Friday, July 24, 2009

Αλμύρα και όχι της θάλασσας

Πριν λίγες μέρες αγόρασα αλμύρα που βρήκα στο σμ, για να δω αν όντως είναι ίδια με τα κρίταμα που είχα φάει στα Ξύγκια. Τώρα, να πω ότι είναι ακριβώς το ίδιο....δεν ορκίζομαι. Τα κρίταμα είχαν μακρουλά φύλλα και ελάχιστα φαρδιά. Η αλμύρα είχε φύλλα σαν του δεντρολίβανου. Δεν είμαι απόλυτα σίγουρη ότι είναι το ίδιο ακριβώς. Η γεύση τους έμοιαζε πάντως.

Αν βρείτε αλμύρα στο σμ, καθαρίστε τη από τα σκληρά κοτσανάκια και βράστε τη μόνο για 10 λεπτά ή μέχρι να είναι μαλακά τα κοτσανάκια της. Μην την παραβράσετε γιατί μπορεί να λιώσει. Αλάτι δεν χρειάζεται πολύ το νερό (έως καθόλου) γιατί όπως λέει και το όνομά της, έχει αλάτι από μόνη της αφού φύεται κοντά σε θάλασσες. Βγάλτε τη από το νερό, βάλτε της λάδι και ξύδι αρκετό και αφήστε τη να μείνει λίγο με το ξύδι. Τρώγεται πολύ ευχάριστα μόνη της ή σαν σαλάτα.

Συγκρίνετε τις φωτό με τα κρίταμα. Εμένα δεν μου φαίνονται ίδια κι ας κυκλοφορούν τα κρίταμα με την ονομασία αλμύρα...

Κρίταμα

Αλμύρα

Καλό σκ!!!

27 comments:

  1. Ναι οντως στην φωτο μοιαζουν λιγο αλλά οπως λες εχει λιγο πιο φαρσυ φυλλαρακι.
    Παντως εγω αγοραζω συχνα αλμυρες, τις εχει σχεδον παντα ο ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ αν και θα ελεγα οτι τις βαζει λιγο ακριβες, ειναι ομως πολυ νοστιμη σαλλατα και πιστευω πως μονο το ξυδι της παει.
    Την πρωτη φορα εβαλα λεμονι και δεν ειχε ωραια γευση.
    Ειναι πολυ δροσερη σαλατα, και απο τα λιγα πρασινα (μαζι με τα βλητα) που τρωει η κορη μου.

    ReplyDelete
  2. Τα κρίταμα δεν τα έχω φάει ποτέ και δεν ξέρω την γευστική ομοιότητα με την αλμύρα.
    Αλμύρα έχω φυτέψει και στο κτήμα και κάθε χρόνο πέφτει σπόρος και ξαναβγαίνει μόνη της. Δοκιμάστε να φτιάξετε κατσικάκι φρικασέ με αλμύρα και θα με θυμηθείτε!!!!!!!!

    ReplyDelete
  3. Την αλμύρα την τιμώ αν την βρω στην λαϊκή. Κρίταμα μόνο μαγειρεμένα έχω δοκιμάσει και δεν ξέρω αν είναι το ίδιο… τα θυμάμαι πιο στυφά…

    ReplyDelete
  4. Deli,αλήθεια πουλάνε και στα σμ;Τα κρίταμα,που μου έδωσε η φίλη μου ήταν σαν κι αυτά στη φωτογραφία.Νοστιμότατα!Η αλμύρα είναι όντως διαφορετική.
    Φιλιά-καλόΣ/Κ!

    ReplyDelete
  5. Πουαντερίτσα γύρισες; Ναι. Με ξύδι είναι καλύτερη νομίζω! Δεν θυμάμαι πόσο την αγόρασα!

    Λίλα, φαντάζομαι γεύση ε;

    Αγγελική, τα κρίταμα δεν μου φάνηκαν στυφά. Πρέπει να ξαναδοκιμάσω. Γευστικά έμοιαζαν τα δυο τους. Εμφανιασιακά όχι!

