Κι ενώ το μπλογκ σχεδόν κάνει διακοπές, λέω να ποστάρω μια σαλάτα με ζυμαρικά. Αν σας έχουν μείνει κοχυλάκια (ζυμαρικά) από την προηγούμενη μέρα, μπορείτε να τα κάνετε σαλάτα καλοκαιρινή. Σας δίνω τη σύνταγή οπως μου την έδωσε κι εμένα κάποτε μια συνάδελφος, στην κανονική της δόση γιατί η δική μου προσαρμόστηκε στα λίγα ζυμαρικά που μου είχαν μείνει και στα υλικά που είχα. Η αρχική συνταγή είχε ταλιατέλες, αλλά εγω θεωρώ πως είναι καλύτερο να βάλουμε ζυμαρικά σαν τα κοχυλάκια, που κρατάνε στις γουβίτσες τους τα λαχανικά που θα προσθέσουμε.
Σαλάτα με κοχυλάκια
Υλικά
1/2 πακέτο ζυμαρικά κοχύλια (ή ολόκληρο πακέτο αν είναι για μεγάλη δόση)
4 κουτ. σούπας αραβοσιτέλαιο (ή ελαιόλαδο)
1 πιπεριά κίτρινη σε κύβους
1 πιπεριά κόκκινη σε κύβους
1 πιπεριά πορτοκαλί σε κύβους
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
7-8 φέτες καπνιστό ζαμπόν ψιλοκομμένο
1 φλυτζάνι καλαμπόκι κονσέρβας ή βρασμένο
2 κρεμμυδάκια φρέσκα
Για τη σάλτσα
1/2 φλ. ελαιόλαδο
3 κουτ. σούπας ξύδι
2 σελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
3-4 φύλλα βασιλικού ψιλοκομμένα
αλατοπίπερο
Εκτέλεση
Βράζουμε τα ζυμαρικά αλ ντέντε.
Τα ξεπλένουμε και τα κρατάμε στην άκρη.
Ζεσταίνουμε το αραβοσιτέλαιο και μαραίνουμε τις πιπεριές και το κρεμμύδι. Στις πιπεριές βάζετε ό,τι πιπεριά θέλετε. Η αρχική συνταγή έλεγε πράσινες αλλά εμένα μου αρέσει να έχει χρώματα πολλά η σαλάτα κι έτσι την άλλαξα. Τέλος, προσθέτουμε το ζαμπόν και το καλαμπόκι, τα ανακατεύουμε για λίγο και αποσύρρουμε. Προσθέτουμε και το φρέσκο κρεμμυδάκι και αφήνουμε να κρυώσουν.
Σε μια μεγάλη σαλατιέρα, στρώνουμε ζυμαρικά και λαχανικά εναλλάξ.
Φτιάχνουμε σε ένα δοχείο με καπάκι τη σάλτσα, περιχύνουμε τη σαλάτα και τη βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει. Είναι πολύ ωραία σαν συνοδευτικό, αλλα εμένα μου αρέσει και σαν κύριο γεύμα. Στη φωτό λείπουν μερικά υλικά, που άλλα δεν είχα και άλλα δεν ήθελα να προσθέσω. Στη σάλτσα έβαλα μόνο 2 κουταλιές λάδι για λάιτ αποτέλεσμα. Για μια μεγάλη δόση όμως, χρειάζεται το μισό φλυτζάνι. Αν παραλέιψετε και το ζαμπόν (όπως εγώ) είναι και νηστίσιμη.
Ωραία η σαλατούλα σου Κική και δροσερή. Τη φτιάχνω παραλείποντας το σκόρδο. Λες να δοκιμάσω κι έτσι? Δεν είναι βαρύ?
ReplyDeleteΩραία ιδέα για μεσημεριανό λάϊτ φαγητό.Για να μην σας πέφτει βαρύ το σκόρδο, να βγάζετε το πράσινο φύτρο απο τη μέση του σκόρδου.Ο,τι έχει σχέση με ζυμαρικά και πίτες είμαι πάντα μέσα....
ReplyDeleteΠολύ ωραία η σαλατούλα σου Κική. Φτιάχνω μια παρόμοια με πέννες και ψητά λαχανικά. Αυτό που μου αρέσει είναι η έλλειψη μαγιονέζας που κάνει τις σαλάτες βαριές και ασήκωτες!!!tnx!!!!
ReplyDeleteΡένα, εμένα που δεν μου αρέσει πολύ το σκόρδο, σ' αυτή το βάζω. Λίγο και ψιλοκομμένο ή τριμμένο στον τρίφτη. Δοκίμασέ το!
ReplyDeleteΠανόπτη κι εγώ την τρωω σαν κύριο γεύμα. Άσε που είναι πολύ ωραία παγωμένη!
Λίλα κι εγώ προτιμώ να μην έχει μαγιονέζα αν είναι καλοκαίρι ειδικά. Το χειμώνα, οκ. Το καλοκαίρι μου αρέσουν οι ελαφριές γεύσεις. Ευχαριστώ κι εγώ!
Υπέροχη σαλάτα! Και μένα όπως ξέρεις μου αρέσει χωρίς μαγιονέζα.
ReplyDeleteΚαλημέρα Κική!! Αν και...σχεδόν σε διακοπές, συνεχίζεις να μας εντυπωσιάζεις με τις ευκολίες που εισάγεις στην καθημερινότητά μας.
