Πανακότα: Ουσιαστικά σημαίνει μαγειρεμένη κρέμα. Ιταλικό επιδόρπιο, λέγεται ότι προέρχεται από τη βόρεια Ιταλία, από την περιοχή Πιεμόντε. Συνήθως σερβίρεται με σάλτσα από βατόμουρα, καραμέλα ή σοκολάτα. Εύκολο γλυκάκι, χωρίς αυγά, που μπορεί να προετοιμαστεί μια-δυό μέρες πριν αν είναι απαράιτητο για ένα τραπέζι.
Τη συνταγή είχα βρει εδώ και χρόνια, σε ένα ιταλικό site, αφού τη δοκίμασα και με ξετρέλανε...
Ας δούμε πως θα την κάνουμε:
Panna Cotta (με σκόνη ζελατίνης)
Υλικά
3-4 κουτ. σούπας γάλα φρέσκο (και παραπάνω βάζω εγώ)
2 κουτ. σούπας ζελατίνη σκόνη
2 και 1/2 φλυτζάνια πλήρες γάλα φρέσκο
2 φλυτζάνια ελαφριά κρέμα γάλακτος
1/2 φλυτζάνι ζάχαρη
Εκτέλεση
Βάζουμε τη ζελατίνη σε ένα φλυτζάνι και τη βρέχουμε με τις 4 κουτ. γάλα. Εδώ να σας πω, ότι εγώ, όταν δω ότι η ζελατίνη έχει φουσκώσει, προσθέτω κι άλλο γάλα. Προσθέτω σχεδόν άλλο τόσο γάλα.
Σε ένα μεταλλικό μπωλ, ζεσταίνω το γάλα, την κρέμα γάλακτος και τη ζάχαρη. Δεν πρέπει να βράσει το μίγμα.
Αφού ζεσταθεί καλά το μίγμα, προσθέτουμε και τη ζελατίνη και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να λιώσει η ζελατίνη εντελώς. Θα το καταλάβετε αν δεν έχει λιώσει γιατί θα ανεβαίνει στην επιφάνεια όση δεν έχει λιώσει.
Αφού λιώσει, μοιράζουμε το μίγμα σε μπωλάκια πλαστικά ή μεταλλικά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα τοποθετούμε στο ψυγείο.
Χρειάζονται τουλάχιστον 2-3 ώρες για να πήξουν.
ΔΕΝ πήζει η κρέμα με το βράσιμο.
Βγαίνουν αρκετά μπωλάκια. Εξάλλου την πανακότα δεν τη βάζουμε σε μεγάλα μπωλάκια αλλά σε μικρά, όπως της κρέμας καραμελέ.
Σερβίρουμε την κρέμα αφού την ξεφορμάρουμε, με σιρόπι σοκολάτα, καραμέλα ή με σιρόπι από τα γλυκά κουταλιού που έχετε. Στη φωτό είναι με καραμέλα, σοκολάτα και σιρόπι από το κουμ κουάτ που είχα φτιάξει.
TIPS: εδώ είναι τώρα το ζουμί.
Σε μια συνταγή, το μυστικό βρίσκεται στα...μυστικά! Προσοχή λοιπόν στα παρακάτω.
Το γάλα που θα χρησιμοποιήσετε δεν πρέπει να είναι εβαπορέ. Η πανακότα είναι όμορφη όταν είναι κατάλευκη και όχι υποκίτρινη ή μπεζ.
Η κρέμα γάλακτος που θα χρησιμοποιήσετε πρέπει να είναι ελαφριά και όχι πηχτή. Οι συμβουλές που δίνω προκύπτουν από την πείρα μου και τίποτα άλλο. Ούτε σεφ είμαι, ούτε χημικός τροφίμων. Η πείρα όμως διδάσκει πολλά. Γι΄αυτό, χρησιμοποιήστε ελαφριά και υδαρή κρέμα γάλακτος. Γιατί; Γιατί πολύ απλά, αν πάρετε μια κρέμα γάλακτος πηχτή, όταν θα βγάλετε την πανακότα από το φορμάκι της θα εκπλαγείτε αφού η πηχτή κρέμα γάλακτος θα έχει διαχωριστεί από το γάλα κατά τη διάρκεια της πήξεως (το έχω πάθει!).