    Ελένη, στου πουλιού το σμ τη βρήκα. Καλό σκ! Φιλάκια!

    ReplyDelete
  6. Αλμύρα αγοράζω συνέχεια από τη λαική, είναι η αγαπημένη μας σαλάτα με ξύδι βαλσάμικο.
    Τα κρίταμα είναι διαφορετικά τα έχω φάει μόνο σε τουρσί.

    ReplyDelete
  7. Σα να είναι ποικιλίες του ίδιου φυτού μοιάζουν, ωραία δροσερή καλοκαιρινή σαλάτα
    καλό Σ.Κ

    ReplyDelete
  8. να σε πω... σαν κινεζικα μου φαινονται όλα ...

    ReplyDelete
  9. Από τις φωτογραφίες φαίνεται να είναι διαφορετικά.
    Μήπως όμως είναι το ίδιο, απλά υπάρχουν διάφορες ποικιλίες??
    Κρίταμα έχω δοκιμάσει, μου άρεσαν πολύ!!

    ReplyDelete
  10. Ξανθή, βρίσκεις και στη λαϊκή; Τυχερούλα!

    Ανώνυμη (καλέ ποια;) καλό σκ και σε σένα!

    Νατάσσα, όχι κινέζικο λάχανο πάντως! χαχα!

    Έλενα, κι εγώ εκεί καταλήγω αφού φύονται και τα δύο κοντά σε θάλασσα!

    ReplyDelete
  11. καλημέρα,
    εμένα πάντως μου κάνουν με τα τσιτσίραυλα (δεν ξέρω και αν τα έχω γράψει και σωστά..) τα συνηθίζουν στο Βόλο και στο Πήλιο και τα τρώνε συνήθως τουρσί.
    Σαν γεύση πάντως είναι αψιά και τραβάνε πολύ τσίπουρο και οινόπνευμα γενικότερα....
    πολλά φιλιά
    Αμαλία

    ReplyDelete
  12. Βρήκες αλμύρα στο ΣΜ; Για πρώτη φορά έφαγα πριν από λίγες μέρες σε μια ταβέρνα στο Σούνιο και ενθουσιάστηκα!

    ReplyDelete
  13. Ντελικατέσεν λιχουδιές και δε συμμαζεύεται!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  14. Amali, εμένα η φωτό με τα κρίταμα μου θυμίζουν τα τσιτσίραυλα που τα είχα φάει τουρσί!

    Big mama στου πουλιού το γάλα! Δες αν έχει!

    None τι κάνετε; Σας χάσαμε!

    ReplyDelete
  15. Aλμύρα πήρα και γω κανα δυο φορές από το σ/μ!πολύ νόστιμη σαλάτα, έχει μια ιδιαίτερη γεύση!τα κρίταμα δεν τα ξέρω :(

    ReplyDelete
  16. Eve όντως ήταν πολύ νόστιμη. Αν πετύχεις και κρίταμα, δοκίμασε!

    ReplyDelete
  17. Kritama thaumasia idieterh geush. Otan erxome elllada kai ta vriskw se kamia taverna ta timw!! ta alla den ta kserw oute ta xa akousta, omws tha kanw ereuna se liges meres pou tha erthw! se filw

    ReplyDelete
  18. Τα κρίταμα δεν είναι αλμύρα. Θαλασσόχορτα και τα δυο αλλά διαφορετικά.
    Για τα κρίταμα κύττα εδώ http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_oiko1_1_16/06/2005_128155
    Τα πουλάνε και στη Μήλο σε βαζάκι σαν τουρσιά, πολύ νόστιμα.
    Στη λαϊκή έχω δεί αλμύρα, τα φυλλαράκια δεν μοιάζουν με κρίταμα είναι στενά όπως τα περιγράφεις.

    ReplyDelete
  19. Λουνίτσα με το καλό να έρθεις! Φιλάκια!

    Μαρίνα εκεί κατέληξα κι εγώ. Ότι δεν είναι το ίδιο. Το λινκ το έχω δει. Το είχα βάλει σε προηγούμενο ποστ που έλεγα για τα κρίταμα. Ευχαριστώ!

