Ένα καλοκαιρινό φαγάκι, που αν προσέξουμε την ποσότητα του λαδιού που θα βάλουμε, το κάνει ιδανικό ακόμα και για δίαιτα.
Μπριάμι
Υλικά για 4-5 άτομα
5-6 μέτριες πατάτες
1 ντομάτα
2 μελιτζάνες
5-6 κολοκυθάκια
3 καρότα
1 πιπεριά κόκκινη
λίγο φρέσκο ή ξερό μαϊντανό ή 1 κ. σ. ξερά ανάμικτα μυρωδικά
αλατοπίπερο
½ ποτήρι του κρασιού λάδι
Μπορούμε να προσθέσουμε ακόμα κρεμμύδια στενόμακρα κομμένα, πράσινη πιπεριά,
αρακά, σκορδάκι ψιλοκομμένο ή ό,τι άλλο λαχανικό θέλουμε.
Πλένουμε, καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες, τις μελιτζάνες, τα κολοκυθάκια και τα καρότα σε ροδέλες.
Ψιλοκόβουμε τη ντομάτα ή την τρίβουμε στον τρίφτη.
Κόβουμε την πιπεριά σε μακρόστενα κομμάτια.
Κόβουμε όλα τα λαχανικά απευθείας μέσα στο ταψί που θα τα ψήσουμε.
Ψιλοκόβουμε μαϊντανό και τον προσθέτουμε κι αυτόν.
Βάζουμε το λάδι, προσθέτουμε νερό (1-2 ποτήρια νερού στην αρχή), αλατίζουμε και φουρνίζουμε.
Ψήνουμε για 60-70 λεπτά στους 200 βαθμούς και προσθέτουμε νερό όποτε χρειάζεται.
Τα λαχανικά που θα βάλουμε μπορούν να διαφέρουν φυσικά σε αριθμό. Πχ, μπορούμε να βάλουμε 5 καρότα και μία μελιτζάνα. Είναι καθαρά θέμα γούστου τι θα βάλουμε. Εμένα τα παιδιά μου προτιμούν τις πατάτες και τα καρότα, έτσι βάζω λίγη μελιτζάνα και κολοκύθια. Μπορούμε να βάλουμε και κρεμμύδια (δίνει πολύ γλυκιά γεύση) ή αρακά ή ό,τι λαχανικό μας αρέσει.
Όταν ήμουν μικρή, η μάνα μου μας έφτιαχνε αυτό το φαγητό κόβοντας τα λαχανικά σε μεγάλα κομμάτια και δεν μου άρεσε ιδιαίτερα. Για τον ίδιο λόγο δεν άρεσε και στα παιδιά μου. Κάποια στιγμή είδα μια φίλη μου που τα έκοβε σε ροδέλες, το έκανα κι εγώ και μου άρεσε πολύ περισσότερο.
Ο χρόνος ψησίματος μπορεί να διαφοροποιηθεί αν τα λαχανικά είναι σκληρά.
Τρώγεται ευχάριστα με φέτα ή ανθότυρο και φρέσκο ψωμάκι.
Συνοδεύουμε με πράσινη σαλάτα, πιπεριές κόκκινες, ντομάτα.
ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!!!
Ποπό,είναι θαυμάσιο αυτό το φαγητό και τόσο καλοκαιρινό!Ακόμη και κρύο μας αρέσει πολύ-με φέτα πάντα.Να σου πω καροτάκια δεν έβαζα,αλλά τώρα που το λες θα προσθέτω-στα κορίτσια αρέσουν πολύ τα κολοκυθάκια και οι μελιτζάνες.Πολλές φορές το φτιάχνω και στην κατσαρόλα!
ReplyDeleteDeli καλό μήνα,καλό καλοκαίρι!
Φιλιά!
Κι εμένα Ελένη μου αρέσει ακόμα και κρύο! Τα καροτάκια είναι must πάντα γιατί μας αρέσουν πολύ. Καμιά φορά βάζω και μπιφτέκια ανάμεσα!
ReplyDeleteΚαλό καλοκαίρι! Φιλιά!
καλό μήνα, καλό καλοκαίρι με πολύ καλοκαιρινό φαγητό,
ReplyDeleteπροτείνω σε όσους φοβούνται να το βάλουν στο ταψί για να μην κολλήσει ή στεγνώσει τη λύση της σακούλας ψησίματος και έτσι δε χρειάζεται να ρίχνετε συνεχώς ματιές στο φαγητό και δεν χρειάζεται νερό, μόνο την τριμμένη ντοματούλα, κάνουμε 2-3 τρυπούλες στη σακούλα και έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο για μια ώρα
Πολύ, πολύ αγαπημένο φαγητό της οικογένειας. Και εγώ δε βάζω καρότα αλλά γιατί όχι; Ταιριάζει η γλύκα του.
ReplyDeleteΌπου υπάρχει μελιτζάνα βγάζω το πιρούνι μου από την τσέπη... Πολύ ωραίο φαγητό.. Ελληνικό και αγαπημένο... καλό μήνα..
ReplyDeleteΩραίο παραδοσιακό φαγάκι! Καλό καλοκαίρι!!!