Για να ξεφορμάρετε την κρέμα όταν θελήσετε, ζεστάνετε νεράκι σε ένα μικρό μεταλλικο μπωλ, τόσο ώστε όταν βυθίσετε μέσα το φορμάκι με την κρέμα, το νερό να φτάνει στο ύψος της κρέμας. Αν την έχετε βάλει σε ματαλλικά φορμάκια, λίγα δευτερόλεπτα είναι αρκετά για να ξεκολλήσει η κρέμα από τα τοιχώματα. Αν είναι πλαστικά τα φορμάκια, θέλει λίγο παραπάνω χρόνο. ΠΡΟΣΟΧΗ: λιώνει γρήγορα με τη θερμοκρασία!
Μπορείτε να παίξετε με την ποσότητα της κρέμας και του γάλακτος. Μπορείτενα βάλετε παραπάνω γάλα και λιγότερο κρέμα.
Έχω συνταγή και με φύλλα ζελατίνης, για όποιον δεν βολεύεται με τη σκόνη. Εγώ προτιμώ την σκόνη. Θα ακολουθήσει και η άλλη συνταγή.
Όπως και να ΄χει, η φρέσκια και σπιτική πανακότα δε συγκρίνεται με καμία ετοιματζίδικη.
Δοκιμάστε τη λοιπόν!
Τη συνταγή είχα βρει εδώ και χρόνια, σε ένα ιταλικό site, αφού τη δοκίμασα και με ξετρέλανε...
Ας δούμε πως θα την κάνουμε:
Panna Cotta (με σκόνη ζελατίνης)
Υλικά
3-4 κουτ. σούπας γάλα φρέσκο (και παραπάνω βάζω εγώ)
2 κουτ. σούπας ζελατίνη σκόνη
2 και 1/2 φλυτζάνια πλήρες γάλα φρέσκο
2 φλυτζάνια ελαφριά κρέμα γάλακτος
1/2 φλυτζάνι ζάχαρη
Εκτέλεση
Βάζουμε τη ζελατίνη σε ένα φλυτζάνι και τη βρέχουμε με τις 4 κουτ. γάλα. Εδώ να σας πω, ότι εγώ, όταν δω ότι η ζελατίνη έχει φουσκώσει, προσθέτω κι άλλο γάλα. Προσθέτω σχεδόν άλλο τόσο γάλα.
Σε ένα μεταλλικό μπωλ, ζεσταίνω το γάλα, την κρέμα γάλακτος και τη ζάχαρη. Δεν πρέπει να βράσει το μίγμα.
Αφού ζεσταθεί καλά το μίγμα, προσθέτουμε και τη ζελατίνη και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να λιώσει η ζελατίνη εντελώς. Θα το καταλάβετε αν δεν έχει λιώσει γιατί θα ανεβαίνει στην επιφάνεια όση δεν έχει λιώσει.
Αφού λιώσει, μοιράζουμε το μίγμα σε μπωλάκια πλαστικά ή μεταλλικά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα τοποθετούμε στο ψυγείο.
Χρειάζονται τουλάχιστον 2-3 ώρες για να πήξουν.
ΔΕΝ πήζει η κρέμα με το βράσιμο.
Βγαίνουν αρκετά μπωλάκια. Εξάλλου την πανακότα δεν τη βάζουμε σε μεγάλα μπωλάκια αλλά σε μικρά, όπως της κρέμας καραμελέ.
Σερβίρουμε την κρέμα αφού την ξεφορμάρουμε, με σιρόπι σοκολάτα, καραμέλα ή με σιρόπι από τα γλυκά κουταλιού που έχετε. Στη φωτό είναι με καραμέλα, σοκολάτα και σιρόπι από το κουμ κουάτ που είχα φτιάξει.