    ReplyDelete
  20. Τα κρίταμα είναι στην πρώτη φωτογραφία.Τα τρώμε τουρσί,φτάνει να μην τα ζεματίσουμε πρώτα.Καμία σχέση με την αρμύρα..η οποία είναι απλώς μιά ακόμα βραστή σαλάτα.Δεν τα πουλάνε ποτέ στη λαϊκή.έχουν χρώμα πρασινοσταχτύ κάνουν κίτρινο λουλούδι(και τότε είναι σκληρά για να τα μαζέψουμε)και μυρίζουν όμορφα μόνο όταν τρίψουμε το φύλο στο δάχτυλό μας!!! Σε ζάλισα!..ναί;
    να είσαι καλά!

    ReplyDelete
  21. Ελίτσα να είσαι καλά για τις διευκρινίσεις! Φαντάζομαι ότι και τουρσάκι θα είναι σούπερ! Άσε που εμένα μου θυμίζουν εντελώς τα τσιτσιραυλα του Πηλίου που τα είχα φάει τουρσί! Ευχαριστώ!

    ReplyDelete
  22. Κρίταμα μόνο τουρσί έφαγα και μ άρεσαν αρκετά. Αλμύρα εκτός απ τη λαϊκή βρίσκω και σ αυτό με του πουλιου το γάλα μάρκετ. Αλλά τα αξέχαστα τάτρωγα απ την πεθερά μου που τ μάζευε στην παραλία με τα χεράκια της. Παει και πάνε...
    Εκτός από σαλάτα την αλμύρα δοκιμάστε να την σοτάρετε ελαφρώς, να την βάλετε σε πιάτο κι απάνω της να ακουμπήσετε φιλέτο ψητου ψαριού. Κάνει διαφορετική εμφάνιση (και για καλεσμένους) και νοστιμιά.
    Αυτό γίνεται και με σταμναγκάθι.

    ReplyDelete
  23. Κι εγώ εκεί πήρα την αλμύρα Νένα.
    Μερσί για την ιδέα!

    ReplyDelete
  24. βυσσινογλυκοAugust 5, 2009 at 7:32 PM

    Γειά σου κικη. Σε πρωτοδιάβασα στο I cook greek . Τα σχόλια και οι παρατηρήσεις σου είναι χαριτωμένα και ευφάνταστα και αυτό σε ξεχωρίζει.. Κρίταμα και αλμύρα καμιά σχέση αν και συγγενείς εξ άλατος. Η αρμιρίχα ή αρμιρίθρα , όπως την ακουγα από παιδί όταν κάναμε τις διακοπές μας στην Κεφαλονιά, φύτρωνε σε μεγάλες εκτάσεις στο Λειβάδι Ληξουρίου που το έδαφος κοντά στην θάλασσα – όπως και η παραλία- είναι βαλτώδες . Η μαμά μου την έφτιαχνε σαλάτα με ξύδι, του κεφαλονίτη μπαμπά μου του άρεσε τσιγαρίδια δηλ. περασμένη λίγο στο τηγάνι. Το ξανα έφαγα πέρσι μετά από χρόνια σε εστιατόριο στην ΄Ανδρο σε τιμή που τσιμπούσε λίγο!!!. Καλήσυνέχεια.Βυσσινογλυκo

    ReplyDelete
  25. Βυσσινογλυκάκι πεντανόστιμο καλωσήρθες! Ευχαριστώ για τα καλά λόγια και χαίρομαι που με βρήκες από το I cook greek! Να έρχεσαι να ε κερνάμε ό,τι τραβάει η όρεξη σου. Σ' ευχαριστώ για τις διευκρινίσεις. Τελικά το μυστήριο έχει λυθεί. Δεν είναι τα ίδια. Φαίνεται άλλωστε από την εμφάνιση. Ο μπαμπάς από το απέναντι νησί ε; Καλά να περνάς!

    ReplyDelete
  26. για να μιλήσει και ο Γεωπόνος ειναι δυο τελείως διαφορετικά φυτά. Ω ναι..

    ReplyDelete