόλις ηρεμήσω από κάποια τρεχάματα θα κάνω μια μικρή πεζοπορική, θα μαζέψω και σπάρτα κι έφερα αλεύρι από μύλο κατευθείαν μετά μακαρόνια.
Κική η κορυφαία.
ReplyDeleteΤώρα που είδα και το βίντεο τώρα είναι που δεν πρόκειται να τα επιχειρήσω ποτέ.
Εν πάση περιπτώσει περιμένουμε και το Part III με τα μαχειρεμένα μακαρόνια για να ολοκληρώσουμε.
Χαρτ, είδες;
ReplyDeleteΔήμητρα, καιρός να δοκιμάσεις κι αυτά. Εσύ τα πας καλά με τις ζύμες άλλωστε!
Λίνα, είδες; Αμ εγώ που νόμιζα ότι γύρευε τι είναι το σπάρτο!!!
Νατάσσα!!! Μόνο αυτό δεν περιμενα να ακούσω! χαχαχα!
Διονύση, τα πάντα! Τα πάντα!
Ξανθή, σε πρώτη ευκαιρία λοιπόν θα τα δοκιμάσεις!
Ειρήνη, χαχα! Γιατι καλέ; Εγώ που σας το έβαλα για να σας δείξω πόσο εύκολο είναι; Part III σύντομα!
Ξέχασα πριν να να πω ένα μπράβο και στην κορούλα για την ωραία βιντεσκόπηση. Είστε μια πολυτάλαντη οικογένεια. Ο γιος σε τι ειδικεύεται??:D
ReplyDeleteΕιρήνη ευχαριστώ! Η κόρη ενήργησε μετά τις συμβουλές του σκηνοθέτη! χαχα! Ο γιος ακόμα αρκείται στο να τρώει ό,τι φτιάχνω. Ο δοκιμαστής! χαχα!
ReplyDeleteΤα έφτιαξες θηρίο; Άντε, καλοφάγωτα τώρα!
ReplyDeleteElie αμί! Ευχαριστώ!
ReplyDeleteΚαλά, είσαι φοβερή!
ReplyDeleteΧερίσια μακαρόνια by Κική!
Καταπληκτική η παρουσίαση! Υποκλίνομαι!
Φανταζεσαι να κουβαλάω στην Ν Αφρική και σπάρτα?
Αγγελική να σου στείλω σπάρτα; χαχα!
ReplyDeleteΕυχαριστώ!
Εγω ευτυχώς βρήκα ένα μαγαζί στο Πειραιά το οποίο έχει αυθεντικά χερίσια τα οποία παρασκεύαζονται στη Χίο και έτσι γλύτωσα από το μπελά να τα φτίαχνω μόνη μου.Το μαγαζί λέγεται Chios shop...
ReplyDelete