ReplyDeleteκι εγώ μπριάμ έφτιαξα χτες! έχουμε κι εδώ ζέστες βλέπεις! καλή εβδομάδα, καλό μήνα, καλό καλοκαίρι!
ReplyDeleteΚαλό μήνα Κική! Μας άνοιξες την όρεξη. Γιαμι γιαμι :))
ReplyDeleteΕλα να βλέπω καλοκαιρινά φαγάκια!!
ReplyDeleteΚαλό μήνα Κικίτσα, καλό καλοκαίρι να έχουμε:))
Πήγαινε στο objets dy soleil να παραλάβεις το βραβείο σου!
ReplyDeleteΑυτό είναι ΤΟ καλοκαιρινό φαγάκι!!!
ReplyDeleteΤο λατρεύουμε όλοι μας!
Καλό καλοκαίρι!!!
Καλή βδομάδα, καλό μήνα και καλο καλοκαίρι Κική! Ενα μπριάμ είναι το τέλειο φαγητό για καλωσόρισμα.
ReplyDeleteΚρεμμύδια και μπόλικη φρέσκια ντομάτα είναι απαραίτητα στην δική μου εκδοχή. Μερικές φορές ρίχνω και λίγο από το αγαπημένο μου ανθότυρο, μέσα στο ταψί.
Μ αρέσει σερβιρισμένο να έχει μείνει μόνο με το λαδάκι του στο πιάτο, αυτό το κοκκινωπό λαδάκι στα λαδερά είναι σήμα κατατεθέν των καλοκαιρινών λαδερών του φούρνου.
Καλά να περάσουμε!
ΧΧΧΧΧΧΧ
Αυτό θα πει καλοκαίρι... Το ζήλεψα. θα πάω το βράδυ να βάλω ένα μπριαμάκι κι εγώ να φτιάξω :)
ReplyDeleteΩραίο, νόστιμο και πολύ-πολύ καλοκαιρινό...και μια και ο καλός μου τρελαίνεται για μπριαμ το έχουμε στο τραπέζι μας παρα πολύ συχνά...Καλό μήνα σε όλους!
ReplyDeleteΤι υποδοχή για το καλοκαίρι είναι αυτή;Αντί για κόκκινο χαλί...έστρωσες ένα ταψί μπριάμ!
ReplyDeleteΜπράβο Κική,εμένα είναι από αγαπημένα μου φαγητά,είμαι καλοκαιρινός τύπος.
Και με φέτα είναι σκέτη απόλαυση!
Καλό μηνα και καλό καλοκαίρι!
προχτές το έκανα!
ReplyDeleteτέλειο ειναι, τέλειο Κικη μου!
πολύ τ' αγαπάμε οικογενειακώς
καλο καλοκαίρι
και πολλά φιλιά!
Γαστεροπλήξ , καλό καλοκαίρι! Να σου πω την αλήθεια δεν έχω ψήσει ποτέ σε σακούλα γιατί δεν τις εμπιστεύομαι. Είναι όμως μια λύση για τους αρχάριους ή οσους θέλουν να έχουν ήσυχο το κεφάλι τους!
ReplyDeleteBig mama , τα καροτάκια είναι σούπερ!
mama , είσαι μελιτζανού; Χαχα! Καλό μήνα!
Ρένα , από τα αγαπημένα! Καλό καλοκαίρι!
Χαρτ , έχετε κι εκεί μπριάμι; Χεχε! Και πόσο το πλερώνετε καλέ;;; Καλό καλοκαίρι at last!
Matriga καλωσήρθες! Κάθισε να σε κεράσουμε! Καλό μήνα!
Έλενα , όπως ξέρεις εγώ είμαι φανατική με το καλοκαίρι!
Μαριέλα , μερσιιιιιί!
Βάνα κι εσύ φανατική ε; Φιλακια!
Ραλού καλώς τηνε! Αυτή η κοκκινωπή λαδένια σάλτσα που λες, μου θυμίζει τη μάνα μου. Η αλήθεια είναι ότι το θέλει το λαδάκι του για να βγει έτσι. Εγώ δεν είμαι πολύ του λαδιού όπως βλέπεις! χεχε!
Ανθότυρο μέσα στο ταψί; Μμμμμ! Αυτό μ΄ άρεσε!
Σταυρούλα , να το φτιάξεις! Καλοφάγωτο!
Μπέττυ και σε μας παιζει συχνα!
Λίλα κι εσύ καλοκαιρινός τύπος; Μα και σ' αυτό ταιριάζουμε!!!
Μαριλένα , δεν έφαγες μακαρονάκια; Ή έφαγες ΚΑΙ μακαρονάκια; :-)))
Καλό καλοκαίρι! Φιλάκια!
Καλό μήνα! Καλό καλοκαίρι για τους Ευρωπαίους καλό χειμώνα για τους Αφρικανούς... Σε κάθε περίπτωση το μπριάμι σου είναι τέλειο!
ReplyDeleteμια λίρα το κομμάτι, είναι βασιλικό φαγητό:)
ReplyDeleteΑγγελική , να ήξερες πώς σε σκέφτομαι που θα πας στο χειμώνα!!!
ReplyDeleteΧαρτ αμ καλά το ΄πα εγώ...