ReplyDeleteΚι εγώ μία με λίγο από σκόρδο θα δοκιμάσω!! Ευχαριστώ και Καλές Διακοπές :)
Φιλιά
Deli,ελαφρύ και νοστιμότατο το σημερινό πιάτο!Θα πρόσθετα και λίγη ντοματούλα,που μ΄αρέσει πολύ!
ReplyDeleteΛίγο σκορδάκι καλό είναι,δίνει μια νοστιμιά.
Φιλιά!
Πολύ ωραία σαλάτα καλοκαιρινή καλοκαιρινή!!!
ReplyDeleteΕ λοιπόν, ολόιδια την φτιάχνω, εκτός από το ζαμπόν, τη σαλάτα αυτή και την αγαπώ πολύ -οι πιπεριές γαρ-
ReplyDeleteΑλλά ωμή. Δεν είχα δοκιμάσει να μαράνω στο τηγάνι λίγο τα λαχανικά.
Θα το δοκιμάσω, γιατί ειδικά τα πιπέρια, γίνονται ολόγλυκα μόλις μαγειρευτούν λίγο.
Πολύ μου αρέσει..καλά να περάσεις φίλη μου!
ReplyDeleteΟι σαλάτες ζυμαριών άνετα μπορούν να αποτελέσουν ένα δροσερόκαιχορταστικό γεύμα.
ReplyDeleteΚι εμένα , κρύα μου αρέσει η σαλατούλα!
Αγγελική ναι. Καλοκαιράκι, χωρίς μαγιονέζα...
ReplyDeleteΓιώργο, η νοστιμιά στην απλότητα, χωρίς να λείπουν και οι υπόλοιπες προτάσεις. Ευχαριστώ!
Ελένη, θα σου πρότεινα να τη χωρίσεις στα δύο και να βάλεις στη μισή ντομάτα. Νομίζω ότι θα σου αρέσει χωρίς, επειδή τα λαχανικά είναι σωταρισμένα.
Ξανθή, εντελώς!
Ευχαριστώ!
Ραλού, το ζαμπόν (που έτσι κι αλλιώς βάζω βραστή γαλοπούλα) πολλές φορές δεν το βάζω κι εγώ. Τα πιπεράκια γλυκαίνουν πολύ. Βάλε μια σταλιά λάδι. Δεν θέλει πολύ. Ίσα να μαραθούν!
Αχτίδα ευχαριστώ! Επίσης!
Έλενα συμφωνώ. Για καλοκαίρι, τη χτυπάς από το ψυγείο άνετα!
Ο,τι πρεπει για γρηγορο, αλλα οχι ανοστο, φαγητο.
ReplyDeleteΩραία, πολύ ωραία η σαλατούλα σου, ένα πλήρες και νοστιμότατο γεύμα, ό,τι πρέπει για τις καλοκαιρινές μέρες!
ReplyDeleteΔημιουργία όπως τα λες. Δεν χρει'αζεται να είναι άνοστο αν είναι γρήγορο και απλό!
ReplyDeleteΜπέττυ, ευχαριστώ. Απόλυτα καλοκαιρινό (παρόλο που το κάνω και χειμώνα!).
Είναι πολύ ωραία όπως μ αρέσουν όλες οι σαλάτες με ζυμαρικά. Σ αυτήν που κάνω εγώ για οικογενειακούς λόγους άλλαξα το ζαμπόν με τόνο νερού και σε γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά έβαλα μόνο μια κουταλιά μαγιονέζα οπότε ήρθε κι έδεσε. Το σκόρδο δεν το είχα σκεφτεί, θα το βάλω όμως γιατί μας αρέσει. Μερσί Κική.
ReplyDeleteΝένα, χίλιοι τρόποι για να απολαύσεις τα ζυμαρικά κρύα ή ζεστά! Όπως και να είναι τα λατρεύω!
ReplyDeleteΤην έφτιαξα την σαλάτα όχι ωμή αυτή τη φορά, αλλά με τις πιπεριές και τα υπόλοιπα σοταρισμένα ελαφρά ίσα να μαραθούν.
ReplyDeleteΤΕΛΕΙΑ!
Οι πιπεριές με το μαγείρεμα γλυκαινουν πολύ. Εβαλα πράσινες και λίγη φλωρίνης που είχε μείνει γιατί δεν είχα πολύχρωμες. Νομίζω ότι οι μεγάλες παχουλές κόκκινες πιπεριές θα ήταν ακόμη καλύτερες.
Ηταν τόσο νοστιμη που ακύρωσε την φήμη που λέει ότι το καλοκαίρι τρωμε σαλάτες για να τρωμε ελαφρά.
Τι ελαφρα, αμα τρως δύο πιάτα?
Α ναι! την επόμενη φορά θα βάλω και το καλαμπόκι που το ξέχασα. Της πάει τρέλα!
Κική, θενκς! θενκς! θενκς!
Ραλού χαίρομαι που σου άρεσε! Καλέ ελαφριά είναι! Ούτε λάδια, ούτε μακροβούτια με ψωμιά! Χαχα! Και καλαμπόκι πάει ΤΕΛΕΙΑ! Ευχαριστώ! Φιλιά!
ReplyDeleteκι εγώ τρελαίνομαι για σαλάτες με ζυμαρικά, ευτυχώς που ήταν εύκολη γιατί είδα κι άλλες λαχταριστές φωτογραφίες που όμως ήταν δύσκολες για μένα στην εκτέλεση λόγω ανικανότητας και βαρεμάρας, που λες εγώ τα κανελόνια έψαχνα, οπότε συνεχίζω την εξερεύνηση! Καλό μήνα!
ReplyDelete