TIPS: εδώ είναι τώρα το ζουμί.
Σε μια συνταγή, το μυστικό βρίσκεται στα...μυστικά! Προσοχή λοιπόν στα παρακάτω.
Το γάλα που θα χρησιμοποιήσετε δεν πρέπει να είναι εβαπορέ. Η πανακότα είναι όμορφη όταν είναι κατάλευκη και όχι υποκίτρινη ή μπεζ.
Η κρέμα γάλακτος που θα χρησιμοποιήσετε πρέπει να είναι ελαφριά και όχι πηχτή. Οι συμβουλές που δίνω προκύπτουν από την πείρα μου και τίποτα άλλο. Ούτε σεφ είμαι, ούτε χημικός τροφίμων. Η πείρα όμως διδάσκει πολλά. Γι΄αυτό, χρησιμοποιήστε ελαφριά και υδαρή κρέμα γάλακτος. Γιατί; Γιατί πολύ απλά, αν πάρετε μια κρέμα γάλακτος πηχτή, όταν θα βγάλετε την πανακότα από το φορμάκι της θα εκπλαγείτε αφού η πηχτή κρέμα γάλακτος θα έχει διαχωριστεί από το γάλα κατά τη διάρκεια της πήξεως (το έχω πάθει!).
Για να ξεφορμάρετε την κρέμα όταν θελήσετε, ζεστάνετε νεράκι σε ένα μικρό μεταλλικο μπωλ, τόσο ώστε όταν βυθίσετε μέσα το φορμάκι με την κρέμα, το νερό να φτάνει στο ύψος της κρέμας. Αν την έχετε βάλει σε ματαλλικά φορμάκια, λίγα δευτερόλεπτα είναι αρκετά για να ξεκολλήσει η κρέμα από τα τοιχώματα. Αν είναι πλαστικά τα φορμάκια, θέλει λίγο παραπάνω χρόνο. ΠΡΟΣΟΧΗ: λιώνει γρήγορα με τη θερμοκρασία!
Μπορείτε να παίξετε με την ποσότητα της κρέμας και του γάλακτος. Μπορείτενα βάλετε παραπάνω γάλα και λιγότερο κρέμα.
Έχω συνταγή και με φύλλα ζελατίνης, για όποιον δεν βολεύεται με τη σκόνη. Εγώ προτιμώ την σκόνη. Θα ακολουθήσει και η άλλη συνταγή.
Όπως και να ΄χει, η φρέσκια και σπιτική πανακότα δε συγκρίνεται με καμία ετοιματζίδικη.
Δοκιμάστε τη λοιπόν!
μία με κουμ κουατ, κι ας είναι και μεγάληηηηηηηηηη
ReplyDeleteΜια απ'ολα παρακαλώ Κρανίδι το συντομότερο δυνατόν!!!!!!!Τέλεια Κική μας η συνταγή όπως πάντα άλλωστε!
ReplyDeleteΜόλις γύρισα απο την δουλειά κουρασμένος και έψαχνα το ψυγείο για κάνα ξεχασμένο γλυκάκι,αλλά πρόλαβαν άλλοι. Ανοίγω το ps και βλέπω την πανακότα σου Κική.Γιατί παίζεις με τον πόνο μου νυχτιάτικα? Θα προτιμούσα δύο πανακότα με οτιδήποτε σιρόπι.Νάσαι καλά..
ReplyDeleteΜια βολτα είπα να κάνω βραδυνή στα σπίτια σας και πέθανα η γυναίκα απο αυτα που βλεπω
ReplyDeleteΑγαπημένο γλυκό ! Μου άρεσει πολύ με σοκολάτα Εγώ φτιάχνω την έτοιμη Φανταζομαι πως δεν έχει καμία σχέση με την δικιά σου
Θα προσπαθησω να την φτιάξω
Μπράβο Κική να δω πως θα κοιμηθώ εγώ τώρα
Φιλάκιαααααααααα!!!!
Deli,ένα από τα γλυκάκια που μ΄αρέσει και φτιάχνω το καλοκαίρι.Μόνο που χρησιμοποιώ φύλλα ζελατίνης,εδώ δε βρίσκω σκόνη.Τη συνταγή την είχα βρει σε περιοδικό.Τη σερβίρω με αραιωμένη μαρμελάδα.Η καραμέλα είναι αυτή που κάνουμε με το ζαχαρούχο γάλα;
ReplyDeleteΦιλιά!
Η σπιτική πανακότα είναι η καλύτερη!!
ReplyDeleteΣούπερ!!
Βρε βρε....για δες πόσοι ξενύχτηδες υπάρχουμε! Και σε όλους μας τρέχουν τα σάλια!Αχ να είχα μία πανακότα!
ReplyDeleteΜια για τη γαστεροπλήξ με κουμ κουατ σε king size! Έφτασεεεεεε!
Λίλα, μία στο Κρανίδι για σένα αμέσως!!! Ευχαριστωωωώ!
Πανόπτη, ωχ. Πάνω στην επιστροφή σ' έπιασα! 2 για αποζημίωση λοιπόν!
Βίκυ, καλώς την! Τέλος οι διακοπές; Φτιάξε τη, εύκολη είναι. Πολύ καλύτερη από την έτοιμη!
Βρίσκεις φύλλα ζελατίνης και όχι σκόνη ε; Κι εδώ υπήρχε πρόβλημα, μέχρι που έφερνα από Πάτρα γιατί δεν με βολεύουν πολύ τα φύλλα, αλλά εχω κάνει και μ΄αυτά σε ώρα ανάγκης. Καλά, αυτό τι λόξα είναι να μην φέρνουν σκόνη και να φέρνουν φύλλα μου λες;;;;
Έλενα yeahhhhhhhhhhhhhhh!
Εγω παλι αν και δεν ειμαι δυσκολη στις γευσεις οταν δοκιμασα δεν με ξετρελανε.
ReplyDeleteΙσως επειδη δεν μου αρεσει το γαλα ή επειδη η ετοιμη που εφτιαξα δεν ηταν και πολυ σπουδαια.
Είναι το αγαπημένο γλυκό του συντρόφου μου και του γιου μας. Δεν τους έχω φτιάξει ποτέ! Τώρα θα τους φτιάξω!
ReplyDeleteΕυχαριστούμεεεεεεεε!
:)
μου έπεσαν λίγο βαριές οι δύο πανακότα, όπως και να το κάνεις 2 η ώρα τα ξημερώματα ήταν!!!Μια παραλλαγή είναι να προσθέσουμε λίγο σοκολάτα ή νες-καφέ μέσα στο γάλα να πάρει μια απαλή γεύση να σπάσει η γαλατίλα, για όσους δεν τους αρέσει
ReplyDeleteΛιγο κακαο ή σοκολατίτσα μέσα πάει?
ReplyDeleteΔεν μαρέσει σκέτο το γαλαααααα :(((( !
Κική μου θύμησες λογοπαίγνιο του γιου μου με τη συντροφό του στο Κάρντιφ πριν δυο χρόνια "εγώ θα φάω την πάνα κι εσύ θα φας την κότα"
ReplyDeleteΈχω βρεθεί με 3 λίτρα γάλα στο ψυγείο και σκεφτόμουν τι να το κάνω.
Σε ευχαριστώ για την ιδέα και τη συνταγή. Φεύγω για ζελατίνη.
ιιιιιιιι!!!
ReplyDeleteμιλ μερσί !!
θα την φτιάξω και θα σου γράψω !
Δεν ξέρω άμα το λένε Panna cotta, εγώ όμως σίγουρα Pana fao
ReplyDeleteΚαλή σου μέρα Κική με τις λιχουδιές σου
Κικιτσα ειμαι λατρις της πανακοτας. Μια παραλλαγη που εφαξα καποτε ειχε σκονη μαστιχας (συνταγη Παρλιαρου) και ηταν εξαιρετικη. Ετσι σκετη χωρις σιροπια. Πολυ ωραια η ιδεα για αφιερωμα στην Ιταλικη κουζινα.
ReplyDeleteΚική μου, η πανακότα είναι το αγαπημένο γλυκό του γιού μου, οπότε θα την κρατήσω τη συνταγή σου και θα του το φτιάξω σίγουρα.
ReplyDeleteΝα είσαι καλά που μας έδωσες αυτή τη συνταγή.
Φιλιάαα
These look beautiful but I am sure they taste even better!
ReplyDeleteΠουαντερί, όντως. Αν δεν σου αρέσει πολύτο γάλα, λογικό είναι να μην σου αρέσει ιδιαίτερα, ειδικά σκέτη.
ReplyDeleteΝτάνα, ω! Πέτυχα διάνα!
Να την κάνεις καινα μας πεις!
Πανόπτη, γιατί όχι;
Ραλού και δεν βάζεις;
Ξανθή χαχα! Μεταξύ της πάνας και της κότας κι εγώ την πάνα θα διάλεγα! χαχα!
Νατάσσα, περιμένω!
Νίκο! χαχα! Ευχαριστώ!
Δέσποινα θυμάμαι που είχες φτιάξει με μαστίχα και σου άρεσε! Θα κάνω κι εγώ την παραλλαγή! Ευχαριστώ!
Βασιλική, βλέπω έχουμε αρκετούς οπαδούς! Ευχαριστώ!
Λιζ, είναι νοστιμότατη! Ευχαριστώ!
Μετά τις τελευταίες εξελίξεις...δεν μπορω να σχολιάσω την πανακότα, η οποία -ανεξαρτήτως εξελίξεων- φαντάζει πολύ ελκυστική..
ReplyDeleteσ' όλες τις διακοπές πανακότα εκανα!
ReplyDeleteκαλέ, ειναι πολυυυ αγαπημενο μου (το 'κανα και στους υπολοιπους τόσο πολυ, που αν δουν πανακότα ξανά, θα ουρλιάξουν!!)
φιλια Κική μου
πολλά!
Μια χαρά η ιταλική εβδομάδα.. Μια χαρά και η πανακότα δεν λέω.. αλλα εγω πρέπει να φυγω γρήγορα απο δω γιατι με την Κική με βλέπω να πάρω τα κιλά πίσω....
ReplyDeleteΤην έκανα χτες βράδυ και σήμερα μόλις ήρθα από τη δουλειά με περίμενε δροσιστική μες το ψυγείο.
ReplyDeleteΤην έβαλα σε πλαστικά μπολάκια με τον αποσπώμενο πάτο κι έτσι δεν χρειάστηκε να το βάλω σε νερό.
Πλύ ωραία η συνταγή σου Κική όπως πάντα!!!
Μμμμμμ! Δε θέλω να το μάθω. Να το φάω θέλω!
ReplyDeleteΜάγισσα για τις εξελίξεις των διακοπών σου λες; Γκρρρρ!
ReplyDeleteΜαριλένα, εκτός από τυρού και μακαρονού είσαι και πανακοτού; χαχα!
mama με το μιξεράκι που πήρες, σε βλέπω να τα παίρνεις τάχιστα!
Ξανθή, βγαίνει αμέσως από εκείνα τα μπωλάκια; Τέλεια!
Νένα, έλα να σε κεράσω!
Eπανέρχομαι για να πω οτι η πανακότα έγινε αχτύπητη και οτι χρησιμοποίησα φρέσκο γάλα από τις γίδες της πεθεράς μου. Έβαλα και λίγη βανίλια μέσα και κανείς δεν κατάλαβε τη διαφορά. Ευχαριστούμε Κική μας και για την Ιταλική εβδομάδα. Αν θέλεις συνέχισε με την Ισπανική μετά.
ReplyDeleteμπήκα να ξαναδιαβάσω τις οδηγίες .....τα τιπς που δίνεις είναι καταπληκτικά !
ReplyDeleteτο απόγευμα θα την φτιάξω
θενκς!
Λίλα ευχαριστώ που έγραψες κι εδώ τη γνώμη σου! Με την Ιισπανική κουζίνα δεν έχω πολλά πολλά! χαχα! Μπορώ όμως να συνεχίσω με την Ιταλική!Χαχα!
ReplyDeleteΝατάσσα, την έφτιαξες; Ευχαριστώ!
Μμμμ λατρεύω την πανακότα! Δεν στέλνεις κι από δυο μερικά μπωλάκια;;;
ReplyDeleteΈφτασεεεεεεεεεε!
ReplyDeleteκαλά λοιπον! θα τη δοκιμάσουμε! :Ρ
ReplyDeleteΠεριμένω εντυπώσεις!
ReplyDeleteνα κάνω μια ερώτηση? εγώ που θέλω να σερβίρω την πανακότα πάνω από το ρεβανί σε τι σκεύος πρέπει να βάλω πρώτα το γλυκό? σε ένα ταψάκι ας πούμε και μετά κόβω κομμάτι? δε θα μου διαλυθεί? Ευχαριστώ!
ReplyDeleteΌταν λες πάνω από το γλυκό τι εννοείς; Να παγώσει η πανακότα πάνω από το ρεβανί και να είναι 2οροφο ας πούμε το γλυκό;
ReplyDeleteΚαι σε τι σκεύος να βάλεις ποιο; Το ρεβανί;
ναι! ακριβως αυτό εννοώ! να είναι 2όροφο,,,μάλλον θα πρέπει να τα φτιάξω και τα δυο σε ξεχωριστά ταψιά και να κόβω κομμάτι από το ένα και το άλλο μαζί...ε;
ReplyDeleteΔεν μπορείς να βάλεις την πανακότα να παγώσει πάνω από το ρεβανί, γιατί είναι ζεστή και υγρή, οπότε θα απορροφηθεί...
ReplyDeleteεγώ που εδώ και κάτι μέρες είμαι άρρωστη και θέλω να κάνω πανακότα απεγνωσμένα αλλά δε βρίσκω ζελατίνα σε σκόνη, τί θα κάνω?
ReplyDeleteΠαραγγελία και υπομονή! Περαστικά!
ReplyDeleteteleia suntagi...mpravo
ReplyDeleteΕυχαριστώ!
DeleteΚαλησπέρα Κική!
ReplyDeleteΉθελα ννα σε ρωτήσω... αν κάνω την καραμέλα που προτείνεις εδώ: http://mikrikouzina.blogspot.gr/2010/08/blog-post_09.html θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω αυτη την συνταγή για πανακότα? μπορεί να φαινεται χαζή απορία αλλά ίσως αυτή είναι πιο γλυκιά συνταγή και δεν της πάει αυτή η καραμέλα...
Ναι. Γιατί όχι; Έτσι κι αλλιώς εγώ αυτή τη συνταγή χρησιμοποιώ επειδή με βολεύει η σκόνη ζελατίνης και όχι τα φύλλα. Τη γλυκύτητα τη ρυθμίζεις με τη ζάχαρη (μέσα στην πανακότα).
DeleteΈγινε υπέροχη! Την έβαλα σε διάφανα πλαστικά ποτήρια, απο κάτω την καραμέλα, μετα πανακότα και απο πανω ψιλοκομμένες φράουλες ραντισμένες με κονιακ και το σέρβιρα έτσι χωρίς να το ξεφορμάρω ;-) Ευχαριστώ για την συνταγή!
DeleteΤέλεια! Και ωραία ιδέα! Μπράβο!
Delete